Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα φορολογηθούν αποθηκευτικοί χώροι σε αγροτική γη
  • [02] Οι ελληνορωσικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Λαβρόφ
  • [03] «Βλέποντας με τα μάτια των τυφλών» στο Μουσείο Αφής
  • [04] Τουλάχιστον 44 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε λεωφορείο, στην Ινδία
  • [05] «Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιον;» η πρώτη έκθεση του Χαρούν Φαρόκι στην Αθήνα
  • [06] «Βία είναι πολλές εικόνες της κοινωνίας στην οποία ζούμε»

  • [01] Δεν θα φορολογηθούν αποθηκευτικοί χώροι σε αγροτική γη

    Κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά και έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού, δεν θα φορολογηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη, όπως θερμοκήπια, στάνες, αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζεται συγκεκριμένα ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.).

    Σημειώνεται ότι η μη φορολόγηση των χώρων αυτών ήταν ένα βασικό αίτημα των αγροτών στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

    [02] Οι ελληνορωσικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Λαβρόφ

    Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Με την ολοκλήρωση της κατ' ιδίαν συνάντησης, Βενιζέλου- Λάβροφ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και υπογραφή διμερών συμφωνιών και στη συνέχεια, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λαβρόφ θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο.

    Στο πλαίσιο της ανωτέρω επίσκεψης, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λαβρόφ, θα κηρύξουν την έναρξη του Συμποσίου «ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος- Ρωσίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

    Στο Συμπόσιο θα απευθύνουν επίσης χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Εθνικής Δόξας και του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, πρόεδρος - Ιδρυτής του Παγκοσμίου Κοινωνικού Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» και πρόεδρος ΑΜΕ «Ρωσικοί σιδηρόδρομοι» Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

    [03] «Βλέποντας με τα μάτια των τυφλών» στο Μουσείο Αφής

    Αν θέλετε να δείτε την Αφροδίτη της Μήλου και δεν μπορείτε να πάτε στο Λούβρο ή μέρος της ζωφόρου του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, κατεβείτε μέχρι την Καλλιθέα, στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο, δωρεά της οικογένειας Εμπειρίκου, που στεγάζει το Μουσείο Αφής. Το μουσείο απευθύνεται καταρχάς σε τυφλούς, αλλά και σε βλέποντες, οι οποίοι καλούνται να γνωρίσουν τον κόσμο εκείνων που έχουν προβλήματα όρασης.

    Το μουσείο ανήκει στον Φάρο Τυφλών και είναι ένα από τα πέντε μουσεία στο είδος του παγκοσμίως, με γύψινα, ακριβή αντίγραφα, πιστοποιημένα από το υπουργείο Πολιτισμού, από την κυκλαδική, μινωική, γεωμετρική, αρχαϊκή, αυστηρού ρυθμού, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο δίμετρος Ποσειδώνας ή Δίας του Αρτεμισίου, ο Ηνίοχος των Δελφών, ο Κούρος της Βολομάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και άλλα αντίγραφα δίνουν την ευκαιρία στους τυφλούς ή μερικώς βλέποντες να τα γνωρίσουν.Στο ισόγειο φιλοξενούνται και δείγματα από τη βυζαντινή περίοδο, όπως εικόνες, μαρμάρινες πλάκες, σφραγίδες, ενώ ένα ξύλινο τέμπλο με την αγία τράπεζα δεσπόζει στο χώρο.

    Οι πληροφορίες για κάθε έκθεμα, παρέχονται σε αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά- αγγλικά, έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Μπράιγ (Braille)και σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το μουσείο, εκτός από τυφλούς που ζουν στην Ελλάδα, αρκετοί τουρίστες τυφλοί, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αν και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Γεωργακαράκου, μέλος του ΔΣ του Φάρου Τυφλών και υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος του μουσείου, στην Ελλάδα δεν είχε αναπτυχθεί ο αναπηρικός τουρισμός, γιατί δεν υπάρχουν προσβάσιμες υπηρεσίες και κτίρια.

    [04] Τουλάχιστον 44 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε λεωφορείο, στην Ινδία

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε λεωφορείο όταν προκλήθηκε έκρηξη στο ρεζερβουάρ του, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί 44 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, νωρίς σήμερα το πρωί στη νότια Ινδία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η φωτιά ξέσπασε μετά την πρόσκρουση του λεωφορείου σε χαντάκι αποχέτευσης εθνικής οδού στην περιοχή Μαχαμπουμπναγκάρ του κρατιδίου Αντρα Πραντές. Το πολυτελές λεωφορείο που ανήκε σε ιδιωτική εταιρία εκτελούσε το δρομολόγιο από την πόλη Χαϊντεραμπάντ στην πόλη Μπανγκαλόρ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Οι περισσότεροι επιβάτες είχαν αποκοιμηθεί πριν από την πρόσκρουση.

    Πέντε από τους 49 επιβαίνοντες, μεταξύ τους ο σοφέρ και ο υπεύθυνος καθαρισμού του λεωφορείου, έσπασαν τα τζάμια και κατάφεραν να βγουν από το όχημα πριν αυτό τυλιχτεί στις φλόγες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Ο σοφέρ και ο επιστάτης επιχείρησαν να διαφύγουν αλλά η αστυνομία τούς συνέλαβε και τώρα τελούν υπό κράτηση προκειμένου να ανακριθούν, είπε ο εκπρόσωπος τονίζοντας ότι οι άλλοι τρεις διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [05] «Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιον;» η πρώτη έκθεση του Χαρούν Φαρόκι στην Αθήνα

    Το αντιμιλιταριστικό βλέμμα του πολυσχιδούς πρωτοπόρου δημιουργού Χαρούν Φαρόκι, πάνω σ' έναν κόσμο παραδομένο στη βία, που όμως συνεχίζει να πιστεύει στη μεγάλη αλλαγή, φέρνει η πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα, που εγκαινιάστηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), παρουσία του καλλιτέχνη.

    «Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιον;» είναι ο τίτλος της, με επτά βιντεο-εγκαταστάσεις, ρεαλιστικές όσο και το αρχειακό υλικό που χρησιμοποιεί στα έργα του, ο λιγότερο γνωστός στην Ελλάδα Γερμανός (από πατέρα Ινδό ) -αλλά διάσημος στη διεθνή σκηνή- σκηνοθέτης, βίντεο-αρτιστ, εκδότης, πανεπιστημιακός, Χαρούν Φαρόκι . Ο «Σκορτσέζε της αβαν γκαρντ», όπως τον έχουν αποκαλέσει, επιλέγει και διερευνά εικόνες από ιστορικά, κινηματογραφικά, στρατιωτικά εκπαιδευτικά αρχεία, έως και από κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους και φυλακές και τις χρησιμοποιεί ειδικά μονταρισμένες για να αμφισβητήσει κάθε μορφή καταστολής και εξουσίας.

    Οι πολλαπλές μεγάλες οθόνες και πολύπλοκες εγκαταστάσεις του, αναδεικνύονται επιβλητικά στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ. Οι τέσσερις βιντεο-εγκαταστάσεις του, «Σοβαρά παιχνίδια», δείχνουν σκηνές από προσομοιωμένα στον υπολογιστή σενάρια αποστολών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, με τα οποία εκπαιδεύονται οι Αμερικανοί στρατιώτες.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Δεκεμβρίου.

    [06] «Βία είναι πολλές εικόνες της κοινωνίας στην οποία ζούμε»

    «Είναι περίεργο να βλέπεις τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, που υιοθετεί γερμανικές ιδεολογίες, ενώ η Γερμανία βιάζει και καταπατάει την Ελλάδα» δήλωσε ο σκηνοθέτης Ρομέν Γαβράς, που επισκέπτεται τη χώρα μας, η οποία αυτή την εποχή αποτελεί και μεγάλη πηγή έμπνευσης για τα θέματα που τον απασχολούν, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Ελεύθεροι σκοπευτές», στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

    «Δεν έχω ψηφίσει ποτέ στη ζωή μου. Πιστεύω ότι η δημοκρατία είναι ένα ελληνικό ανέκδοτο. Ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν 10.000 Αθηναίοι και 50.000 δούλοι. Σήμερα αν έχεις χρήματα μπορείς να αγοράσεις ΜΜΕ που χειραγωγούν τους πολίτες. Δεν είναι αυτό δημοκρατία, είναι απάτη και εγώ δεν μπορώ να συμβιβαστώ με το λιγότερο κακό» είπε ο τολμηρός και ανατρεπτικός νέος σκηνοθέτης.

    Ο Ρομέν Γαβράς, δεν θέλει να εξηγεί γιατί χρησιμοποιεί τόση βία στις δουλειές του. «Η βία είναι θέμα ορισμού και αντίληψης και βία είναι πολλές εικόνες της κοινωνίας στην οποία ζούμε» τόνισε στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αρχιμανδρίτη.

    Ο γιός του Κώστα Γαβρά, αποτυπώνει στα έργα του με απόλυτο ρεαλισμό, τη σύγχυση και τη βία που επικρατεί στα σύγχρονα αστικά κέντρα και τη σχέση του πολίτη με την εξουσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 October 2013 - 6:30:24 UTC