Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήλωση Μ. Γλέζου στη Βουλή για προτάσεις συγκυβέρνησης
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Στόχος, να ξαναγυρίσει γρήγορα η Κεφαλονιά σε κανονικούς ρυθμούς
  • [03] Ασθενής σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον Κορινθιακό κόλπο
  • [04] Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία της Βόρειας Ελλάδας
  • [05] Βεβαιώθηκαν από τον Δεκέμβριο φόροι που λήγουν στις 31.01.2014 ώστε να υπάρξει «περίοδος χάριτος»
  • [06] Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με την Ένωση Τραπεζών
  • [07] ΝΥΤ: Οι Έλληνες εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας
  • [08] Ο Ομπάμα υποσχέθηκε την ενίσχυση της μεσαίας τάξης
  • [09] Ανακαλύφθηκε περιοχή του εγκεφάλου που μας βοηθά να διορθώνουμε τα λάθη μας

  • [01] Δήλωση Μ. Γλέζου στη Βουλή για προτάσεις συγκυβέρνησης

    Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου ότι αν η ΝΔ εγκαταλείψει τη μνημονιακή της πολιτική, το κόμμα του δεν θα έχει αντίρρηση να συνεργαστεί μαζί της. Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, σχολιάζοντας τα σενάρια περί δυνατότητας συγκυβέρνησης ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γλέζος υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δύναμή της. «Η πρόταση για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ είναι αποδοχή ότι έχει χάσει τη δύναμή της. Ζητά δηλαδή να συγκυβερνήσει το ναδίρ με το ζενίθ. Αν η ΝΔ εγκαταλείψει την πολιτική της να αρπάζει από το λαό και να σώζει τις τράπεζες, αν το κάνει αυτό, δεν πιστεύω κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε αντίρρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Στόχος, να ξαναγυρίσει γρήγορα η Κεφαλονιά σε κανονικούς ρυθμούς

    Τη βούληση της κυβέρνησης να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός στην Κεφαλονιά, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο νησί, με την περιοδεία του στο Ληξούρι. «'Ηρθα για να δείξω ότι όλοι οι 'Ελληνες είναι δίπλα στην Κεφαλονιά και να υπογραμμίσω τη βούληση της κυβέρνησης να ξαναγυρίσει πολύ γρήγορα η Κεφαλονιά σε φυσιολογικούς ρυθμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «το κράτος, όπως οφείλει να κάνει, θα συνδράμει για να επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικους ρυθμούς». Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως ο κρατικός μηχανισμός δεν εφησυχάζει και πως θα πετύχει τον στόχο του.

    Αναφέρθηκε στους ελέγχους που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε εκατοντάδες κτίρια τονίζοντας είναι μικρό το ποσοστό των κτιρίων με ζημιές σε σχέση με το μεγεθος του σεισμού. Ζήτησε, όμως, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα των υποδομών καθώς υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. «Προχωρούν οι έλεγχοι γρήγορα, έχουν ελεγθεί πάνω από 400 κτίρια σε 48 ώρες» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως ο έλεγχος στα σχολεία έχει ολοκληρωθεί. Σε όσα είναι ασφαλή τα μαθήματα θα αρχίσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ σε αυτά που έχουν διαπιστωθεί προβλήματα, έχει δοθεί εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να εξασφαλιστεί άμεσα η στέγαση των μαθητών. Οσον αφορά τα νοσοκομεία, όπως είπε , λειτουργούν κανονικά ενώ οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου έχουν μεταφερθεί στο μοναστήρι του Αγ. Ανδρέα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Αρχιεπίσκοπο. «Η Κεφαλονιά άντεξε και συνεχίζει να αποτελεί έναν πανέμορφο και απολύτως ασφαλή τουριστικό προορισμό. Είμαστε αισιόδοξοι, όλα θα πάνε καλά» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    [03] Ασθενής σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον Κορινθιακό κόλπο

    Ασθενής σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λίγο μετά τις 11:15 στην Πάτρα, το Αίγιο την Ναύπακτο και άλλες παραλιακές περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας και της Κορινθίας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η δόνηση είχε μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στο Κορινθιακό κόλπο, ανάμεσα στις Καμάρες και τα Σελιανίτικα της Αιγιάλειας. Το εστιακό βάθος του σεισμού μετρήθηκε στα πέντε χιλιόμετρα.

    [04] Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία της Βόρειας Ελλάδας

    Τα χιόνια και ο παγετός εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, παρά τη σημερινή βελτίωση του καιρού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αστυνομικές διευθύνσεις, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται για όσους θα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν Πέλλας, Σέλι Ημαθίας, Τρία- Πέντε Πηγάδια Νάουσας και Βασιλίτσας Γρεβενών. Επιπλέον, στο νομό Γρεβενών αλυσίδες χρειάζονται στις επαρχιακές οδούς Γρεβενών- Σαμαρίνας, από το 13ο χλμ έως το 54ο χλμ, Γρεβενών- Περιβολίου, από το 13ο χλμ έως το 43ο χλμ, Γρεβενών- Μετσόβου, από το 12ο χλμ έως το 40ο χλμ και εντός των οικισμών του ορεινού όγκου του νομού. Στην Καστοριά, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα τμήματα των επαρχιακών οδών Καστοριάς- Φλώρινας ,μέσω Βιτσίου, από το 14ο χλμ έως το 28ο χλμ, Καστοριάς- Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, από το 25ο χλμ έως το 55ο χλμ και Καστοριάς- Αμυνταίου, μέσω Κλεισούρας, από το 20ο χλμ έως το 28ο χλμ. Στη Φλώρινα, μετ' εμποδίων γίνεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Φλώρινας- Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, από το 1ο χλμ έως το 30ο χλμ, στην εθνική οδό Φλώρινας- Κρυσταλλοπηγής, από το 1ο χλμ έως το 52ο χλμ, στην παλιά εθνική οδό Φλώρινας- Εδεσσας, μέσω Κέλλης, από το 18ο χλμ έως το 30ο χλμ και σε όλο το οδικό δίκτυο της πόλης της Φλώρινας. Στο νομό Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται μόνο στην επαρχιακή οδό Καστανερής- Λιβαδίων.

    [05] Βεβαιώθηκαν από τον Δεκέμβριο φόροι που λήγουν στις 31.01.2014 ώστε να υπάρξει «περίοδος χάριτος»

    Στη βεβαίωση οφειλών η ημερομηνία εκπνοής των οποίων λήγει στις 31 τρέχοντος, όπως ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ή το ΕΕΤΗΔΕ, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ήδη από τον Δεκέμβριο 2013, ώστε να δοθεί εμμέσως μια ομαλή «μεταβατική περίοδος» κατά το τρέχον έτος και να μην επιβαρυνθούν οι υπόχρεοι με τα νέα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που ισχύουν από 1.1.2014. Τούτο επισήμανε, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης. Ειδικότερα, όπως επισήμανε, σε ό,τι αφορά στις δόσεις των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας 2011, 2012 και 2013, τούτοι ήσαν ούτως ή άλλως βεβαιωμένοι από το προηγούμενο έτος ενώ υπήρξε βεβαίωση και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης όπως και του ΕΕΤΗΔΕ, ούτως ώστε να δοθεί η παραπάνω «μεταβατική περίοδος». Αναλυτικά, στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που αφορά 1,6 εκατομμύρια ακίνητα, η έκτη δόση για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, ενώ για τον ΦΑΠ του 2013 λήγει η τέταρτη δόση ενώ για πληρωμή φόρου εισοδήματος 2013 καλούνται μέχρι την Παρασκευή περίπου 26.000 υπόχρεοι. Τέλος, ήρθε η ώρα για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος αφορά περίπου 7.000 φορολογούμενους με ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, αεροσκάφη και πισίνες.

    [06] Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με την Ένωση Τραπεζών

    Με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντάται αυτή την ώρα στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

    [07] ΝΥΤ: Οι Έλληνες εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας

    Στις προσπάθειες πολλών Ελλήνων να πειραματιστούν με ένα νέο είδος οικονομίας, αναπροσδιορίζοντας τους όρους του εμπορίου προκειμένου να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των «New York Times», υπό τον τίτλο «μετά την κρίση οι Έλληνες εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το υπάρχον σύστημα της αγοράς στην Ελλάδα έχει διαλυθεί, θύμα της ενδημικής διαφθοράς, της δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης από το κράτος και των απαιτήσεων των παγκόσμιων αγορών. Επομένως, οι πειραματικές προσπάθειες επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές, μολονότι δεν αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις, αντιπροσωπεύουν την τελευταία προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

    [08] Ο Ομπάμα υποσχέθηκε την ενίσχυση της μεσαίας τάξης

    Εκφράζοντας την ελπίδα ότι το έτος 2014 θα τεθεί υπό το έμβλημα της οικονομικής «δράσης», ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε χθες, Τρίτη, το Κογκρέσο ότι θα εργασθεί για τη μείωση των ανισοτήτων στις ΗΠΑ, εν ανάγκη παρακάμπτοντας το πράσινο φως που χρειάζεται από το κοινοβούλιο. Στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την ελπίδα «να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη και να δημιουργήσουμε νέες γέφυρες προς τη μεσαία τάξη». Ορισμένα απ' αυτά τα μέτρα "θα απαιτήσουν μια δράση του Κογκρέσου και ανυπομονώ να εργασθώ μαζί σας", δήλωσε ο Ομπάμα με μαχητικό τόνο έπειτα από τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμά του βρήκε αντιμέτωπους τους ρεπουμπλικάνους που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [09] Ανακαλύφθηκε περιοχή του εγκεφάλου που μας βοηθά να διορθώνουμε τα λάθη μας

    Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια περιοχή του εγκεφάλου που, όπως υποστηρίζουν, φαίνεται να είναι μοναδική στους ανθρώπους, διακρίνοντάς τους από τα άλλα ζώα. Η σφαιρική αυτή περιοχή του εγκεφαλικού ιστού, που έχει μέγεθος και σχήμα όπως ένα μικρό λαχανάκι Βρυξελλών, θεωρείται ζωτική για τη λήψη των αποφάσεων και κυρίως για την αναγνώριση των λαθών από τους ανθρώπους, ώστε στη συνέχεια να τα διορθώνουν.

    Οι επιστήμονες μελέτησαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ τη δομή και τις νευρωνικές συνδέσεις περιοχών του εγκεφάλου που είναι ζωτικές για τη γλώσσα, τον προγραμματισμό της δράσης και τη γνωσιακή ευελιξία. Συγκρίνοντας αυτές τις περιοχές με τις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου 25 μαϊμούδων μακάκων (επίσης μέσω της τεχνικής fMRI), εντόπισαν 11 που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες, αλλά και μία, στον λεγόμενο πλαγιομετωπιαίο πόλο του προμετωπιαίου φλοιού, κοντά στο φρύδι, που είναι μοναδική στους ανθρώπους. Η συγκεκριμένη περιοχή βοηθά τους ανθρώπους να έχουν ευέλικτη νόηση και να καταλαβαίνουν αν έχουν πάρει κάποια λανθασμένη απόφαση και, έτσι, να κάνουν διορθωτικές κινήσεις, κάτι που δεν φαίνεται να μπορούν τα άλλα ζώα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 January 2014 - 11:30:24 UTC