Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: «Επείγει η ανασύνταξη του εσωτερικού ευρωπαϊκού συσχετισμού δυνάμεων»
  • [02] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εξεταστικές για Μνημόνιο, λίστα Λαγκάρντ, ΕΡΤ και υποβρύχια
  • [03] Ενημέρωση Μ. Βαρβιτσιώτη στη Βουλή για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι
  • [04] Αντ. Σαμαράς: Τρεις οι πυλώνες καταπολέμησης της ανεργίας
  • [05] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ
  • [06] Συζήτηση του ν/σ για την Υγεία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
  • [07] Με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συναντάται ο Αθ. Τσαυτάρης
  • [08] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ στο Σύνταγμα
  • [09] Κανονικά οι πτήσεις αύριο
  • [10] Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αθ. Τσαυτάρη με τους αγρότες
  • [11] Μ. Σπίντελεγκερ: Η Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις
  • [12] Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Ρέντσι-Μπερλουσκόνι για το νέο εκλογικό σύστημα
  • [13] Δύο Νορβηγοί βουλευτές πρότειναν τον Σνόουντεν για το Νόμπελ Ειρήνης 2014
  • [14] Σε δημοπρασία βγαίνουν τα ρούχα που φορούσε ο Ναπολέοντας όταν πέθανε εξόριστος, το 1821

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: «Επείγει η ανασύνταξη του εσωτερικού ευρωπαϊκού συσχετισμού δυνάμεων»

    Την επισήμανση πως στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης «υπήρξαν σχεδιαστικά προβλήματα που βαραίνουν τους εταίρους μας και λάθη τεράστια, με πάρα πολύ μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος» έκανε χτες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνο-γαλλικού Επιμελητηρίου.

    Επισημαίνοντας, εξάλλου, τις διαφορετικές οπτικές που θα αναπτυχθούν από τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί «εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη, αν δεν παίξει η Γαλλία έναν καθοριστικό ρόλο και δεν ανασυγκροτηθεί ο εσωτερικός ευρωπαϊκός συσχετισμός δυνάμεων και δεν λειτουργήσει πραγματικά ο άξονας ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο άξονας στα θέματα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής».

    [02] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εξεταστικές για Μνημόνιο, λίστα Λαγκάρντ, ΕΡΤ και υποβρύχια

    «Εμείς έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι θα διερευνηθούν όλα εκείνα για τα οποία αναζητά και δικαιούται απαντήσεις» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τουλάχιστον τέσσερις εξεταστικές επιτροπέςγια το μνημόνιο, τη λίστα Λαγκάρντ, την υπόθεση της ΕΡΤ και των υποβρυχίων. Η κ. Κωνσταντοπούλου εκτιμά:«Υπάρχει στη χώρα μας ζήτημα εξυγίανσης του δημοσίου βίου. Είναι πάμπολλα τα σκάνδαλα, είναι εξογιστική και προκλητική η ατιμωρησία, η οποία διασφαλίζεται, δυστυχώς, από τις κυβερνητικές πλειοψηφίες τις τελευταίες δεκαετίες. Από τηνάλλη πλευρά, είναι ένα παρήγορο φαινόμενο το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ερευνά και εξιχνιάζει, αναζητεί, αποκαλύπτει και λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές ενός κράτους δικαίου. Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η ισονομία, διότι κάποιοι βρίσκονται ελεγχόμενοι και παραπέμπονται ενώπιον του νόμου, ενώ κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν την ασυλία, την αμνηστεία, την ατιμωρησία. Αυτό πρέπει να τελειώσει και σε αυτό το πλαίσιο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνηπρέπει να θωρακιστεί, ούτως ώστε οι λειτουργοί της με θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία να επιτελέσουν το καθήκον τους». Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ περί «περίεργων θεσμικά» επαφών του κ. Τσίπρα με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, η κ. Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για «πανικό» του Κινήματος «κάθε φορά που έστω ακούγεται η λέξη Δικαιοσύνη αλλά και για τη λαϊκή ρήση«όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».

    [03] Ενημέρωση Μ. Βαρβιτσιώτη στη Βουλή για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι

    Την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ενημέρωσε, με δική του πρωτοβουλία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και οι επιτελείς του Λιμενικού Σώματος για το τραγικό περιστατικό στο Φαρμακονήσι, αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των περιστατικών παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο. Είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Βαρβιτσιώτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία επισήμαινε ότι «η συγκεκριμένη ανθρώπινη τραγωδία, για την οποία όλοι από την αρχή έχουμε εκφράσει την βαθύτατη θλίψη μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης και, κυρίως, κακόβουλης κριτικής σε βάρος των ενεργειών του Λιμενικού Σώματος». Ανοίγοντας την ενημέρωση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κάλεσε όλες τις πλευρές να προτάξουν την ενημέρωση πριν από την κριτική και την άδικη καταδίκη, να έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων πριν από τα συμπεράσματα για την ανθρώπινη τραγωδία, που στοίχισε 12 ζωές και οδήγησε στη διάσωση 16 ανθρώπων. Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατήγγειλε επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης και λαϊκά δικαστήρια που ζήτησαν την κεφαλή των μελών του Λιμενικού Σώματος επί πίνακι.

    [04] Αντ. Σαμαράς: Τρεις οι πυλώνες καταπολέμησης της ανεργίας

    Τους τρεις πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, πυλώνες που θα αφορούν περισσότερα από 680.000 άτομα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στο υπουργείο Εργασίας. Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, που θα χαράσσει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανεργία, με στόχο την άμεση ανακούφιση της κοινωνίας. Ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιταγή εισόδου για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30 - 60 ετών, τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες κλπ. Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά 240.000 ανέργους και θα αποτελεί ουσιαστικά το πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία. Σ' αυτό το πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί. Αυτοί οι άνεργοι, είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    [05] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 151 βουλευτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά, ψήφισαν 122 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    [06] Συζήτηση του ν/σ για την Υγεία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

    Με αντεπίθεση κατά του προέδρου των νοσοκομειακών ιατρών Δημήτρη Βαρνάβα και τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στις αιτιάσεις των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου ενάντια στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας- ΠΕΔΥ), όπως εκφράστηκαν κατά τη σημερινή ακρόασή τους από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, από κοινού με τους συναδέλφους τους του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, με σημεία αιχμής τους όρους μετάβασης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο νέο καθεστώς του ΠΕΔΥ και τη χρηματοδότηση του τελευταίου, η οποία -όπως υποστήριξαν- προοιωνίζεται το κλείσιμο μονάδων του ΕΟΠΥΥ και μαζικές απομακρύνσεις γιατρών, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου.

    [07] Με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συναντάται ο Αθ. Τσαυτάρης

    Με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συναντάται αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης. Μεταξύ των αιτημάτων που θα θέσουν οι αγρότες είναι η μη τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων από αγρότες με ετήσιο τζίρο έως 40.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και παύση δικαστικών διώξεων σε αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

    Νωρίτερα, στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Τάσο Χειβιδόπουλο και εκπροσώπους αγροτών, κυριάρχησαν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, αλλά και το φορολογικό.

    [08] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ στο Σύνταγμα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΔΕΗ, στην πλατεία Συντάγματος, κατά της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς). Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Κοραή και έχουν αποκλείσει την άνοδο της οδού Βασ. Σοφίας, ενώ πριν από λίγο άνοιξε η λεωφόρος Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή. Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη στο κέντρο ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση εισαγωγών ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης:Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ

    [09] Κανονικά οι πτήσεις αύριο

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη, όλες οι πτήσεις στην Ελλάδα, ύστερα από την απόφαση της Ένωσης των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας να αναστείλει την κινητοποίηση, που είχε εξαγγείλει (τρίωρη στάση). Οι Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν ανακοινώσει τη στάση εργασίας συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή απεργία για θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα των παρόχων αεροναυτιλίας.

    [10] Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αθ. Τσαυτάρη με τους αγρότες

    Συναντάται αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης με εκπροσώπους αγροτών του νομού Αργολίδας. Στη συνάντηση παρίσταται και ο αντιπεριφερειάρχης της περιοχής Τ. Χειβιδόπουλος. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα ζητηθεί από τον υπουργό η ενεργοποίηση του κανονισμού "Deminimis" καθώς η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών σε όλη την Ελλάδα έχει πληγεί σημαντικά με αποτέλεσμα να έχει απωλεσθεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, σε ποσοστό 60%. Θα ακολουθήσει συνάντηση με αντιπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και ακολούθως με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο.

    [11] Μ. Σπίντελεγκερ: Η Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις

    Τη θέση πως στην Ελλάδα σημειώνεται μεν πρόοδος, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, διατύπωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών (πρώην υπουργός Εξωτερικών) της Αυστρίας, αντικαγκελάριος και αρχηγός του -συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, αναφερόμενος στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, στις δηλώσεις του για την Ελλάδα ανέφερε ότι εκκρεμεί η έκθεση της τρόικας και είπε πως υπάρχει μεν πρόοδος και οι Έλληνες ισχυρίζονται πως είχαν το 2013 ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας ότι «αυτό θα ήταν πολύ ευχάριστο, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις». Στην ερώτηση, «εάν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα συνυπολογιστεί και αυτό το πλεόνασμα», ο κ. Σπίντελεγκερ απάντησε: «Kανείς πρέπει να κάνει το ένα βήμα μετά το άλλο. Τώρα αναμένουμε την έκθεση της τρόικας».

    [12] Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Ρέντσι-Μπερλουσκόνι για το νέο εκλογικό σύστημα

    Οριστικοποιήθηκε πριν από λίγο η συμφωνία του κεντροαριστερού ηγέτη Ματέο Ρέντσι με τον Ιταλό κεντροδεξιό ηγέτη και πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, από το αρχικό 35% αυξάνεται στο 37% των ψήφων το όριο για την παροχή του «πριμ εδρών» στην συμμαχία που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Το πριμ αυτό θα αντιστοιχεί στο 15% των εδρών.

    Παράλληλα, το όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται εντός ευρύτερης συμμαχίας, ορίζεται στο 4,5%.

    [13] Δύο Νορβηγοί βουλευτές πρότειναν τον Σνόουντεν για το Νόμπελ Ειρήνης 2014

    Δύο μέλη του νορβηγικού κοινοβουλίου πρότειναν σήμερα τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για το Νόμπελ Ειρήνης 2014, λέγοντας ότι οι αποκαλύψεις του έκαναν τον κόσμο πιο ασφαλή.

    Ο Μπορντ Βέγαρ Σούλιελ, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Παιδείας και αργότερα Περιβάλλοντος, επεσήμανε ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν «συνέβαλαν στο να κατανοήσουν οι άνθρωποι τι συμβαίνει και προκάλεσαν δημόσια συζήτηση» για την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, «κάτι που είναι θεμελιώδης αρχή της ειρήνης».

    [14] Σε δημοπρασία βγαίνουν τα ρούχα που φορούσε ο Ναπολέοντας όταν πέθανε εξόριστος, το 1821

    Το πουκάμισο, οι μανσέτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο Ναπολέοντας την παραμονή και την ημέρα του θανάτου του στο νησάκι της Αγίας Ελένης, τα οποία φύλαξε με ευσέβεια ο πιστός υπηρέτης του, θα βγουν σε δημοπρασία στη Γαλλία την ερχόμενη άνοιξη.

    Τα αναμνηστικά από τη ζωή του Ναπολέοντα στο βρετανικό νησί της Αγίας Ελένης και τα ρούχα που φορούσε όταν πέθανε, την 5η Μαΐου 1821, φυλάχτηκαν από τον Ασίλ Αρσαμπό (1792-1858) ο οποίος είχε μπει στην υπηρεσία του αυτοκράτορα ως ιπποκόμος, τον ακολούθησε στην εξορία του και έγινε ο προσωπικός του υπηρέτης. Τα αντικείμενα αυτά παρέμειναν στην ιδιοκτησία των απογόνων του Αρσαμπό μέχρι και σήμερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 January 2014 - 15:30:27 UTC