Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογείται στον ανακριτή εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας, για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων
  • [02] Καβαλιώτης ο υπερτυχερός του πρώτου αριθμού του κρατικού λαχείου
  • [03] Διάσωση 85 παράνομων μεταναστών, ανοιχτά της Αστυπάλαιας
  • [04] Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων των αγροτών με έσοδα έως 10.000 ευρώ
  • [05] Παγώνουν για ένα δίμηνο οι αυξήσεις στο ρεύμα, μέσω του πράσινου τέλους
  • [06] Μειωμένος εορταστικός τζίρος στην αγορά
  • [07] Ανέλαβε καθήκοντα ο 109ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης
  • [08] Ο Μπαν Κι Μουν προτείνει ανανέωση θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο
  • [09] Η κατάσταση του Αριέλ Σαρόν επιδεινώνεται καθώς «έχουν πληγεί πολλά ζωτικά όργανα»
  • [10] Τουλάχιστον ένας νεκρός και 30 τραυματίες από σεισμό 5,5 Ρίχτερ στο Ιράν

  • [01] Απολογείται στον ανακριτή εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας, για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων

    Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή απολογείται από το πρωί, ο 83χρονος εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας, Πάνος Ευσταθίου.

    Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατονομάστηκε από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, ότι του έδωσε συνολικό ποσό 1,5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων και τα υποβρύχια.

    Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο 83χρονος προτίθεται να συνεργαστεί με τους ανακριτές της υπόθεσης και να εισφέρει στην έρευνα όσα στοιχεία γνωρίζει.

    [02] Καβαλιώτης ο υπερτυχερός του πρώτου αριθμού του κρατικού λαχείου

    Ένας επαγγελματίας από την Καβάλα, πατέρας τριών παιδιών, είναι ο υπερτυχερός του πρώτου αριθμού του κρατικού λαχείου. Το «χρυσό» λαχείο πουλήθηκε από νεαρό πλανόδιο λαχειοπώλη, ο οποίος, χθες, δεν έκρυβε τη χαρά του κι έδειχνε σε όλους μέσα στην πόλη τη φωτοτυπία του τυχερού λαχνού, που κερδίζει περίπου 3.500.000 ευρώ (μετά την παρακράτηση φόρου).

    Ο υπερτυχερός δεν εμφανίστηκε ακόμη, αλλά σύμφωνα με το νεαρό λαχειοπώλη είναι ένας οικογενειάρχης που οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά τον τελευταίο καιρό. Η ιδιοκτήτρια του πρακτορείου, απ' όπου προμηθεύτηκε τον τυχερό λαχνό ο νεαρός και στη συνέχεια τον πούλησε, ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί ο κάτοχος του πρώτου αριθμού του κρατικού λαχείου, αλλά μόνο δύο Καβαλιώτες που κατέχουν από ένα δελτίο των 500.000 ευρώ (έκαστο). Πρόκειται για άτομα μέσης ηλικίας, επίσης οικογενειάρχες.

    [03] Διάσωση 85 παράνομων μεταναστών, ανοιχτά της Αστυπάλαιας

    Συνολικά 85 παράνομους μετανάστες (15 παιδιά, 20 γυναίκες και 50 άνδρες) άγνωστης μέχρι στιγμής εθνικότητας, περισυνελέγησαν το πρωί από δύναμη του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής 5,6 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Αστυπάλαιας. Οι μετανάστες επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου τα ξημερώματα.

    Στη θαλάσσια περιοχή, όπου έχουν σπεύσει τέσσερα πλωτά του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού και δύο παραπλέοντα φορτηγά πλοία, επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, με βόρειους ανέμους 5 με 6 μποφόρ, ενώ υπάρχει κατά διαστήματα και ισχυρή χαλαζόπτωση.

    Οι μετανάστες θα μεταφερθούν προσωρινά στην Αστυπάλαια, όπου εκεί θα τους παρασχεθεί τροφή και νερό.

    [04] Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων των αγροτών με έσοδα έως 10.000 ευρώ

    Aπαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων που τίθεται σε ισχύ από 1.1.2014 για τα αγροτικά εισοδήματα, οι αγρότες με ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ και που εισέπραξαν επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ.

    Αυτό προβλέπει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να μην προκληθεί οικονομική και γραφειοκρατική επιβάρυνση στις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις από την εφαρμογή του μέτρου.

    [05] Παγώνουν για ένα δίμηνο οι αυξήσεις στο ρεύμα, μέσω του πράσινου τέλους

    Διατηρείται, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014, αμετάβλητο το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους - ΕΤΜΕΑΡ (έως πρότινος αποκαλούμενο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ) για όλες τις κατηγορίες πελατών, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η αναπροσαρμογή θα γίνει από την 1η Μαρτίου 2014, σε επίπεδα που θα οριστικοποιηθούν σε νέα απόφαση της Αρχής, ώστε να επιτυγχάνεται μηδενισμός του ελλείμματος στο τέλος του 2014 και εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο.

    «Τούτο θα λάβει χώρα στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν νομοθετικά θεσπιστεί ή κανονιστικά ρυθμιστεί ή δεν έχουν αποδώσει επαρκώς οι ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, όπως αυτές προδιαγράφονται στην από 30.12.2013 επιστολή του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου προς τη ΡΑΕ. Για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της αναπροσαρμογής θα ληφθούν υπ' όψη, μεταξύ άλλων, ιδίως τα ακόλουθα: τα τρέχοντα επίπεδα του ελλείμματος (560,51 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013), και η περαιτέρω εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού εντός του πρώτου διμήνου του 2014».

    [06] Μειωμένος εορταστικός τζίρος στην αγορά

    Ο εορταστικός τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων κυμάνθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ και ήταν και φέτος μειωμένος κατά 10%, από πέρυσι, «αλλά σε σύγκριση με τη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 32% πρέπει να μας ικανοποιεί», όπως αναφέρει σε άρθρο του για τη νέα χρονιά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

    Ο κ. Κορκίδης σχολιάζει ότι το Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα και η Δευτέρα, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν οι καλύτερες ημέρες από πλευράς πωλήσεων με πρωτιά στη προτίμηση των καταναλωτών τα παιδικά ρούχα και παιχνίδια, ακολούθησαν τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα gadgets, τα καλλυντικά και τα βιβλία.

    [07] Ανέλαβε καθήκοντα ο 109ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

    Η Νέα Υόρκη έχει από χθες δήμαρχο τον Δημοκρατικό Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος διαδέχτηκε τον Ρεπουμπλικάνο Μάικλ Μπλούμπεργκ που έφερε τον τίτλο του «πρώτου πολίτη» της αμερικανικής μεγαλούπολης για δώδεκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του, μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ο 109ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και διαφάνηκε, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ότι θα βρίσκεται σε «αντίθετη κατεύθυνση» σε σχέση με αυτής που εφάρμοσε ο προκάτοχός του.

    Παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο 52χρονος Μπιλ ντε Μπλάζιο έδωσε έμφαση στις «κοινωνικές ανισότητες» που απειλούν τη «συνοχή και την ηρεμία» της πόλης, όπως είπε.

    Ο πανύψηλος νέος δήμαρχος τα Νέας Υόρκης υπήρξε σύμβουλος της Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον στην προεκλογική της εκστρατεία για τη Γερουσία. Γεννήθηκε ως Γουόρεν Βίλχελμ και ο πατέρας του, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει, ήταν γερμανικής καταγωγής, αλλά άλλαξε το επίθετό του και πήρε αυτό της μητέρας του, που ήταν ιταλικής καταγωγής. Είναι παντρεμένος με την 59χρονη Αφροαμερικανίδα συγγραφέα και ακτιβίστρια Σιρλέιν Μακρέι και έχουν μια κόρη και ένα γιο.

    [08] Ο Μπαν Κι Μουν προτείνει ανανέωση θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο

    Χωρίς αναφορά στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, παρέδωσε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού την καθιερωμένη έκθεσή του με την οποία προτείνει την ανανέωση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014.

    Λόγω της μη ύπαρξης συμφωνίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με σκοπό την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο γγ του ΟΗΕ απόφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές στο νησί πάνω στο κείμενο ενός κοινού ανακοινωθέντος.

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν προφορικά από τον ειδικό σύμβουλο του γγ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στα μέσα του τρέχοντος μηνός, αφού προηγουμένως προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κύπρο για να πραγματοποιήσει νέα σειρά επαφών, επιδιώκοντας να συμφωνηθεί η έναρξη των συνομιλιών.

    [09] Η κατάσταση του Αριέλ Σαρόν επιδεινώνεται καθώς «έχουν πληγεί πολλά ζωτικά όργανα»

    Πολλά ζωτικά όργανα του Αριέλ Σαρόν, και όχι μόνον οι νεφροί του, όπως είχαν αναφέρει χθες μέσα ενημέρωσης, έχουν πάψει να λειτουργούν ομαλά, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του νοσοκομείου Τελ Χασόμερ, κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου νοσηλεύεται ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ.

    «Τις δύο τελευταίες ημέρες, παρακολουθήσαμε μια σταδιακή επιδείνωση της λειτουργίας πολλών κεντρικών οργάνων του Αριέλ Σαρόν, που είναι ουσιώδους σημασίας για την επιβίωσή του» δήλωσε ο Ζέεβ Ρότσταϊν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μπροστά από το νοσοκομείο, η οποία αναμεταδόθηκε από το ραδιοσταθμό του στρατού.

    Ο 85χρονος Σαρόν, απόστρατος στρατηγός και ηγέτης της δεξιάς, βρίσκεται σε κώμα από τον Ιανουάριο του 2006 που υπέστη το εγκεφαλικό.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [10] Τουλάχιστον ένας νεκρός και 30 τραυματίες από σεισμό 5,5 Ρίχτερ στο Ιράν

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 30 τραυματίσθηκαν σήμερα από σεισμό 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

    Από το σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά κτίρια και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στην επαρχία Χορμοζγκάν του νοτίου Ιράν, όπου πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

    Ο σεισμός σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην πόλη Μπαστάκ, 1.200 χιλιόμετρα νοτίως της Τεχεράνης.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 January 2014 - 11:30:29 UTC