Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB
  • [02] Ποινική δίωξη στον Γ. Παπαντωνίου
  • [03] Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στο μέτωπο της Υγείας
  • [04] Σπ. Λυκούδης: Αναζήτηση συνεργασίας ενός τρίτου πόλου της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Έχασε τη «μάχη» για τη ζωή η τραυματισμένη φοιτήτρια από το τροχαίο των Τεμπών
  • [06] H γαλλική οικονομία είναι ο νέος «ασθενής της Ευρώπης»
  • [07] «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για συμφωνία με τρόικα ο Ι. Στουρνάρας
  • [08] Πλεονασματικό το ισοζύγιο προσλήψεων του ενδεκάμηνου Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2013
  • [09] Από το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα συνεχίσει τον συντονισμό ο Χ. Φούχτελ
  • [10] Στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιανουαρίου ο Τ. Ερντογάν
  • [11] Νεκρά 28 παιδιά από τον χθεσινό βομβαρδισμό στη Συρία
  • [12] Ανοίγει ο δρόμος για διακίνηση των Τούρκων στην ΕΕ χωρίς βίζα. Υπεγράφη η «ιστορική» συμφωνία
  • [13] Η Μάντεστερ Γ. αντίπαλος του Ολυμπιακού στους «16»
  • [14] Ο Μάρεϊ κορυφαίος Βρετανός αθλητής για το 2013

  • [01] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB

    Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, δείχνουν οι δημοσιοποιηθείσες τάσεις της MRB, ύστερα από πανελλαδική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων στο χρονικό διάστημα 2- 11 Δεκεμβρίου.

    Στο ερώτημα «αν είχαμε εθνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, τι θα ψηφίζατε;», 21,9% των ερωτηθέντων απαντούν ΣΥΡΙΖΑ και 21% ΝΔ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 8,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,7%, η ΔΗΜΑΡ με 3,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,3%, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 24,8% των ερωτηθέντων.

    Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή), ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29,1% και η ΝΔ 27,9%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή, με 11,8%, το ΚΚΕ, με 6,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 6,4%, το ΠΑΣΟΚ, με 6,3% και η ΔΗΜΑΡ, με 4,1%. Το «Άλλο Κόμμα» συγκεντρώνει το 7,8%.

    Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, με 39,6% και ακολουθεί η ΝΔ, με 34,7%.

    [02] Ποινική δίωξη στον Γ. Παπαντωνίου

    Στην άσκηση ποινικής δίωξης για δύο πράξεις ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες -η μία εκ των οποίων είναι σε βαθμό κακουργήματος- σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου προχώρησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου για την υπόθεση των χρημάτων που εντοπίστηκαν, μέσω της «λίστας Λαγκάρντ», σε λογαριασμό της συζύγου του. Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό για το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες που αφορά το έτος 2010, ενώ για αντίστοιχη πράξη που αφορά το έτος 2009 απήγγειλε πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία.

    Η δίωξη στρέφεται και κατά της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, σε βάρος της οποίας συντάχθηκε κατηγορητήριο για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στις πράξεις του πρώην υπουργού.

    [03] Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στο μέτωπο της Υγείας

    Προσπάθειες για να εκτονωθεί η κρίση που έχει προκύψει μεταξύ των γιατρών και του υπουργείου Υγείας, καταβάλλει η κυβέρνηση.

    Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας από τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ξεκαθαρίζοντας, όμως ότι η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε να ικανοποιηθεί η ανάγκη των γιατρών η μεταρρύθμιση να πραγματοποιηθεί με τον πιο ομαλό τρόπο.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, εξέφρασε την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του τις θέσεις των γιατρών, τονίζοντας πως ο δίαυλος επικοινωνίας είναι ανοικτός. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, ο ΠΙΣ θα μεταφέρει στους γιατρούς τη θέση του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι αρχίζει ένας εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος.

    [04] Σπ. Λυκούδης: Αναζήτηση συνεργασίας ενός τρίτου πόλου της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ

    Να λάβει υπόψη την πρωτιά της εκλογής του στην Κεντρική Επιτροπή, ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη, ο Σπύρος Λυκούδης.

    Στον Βήμα FM, o κ. Λυκούδης είπεπως «πιστεύω ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μία στροφή του τιμονιού προς τα αριστερά και για να το πετύχει, το μόνο που δεν πρέπει να σκεφτεί το κόμμα μου είναι να προσπαθήσει να μαζέψει τις δυνάμεις του, να προσπαθήσει να μπει στη Βουλή και να διευρυνθεί λίγο παραπάνω και να δει, εάν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα πάει να τον βοηθήσει. Αυτή δεν είναι στροφή προς τα αριστερά.

    Η πραγματική στροφή του τιμονιού προς τα αριστερά είναι να προσπαθήσει η ΔΗΜΑΡ να συγκροτήσει αυτόν τον τρίτο πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς και από μια θέση ισχύος, αυτός ο πόλος να μπορέσει, εάν του δοθεί η δυνατότητα, να έρθει κοντά και με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αν το πετύχει αυτό, ανασυγκροτούμενη η Κεντροαριστερά, θα κάνει και πολύ διαφορετικό τον ΣΥΡΙΖΑ. Να είστε βέβαιοι. Θα τον ρεαλιστικοποιήσει, διότι θα είσαι μια ισχυρή δύναμη που θα τον υποχρεώσει να αρχίσει να σκέφτεται με άλλο τρόπο τη διέξοδο από την κρίση και όχι έτσι όπως το σκέπτεται τώρα».

    [05] Έχασε τη «μάχη» για τη ζωή η τραυματισμένη φοιτήτρια από το τροχαίο των Τεμπών

    Ύστερα από 20 μέρες έχασε, σήμερα το πρωί, τη «μάχη» με το θάνατο η 23 φοιτήτρια από την Κυπαρισσία, η οποία είχε τραυματιστεί βαριά στο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη, το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου, όπου έχασε τη ζωή του ένα ακόμη άτομο και τραυματίστηκαν συνολικά 14.

    Η νεαρή φοιτήτρια είχε βαριές κρανιογεγκεφαλικές κακώσεις, είχε υποβληθεί σε χειρουργείο και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

    [06] H γαλλική οικονομία είναι ο νέος «ασθενής της Ευρώπης»

    Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά παράλληλα κλιμακώθηκε η αύξηση της ανισότητας στις επιδόσεις μεταξύ των χωρών-μελών της, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας της βρετανικής εταιρείας Markit.

    Μεγαλύτερη ανησυχία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Markit, προκαλεί η υποχώρηση της δραστηριότητας στη Γαλλία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάιο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit χαρακτηρίζει τη Γαλλία ως το νέο «ασθενή της Ευρώπης». Αντίθετα, στη Γερμανία συνεχίσθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας με τον υψηλότερο ρυθμό από τα μέσα του 2011.

    [07] «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για συμφωνία με τρόικα ο Ι. Στουρνάρας

    Προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες, με τον Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος». Ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία, έτσι ώστε μέσα στην εβδομάδα να εκταμιευθεί και η δόση του 1 δισ. ευρώ.

    [08] Πλεονασματικό το ισοζύγιο προσλήψεων του ενδεκάμηνου Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2013

    Πλεονασματικό -για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης- κατά 113.489 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, είναι το ισοζύγιο απασχόλησης κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», του υπουργείου Εργασίας.

    Συγκεκριμένα, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων αφορούσαν 1.039.397 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 29,9%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 925.908, εκ των οποίων οι 625.805 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ οι 300.103 ήσαν οικειοθελείς αποχωρήσεις. Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων (14.341) καταγράφεται τον Ιούνιο και ο μεγαλύτερος αριθμός αποχωρήσεων (34.999) τον Οκτώβριο. Υψηλή θέση εξακολουθούν να καταλαμβάνουν στην αγορά εργασίας οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

    Σε ό,τι αφορά το φύλλο των εργαζομένων οι 53.038 προσλήψεις αφορούσαν άνδρες και οι 40.070 γυναίκες. Αντίστοιχα από τις αποχωρήσεις οι 55.442 ήσαν γυναίκες και οι 59.880 άνδρες. Ανά κλάδο, θετικό ισοζύγιο εμφανίζουν οι κλάδοι της εκπαίδευσης και του Δημοσίου ενώ οι περισσότερες αποχωρήσεις εμφανίζονται στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης. Οι περισσότερες προσλήψεις έχουν γίνει στην περιφέρεια Αττικής και οι περισσότερες αποχωρήσεις στις περιφέρειες της Κρήτης και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

    [09] Από το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα συνεχίσει τον συντονισμό ο Χ. Φούχτελ

    Από τη θέση του κοινοβουλευτικού υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα συνεχίσει ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ τον συντονισμό, για τη γερμανική κυβέρνηση, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία έχει ως επίκεντρο τη συνεργασία σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών.

    Ο ίδιος ο κ. Φούχτελ, μιλώντας στην Deutsche Welle, απέρριψε πάντως την υπόθεση ότι η Ελλάδα αποτελεί για τη Γερμανία αναπτυσσόμενη χώρα, εξηγώντας ότι, καθώς το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο υπαγόταν ως τώρα, πέρασε στους Σοσιαλδημοκράτες, αναζητήθηκε ένα πιο «συμβατό» υπουργείο, από αυτά που επρόκειτο να στελεχωθούν από τη Χριστιανική Ένωση.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις λειτουργίες και τους στόχους του ανήκουν, μεταξύ άλλων, η συνεργασία με οργανισμούς, φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η από κοινού ανάπτυξη σχεδίων, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και η διασφάλιση της εφαρμογής τους, η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, η μεταφορά «βέλτιστων πρακτικών» σε θέματα δημόσιας διοίκησης αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς. Για τη διεκπεραίωση των στόχων το υπουργείο συνεργάζεται στενά με τα αναπτυξιακά ταμεία της ΕΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ αλλά και τη γερμανική κρατική τράπεζα KfW, η οποία ήδη δραστηριοποιείται για τη σύσταση ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εταίρος του υπουργείου είναι η επίσης κρατική Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ). Η GIZ, η οποία από αυτό το μήνα διατηρεί γραφείο στην Αθήνα, συμβάλλει στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή μέτρων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τον τομέα της υγείας και την βελτίωση του πλαισίου για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Η θέση του Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ ενισχύθηκε. Όχι μόνον επειδή διατηρεί την άμεση στήριξη της Καγκελαρίου, αλλά και επειδή το θέμα της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, στο οποίo δραστηριοποιείται, αποτελεί μέρος της κυβερνητικής συμφωνίας» καταλήγει η DW, αναφερόμενη στην σχετική πρόνοια που περιλαμβάνεται στο κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.

    [10] Στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιανουαρίου ο Τ. Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί τον Ιανουάριο τις Βρυξέλλες και ότι στις 27 και 28 του ίδιου μήνα θα υποδεχθεί στην Τουρκία το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης διευκρίνισε πως στις 21 Ιανουαρίου θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Η ΕΕ αποφάσισε τον Οκτώβριο να επαναλάβει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία, οι οποίες είχαν παραλύσει εδώ και τρία χρόνια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων αυτών με την Άγκυρα.

    [11] Νεκρά 28 παιδιά από τον χθεσινό βομβαρδισμό στη Συρία

    Οι αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι της βόρεια Συρίας εναντίον τεσσάρων συνοικιών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στοίχισαν τη ζωή σε 76 ανθρώπους, μεταξύ τους 28 παιδιά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [12] Ανοίγει ο δρόμος για διακίνηση των Τούρκων στην ΕΕ χωρίς βίζα. Υπεγράφη η «ιστορική» συμφωνία

    Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή 'Ενωση υπέγραψαν σήμερα συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους, η οποία θα επιτρέψει την άρση, το 2017, της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους Τούρκους υπηκόους.

    Η τουρκική κυβέρνηση είχε μονογράψει τη συμφωνία αυτή το 2012, αλλά είχε αναστείλει την επίσημη υπογραφή της θέλοντας να εξασφαλίσει τη δέσμευση της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση των τούρκων πολιτών στην ΕΕ.

    Η «ιστορική» αυτή συμφωνία, όπως τη χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υπεγράφη παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και την ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ.

    Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη διακίνηση χωρίς βίζα των Τούρκων σε τρισήμισυ χρόνια.

    [13] Η Μάντεστερ Γ. αντίπαλος του Ολυμπιακού στους «16»

    Τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως προέκυψε από την κλήρωση που διενεργήθηκε το μεσημέρι στη Νιόν. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στο γήπεδο «Γ.Καραϊσκάκης», με πιθανές ημερομηνίες 18, 19, 25 και 26 Φεβρουαρίου και η ρεβάνς στο «Ολντ Τράφορντ», στις 11, 12, 18 ή 19 Μαρτίου.

    [14] Ο Μάρεϊ κορυφαίος Βρετανός αθλητής για το 2013

    Ο Αντι Μάρεϊ, που έκανε υπερήφανους όλους τους Βρετανούς και ειδικά τους Σκωτσέζους, κατακτώντας το Γουίμπλεντον, ψηφίσθηκε ως ο κορυφαίος Βρετανός αθλητής του 2013.

    Ο Σκωτσέζος τενίστας, συγκέντρωσε 401.470 ψήφους (56%), έναντι 65.913 ψήφων του Ουαλλού άσου του ράγκμπι, Λι Χαφπένι και 57.854 ψήφων του αναβάτη ΜακΚόϊ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 December 2013 - 11:30:29 UTC