Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώθηκαν περαιτέρω οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες
  • [02] Δημ. Κούρκουλας: Η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής σε πιθανή ξένη επέμβαση στη Συρία
  • [03] Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΕΔΥΕ στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, για τη Συρία
  • [04] Η Ιταλία «δεν θα πάρει μέρος σε μια επιχείρηση στη Συρία χωρίς απόφαση του ΟΗΕ» επανέλαβε η Μπονίνο
  • [05] Η χημική επίθεση στη Συρία απειλεί την ασφάλειά μας, λέει ο Χέιγκ
  • [06] Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Καταστροφή για την περιφέρεια» μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας
  • [07] Συρία: Οι ερευνητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα συνεχίζουν την αποστολή τους
  • [08] Σχέδιο απόφασης από τη Βρετανία "για να προστατευθούν οι άμαχοι" στη Συρία

  • [01] Μειώθηκαν περαιτέρω οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

    Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχή μήνα, η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούλιο το απόθεμα των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες επχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε περαιτέρω κατά 288 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, υποχωρώντας στα 162,386 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, απόκλιση σημειώνεται με τα αντίστοιχα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο παρέμειναν σταθερές. Η απόκλιση οφείλεται σε διαφορετική μεθοδολογία μέτρησης.

    [02] Δημ. Κούρκουλας: Η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής σε πιθανή ξένη επέμβαση στη Συρία

    Τα δεδομένα των εξελίξεων στη Συρία - 100.000 θύματα κι εκατομμύρια πρόσφυγες - με την πρόσφατη κλιμάκωση της «μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής του 21ου αιώνα», παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση.

    «Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σημείωσε παραπέμποντας σε αντίστοιχη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.

    Διευκρινίζοντας πως η Αθήνα «δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής» σε πιθανή ξένη παρέμβαση, ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως η ελληνική στάση «αποσκοπεί στη βελτίωση του ρόλου μας στην περιοχή και στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων - των ελληνικών κοινοτήτων, της Εκκλησίας, των ελληνικών επιχειρήσεων». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ελληνική στάση δεν υπαγορεύεται από την «αντανάκλαση» των τουρκικών κινήσεων.

    «Στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία. Χρειάζεται πολιτική λύση» υπογράμμισε ο Έλληνας αξιωματούχος, «διότι η παρατεταμένη αστάθεια ενέχει κινδύνους εκτίναξης του αριθμού των προσφύγων, όξυνσης των θρησκευτικών αντιπαλοτήτων και σημαντικής οικονομικής επιδείνωσης».

    Ως προς την ΕΕ, ο κ. Κούρκουλας υπενθύμισε πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη βαρώνη Άστον και τους υπουργούς Εξωτερικών του Βελγίου και της Γαλλίας. Επεσήμανε πως «πρέπει να επιδειχθεί άμεσα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα έχει ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητές της υποδοχής και άλλων προσφύγων «που όμως, είναι πρόσφυγες πολέμου, δεν είναι οικονομικοί πρόσφυγες».

    Απαντώντας, τέλος, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που κάλεσε την κυβέρνηση να αντισταθεί στα σχέδια ξένων επεμβάσεων), ο κ. Κούρκουλας παρατήρησε ότι «η Συρία δεν είναι μια ανθούσα δημοκρατία, που αναπτύσσεται εν μέσω ειρήνης και προόοδου».

    Παραπέμποντας σχετικά στο «φωτεινό παράδειγμα» του Λεωνίδα Κύρκου που έβλεπε χωρίς παρωπίδες την εποχή του, ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν πρέπει αταβιστικά να κλειστεί στο καβούκι της», ούτε να διαμορφώσει τη στάση της με «αντανακλαστικά Ψυχρού Πολέμου».

    [03] Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΕΔΥΕ στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, για τη Συρία

    Σε παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση ψηφίσματος με το οποίο καταγγέλλεται η στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας για επίθεση κατά της Συρίας, προέβη αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

    Στην αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ συμμετείχαν η γενική γραμματέας της Επιτροπής και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βέρα Νικολαΐδου και ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Ηρακλής Τσαβδαρίδης. Παρών ήταν επίσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.

    Το ψήφισμα παρέλαβε ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ, ενώ η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ εξέφρασε την διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται καν η προσέγγιση στο κτίριο της Πρεσβείας και η απλή επίδοση ενός ψηφίσματος.

    Στο ψήφισμα της ΕΕΔΥΕ το οποίο απευθύνεται προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι υπάρχουν ενδείξεις πως «αρχίζει ο πόλεμος κατά της Συρίας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ», καθώς ειδικά τις τελευταίες μέρες ενισχύονται οι αμερικανικές και βρετανικές ναυτικές δυνάμεις στην Α. Μεσόγειο, ενώ συνήλθε και στρατιωτική σύσκεψη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με επιτελάρχες από τις Σ. Αραβία, Κατάρ, Τουρκία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά και άλλων χωρών.

    [04] Η Ιταλία «δεν θα πάρει μέρος σε μια επιχείρηση στη Συρία χωρίς απόφαση του ΟΗΕ» επανέλαβε η Μπονίνο

    Την επίσημη θέση της Ρώμης ότι οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία χωρίς απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έμμα Μπονίνο, μιλώντας σήμερα στην ραδιοφωνία της RAI.

    «Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε επιχείρηση στην Συρία αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ και, ακόμη και σε περίπτωση που δοθεί πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η παροχή υποστήριξης από μέρους της Ιταλίας δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτόματη», τόνισε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

    «Αν δοθεί το ελεύθερο από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπούμε σε ένα πλαίσιο νομιμότητας το οποίο σήμερα είναι σαφές ότι δεν υφίσταται και το ιταλικό κοινοβούλιο θα κληθεί να συζητήσει το όλο θέμα», πρόσθεσε η Έμμα Μπονίνο.

    Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Μάριο Μάουρο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αβενίρε σημείωσε ότι «όπως και να έχει, ακόμη και αν υπάρξει η συγκατάθεση του (ΣΑ του) ΟΗΕ, η Ιταλία δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση της Συρίας».

    Ο Μάουρο υπογράμμισε παράλληλα ότι «η Ιταλία ζει ήδη τις συνέπειες της συριακής κρίσης, αφού κάθε μέρα φτάνουν στις ακτές της πρόσφυγες από την μεσανατολική αυτή χώρα και ο αριθμός τους πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται».

    [05] Η χημική επίθεση στη Συρία απειλεί την ασφάλειά μας, λέει ο Χέιγκ

    Η εθνική ασφάλεια της Βρετανίας θα υπονομευτεί αν η χώρα αποτύχει να αντιμετωπίσει τη συριακή κυβέρνηση μετά τη χρήση χημικών όπλων στην οποία προέβη εναντίον του λαού της, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

    Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Daily Telegraph πριν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προεδρεύσει του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Βρετανίας για να οριστικοποιήσει τις υποδείξεις του για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση κατά της Συρίας, ο Χέιγκ υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος που θα δημιουργούσε το ενδεχόμενο το Λονδίνο να μείνει άπραγο θα ήταν πολύ μεγάλος.

    "Πρέπει να προχωρήσουμε με προσεκτικό και προνοητικό τρόπο, ωστόσο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπονομευθεί η ασφάλειά μας από την υφέρπουσα αποδοχή της χρήσης των χημικών όπλων, για τα οποία ο κόσμος έχει αφιερώσει δεκαετίες προκειμένου να πετύχει τον έλεγχο και την εξάλειψή τους", γράφει ο Χέιγκ στη βρετανική εφημερίδα..

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [06] Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Καταστροφή για την περιφέρεια» μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι μια επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα αποτελούσε «μια καταστροφή για την περιφέρεια», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

    «Η επέμβαση της Αμερικής θα αποτελούσε μια καταστροφή για την περιφέρεια. Η περιοχή είναι σαν πυριτιδαποθήκη και το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί», δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Την προηγουμένη, ο υπουργός Άμυνας του Ιράν στρατηγός Χοσεΐν Νταχγκάν είχε σημειώσει ότι «σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιφέρειας θα απειληθούν».

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [07] Συρία: Οι ερευνητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα συνεχίζουν την αποστολή τους

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ κατευθύνθηκαν σήμερα προς έναν από τους τόπους της επίθεσης με χημικά όπλα, η οποία αποδίδεται στο συριακό καθεστώς, αφού διέκοψαν χθες Τρίτη την αποστολή τους για λόγους ασφαλείας, διαπίστωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Ο φωτογράφος είδε τους επιθεωρητές, οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη Δαμασκό, να αναχωρούν με μια αυτοκινητοπομπή έξι οχημάτων του ΟΗΕ. Δεν είναι γνωστό ακριβώς πού κατευθύνονται. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδια για τον αφοπλισμό Άντζελα Κέιν και ο Σουηδός επικεφαλής των επιθεωρητών Όκε Σέλστρεμ χαιρέτισαν τους επιθεωρητές στην είσοδο του ξενοδοχείου.

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ερευνούν τη χημική επίθεση που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις 21 Αυγούστου στη Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ και στην ανατολική Γούτα, δύο ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες στη δυτική και την ανατολική Δαμασκό. Παρά τα πυρά που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή τους, οι επιθεωρητές μετέβησαν τη Δευτέρα στη Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ όπου πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια "παραγωγική" συλλογή αποδείξεων.

    Επρόκειτο να συνεχίσουν χθες Τρίτη, όμως η αποστολή τους ανεστάλη για λόγους ασφαλείας. Οι ΗΠΑ και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι τους λένε πως είναι βέβαιοι για την ευθύνη του συριακού καθεστώτος και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [08] Σχέδιο απόφασης από τη Βρετανία "για να προστατευθούν οι άμαχοι" στη Συρία

    Η Βρετανία θα υποβάλει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και εγκρίνει τη λήψη "απαραίτητων μέτρων" για να προστατευθούν οι άμαχοι από αυτά, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

    "Η Βρετανία έχει σχεδιάσει μια απόφαση με την οποία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι", έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 August 2013 - 10:30:23 UTC