Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Ιταλία επισκέπτεται ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] 'Ενταση μεταξύ αστυνομίας και σχολικών φυλάκων, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [03] Κάθετη πτώση της απασχόλησης των νέων την τελευταία τριετία, στην Ιταλία
  • [04] Φωτιά σε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Ρωσία
  • [05] Τα συνεργεία διάσωσης αναζητούν εκατοντάδες ανθρώπους στο Κολοράντο
  • [06] Η Άγγελα Μέρκελ κέρδισε κρίσιμη νίκη στη Βαυαρία πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές
  • [07] Σήμερα η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία
  • [08] «Η δόξα των σιδηροδρόμων» ή πως οι σιδηρόδρομοι άλλαξαν την ιστορία της αστικής κοινωνίας
  • [09] Πρωτότυπο θερμόμετρο εφαρμόζει σαν τατουάζ στο δέρμα
  • [10] Η τρύπα του όζοντος έχει σταθεροποιηθεί την τελευταία δεκαετία αλλά δεν έχει εξαλειφθεί

  • [01] Την Ιταλία επισκέπτεται ο Ευ. Βενιζέλος

    Επίσκεψη στην Ιταλία θα πραγματοποιήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα και αύριο.

    Ο κ. Βενιζέλος θα γίνει δεκτός, αύριο, από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας E. Λέτα και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ε. Μπονίνο, καθώς και με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας E. Μιλανέζι.

    Στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, ζητήματα ευρωπαϊκής συνεργασίας, καθώς και η πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ιταλίας.

    [02] 'Ενταση μεταξύ αστυνομίας και σχολικών φυλάκων, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Επέμβαση της αστυνομίας στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι σχολικοί φύλακες που πραγματοποιούσαν κατάληψη στην είσοδο του κτιρίου από τα ξημερώματα.

    Για λίγη ώρα επικράτησε ένταση μεταξύ των σχολικών φυλάκων και της αστυνομίας που προχώρησε σε χρήση χημικών. Αυτή την ώρα οι σχολικοί φύλακες έχουν απομακρυνθεί από τον προαύλιο χώρο του υπουργείου και βρίσκονται επί της Βασιλίσσης Σοφίας, που είναι κλειστή από το Σύνταγμα μέχρι το Χίλτον.

    [03] Κάθετη πτώση της απασχόλησης των νέων την τελευταία τριετία, στην Ιταλία

    Σύμφωνα με στοιχεία του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, το δεύτερο τρίμηνο του 2010, εργάζονταν 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας ως 34 ετών. Το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο, στα 5,3 εκατομμύρια.

    Η πτώση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στους νέους 25 ως 34 ετών. Το 2010, οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης ηλικίας ήταν 5.087.000 . Τον περασμένο Ιούνιο είχαν μειωθεί στις 4.329.000, με απώλεια 750.000 θέσεων εργασίας.

    Το ποσοστό απασχολούμενων ατόμων, στο ηλικιακό φάσμα από 25 ως 34 ετών, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν, συνολικά στο 60,2%. Το 2010 είχε διαμορφωθεί στο 65,2% και το 2007 άγγιζε το 70%.

    Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην Κάτω Ιταλία, όπου εργάζεται μόλις το 51,%των ανδρών και το 33,3% των γυναικών, ηλικίας 25 με 34 ετών.

    [04] Φωτιά σε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Ρωσία

    Φωτιά ξέσπασε σήμερα σε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, στο οποίο πραγματοποιούντο επισκευαστικές εργασίες σε ναυπηγείο κοντά στο Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας, αλλά σύμφωνα με αξιωματικούς του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, δεν υπάρχει κίνδυνος για διαρροή ραδιενέργειας, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Στο υποβρύχιο Tomsk, το οποίο τροφοδοτείται με ενέργεια από πυρηνικό αντιδραστήρα, εκδηλώθηκε φωτιά ενώ επισκευαζόταν σε πλωτή προβλήτα στο ναυπηγείο Ζβέζντα στο Μπαλσόι Κάμεν, περίπου 25 χιλιόμετρα από το Βλαδιβοστόκ στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

    Ο αντιδραστήρας ήταν κλειστός πριν το υποβρύχιο μεταφερθεί στην πλωτή προβλήτα για επισκευές, το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί και στο υποβρύχιο δεν υπήρχαν όπλα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο αξιωματικό του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, τον οποίο δεν κατονόμασε.

    "Δεν υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση από ραδιενέργεια", δήλωσε ο αξιωματικός στο Itar-Tass.

    "Τα όπλα έχουν απομακρυνθεί από το υποβρύχιο. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της πόλης", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματικός.

    Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, πηγές του ναυτικού ανέφεραν ότι, εκτός από δυο πυροσβεστικά σκάφη, ένα πλοίο που ελέγχει τα επίπεδα ραδιενέργειας εστάλη στην περιοχή για προληπτικούς λόγους.

    Το Tomsk μπορεί να μεταφέρει 24 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [05] Τα συνεργεία διάσωσης αναζητούν εκατοντάδες ανθρώπους στο Κολοράντο

    Οι καταρρακτώδεις βροχές συνεχίστηκαν και χθες στο Κολοράντο καθηλώνοντας στο έδαφος τα ελικόπτερα και εμποδίζοντας το έργο των συνεργείων διάσωσης που αναζητούν ακόμα εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής στην δυτική αυτή αμερικανική πολιτεία, η οποία πλήττεται από σφοδρές πλημμύρες, από τις χειρότερες που έχει γνωρίσει ποτέ.

    Πάνω από 1.500 σπίτια έχουν καταστραφεί και περισσότερα από 17.000 έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Κολοράντο. Ζημιές έχουν υποστεί επίσης πολλοί δρόμοι και γέφυρες.

    Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πολιτεία αυτή η οποία έχει δεχθεί μέσα σε λίγες ημέρες ποσότητα βροχής που συνήθως δέχεται σε διάστημα μηνών. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι καταρρακτώδεις βροχές αναμένεται να συνεχιστούν "για πολλές ημέρες ακόμα". , καθώς εδώ και δυο ημέρες είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και σύνδεση ιντερνετ".

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης στην πολιτεία και έδωσε εντολή για την αποστολή επιπλέον διασωστών και τεχνικών μέσων προς τις τοπικές αρχές.Οι πλημμύρες πλήττουν 15 κομητείες του Κολοράντο.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [06] Η Άγγελα Μέρκελ κέρδισε κρίσιμη νίκη στη Βαυαρία πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κέρδισε μια κρίσιμη νίκη την Κυριακή στη Βαυαρία, όπου οι συντηρητικοί επικράτησαν με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νομοθετικό σώμα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Αυτός ο θρίαμβος της Μέρκελ στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιοχή της Γερμανίας , επιβεβαίωσε ότι η νυν καγκελάριος έχει μια καλή ευκαιρία να κερδίσει και τρίτη θητεία ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Αλλά η επικράτηση του συντηρητικού κόμματος «αμαυρώθηκε» από την ήττα του κυβερνητικού του συμμάχου του Φιλελεύθερου FDP.

    Αν η αδυναμία του FDP επιβεβαιωθεί και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών εκλογών την επόμενη Κυριακή, πιθανώς έως βέβαιο, θα αναγκάσει την καγκελάριο Μέρκελ να αναζητήσει νέο εταίρο του συνασπισμού που θα μπορούσε να είναι ο βασικός της αντίπαλος το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση ( CSU ) , της Βαυαρίας αδελφή παράταξη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ( CDU ) της καγκελαρίου, κατάλαβε το 48,8 % των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές , σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα στις 73 από τις 90 επαρχίες της περιοχής.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [07] Σήμερα η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

    Οι διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών «ζυγίζουν την κάθε λέξη » της έκθεσης που πρέπει να υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα, στις 11:15 τοπική ώρα ( 15:15 GMT ) σχετικά με τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Το γραφείο του Μπαν Κι μουν ζυγίζει κάθε λέξη. Το μήνυμα θα πρέπει να αποδείξει πώς η επίθεση ήταν σοβαρή, αλλά πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη ρωσο- αμερικανική πρωτοβουλία» είπε μια αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Η Ρωσία , οι ΗΠΑ , όλα τα στρατόπεδα έχουν ασκήσει πίεση για την έκθεση αυτή» συμπλήρωσε.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, θα επισυνάπτει «με σαφήνεια» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, χωρίς όμως να αποδίδει άμεσα ευθύνη στο συριακό καθεστώς. Πράγματι , η εντολή στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν προβλέπει τον "ορισμό ενός ενόχου" όπως κατηγορούσαν οι δυτικές δυνάμεις το καθεστώς του Μπασάρ αλ - Άσαντ. Όμως διπλωμάτες λένε τα στοιχεία στην έκθεση θα προσδιορίζουν με σαφήνεια ότι οι δράστες της επίθεσης θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους. « Η έκθεση περιλαμβάνει ποσότητα στοιχείων και δειγμάτων, συνεντεύξεις με μάρτυρες και ότι μπορεί να ανασυνθέσει τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου » , είπε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις 29 Αυγούστου .

    Δείγματα από τα μαλλιά, τα ούρα και το αίμα θυμάτων καθώς και από το έδαφος αναλύθηκαν σε εργαστήρια στη Φινλανδία , τη Σουηδία , τη Γερμανία και την Ελβετία , σύμφωνα με τον ΟΗΕ . «Η επιτροπή είχε πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων» ανέφερε επίσης ένας διπλωμάτης στο Συμβούλίο Ασφαλείας, μιλώντας και αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας . «Όποιος διαβάσει την έκθεση αυτή μπορεί να μαντέψετε ποιος οδήγησε την επίθεση» πρόσθεσε.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [08] «Η δόξα των σιδηροδρόμων» ή πως οι σιδηρόδρομοι άλλαξαν την ιστορία της αστικής κοινωνίας

    Οι σιδηρόδρομοι είναι το μεταφορικό μέσον το οποίο άλλαξε θεαματικά την ιστορία της αστικής κοινωνίας, οδηγώντας τους ανθρώπους στην καρδιά της νεωτερικής εποχής.

    Οι σιδηρόδρομοι έσπασαν τα όρια του χώρου και έβαλαν στο παιχνίδι το στοιχείο του χρόνου. Η ακρίβεια των ωρών στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις των τραίνων και τα ρολόγια που άρχισαν ως εκ τούτου να βρίσκονται παντού (από τους πύργους, τα εκδοτήρια, τις αποβάθρες και τα εστιατόρια των σταθμών μέχρι τα χέρια των επιβατών και τις τσέπες των σιδηροδρομικών υπαλλήλων) δημιούργησαν έναν ριζικά καινούργιο τρόπο ζωής: έναν τρόπο που υπαγορεύει μέχρι και σήμερα πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες.

    Ο Bρετανός ιστορικός Τόνι Τζαντ έγραψε πολλά βιβλία για την Ευρώπη του 20ου αιώνα, αλλά υπήρξε και λάτρης των σιδηροδρόμων, τους οποίους θεωρούσε επιτομή του σύγχρονου πολιτισμού. Στο μικρό αλλά εξαιρετικά πυκνό και περιεκτικό βιβλίο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η δόξα των σιδηροδρόμων» (κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε μετάφραση Κωστούλας Σκλαβενίτη και επίμετρο Σταύρου Ζουμπουλάκη), ο Τζαντ πλέκει ένα αφειδώλευτο εγκώμιο των τρένων. Τα τρένα ένωσαν απομακρυσμένες πόλεις και χώρες, έδωσαν πρωτοφανείς διαστάσεις στο διεθνές εμπόριο, συνέβαλαν στο να ανοίξουν οι οικονομικές δραστηριότητες όσο ποτέ άλλοτε τα φτερά τους, έγιναν η αφορμή για σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα (ας θυμηθούμε μόνο τους σταθμούς Πεν στη Νέα Υόρκη, Γκαρ ντε λ' Εστ στο Παρίσι και Σεντ Πάκρας στο Λονδίνο) και, το κυριότερο, μετέτρεψαν το ταξίδι σε δημόσια υπόθεση.

    [09] Πρωτότυπο θερμόμετρο εφαρμόζει σαν τατουάζ στο δέρμα

    Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερα ευέλικτο και πολύ υψηλής ακρίβειας θερμόμετρο που είναι επίσης εύκολο να εφαρμοστεί ως ένα είδος «προσωρινού τατουάζ», στο δέρμα του ασθενούς χωρίς αυτός να αισθανθεί ουδεμία ενόχληση.

    Αυτό το νέο είδος του θερμομέτρου- αισθητήρα, είναι "πάχους" μόνο 50 νανομέτρων, αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μικρότερο από 2 τετραγωνικά εκατοστά, και διαθέτει μικροσκοπικούς αισθητήρες και αντιστάσεις που τοποθετούνται με μια μικροδιάτρητη ελαστική σιλικόνη που προσομοιάζει με το ανθρώπινο δέρμα.

    Η τοποθέτηση του στο σώμα του ασθενούς είναι μη επεμβατική και δεν προκαλεί εφίδρωση. Επιτρέπει δε στον χρήστη που φέρει αυτήν την πρωτοποριακή κατά τους επιστήμονες συσκευή, να πραγματοποιεί άνετα όλες τις κινήσεις που θα έκανε και χωρίς αυτό το θερμόμετρο, ενώ δεν προκαλεί καμία απολύτως ενόχληση.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [10] Η τρύπα του όζοντος έχει σταθεροποιηθεί την τελευταία δεκαετία αλλά δεν έχει εξαλειφθεί

    Η μεγάλη αραίωση του στρώματος όζοντος στις πολικές περιοχές του πλανήτη συνεχίζεται, όμως η «τρύπα» του όζοντος έχει σταθεροποιηθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος με αφορμή την 26η επέτειο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, χάρη στο οποίο η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κηρύξει την 16η Σεπτεμβρίου Διεθνή Ημέρα Προστασίας του Στρώματος του Όζοντος σε ανάμνηση της υπογραφής του Πρωτοκόλλου στις 16/9/1987.

    Η Επιτροπή, όπου προεδρεύει ο Έλληνας καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και η οποία έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ένωσης Μετεωρολογίας και Ατμοσφαιρικών Επιστημών (IAMAS), επισημαίνει ότι, όπως δείχνουν οι επίγειες και διαστημικές παρατηρήσεις, τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του χλωρίου και του βρωμίου, των ουσιών που κατ'εξοχήν καταστρέψουν το όζον, συνεχίζουν να μειώνονται. Έτσι, οι ποσότητες του όζοντος έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδο περίπου 3,5% κάτω από τα επίπεδα του 1980 σε γεωγραφικό πλάτος μεταξύ των 60 μοιρών βόρεια και 60 μοιρών νότια του Ισημερινού.

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, καθηγητής Χ. Ζερεφός, ερωτηθείς σχετικά με το αν έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημεία ανάκαμψης του προστατευτικού στρώματος του όζοντος, απάντησε ότι «το στρώμα του όζοντος σήμερα είναι σε μια μεταλλαγμένη κατάσταση, όπου η πολύ μεγάλη αραίωση που υπήρχε στους πόλους, έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έτσι φέτος η αραίωση του στρώματος στην Ανταρκτική βρίσκεται στη μέση τιμή αραίωσης των τελευταίων 25 ετών».

    Επομένως, όπως είπε, «το στρώμα αυτό δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί σχετικά την τελευταία δεκαετία και οπωσδήποτε δεν έχει χειροτερέψει, με εξαίρεση το χειμώνα του 2011 στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου. Το στρώμα αυτό πάντως, όπως έχει αναγνωρισθεί, είναι εξαιρετικά ευάλωτο και στην κλιματική αλλαγή, η οποία, ενώ θερμαίνει τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ψύχει την περιοχή που είναι το στρώμα του όζοντος. Οι ψυχρότερες περιοχές στους πόλους καθυστερούν την ανάκαμψη του όζοντος, η οποία δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2050, ίσως και το 2060, αν συνεχίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου να εξελίσσεται, όπως εξελίσσεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 September 2013 - 6:30:26 UTC