Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [02] Μπαν Κι Μουν:«Κάθε ώρα μετράει» στην έρευνα για χημικά στη Συρία
  • [03] Αρχίζει σήμερα η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου
  • [04] Στην Αθήνα από σήμερα ο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη
  • [05] Η Αμάντα Νοξ δε θα επιστρέψει στην Ιταλία για τη νέα της δίκη
  • [06] Πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ
  • [07] "Ερωτευμένη" με την Ελλάδα
  • [08] Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για "σοβαρότατες επιπτώσεις" σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία

  • [01] Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Η αναδιάρθρωση των δομών υπουργείων και φορέων και η διαθεσιμότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει, στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στη συνεδρίαση αναμένεται να λάβει μέρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας - που περιλαμβάνει 12.500 εργαζόμενους στο Δημόσιο - πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από αυτούς, οι 4.401 (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας από τον περασμένο Ιούλιο. Ακολουθεί η ένταξη των υπολοίπων υπαλλήλων, που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500, οι οποίοι θα προέρχονται απ' όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, στη βάση της αξιολόγησης των δομών τους και των σχετικών σχεδίων στελέχωσης.

    Η αξιολόγηση και μοριοδότηση προσωπικού αφορά μόνον όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς, στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και όχι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ενημερωτικό του σημείωμα για τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, κατά τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα.

    [02] Μπαν Κι Μουν:«Κάθε ώρα μετράει» στην έρευνα για χημικά στη Συρία

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Mμουν δήλωσε σήμερα ότι "κάθε ώρα μετράει" για την έρευνα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι είναι ήδη πολύ αργά. "Κάθε ώρα μετράει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση", τόνισε ο Μπαν Κι Μουν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αποστολής επιθεώρησης του ΟΗΕ στην περιοχή κοντά στη συριακή πρωτεύουσα όπου σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης έγινε χρήση χημικών όπλων.

    Το καθεστώς της Δαμασκού έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή αυτή, αλλά οι δυτικές χώρες, ανάμεσά τους ΗΠΑ και Βρετανία, εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το καθεστώς καθυστέρησε να δώσει άδεια στους εμπειριογνώμονες του ΟΗΕ να επισκεφτούν τον τόπο της επίθεσης, επιτρέποντας έτσι να χαθούν στοιχεία.

    "Δεν μπορούμε να αφήσουμε ατιμώρητο αυτό που φαίνεται ότι είναι ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στη γενέτειρά του Νότια Κορέα.

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για 3.600 ανθρώπους με "νευροτοξικά συμπτώματα" που έφθασαν σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού. Από αυτούς, οι 355 έχασαν τη ζωή τους.

    Χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαν Κι Μουν είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος μίλησε και με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ρωσίας στους οποίους είπε ότι διατηρεί "ελάχιστες αμφιβολίες" για τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία στις 21 Αυγούστου, δήλωσε διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κέρι τόνισε στους Μπαν Κι-μουν, Ουίλιαμ Χέιγκ, Λοράν Φαμπιούς, Τζον Μπερντ και Σεργκέι Λαβρόφ ότι "εάν το συριακό καθεστώς ήθελε ν' αποδείξει στον κόσμο ότι δεν έκανε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση αυτή, θα είχε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή και θα είχε επιτρέψει την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πριν από πέντε ημέρες.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για "σοβαρότατες επιπτώσεις" σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία

    [03] Αρχίζει σήμερα η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου

    Σε απολογία καλείται σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Η δίκη συνεχίζεται μετά την καλοκαιρινή διακοπή και η αυλαία ανοίγει με την απολογία του πρώην υπουργού, ο οποίος είχε αρνηθεί να απολογηθεί στα τέλη του Ιουλίου.

    [04] Στην Αθήνα από σήμερα ο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη

    Μετά τις παραστάσεις του στην Επίδαυρο και την περιφέρεια, ο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη, το μοναδικό σωζόμενο σατυρικό δράμα που παρουσιάζεται σε μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου από το Εθνικό Θέατρο, έρχεται στην Αθήνα.

    Η αρχή θα γίνει σήμερα στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα, ενώ στη συνέχεια θ' ακολουθήσουν παραστάσεις στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη (28 Αυγούστου), στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα (30 Αυγούστου), στο Θέατρο Άλσους Νέας Σμύρνης (4 Σεπτεμβρίου) και στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (6 Σεπτεμβρίου). Παραστάσεις επίσης θα δοθούν στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη (9 Σεπτεμβρίου), στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα (13 Σεπτεμβρίου), στο Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη (16 Σεπτεμβρίου), στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι (19 Σεπτεμβρίου) και στο Κηποθέατρο Παπάγου (22 Σεπτεμβρίου).

    Ο Κύκλωψ του Ευριπίδη πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου. Όταν ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος και επινοητικός ήρωας της Οδύσσειας, καταφτάνει στο νησί του Κύκλωπα για να βρει προμήθειες ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ιθάκη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κοινωνία που βασίζεται σε πρωτόγονα ένστικτα. Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη κωμικά στοιχεία με τον χορό των σατύρων να δίνει τον τόνο, όπου η ανθρώπινη ευφυΐα, η ευστροφία και η επινοητικότητα κατατροπώνουν την κτηνώδη δύναμη και τη στυγνή βία.

    [05] Η Αμάντα Νοξ δε θα επιστρέψει στην Ιταλία για τη νέα της δίκη

    Η Αμερικανίδα Αμάντα Νοξ δε θα επιστρέψει στην Ιταλία για τη νέα της δίκη τον προσεχή μήνα, για τον φόνο το 2007 της Βρετανίδας Μέρεντιθ Κέρτσερ, ανακοίνωσε χθες ο δικηγόρος της. Η νεαρή γυναίκα είχε καταδικαστεί σε 26ετή κάθειρξη, αλλά στη συνέχεια αθωώθηκε στην έφεση, αφού είχε μείνει τέσσερα χρόνια στη φυλακή στην Περούτζια. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή της, η νεαρή Αμερικανίδα εγκατέλειψε την Ιταλία για τη γενέτειρά της, το Σιάτλ των ΗΠΑ.

    Εκτιμώντας ότι η αθωωτική απόφαση περιέχει "πολλές αντιφάσεις", το ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε στα τέλη Μαρτίου την αθωωτική απόφαση και διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης στη Φλωρεντία."Δε θα επιστρέψει στην Ιταλία για τη δίκη της", δήλωσε ο δικηγόρος της Ντέιβιντ Μάριοτ.

    Τη νύχτα της 1ης Νοεμβρίου του 2007, η 21χρονη Μέρεντιθ Κέρτσερ, φοιτήτρια από το Λιντς, βρέθηκε στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με τη Νοξ στην Περούτζια, ημίγυμνη, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Το σώμα της έφερε 47 μαχαιριές. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε προηγουμένως βιαστεί.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [06] Πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ

    Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ απέρριψε και τις δύο προτάσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, για άμεση υιοθέτηση πορίσματος της διακομματικής επιτροπής διερεύνησης των επεισοδίων που εξελίχθησαν στη Βουλή στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 με νομικές διατυπώσεις που επιθυμεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή για διάλυση της Βουλής της ΠΓΔΜ τη Δευτέρα και διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου.

    Η αναπληρωτής πρόεδρος του SDSM, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, κάλεσε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι να αποδεχθεί, όπως είπε, τις ευθύνες του για τα επεισόδια στη Βουλή και να μην θέτει «εκβιαστικά διλήμματα».

    [07] "Ερωτευμένη" με την Ελλάδα

    «Όταν πάτησα για πρώτη φορά το πόδι μου στην Ελλάδα-και αυτό ήταν το πρώτο μου ταξίδι εκτός Αυστραλίας- την ερωτεύτηκα. Δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν αλλά τη λάτρεψα αυτή την χώρα. Τότε ήμουν 20 ετών, τώρα πέρασα τα 50, αλλά ο προορισμός μου είναι πάντα η Ελλάδα».

    Με αυτά τα λόγια μια πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας του Σίδνεϊ Sun-Herald, η Μάρτζορι ΜακΓκιν περιγράφει την ερωτική της σχέση με την Ελλάδα.

    Η ίδια μαζί με τον σύντροφό της Τζιμ, επίσης δημοσιογράφο, και τον σκύλο τους Γουάλας αποφάσισαν πριν τρία χρόνια να ζήσουν στην Ελλάδα για λίγο και συγκεκριμένα σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου.

    [08] Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για "σοβαρότατες επιπτώσεις" σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία

    Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης της Ουάσινγκτον στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση και ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση κατά τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Ο υπουργός (Λαβρόφ) τόνισε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες για την ετοιμότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να "επέμβουν" στη Συρία έχουν προκαλέσει βαθειά ανησυχία στη Μόσχα", τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, αναφερόμενο στη χθεσινή επικοινωνία των δυο υπουργών.

    Ο Λαβρόφ προειδοποίηε τις ΗΠΑ για τις "εξαιρετικά σοβαρές" επιπτώσεις που θα είχε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου σε χώρες όπως το Ιράκ και η Λιβύη, υπάρχει συνεχώς αστάθεια.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 August 2013 - 6:30:24 UTC