Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ενεργειακά στο επίκεντρο των επαφών Σαμαρά στο Ισραήλ
  • [02] Σήμερα ή αύριο η ετυμηγορία για τον Άκη Τσοχατζόπουλο
  • [03] Απολογείται σήμερα ο «πυρηνάρχης» του Περάματος
  • [04] Νέα πενθήμερη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ
  • [05] Επεισόδια στον Μαραθώνα ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικούς
  • [06] Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2014
  • [07] Τουλάχιστον 9 νεκροί από δυστύχημα σε αγώνα μηχανοκίνητων, στο Μεξικό
  • [08] Να καταθέσει νέες προτάσεις για τα πυρηνικά κάλεσε την Τεχεράνη ο Τζον Κέρι
  • [09] Με το Νόμπελ Ιατρικής ξεκινά η φετινή απονομή
  • [10] Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο
  • [11] Τζ. Κέρι: «Καλή αρχή» η έναρξη της επιχείρησης καταστροφής των χημικών στη Συρία
  • [12] «Έξυπνα» γυαλιά μεταφράζουν στη στιγμή γραπτό κείμενο

  • [01] Τα ενεργειακά στο επίκεντρο των επαφών Σαμαρά στο Ισραήλ

    Για το Ισραήλ αναχωρεί, σήμερα το απόγευμα, ο Αντώνης Σαμαράς επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας εν όψει της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, που ξεκινά την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών από τις δύο χώρες. Στη συνεδρίαση θα τεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, ενώ θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες για τη στενότερη οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα όπως είναι ο τουρισμός και οι νεες τεχνολογίες.

    Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ενώ στο Τελ Αβίβ θα κηρύξει την έναρξη του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν και πάνω από 100 Ελληνες επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ.

    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

    [02] Σήμερα ή αύριο η ετυμηγορία για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

    Λίγες ώρες πριν την ετυμηγορία των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρίσκονται ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος και οι 18 συγκατηγορούμενοι του, στην υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος από «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός.

    Μετά από πεντάμηνη διαδικασία με περίπου 60 συνεδριάσεις, το δικαστήριο αναμένεται σήμερα ή αύριο,Τρίτη, να εκδώσει την απόφαση του για την μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς που απασχόλησε επί ένα χρόνο την κοινή γνώμη.

    Οι εφέτες καλούνται με την απόφαση τους να εκφράσουν την πεποίθηση τους για την ποινική ευθύνη, καθενός εκ των 19 κατηγορουμένων και να επιβάλουν τιμωρία σε αυτούς που θα κηρυχθούν ένοχοι, προσμετρώντας στην ποινή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμπλοκής του αλλά και της προσωπικότητας του.

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση που αποκαλείται «οι χρυσές μίζες Τσοχατζόπουλου» πλην του πρώην υπουργού κάθονται η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα, οι εκπρόσωποι της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης, οι δικηγόροι Σπυρίδων Χατζηνικολάου και Γιώργος Κωνσταντάτος, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νίκος Καρατζάς και ο πρώην βουλευτής επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών Φώτης Αρβανίτης.

    Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

    [03] Απολογείται σήμερα ο «πυρηνάρχης» του Περάματος

    Ελεύθεροι αφέθηκαν την περασμένη Παρασκευή μετά τις απολογίες τους, στον ανακριτή της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, τρεις κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τη σύζυγο του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, στην οποία επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, η πεθερά του που αφέθηκε ελέυθερη χωρίς κανέναν όρο, καθώς και ο απόστρατος που παραδόθηκε την Παρασκευή, στον οποίον επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    Από τον ανακριτή ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα, Δευτέρα, ο φερόμενος ως "πυρηνάρχης" του Περάματος.

    Και οι τρεις κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική σε εγκληματική οργάνωση.

    [04] Νέα πενθήμερη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ

    Νέα πενθήμερη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων για το μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή των πρυτάνεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

    Με την προκήρυξη της νέας τους απεργίας, οι διοικητικοί υπάλληλοι μπαίνουν στην πέμπτη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων. Ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα σε κάποιες σχολές.

    Οι πρυτανικές Αρχές έχουν καλέσει τους πρωτοετείς φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα μολονότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι εγγραφές τους λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

    [05] Επεισόδια στον Μαραθώνα ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικούς

    Επεισόδια ανάμεσα σε Πακιστανούς μετανάστες και αστυνομικούς σημειώθηκαν χθες βράδυστην περιοχή του Μαραθώνα, λίγο μετά από μια ληστεία την οποία φέρονται ότι διέπραξαν κάποιοι από τους αλλοδαπούς σε βάρος ομοεθνή τους.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, χθες το απόγευμα σε περιοχή του Μαραθώνα, τέσσερις ως πέντε Πακιστανοί, με την απειλή μαχαιριών και ασκώντας σωματική βία, ακινητοποίησαν ομοεθνή τους και του απέσπασαν χρηματικό ποσό 180 ευρώ.

    Γύρω στις 20:30 μετέβη στο σημείο περιπολικό της αστυνομίας για την διερεύνηση του συμβάντος αλλά δέχτηκε επίθεση με πέτρες από τους δράστες και άλλους ομοεθνείς τους με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο υπηρεσιακό όχημα.

    Μετά από αυτό οργανώθηκε επιχείρηση της αστυνομίας κατά την οποία συνελήφθησαν δύο από τους δράστες.

    Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η ασφάλεια.

    [06] Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2014

    Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, που θα προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    Κατά το προσχέδιο, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους στόχους του οικονομικού προγράμματος, από περίπου 300 εκατ. ευρώ φέτος.

    Παράλληλα, θα προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,6% για το 2014, τερματίζοντας έτσι την πολυετή περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε το 2008. Για το 2013 ο προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση της τάξης του 4%.

    Ο νέος προυπολογισμός θα περιλαμβάνει αυξήσεις εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ καθώς και μειώσεις πρωτογενών δαπανών 3,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος το 2014.

    Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σημειώνεται ότι αυτός δε θα κινείται στη γραμμή των αποφάσεων που αναμένεται να δρομολογηθούν με την επιστροφή της τρόικας, σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικου κενού του ελληνικού προγράμματος.

    Παράλληλα, το απόγευμα, με τον καθιερωμένο αγιασμό, ξεκινούν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής. Τα πρώτα νομοσχέδια που πρόκειται να επεξεργαστεί η Ολομέλεια, αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα, επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας κ.α.- τη δε επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν και πέντε αιτήσεις άρσης ασυλίας κατά βουλευτών.

    [07] Τουλάχιστον 9 νεκροί από δυστύχημα σε αγώνα μηχανοκίνητων, στο Μεξικό

    Τουλάχιστον 9 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 79 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένα τετρακινητήριο όχημα ανώμαλου δρόμου monster truck- έπεσε πάνω στους θεατές ενός αγώνα extreme sports, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην πόλη Τσιουάουα του Μεξικού.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο φράγμα Ελ Ρεχόν, στα προάστια της πόλης αυτής, περίπου 370 χλμ. νότια από τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στους θεατές. Ανάμεσα στα θύματα είναι δύο κορίτσια 6 και 7 ετών και ένα αγόρι 12 ετών, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα των δημοτικών αρχών της Τσιουάουα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Από τους τραυματίες, περίπου 46 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 33 έλαβαν εξιτήριο.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τσιουάουα, Σίζαρ Ντουάρτε ανάρτησε στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, Twitter, ότι σοκαρίστηκε από τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, ενώ διέταξε τριήμερο πένθος και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεά αίματος για τους τραυματίες.Ο Ντουάρτε δήλωσε ότι σύμφωνα με την αρχική έρευνα, ο 51χρονος οδηγός πιθανώς βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ τη στιγμή του δυστυχήματος.

    Μετά το τραγικό ατύχημα, αξιωματούχοι ακύρωσαν τη συνέχιση του αγώνα «εις ένδειξη αλληλεγγύης προς τις οικογένειες των θυμάτων», ανάρτησε στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Μάρκο Αδάμ Κιεζάντα. Ο ίδιος είχε δηλώσει νωρίτερα πως έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια του ατυχήματος, ενώ ο οδηγός του οχήματος έχει συλληφθεί.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [08] Να καταθέσει νέες προτάσεις για τα πυρηνικά κάλεσε την Τεχεράνη ο Τζον Κέρι

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα το Ιράν να καταθέσει νέες προτάσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα ύστερα από τη δήλωση της Τεχεράνης ότι είναι υποχρέωση των ξένων δυνάμεων να αρθεί το αδιέξοδο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χθες ότι δεν ισχύει πλέον η προηγούμενη πρόταση που διατύπωσε η ομάδα "5+1", να εγκαταλείψει η Τεχεράνη το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα τη μερική χαλάρωση των κυρώσεων που της έχει επιβληθεί, κατά τους δύο γύρους των συνομιλιών στο Καζακστάν, πριν από την εκλογή τον Ιούνιο του μετριοπαθούς Χάσαν Ροχανί.

    Ωστόσο, ο Κέρι δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη απαντήσει πλήρως στην πρόταση εκείνη και πρόσθεσε: "Επομένως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία σειρά προτάσεων από το Ιράν που θα περιγράφουν πλήρως με ποιόν τρόπο θα δείξει στον κόσμο ότι το πρόγραμμά του έχει ειρηνικούς σκοπούς".

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [09] Με το Νόμπελ Ιατρικής ξεκινά η φετινή απονομή

    Για μια ακόμη χρονιά, αρχίζει σήμερα η απονομή των σημαντικότερων επιστημονικών -και όχι μόνο- βραβείων στον κόσμο, των Νόμπελ. Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα με το Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής και ακολουθούν την Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης και την επόμενη Δευτέρα το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, ενώ αργότερα θα δοθεί και το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

    Ποιος όμως ήταν ο δημιουργός των Νόμπελ και γιατί τα θεσμοθέτησε; Ο 'Αλφρεντ Νόμπελ γεννήθηκε το 1833 στη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της Σουηδίας. Ο πατέρας του Ιμάνουελ ήταν μηχανικός και εφευρέτης, ο οποίος, αφού υπέστη την οδυνηρή δοκιμασία της πτώχευσης, αναγκάστηκε να δοκιμάσει το 1837 την τύχη του στη Ρωσία, όπου πράγματι αυτή του χαμογέλασε. Το «κλειδί» ήταν ότι κατάφερε να εντυπωσάσει τον τσάρο με μια από τις εφευρέσεις του, την υποθαλάσσια νάρκη κατά εχθρικών πλοίων.

    Ο γιός του 'Αλφρεντ, μορφώθηκε στην Αγία Πετρούπολη και (παρόλο που είχε κλίση στην ποίηση) συνέχισε στα βήματα του πατέρα του, ασχολούμενος με τη χημεία και τη μηχανική. Ανάμεσα στις πολλές εφευρέσεις του τα επόμενα χρόνια, η κυριότερη ήταν, το 1867, η «χειραγώγηση» της επικίνδυνα ασταθούς νιτρογλυκερίνης (από την οποία είχε σκοτωθεί ο νεότερος αδελφός του Εμίλ το 1864) σε ένα νέο ασφαλέστερο μίγμα, που ονομάστηκε από τον ίδιο «δυναμίτης», από την ελληνική λέξη «δύναμις».

    Η εφεύρεση του δυναμίτη έφερε πραγματική επανάσταση στην εξορυκτική βιομηχανία, στις κατασκευές και στα πάσης φύσης έργα (π.χ. στη διάνοιξη των νέων σιδηροδρομικών γραμμών σε όλο τον κόσμο), με αποτέλεσμα ο Νόμπελ -ο οποίος στη συνέχεια εφηύρε ακόμα πιο εξελιγμένες εκρηκτικές ουσίες- να γίνει πάμπλουτος. Πολύ γρήγορα ο δυναμίτης αξιοποιήθηκε όχι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά και για πολεμικούς. Ο ίδιος, αν και, μεταξύ άλλων, ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας όπλων Bofors, είναι αβέβαιο κατά πόσο ενέκρινε τη στρατιωτική χρήση του δυναμίτη.

    Ήταν όμως μια τραγική ειρωνεία της τύχης αυτή που τον ώθησε να δημιουργήσει τα βραβεία Νόμπελ. Όταν το 1888 πέθανε ο αδελφός του Λούντβιχ, εξαιτίας κάποιου δημοσιογραφικού λάθους δημοσιεύθηκε σε μια γαλλική εφημερίδα η νεκρολογία του ίδιου του 'Αλφρεντ, ο οποίος είχε έτσι το «προνόμιο» να δει, όντας ακόμα ζωντανός, τι πίστευε ο κόσμος και ποια θα ήταν η μεταθανάτια γνώμη γι' αυτόν. Στη «νεκρολογία» του ο 'Αλφρεντ Νόμπελ χαρακτηριζόταν ως ο άνθρωπος που έβγαλε εκατομμύρια από τον θάνατο άλλων ανθρώπων, ως ένας «έμπορος του θανάτου» και ως «αυτός που πλούτισε εφευρίσκοντας τρόπους να σκοτώνονται περισσότεροι άνθρωποι πιο γρήγορα από ποτέ».

    Συγκλονισμένος από αυτά που διάβασε, ο Νόμπελ αποφάσισε να κάνει κάτι για την υστεροφημία του και, κάπως έτσι, ένα χρόνο πριν πεθάνει το 1896, συνέταξε τη διαθήκη του και κληροδότησε το μεγαλύτερο μέρος (94%) της τεράστιας περιουσίας του για τη θεσμοθέτηση των πέντε βραβείων. Το ποσό που έδωσε για τη χρηματοδότηση αυτών των ετήσιων βραβείων, έφθανε τα 31,2 εκατ. σουηδικές κορώνες (περίπου 1,69 εκατ. βρετανικές λίρες εκείνης της εποχής), ενώ σήμερα πια το κεφάλαιο αυτό έχει διαμορφωθεί γύρω στα 337 εκατ. ευρώ.

    [10] Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

    Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν την Κυριακήσε όλη την Αίγυπτο, δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

    «Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών είναι 44 και πάνω από 100 (άνθρωποι) έχουν τραυματιστεί», είπε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών στα επεισόδια που ξέσπασαν κατά την διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ανέρχεται σε 246.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [11] Τζ. Κέρι: «Καλή αρχή» η έναρξη της επιχείρησης καταστροφής των χημικών στη Συρία

    Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν να ασκήσουν πιέσεις στον ΟΗΕ προκειμένου να ορίσει μία ημερομηνία διεξαγωγής της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

    "Θα ζητήσουμε να οριστεί μία ημερομηνία το συντομότερο δυνατόν", είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Λαβρόφ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έναρξη της επιχείρησης καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου είναι μία "καλή αρχή" και με έναν ασυνήθιστα επαινετικό τόνο για τη Δαμασκό δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να πιστωθεί το γεγονός ότι τήρησε τη δέσμευσή της προς το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

    "Δεν πρόκειται να εγγυηθώ σήμερα για το τι θα συμβεί ύστερα από μήνες, αλλά είναι μία καλή αρχή και πρέπει να χαιρετίζουμε μία καλή αρχή", σχολίασε ο ίδιος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ακόμη ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία για την πυραυλική άμυνα μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με το Ιράν.

    Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα κάνει "τα πάντα" για να διασφαλίσει ότι ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ θα εξακολουθήσει την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [12] «Έξυπνα» γυαλιά μεταφράζουν στη στιγμή γραπτό κείμενο

    Η ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών NTT Docomo παρουσίασε στην έκθεση τεχνολογίας Ceatec στο Τόκιο ένα ζευγάρι «έξυπνων» γυαλιών, που μεταξύ άλλων, έχουν τη δυνατότητα να μεταφράζουν στη στιγμή γραπτό κείμενο.

    Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, στόχος των «έξυπνων» γυαλιών είναι να προσφέρουν μεταφραστικές υπηρεσίες σε τουρίστες στην πόλη του Τόκιο.

    Το όνομα της συσκευής είναι Intelligent Glass, δηλαδή «έξυπνο γυαλί».

    Επιπλέον, η συσκευή παρέχει αναγνώριση προσώπου, ενώ «υπενθυμίζει» στο χρήστη όλες τις επαγγελματικές του επαφές προκειμένου να μην χρειάζεται να αποθηκεύει επαγγελματικές κάρτες.

    Το Intelligent Glass είναι πρωτότυπο μοντέλο και δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη εάν και πότε τελικώς θα βγει στην αγορά.

    Επιμέλεια: Ι. Ιωαννίδης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 October 2013 - 6:30:23 UTC