Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η στροφή των νέων προς τον εξτρεμισμό απασχόλησε το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα θα ξαναγυρίσει στις αγορές, δεν χρειάζεται νέα δάνεια
  • [03] Να απαντήσει εάν υιοθετεί τις απόψεις του ΚΕΠΕ, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
  • [04] Επανατοποθετούνται 331 τρίτεκνοι πρώην σχολικοί φύλακες ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό
  • [05] Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο
  • [06] Αναζητώνται ισοδύναμα μέτρα μετά την απόφαση του ΣτΕ
  • [07] Β. Παπαζάχος: Ενίσχυση των κτιρίων εκεί που περιμένουμε τους σεισμούς

  • [01] Η στροφή των νέων προς τον εξτρεμισμό απασχόλησε το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

    Το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης των νέων και η παρακολούθησή του είναι ένα από τα νέα θέματα που θα συμπεριληφθούν στην ευρωπαϊκή ατζέντα των Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Ζάππειο. Αιτία αποτελεί το φαινόμενο των 1.200 Ευρωπαίων μουσουλμάνων που ταξίδεψαν στη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν ως μαχητές. Το θέμα των Ευρωπαίων μουσουλμάνων μαχητών απασχόλησε το άτυπο συμβούλιο κατά την πρώτη συνεδρίαση των υπουργών για την τρομοκρατία και τον έλεγχο των συνόρων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε και ο προεδρεύων Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, απορρίπτει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ τρομοκρατίας και μετανάστευσης, παρόλα αυτά κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η χρήση των μέσων ελέγχου των συνόρων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας και αξιοποίησης των εργαλείων ελέγχου που διαθέτει η ΕΕ, συζητήθηκε η συνδυαστική χρήση του συστήματος SIS (που αφορά τις ψηφιακές πληροφορίες για όσους ταξιδεύουν εντός του χώρου Σένγκεν) με το σύστημα VIS (που αφορά την τράπεζα πληροφοριών για τις βίζες) και την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού PNR (που αφορά τη συνεργασία ΕΕ- ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας). Το EU- PNR θα αφορά την τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα, όμως καταρχήν δεν προτείνεται για τις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις, αλλά για τις πτήσεις από και προς την ΕΕ. Στόχος είναι να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας στην ΕΕ και στη συνέχεια τα κράτη- μέλη να μπορούν να δημιουργήσουν, εάν το επιθυμούν, και δικά τους συστήματα.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα θα ξαναγυρίσει στις αγορές, δεν χρειάζεται νέα δάνεια

    Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε διπλωματικούς και πολιτικούς συντάκτες, με αφορμή τις τελευταίες επισκέψεις του στο εξωτερικό και τις επαφές του σε Παρίσι, Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Γενεύη. Εξάλλου, απάντησε και σε ερωτήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. «Υπάρχει μια μερίδα στη χώρα που ενοχλείται επειδή το χρέος είναι βιώσιμο» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην εσωτερική οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ σημείωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, να ξαναγυρίσει η χώρα στις αγορές και να πείσει τους συνομιλητές της ότι δεν χρειάζεται νέα δάνεια. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν ανήκει στην αγορά αλλά στα χέρια του ευρω-συστήματος. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «εμείς κουβαλάμε ένα τεράστιο ιστορικό βάρος ως ΠΑΣΟΚ» και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση πληρώνοντας βαρύ κόστος, αλλά προέχει η σωτηρία της χώρας.

    [03] Να απαντήσει εάν υιοθετεί τις απόψεις του ΚΕΠΕ, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

    Για «ανόητες και αντιεπιστημονικές θεωρίες», κάνει λόγο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, σχολιάζοντας τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην πρώτη ετήσια έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για κατάργηση του κατώτερου μισθού για τους νέους από 15 έως 29 ετών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζητά από την κυβέρνηση και από την ηγεσία του ΚΕΠΕ να απαντήσουν «για το αν υιοθετούν αυτές τις απόψεις», ενώ αναφερόμενος σε απαιτήσεις που αποδίδει στην τρόικα «για απελευθέρωση των απολύσεων», τονίζει ότι θεωρεί «αδιανόητη» μια τέτοια συζήτηση «σε μια χώρα που σπαράσσεται από την ανεργία που τροφοδοτεί και την ύφεση».

    [04] Επανατοποθετούνται 331 τρίτεκνοι πρώην σχολικοί φύλακες ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό

    Την επανατοποθέτηση 331 τρίτεκνων πρώην σχολικών φυλάκων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας, ενέκρινε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής σχετικής γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (νόμος 4024/2011) του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ σημειώνεται ότι η επανατοποθέτηση θα γίνει με βάση τα αιτήματα για κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών που υπέβαλε το υπουργείο Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, 331 πρώην σχολικοί φύλακες θα απασχολούνται στο εξής ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, ενισχύοντας έτσι σημαντικά το έργο των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια.

    [05] Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο

    «Σημαντική πρόοδο» στον μακρύ της δρόμο προς την ανάκαμψη έχει επιτύχει η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν θα το θεωρούσε κανείς δυνατόν πριν από δύο χρόνια» αλλά και ότι «η Ελλάδα παραμένει με διαφορά η πιο δύσκολη χώρα».

    Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι «η εσωτερική πολιτική στήριξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη» και αναφέρθηκε στην περαιτέρω επιβάρυνση της Ελλάδας από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών, που έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια ξενοφοβίας από κόμματα της δεξιάς.

    «Η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ως μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης και οι κοινωνικές επιπτώσεις σίγουρα δεν ήταν ασήμαντες. Δεν θα ήθελα να έπρεπε να εφαρμόσω ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Γερμανία. Αυτό που πρέπει να υπομείνουν οι Έλληνες είναι απίστευτο. Τα πράγματα κινούνται, αλλά ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και εξέφρασε τον τεράστιο σεβασμό του προς τους Έλληνες που υποφέρουν λόγω των «απαραίτητων μέτρων λιτότητας».

    [06] Αναζητώνται ισοδύναμα μέτρα μετά την απόφαση του ΣτΕ

    Στην αναζήτηση των ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα καλύψουν το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μισθολογικό καθεστώς των ένστολων, έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η λήψη ισοδύναμων μέτρων φέρεται να θεωρείται επιβεβλημένη από τους δανειστές, οι οποίοι «εκπέμπουν» σχετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες. Με αξιωματούχο του Eurogroup, να επισημαίνει ότι «και η Πορτογαλία, όταν υπήρξε ανάλογη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έλαβε ισοδύναμα». Βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν πως γνωρίζουν την απόφαση του ΣΤΕ, ανέφεραν σήμερα ότι βάσει αυτής, το μισθολογικό καθεστώς όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) επανέρχεται στο επίπεδο του Ιουλίου 2012. Παράλληλα, το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει τα ποσά που παρακράτησε από τους μισθούς από τον Αύγουστο 2012 έως σήμερα. Ταυτόχρονα, «ξεπαγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές. Σύμφωνα με τους ίδιους, η απόφαση του ΣΤΕ έχει ισχύ και για τους συνταξιούχους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ένα πρόσθετο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη δηλώνουν ότι αναμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣΤΕ, προκειμένου να ελέγξουν εάν αυτή αφορά και σε άλλους κλάδους (π.χ. επιδόματα Πανεπιστημιακών), αυξάνοντας κατ' επέκταση, το τελικό κόστος.

    [07] Β. Παπαζάχος: Ενίσχυση των κτιρίων εκεί που περιμένουμε τους σεισμούς

    «Το επόμενο βήμα στην αντισεισμική προστασία είναι η ενίσχυση των κτιρίων στις περιοχές εκείνες που περιμένουμε τους σεισμούς. Τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο ούτως ώστε μπορούμε να πούμε πού με υψηλή πιθανότητα, την επόμενη δεκαετία, περιμένουμε τον σεισμό. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να ληφθούν μέτρα. Ποια είναι τα μέτρα αυτά; ο έλεγχος των κτιρίων και η ενίσχυση αυτών που έχουν ευπάθεια. Χωρίς μηχανικούς και χωρίς την Πολιτεία κάτι τέτοιο δεν γίνεται».

    Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Βασίλης Παπαζάχος, με αφορμή την παρουσία του στον αγιασμό και τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ στην περιοχή Ελαιώνες της Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπαζάχος επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή, σε περίπτωση σεισμού, το ΙΤΣΑΚ μπορεί, με το πάτημα ενός κουμπιού, να γνωρίζει άμεσα πού θα πρέπει να στείλει τους ειδικούς του, ενώ τόνισε ότι το μεγαλύτερο έργο μέχρι πρόσφατα ήταν ο αντισεισμικός κανονισμός. Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε, είναι να ιεραρχηθούν τα μέτρα ετοιμότητας ανάλογα με την επιστημονική γνώση ώστε να ληφθούν μέτρα εκεί που περιμένουμε σεισμούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 January 2014 - 15:30:22 UTC