Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
  • [02] Επίθεση αγνώστων στα γραφεία του «Πρώτου Θέματος»
  • [03] Απεργούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στις 15 Οκτωβρίου
  • [04] Διαπραγματεύσεις για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ
  • [05] Κ. Χατζηδάκης: Εισροή 7,5 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια το 2014
  • [06] "Εξωπραγματική η δήλωση Μπερλουσκόνι περί πραξικοπήματος σε βάρος του"

  • [01] Στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

    Στις 30 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα βρίσκεται στην Αθήνα. Η ημερομηνία της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του κ. Λαβρόφ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία, στο αυξανόμενο ρεύμα Ρώσων τουριστών και στη ρωσική επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα, καθώς και στη συμμετοχή της Ρωσίας στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Sochi 2014 και την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Στη συνέχεια, έγινε επισκόπηση του σημείου στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες κύρωσης και επικύρωσης των διαφόρων διμερών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και συζητήθηκε η οργάνωση του Ελληνικού Έτους στη Ρωσία και του Ρωσικού Έτους στην Ελλάδα, το 2016, καθώς και η επικαιροποίηση του επόμενου Κοινού Προγράμματος Δράσης.

    Πέραν των διμερών θεμάτων, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα τρέχοντα μεγάλα θέματα και, ειδικότερα, στην πρωτοβουλία Λαβρόφ-Κέρι και στην επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης σήμερα συνάντηση, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβαν Μρκιτς. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας και η προετοιμασία των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο το 2013.

    [02] Επίθεση αγνώστων στα γραφεία του «Πρώτου Θέματος»

    Επίθεση από ομάδα 30 αγνώστων πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 20.00 στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στην οδό Αγράφων 5 στο Μαρούσι.

    Έσπασαν τζαμαρίες με βαριοπούλες, πέταξαν μπογιές μαύρες και κόκκινες και προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή. Στη συνέχεια πέταξαν στον αέρα έντυπο υλικό, τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται από την αστυνομία.

    [03] Απεργούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στις 15 Οκτωβρίου

    Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τρίτη 15 Οκτωβρίου κήρυξε το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με αίτημα, μεταξύ άλλων, την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας βάσει της οποίας «επιχειρείται να αποσυρθεί η κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και να εγκαθιδρυθεί καθεστώς μαζικών και αναιτιολόγητων απολύσεων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Η ΟΙΕΛΕ ζητά και την απόσυρση εγκυκλίου για την «"απελευθέρωση" της λειτουργίας των ολοήμερων ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και για την αύξηση του ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών».

    [04] Διαπραγματεύσεις για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

    Η μελλοντική βιωσιμότητα του στρατιωτικού σκέλους (μετά την απόσχιση και το κλείσιμο του πολιτικού σκέλους) των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα, αποτελεί το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το μέλλον των δύο επιχειρήσεων.

    Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών, μαραθώνιων, διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων». Καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, εάν πειστεί η τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πιο ελαστική σχετικά με την απαίτησή της να επιστραφούν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις δύο επιχειρήσεις, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει παράνομες.

    Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, γίνονται με «φόντο» την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

    [05] Κ. Χατζηδάκης: Εισροή 7,5 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια το 2014

    Κοινοτικά κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν το 2014 στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το 2014 αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα 3,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 4 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, σημειώνοντας ότι η κοινοτική συγχρηματοδότηση θα παραμείνει στο 90% έως το 2020.

    Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι από τα 1,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα, έως τον Ιούνιο απορροφήθηκαν 150 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε, δε, ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η συνολική ρευστότητα θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο ποσό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τις τράπεζες.

    [06] "Εξωπραγματική η δήλωση Μπερλουσκόνι περί πραξικοπήματος σε βάρος του"

    Σε αυστηρό τόνο απάντησε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο στον κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απαίτησε από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του κόμματός του να παραιτηθούν μαζικά σε περίπτωση που επικυρωθεί η αποπομπή του από τη γερουσία.

    Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της δημοκρατίας, ο Ναπολιτάνο τόνισε:

    «Δεν έλαβα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις της χθεσινής συνέλευσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς. Δεν μπορώ, παρά ταύτα, παρά να χαρακτηρίσω άκρως ανησυχητική την ανακοίνωση της μαζικής παραίτησης από το κοινοβούλιο -πρόκειται βέβαια για ατομικές παραιτήσεις, τις μόνες που προβλέπει ο νόμος- όλων των εκλεγμένων αντιπροσώπων της κεντροδεξιάς. Με τον τρόπο αυτό θα πληγεί ουσιαστικά η λειτουργία του κοινοβουλίου».

    Ο Ναπολιτάνο διεμήνυσε εξάλλου ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να εκφραστεί (...) αλληλεγγύη στο πρόσωπο τον ηγέτη της κεντροδεξιάς», ενώ χαρακτήρισε «εξωπραγματική» την δήλωση του Μπερλουσκόνι περί «πραξικοπήματος σε βάρος του ηγέτη του Λαού της Ελευθερίας».

    Ο 88χρονος Ιταλός πρόεδρος καταλήγει στην ανακοίνωσή του ότι «η εφαρμογή μιας οριστικής καταδικαστικής απόφασης (...) για μια σαφή παράβαση του νόμου αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο κάθε κράτους δικαίου στην Ευρώπη, όπως ακριβώς και η μη παρέμβαση του πρωθυπουργού ή του προέδρου της Δημοκρατίας, σε αποφάσεις που λαμβάνει αυτόνομα η Δικαιοσύνη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 September 2013 - 18:30:20 UTC