Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδ. Γεωργιάδης: «Τραγέλαφος» το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Αυγή»
  • [02] Σκότωσαν με γροθιές και κλωτσιές 28χρονο, για να μη δώσουν λίγα χρήματα που χρωστούσαν
  • [03] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός
  • [04] Παραγωγικές χαρακτηρίζουν τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές, οι εκπρόσωποι της τρόικας
  • [05] ΕΕΑ: «Η εύθραυστη ανάκαμψη που προσδοκά η κυβέρνηση, μπορεί εύκολα να ματαιωθεί»
  • [06] Ο Ομπάμα, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον παρευρέθησαν σε τελετή για την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του Κένεντι
  • [07] Γ. Τσεμπερόπουλος: «Η νέα αρχή δεν μπορεί να γίνει με την προσκόλληση στο ηρωικό μας παρελθόν και στις παλιές ταμπέλες»
  • [08] «Είμαστε και ήμασταν ακόμη και την εποχή της εκδοτικής φούσκας, υπέρ της μικρής παραγωγής βιβλίων»
  • [09] Η ναυτική Ανδρος της δεκαετίας του '30 στη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη
  • [10] Ανακαλύφθηκε στη Γη ο αρχαιότερος μετεωρίτης από τον Άρη

  • [01] Αδ. Γεωργιάδης: «Τραγέλαφος» το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Αυγή»

    «Τραγέλαφο» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» σύμφωνα με το οποίο «ο Γεωργιάδης προωθεί πολιτική τιμών υπέρ των πολυεθνικών».

    Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας είπε ότι, με την τροπολογία που θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη στην Ολομέλεια, θα υπάρξει μείωση των τιμών των φαρμάκων από τα οποία περισσότερα από τα μισά είναι φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών. «Καταλαβαίνετε λοιπόν τον λόγο για τον οποίο οι πολυεθνικές με υβρίζουν προσωπικά. Συνεπώς είναι τραγέλαφος αυτό το οποίο αναφέρεται σήμερα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας» είπε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει «πως υπάρχει κανείς μέσα στη Βουλή, που να εκπροσωπεί συμφέροντα».

    «Φαντάζομαι ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν να κάνουν με τις διαφημίσεις πολυεθνικών που μεταδίδονται στον σταθμό "στο Κόκκινο" και ότι αυτές οι διαφημίσεις είναι εντελώς συμπτωματικές» ανέφερε, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας.

    [02] Σκότωσαν με γροθιές και κλωτσιές 28χρονο, για να μη δώσουν λίγα χρήματα που χρωστούσαν

    Σκότωσε με γροθιές και κλωτσιές 28χρονο, γιατί πήγε μαζί με φίλη του να εισπράξει τα δεδουλευμένα της, που της χρωστούσε ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Ομόνοια.

    Το έγκλημα έγινε προχθές το απόγευμα στην οδό Γερανίου και ως δράστες συνελήφθησαν ένας 39χρονος μπράβος της περιοχής Ομονοίας και ο 43χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος, που τον έβαλε να χτυπήσει τον 28χρονο για να να γλυτώσει τα λίγα χρήματα που χρωστούσε.

    Ο 28χρονος διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [03] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

    Κατατέθηκε πριν λίγο,το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή (στον οποίο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος άνω των 700 εκατ. ευρώ, αντί των 344 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο) .

    [04] Παραγωγικές χαρακτηρίζουν τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές, οι εκπρόσωποι της τρόικας

    Παραγωγικές χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα τις διαβουλεύσεις που είχαν ως σήμερα με τις ελληνικές αρχές και ικανοποιητική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν ορισμένα ζητήματα προς ρύθμιση.

    Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρουν ότι ολοκλήρωσαν την παρούσα φάση των διαβουλεύσεων τους στην Αθήνα, επί του συνόλου των θεμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την περάτωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα θα εξελίσσονται ως τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα.

    [05] ΕΕΑ: «Η εύθραυστη ανάκαμψη που προσδοκά η κυβέρνηση, μπορεί εύκολα να ματαιωθεί»

    «Η εύθραυστη ανάκαμψη που προσδοκά η κυβέρνηση, μπορεί εύκολα να ματαιωθεί, καθώς ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής και της αντοχής στα μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας, από τα οποία ζητούνται νέες θυσίες», σημειώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΕΑ) με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού και τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα.

    Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο προβληματισμός μεγαλώνει καθώς οι «σκληρές» διαπραγματεύσεις των συναρμόδιων υπουργών με την τρόικα τα τελευταία 24ωρα εγκλωβίζουν τους στόχους του προϋπολογισμού για 2014 μόνο στην εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων, με καθαρά λογιστική, όχι όμως και αναπτυξιακή λογική.

    [06] Ο Ομπάμα, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον παρευρέθησαν σε τελετή για την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του Κένεντι

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, παρέστη μαζί με τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον στην τελετή για την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του Τζον Κένεντι.

    Ο Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος Κλίντον και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατέθεσαν στεφάνια και υποκλίθηκαν μπροστά από τον τάφο του Κένεντι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Ομπάμα απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση των ΗΠΑ, στον Μπιλ Κλίντον και σε 15 ακόμα Αμερικανούς για τη συνεισφορά τους στην αμερικανική κουλτούρα, την πολιτική, τον αθλητισμό και τις επιστήμες.

    [07] Γ. Τσεμπερόπουλος: «Η νέα αρχή δεν μπορεί να γίνει με την προσκόλληση στο ηρωικό μας παρελθόν και στις παλιές ταμπέλες»

    Παλιός «γνώριμος»του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς η πρώτη του ταινία, τα «Μέγαρα», προβλήθηκε το 1974,oσκηνοθέτης του Ξαφνικού Έρωτα και του «Άντε Γειά», ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, επιστρέφειαυτόν τον χειμώνα στις ελληνικές αίθουσες με την ταινία «Ο εχθρός μου». Μια ταινία που δημιουργήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά όπως λέει ο σκηνοθέτης «το ελληνικό δαιμόνιο έχει αυξήσει την παραγωγή ταινιών».

    Ο σκηνοθέτης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη νέα του ταινία.

    Ερ:Ένας προοδευτικός, φιλειρηνιστής και εναντίον της βίας, πολιτικά και κοινωνικά συνειδοποιημένος Έλληνας, αντιδρά σε μια βίαιη επίθεση κατά της οικογένειάς του σαν τον Τσαρλς Μπρόνσον στον«Εκτελεστή»,εφαρμόζοντας αυτοδικία. Αυτό είναι το θέμα σας. Πιστεύετε ότι μπορεί αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα; Πώς ο εμφανώς αριστερός ήρωάς σας χειραγωγείται τόσο εύκολα από τον άκρως αντίθετό του φασίστα γείτονα που του υποδεικνύει τον δρόμο της εκδίκησης; Τόσο σαθρά είναι τα πιστεύω του; Δηλαδή, τελικά, ακόμα και ο πιο προοδευτικός άνθρωπος κρύβει μέσα του μια μικρή Χρυσή Αυγή;

    Απ: Προφανώς ή δεν έχετε δει την ταινία ή δεν σας άρεσε καθόλου, γιατί δεν είδατε την ανθρώπινη διάστασή της ή είναι το φυσικό σας να βλέπετε τα πράγματα μόνον άσπρα ή μόνο μαύρα. Απορώ που ακόμα θυμάστε τον Τσαρλς Μπρόνσον. Στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις για τον Εχθρό Μου έρχεται ο Κλιντ Ίστγουντ με τις πρόσφατες ταινίες του όπου οι χαρακτήρες δεν είναι σχηματικοί και εμπεριέχουν όλες τις ανθρώπινες αποχρώσεις του γκρίζου. Βρίσκω την άποψή σας για την κοινωνική πραγματικότητα πολύ δογματική και με βεβαιότητες περασμένων δεκαετιών. Είδατε μία ταινία, δεν διαβάσατε μία προκήρυξη.

    Ερ: Ένα συμπέρασμα που βγαίνει από την ταινία σας είναι ότι δεν φταίνε για την δεινή κατάσταση της κοινωνίας μας οι πολιτικοί, αλλά κυρίως οι πολίτες, ακόμα και οι καλύτεροι από αυτούς, όπως ο ήρωάς σας. Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα; Αν δεν υπάρξουν αντιστάσεις από άτομα σαν τον Κώστα, από ποιους θα υπάρξουν;

    Απ: Θα ήθελα να μου υποδείξετε από ποια σημεία της ταινίας «Ο Εχθρός Μου» βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν φταίνε οι πολιτικοί για τη δεινή κατάσταση της κοινωνίας μας. Στην ταινία δεν αναδεικνύεται μία ηρωική και διδακτική συμπεριφορά σοβιετικού τύπου, αλλά ένας σημερινός ήρωας που υφίσταται τις συνέπειες μιας κοινωνίας που μπάζει από παντού και παρασύρεται σε λάθος κατευθύνσεις.

    [08] «Είμαστε και ήμασταν ακόμη και την εποχή της εκδοτικής φούσκας, υπέρ της μικρής παραγωγής βιβλίων»

    «Πιστεύαμε ανέκαθεν, ακόμη και την εποχή της εκδοτικής φούσκας, στη μικρή παραγωγή βιβλίων» δηλώνει η εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας πως τα τελευταία χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στον εκδοτικό χώρο σημειώθηκαν «μεγαλοπρεπείς επεκτάσεις» οι οποίες «στηρίχθηκαν σε αβέβαια θεμέλια και σε ανεδαφικά οράματα». Η εκδότρια της Εστίας παρατηρεί επίσης πως είναι δύσκολο να τονωθεί στις μέρες μας η αγορά του βιβλίου, όταν το «ελάχιστο χρήμα των ανθρώπων διοχετεύεται στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης». Ωστόσο, τα διευρυνόμενα τμήματα προσφορών στα βιβλιοπωλεία, η γενικευμένη άνθηση των παζαριών και η μαζική προσέλευση του κοινού δείχνουν ότι οι «αναγνώστες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Αρχές της Εστίας παραμένουν «η υψηλή ποιότητα των βιβλίων, με γνώση και μεράκι αλλά χωρίς υπερβολικούς αισθητισμούς, και σε χαμηλές κατά το δυνατόν τιμές πώλησης».

    Και προκειμένου να ισχύσουν όλα αυτά είναι απαραίτητα η παιγνιώδης διάθεση, το χιούμορ και η απλότητα. Από το νέο βιβλιοπωλείο στη Διδότου, που η Εύα Καραϊτίδη ελπίζει ότι θα ανοίξει σύντομα, η Εστία προσδοκά τη «συσπείρωση και τη διεύρυνση, ηλικιακή και άλλη, ενός κοινού που εκτιμά την παράδοση αλλά και την καινοτομία».

    [09] Η ναυτική Ανδρος της δεκαετίας του '30 στη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη

    Η ναυτική Άνδρος της δεκαετίας του '30 αναβιώνει στο νέο δράμα εποχής του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία», το οποίο θα επιχειρήσει να μας ταξιδέψει σε μια εποχή άλλων ηθών και κανόνων. Τότε που οι ζωές ορίζονταν από τη μακρά απουσία των ανδρών στα ποντοπόρα βαπόρια, τη μοναξιά των γυναικών στο νησί, τις αυστηρές κοινωνικές επιταγές.

    Με το δωδέκατο κατά σειρά μεγάλου μήκους φιλμ του, ο σκηνοθέτης μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο της συζύγου του, Ιωάννας Καρυστιάνη, το οποίο κυκλοφόρησε το 1997 από τις εκδόσεις Καστανιώτη και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Η πρόταση για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, το οποίο αποτυπώνει στις σελίδες του τη ναυτική ζωή της Άνδρου από το 1925 έως το 1950, μέσα από τις ιστορίες των ναυτικών και των γυναικών που έμεναν πίσω, έγινε στον Παντελή Βούλγαρη από ανθρώπους του νησιού που υποστήριξαν την παραγωγή, ενώ η Ιωάννα Καρυστιάνη ανέλαβε την υλοποίηση του σεναρίου.

    Προτού η «Μικρά Αγγλία» κυκλοφορήσει στις αίθουσες (5/12), θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Νοεμβρίου στην Άνδρο.

    [10] Ανακαλύφθηκε στη Γη ο αρχαιότερος μετεωρίτης από τον Άρη

    Ένας βράχος που ανακαλύφθηκε από Βεδουίνους στην έρημο Σαχάρα, στη βορειοδυτική Αφρική, είναι κατά πάσα πιθανότητα ο αρχαιότερος μετεωρίτης με προέλευση τον Άρη, καθώς μια σειρά από τεστ εκτιμούν την ηλικία του σε 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί περίπου 100 αρειανοί μετεωρίτες στη Γη, αλλά σχεδόν όλοι είναι κατά πολύ νεότεροι, καθώς έχουν ηλικία 150 έως 600 εκατ. ετών.

    Ο γυαλιστερός και μαυριδερός μετεωρίτης, με την επίσημη ονομασία NWA 7533 και με το παρατσούκλι «Μαύρη Ομορφιά», θα πρέπει να σχηματίσθηκε, όταν ο «κόκκινος πλανήτης» βρισκόταν ακόμα στα «σπάργανα» και είχε ηλικία μόλις 100 εκατ. ετών, σε μια περίοδο μεγάλης ηφαιστειακής δραστηριότητας και γεωλογικών αναταραχών. Η εκτίμηση της ηλικίας του έγινε με την τεχνική της χρονολόγησης των κρυστάλλων ζιρκονίου στο εσωτερικό του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 November 2013 - 9:30:22 UTC