Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένοχος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος
  • [02] Τετράωρη στάση εργασίας αύριο στα τρόλεϊ
  • [03] Αγιασμός στην Ολομέλεια της Βουλής και σε λίγο η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού
  • [04] Οδοιπορικό στα ιερά και τις λατρείες της δυτικής Θεσσαλίας
  • [05] «Αμ΄ έπος ανέργων»: Διηγήματα ανεργίας για ενεργούς πολίτες
  • [06] Προβληματισμός για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης
  • [07] Θλίψη για τον θάνατο του Γιώργου Αμερικάνου

  • [01] Ένοχος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

    Την ενοχή 17, εκ των 19, κατηγορουμένων στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

    Στην ανάγνωση της απόφασης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της κατ΄εξακολούθηση δωροδοκίας (που είναι παραγεγραμμένο), ζητώντας ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια.

    Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο 'Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

    Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

    Ομοίως, ένοχοι κρίνονται ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο οποίος κρίθηκε αθώος για μία πράξη που αφορά έμβασμα σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη.

    Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων κατ ' επάγγελμα κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος (που κρίθηκε αθώος για μια πράξη χρήσης πλαστού εγγράφου), ο οδοντίατρος Νίκος Γεωργουλάκης και οι επιχειρηματίες Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

    Ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ΄επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, που κατά τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 έτη, κρίθηκαν οι Παν. Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Φώτης Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νίκος Καρατζάς.

    Τέλος, με την απόφασή του το δικαστήριο, κήρυξε αθώους λόγω αμφιβολιών, τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου.

    Η διαδικασία συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των δικηγόρων και την πρόταση των εισαγγελέων, για το αν και σε ποιους κατηγορουμένους θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά, ενώ η απόφαση επί των ποινών αναμένεται αύριο.

    [02] Τετράωρη στάση εργασίας αύριο στα τρόλεϊ

    Ακινητοποιημένα θα είναι την Τρίτη, από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα τα τρόλεϊ, λόγω στάσης εργασίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων.

    Τα τρόλεϊ θα αρχίσουν να αποσύρονται για τα αμαξοστάσια μια ώρα νωρίτερα, ενώ η αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται γύρω στις πέντε το απόγευμα.

    Θέματα της γενικής συνέλευσης είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η πρόσληψη προσωπικού, η δωρεάν μετακίνηση ανέργων και η ενίσχυση των δρομολογίων.

    [03] Αγιασμός στην Ολομέλεια της Βουλής και σε λίγο η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

    Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής Συνόδου, στον οποίο χοροστατεί ο μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ συνοδευόμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενώ στη συνέχεια θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

    Τα θεωρεία της Βουλής είναι κατάμεστα όχι μόνον από συγγενείς βουλευτών, αλλά και από πολλούς δημοσιογράφους ξένων Μέσων Ενημέρωσης με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

    Στα έδρανα βρίσκονται τα 15 από τα 18 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, καθώς ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής Εύβοιας Γιάννης Λαγός βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης στις φυλακές.

    Από τον αγιασμό απουσιάζουν δεκάδες βουλευτές, ενώ είχαν προηγηθεί αυστηρά μέτρα ελέγχου σε όλους στις εισόδους της Βουλής.

    Σε λίγη ώρα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, που θα προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    Κατά το προσχέδιο, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους στόχους του οικονομικού προγράμματος, από περίπου 300 εκατ. ευρώ φέτος.

    Παράλληλα, θα προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,6% για το 2014, τερματίζοντας έτσι την πολυετή περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε το 2008. Για το 2013 ο προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση της τάξης του 4%.

    Ο νέος προυπολογισμός θα περιλαμβάνει αυξήσεις εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ καθώς και μειώσεις πρωτογενών δαπανών 3,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος το 2014.

    Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

    Σημειώνεται ότι αυτός δε θα κινείται στη γραμμή των αποφάσεων που αναμένεται να δρομολογηθούν με την επιστροφή της τρόικας, σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικου κενού του ελληνικού προγράμματος.

    [04] Οδοιπορικό στα ιερά και τις λατρείες της δυτικής Θεσσαλίας

    Σε ένα οδοιπορικό στον χρόνο και στον τόπο της δυτικής Θεσσαλίας, καλεί τους φίλους της αρχαιολογίας ο επίτιμος διευθυντής της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, ο οποίος σήμερα, 7 Οκτωβρίου, στις έξι το απόγευμα, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Ιερά και λατρείες στη δυτική Θεσσαλία».

    Στο πλαίσιο των ομιλιών που διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο κ. Χατζηαγγελάκης θα «ταξιδέψει» όσους παραβρεθούν στο Αμφιθέατρο του Μουσείου (Τοσίτσα 1) στα μαγευτικά μονοπάτια της αρχαιολογικής έρευνας, κάνοντας αναφορά σε γνωστά στοιχεία, αλλά και σε νεότερα ευρήματα της περιοχής.

    H δυτική Θεσσαλία κατά την αρχαιότητα χωριζόταν σε δύο διοικητικά τμήματα, τις «τετράδες» της «Εστιαιώτιδας» από τη μία (το πεδινό περίπου τμήμα του Ν. Τρικάλων), με πιο σημαντικές πόλεις την Τρίκκη, την Πέλιννα, τους Γόμφους, τη Μητρόπολη, τον 'Ατραγα και τη Φαρκαδώνα, και της «Θεσσαλιώτιδας» από την άλλη, στο Ν. Καρδίτσας, με πιο σπουδαίες πόλεις το Κιέριον, το Μεθύλιον (στη Μυρίνη), τις Πειρασιές (στο Ερμήτσι), τη Φύλλο κ.α.

    [05] «Αμ΄ έπος ανέργων»: Διηγήματα ανεργίας για ενεργούς πολίτες

    «Αμ' έπος ανέργων» τιτλοφορείται το βιβλίο των 105 σελίδων που εξέδωσαν οι εκδόσεις vakxikon.gr με «8 ενεργά διηγήματα» ανθρώπων του λόγου, σε επιμέλεια Μαρίας Κατσοπούλου.

    Πρόκειται για μια λογοτεχνική προσπάθεια σκιαγράφησης της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας μέσα από το πρίσμα της μακροχρόνιας ανεργίας και της ένδειας, εμπνευσμένο από προσωπικά βιώματα αλλά και από τον κοινωνικό περίγυρο. Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια, αν και το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου ίσως ακούγεται ζοφερό, καταφέρνει με το χιούμορ του να ισορροπήσει τα συναισθήματα σπάζοντας τον πάγο της μελαγχολίας.

    Είναι οχτώ ιστορίες που φλερτάρουν με την παράνοια, την απελπισία, τη φυγή, τον θάνατο. «Όταν η ανεργία τσακίζει ζωές, ήθη, ψυχές γράφεις, γράφεις, γράφεις για να διώξεις αυτόν τον πόνο, αυτήν την πίκρα που δεν λέει να φύγει από τον οισοφάγο σου, αυτόν τον κόμπο στο στομάχι όταν παρακολουθείς τους ανθρώπους γύρω σου να πέφτουν στο κενό της ανυπαρξίας».

    [06] Προβληματισμός για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης

    Με το ερώτημα, όχι αν πρέπει να αλλάξουν οι βασικοί κανόνες αναστήλωσης της Ακρόπολης, αλλά ποιες είναι οι προτεραιότητες, αν πρέπει να υπάρξουν νέες τεχνικές, καθώς και ποια είναι τα όρια των επεμβάσεων, ολοκληρώθηκε η 6η Διεθνής Συνάντηση, για την αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης.

    Στο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσιάστηκαν τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στα μνημεία της Ακρόπολης κατά την περίοδο 2000-2010 με πιστώσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτες, με πιστώσεις του Επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική» (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013) και τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Δημοσίου.

    Βασικοί θεματικοί άξονες τού συμποσίου ήταν αφ' ενός ο θεωρητικός προβληματισμός για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης και τα πορίσματα των πρόσφατων ερευνών στους τομείς της αρχιτεκτονικής και της συντήρησής τους και αφ' ετέρου ειδικότερα προβλήματα τεχνολογίας και εφαρμογών.

    [07] Θλίψη για τον θάνατο του Γιώργου Αμερικάνου

    Από σήμερα τα ξημερώματα ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί τον θάνατο του μυθικού αρχηγού της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, Γιώργου Αμερικάνου. Μετά από τρία χρόνια σοβαρών προβλημάτων με την υγεία του, εξαιτίας διπλού εγκεφαλικού επεισοδίου, ο Αμερικάνος άφησε σήμερα τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 71 ετών. Τις τελευταίες ημέρες, βρισκόταν στην μονάδα αναζωογόνησης του ΚΑΤ, καθώς είχαν παρουσιαστεί νέες επιπλοκές στην υγεία του.

    Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ελλάδος με την ΑΕΚ (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ αναδείχθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968). Ήταν ο ηγέτης της ομάδας όταν αγωνίστηκε στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1965-1966 στην Ιταλία και όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968. Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 4 Απριλίου 1968 απέναντι στη Σλάβια Πράγας σημείωσε 29 πόντους, ενώ έπαιξε και στην Μεικτή Κόσμου.

    Με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αγωνίστηκε σε 68 αναμετρήσεις, σημειώνοντας 1076 πόντους. Ήταν πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας ομάδας, στο Ευρωμπάσκετ του 1961 και του 1965, ενώ αγωνίστηκε ακόμα στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1967, στα Προολυμπιακά Τουρνουά του 1960 και του 1964 και στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα των 1962, 1964, 1967 και 1969.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 October 2013 - 8:30:21 UTC