Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής
  • [02] Συνάντηση πρυτανικών αρχών - συμβουλίων ΑΕΙ
  • [03] Έως τις 14 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων από τους ετεροδημότες
  • [04] Η Σιγκαπούρη είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο
  • [05] Άγχος στις αγορές για την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία
  • [06] Ισχυρή καταιγίδα χτυπά τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ
  • [07] Παραίτηση στενού συμβούλου του Ντέιβιντ Κάμερον ύποπτου για παιδεραστία
  • [08] Διπλωματικός «πυρετός» για την κρίση στην Ουκρανία
  • [09] Ρεκόρ δεκαετίας για την τηλεθέαση των Όσκαρ στις ΗΠΑ

  • [01] Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής

    Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα παραχωρήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερκών Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 12:30.

    Στην Ουκρανία εξελίσσεται μια από τις μεγαλύτερες διεθνοπολιτικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με θέμα την ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το Συμβούλιο έστειλε καθαρά μηνύματα βασισμένα στη διεθνή νομιμότητα, στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, των υφισταμένων συνόρων της κυριαρχίας, των κανόνων του διεθνούς δικαίου για διάλογο και στην ανάγκη για αποφυγή χρήσης βίας ή απειλή χρήσης βίας. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη ότι «κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται στην Ελλάδα σε τί κινδύνους μπορεί να βρεθεί η Ελλάδα αν κινηθεί ερασιτεχνικά και επιπόλαια όπως προτείνουν».

    [02] Συνάντηση πρυτανικών αρχών - συμβουλίων ΑΕΙ

    Τη διάσταση απόψεων που χωρίζει τους πρυτάνεις από τα μέλη των Συμβουλίων των ΑΕΙ στην ερμηνεία του νόμου πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση θα επιχειρήσει να καλύψει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με την κοινή συνάντηση των δύο πλευρών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Η συνάντηση κρίθηκε απαραίτητη από τον υπουργό, ενόψει και των εκλογών για την ανάδειξη νέων πρυτάνεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Μάιο. Δεν είναι σαφές πάντως πόσοι και ποιοι πρυτάνεις θα παραβρεθούν στη συνάντηση, ενώ κάποιοι πρόεδροι Συμβουλίων είναι πιθανό να μην βρίσκονται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά την παρουσία τους στη συνάντηση πρακτικά αδύνατη.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παιδείας έχει ζητήσει την συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως προς την ερμηνεία διατάξεων του νόμου πλαισίου που κρίνονται ασαφείς με αποτέλεσμα να συνιστούν σημεία τριβής μεταξύ των πρυτανικών αρχών και των συμβουλίων. Η απάντηση του ΝΣΚ αναμένεται εντός των ημερών.

    [03] Έως τις 14 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων από τους ετεροδημότες

    Έως τις 14 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις ευρωεκλογές και το ίδιο θα ισχύσει και για όσους μεταδημοτεύσουν έως τις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών. Βάσει της ισχύουσας διάταξης η προθεσμία έληγε στις 28 Φεβρουαρίου.

    Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει επισημαίνει ότι το ίδιο δεν ισχύει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, αλλά στον τόπο της βασικής εγγραφής τους. Όσοι ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής εγγραφής τους για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δήμαρχο και περιφερειάρχη θα πρέπει να το δηλώσουν έως τις 14 Μαρτίου, ώστε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών. Σημειώνεται ότι εάν δεν ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής εγγραφής τους για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, αφού σ΄ αυτούς θα υπάρχει πριν από το όνομά τους η ένδειξη «Ε».

    [04] Η Σιγκαπούρη είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο

    Η Σιγκαπούρη είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κάποιος το 2014 καθώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις 131 πόλεις ανά τον κόσμο με το ακριβότερο κόστος διαβίωσης, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit (EIU). Το ισχυρό νόμισμα της νησιωτικής αυτής πόλης κράτους σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος συντήρησης των αυτοκινήτων και τους όλο και πιο υψηλούς λογαριασμούς κοινής ωφέλειας έχουν συμβάλει στο να φθάσει η Σιγκαπούρη στην κορυφή της λίστας, όπως επισημαίνει το BBC.

    Η Σιγκαπούρη είναι επίσης και η ακριβότερη πόλη για να αγοράσει κάποιος ρούχα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πέρυσι, την πρώτη θέση κατείχε το Τόκιο. Άλλες πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα με τις ακριβότερες πόλεις για να ζει κάποιος είναι: Παρίσι, Όσλο, Ζυρίχη και Σίδνεϊ, ενώ το Τόκιο έπεσε στην έκτη θέση.

    [05] Άγχος στις αγορές για την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία

    «Αγχωμένες» είναι οι παγκόσμιες αγορές από την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, και την επέμβαση της Ρωσίας, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το χρηματιστήριο του Τόκιο ξεκίνησε τη συνεδρίασή του με πτώση λόγω της επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία. Από την πρώτη στιγμή των συναλλαγών της Τρίτης ο δείκτης Nikkei 225 των blue chips υποχωρεί κατά σχεδόν 100 μονάδες (-0.64%) φτάνοντας στις 14.558,24 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρεί κατά 7,4 μονάδες (-0,62%) στις 1.189 μονάδες.

    Την ίδια στιγμή, το γιεν, το οποίο σε περιόδους κρίσης θεωρείται από τους απανταχού επενδυτές «ασφαλές καταφύγιο», είναι σχετικά σταθερό έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν περίπου στα 101,45 γιέν ενώ το ευρώ περίπου στα 139,35 γιεν.

    [06] Ισχυρή καταιγίδα χτυπά τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

    Μια ακόμη φονική χειμερινή θύελλα πλήττει την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών με παγωμένη βροχή, χιόνι και κρύο κοντά σε επίπεδα ρεκόρ προκαλώντας την ακύρωση περίπου 2.900 πτήσεις και το κλείσιμο σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και σε άλλες αρκετές πολιτείες. Η τελευταία από μια σειρά χειμερινών καταιγίδων χτυπά τις ήδη «κουρασμένες» από τα διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά, ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, με το ύψος του χιονιού να φτάνει στην αμερικανική πρωτεύουσα, αργά το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον, τα 10 εκατοστά, ενώ νωρίτερα είχε σαρώσει την κοιλάδα του Μισισιπή στην ακτή του Ατλαντικού, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Ο μετεωρολόγος Μπράιαν Χάρλεϊ δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες θα είναι περίπου 15 βαθμούς Κελσίου κάτω από το φυσιολογικό για την εποχή. «Κάνει πραγματικά πολύ κρύο, οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα και ήδη είναι περίπου 10 βαθμούς Κελσίου σε αυτό το σημείο», ανέφερε. Ένας άλλος μετεωρολόγος ο Στιβ Ζούμπρικ ανέφερε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες για την περιοχή της Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πέσουν στους -13 βαθμούς Κελσίου. Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη θα είναι κοντά στο ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας -16 βαθμών που καταγράφηκε στην Ουάσιγκτον το Μάρτιο του 1873.

    [07] Παραίτηση στενού συμβούλου του Ντέιβιντ Κάμερον ύποπτου για παιδεραστία

    Ένας στενός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και επί σειρά ετών σύμβουλος του Συντηρητικού κόμματος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τη σύλληψή του τον περασμένο μήνα για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ντάουνινγκ Στριτ. Ο 62χρονος Πάτρικ Ροκ, συνελήφθη στο σπίτι του στις 13 Φεβρουαρίου από αξιωματικούς της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος (NCA). «Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως και ενημερώνεται καθ 'όλη τη διάρκεια της έρευνας αυτής της υπόθεσης», είπε ένας εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον.

    «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα ήταν σκόπιμο να κάνω κάποιο σχόλιο, αλλά ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κατοχή εικόνων παιδοφιλίας είναι κατακριτέα και ο καθένας που εμπλέκεται σε αυτές τις υποθέσεις πρέπει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου», αναφέρει ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού. Ο Πάτρικ Ροκ ήταν σύμβουλος του Συντηρητικού Κόμματος κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια.

    [08] Διπλωματικός «πυρετός» για την κρίση στην Ουκρανία

    Εντονη είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα κατεπείγουσες συζητήσεις για την κατάσταση, ενώ εκτάκτως συνεδρίασε χθες βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία έχει αναπτύξει, από την περασμένη εβδομάδα, περίπου 16.000 στρατιώτες στην Κριμαία την αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας, ανέφερε ο Γιούρι Σεργκιέγιεφ πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά την κρίση στην Ουκρανία, ενώ αύριο θα επισκεφθεί και το Κίεβο, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

    Μια ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Ουκρανία για να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας της χώρας με τις νέες Αρχές που ζήτησαν την υποστήριξή του. Η αποστολή, που αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία ως τις 14 Μαρτίου, «θα εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» και «θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος» βοήθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

    Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία.

    Κυρώσεις κατά της Ρωσίας προτείνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Επίσης η Ουάσιγκτον αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Μόσχα και αποκλείει στρατιωτική εμπλοκή για την Ουκρανία.

    Τέλος, σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια να επιστρέψουν στις βάσεις τους, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου κι αναμεταδίδει το Ρόιτερς.

    [09] Ρεκόρ δεκαετίας για την τηλεθέαση των Όσκαρ στις ΗΠΑ

    Σαράντα τρία εκατομμύρια τηλεθεατές στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό της τελευταίας δεκαετίας, παρακολούθησαν την τελετή απονομής των Όσκαρ, που δίχασε τους κριτικούς οι περισσότεροι από τους οποίους θεώρησαν επιτυχημένη οικοδέσποινα της βραδιάς της Ελεν ΝτεΤζένερις, αλλά έκριναν ότι το σόου είχε υπερβολικά μεγάλη διάρκεια. Η φετινή τελετή διήρκεσε 3,5 ώρες και σε αυτήν απονεμήθηκαν 24 βραβεία.

    Τα ποσοστά της τηλεθέασης, όπως δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την εταιρεία μέτρησης της τηλεθέασης Nielsen, δείχνουν ότι το τηλεοπτικό κοινό που παρακολούθησε την τελετή αυξήθηκε κατά 6,4% από πέρυσι, θετική ένδειξη για το δίκτυο ABC που έχει συμβόλαιο για τη μετάδοση της εκδήλωσης μέχρι το 2020. Η τελετή απονομής των Όσκαρ συγκεντρώνει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό μη αθλητικής μετάδοσης στις ΗΠΑ και η φετινή απονομή σημείωσε τη μεγαλύτερη τηλεθέαση από το 2004, όταν 43,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει την βράβευση της ταινίας "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά" με Όσκαρ καλύτερης ταινίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 March 2014 - 7:30:30 UTC