Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στο Πολυτεχνείο
  • [02] 'Ολι Ρεν: Ενα τρίτο πρόγραμμα στήριξης δεν είναι η μόνη επιλογή για την Ελλάδα
  • [03] Στην Αθήνα σήμερα ο Γεργκ Άσμουσεν
  • [04] Στον αέρα η πρώτη ζωντανή εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης
  • [05] «Παράλογες» οι κατηγορίες του Ερντογάν, λέει το Ισραήλ
  • [06] «Έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία»
  • [07] «Λάθος μια πιθανή διακοπή της αμερικανικής βοήθειας» προς την Αίγυπτο
  • [08] Γάτα σώθηκε ύστερα από μετάγγιση αίματος από σκύλο
  • [09] Αρχαίο δαχτυλίδι, φονικό όπλο
  • [10] Πέθανε ο Στήβεν Αντωνάκος
  • [11] «Την παραίτησή μου μού την ενέπνευσε ο Θεός» υποστηρίζει ο Βενέδικτος

  • [01] Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στο Πολυτεχνείο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 06:25 το πρωί ευρεία αστυνομική επιχείρηση στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

    Η επιχείρηση εξελίσσεται τόσο στη γύρω περιοχή, όσο και εντός των χώρων του Πολυτεχνείου, όπου είχαν πραγματοποιήσει καταλήψεις αντιεξουσιαστές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές ατόμων, ενώ αναμένεται να διευκρινιστούν οι λόγοι της επέμβασης.

    Στην κυκλοφορία δόθηκαν πριν από λίγο οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο, που είχαν αποκλειστεί από νωρίς το πρωί.

    [02] 'Ολι Ρεν: Ενα τρίτο πρόγραμμα στήριξης δεν είναι η μόνη επιλογή για την Ελλάδα

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων 'Ολι Ρεν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλά οι διεθνείς δανειστές της χώρας εξετάζουν και άλλα ενδεχόμενα για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας Helsingin Sanomat που φιλοξενεί τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου.

    Μετά την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος στήριξης το φθινόπωρο από την τρόικα των διεθνών δανειστών, "τότε θα επανεξετάσουμε πιθανούς τρόπους για τη συνέχιση και τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής" δήλωσε ο Ολι Ρεν σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, τα σημαντικότερο θέμα είναι η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, καθώς και η ικανότητά της να εξασφαλίσει δημοσιονομικό πλεόνασμα.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [03] Στην Αθήνα σήμερα ο Γεργκ Άσμουσεν

    Στην Αθήνα φθάνει σήμερα το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν για συνομιλίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

    Ο κ. Άσμουσεν πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 3 μ.μ. και με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά. Επίσης, ο κ. Άσμουσεν, αναμένεται να συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Προβόπουλο, αλλά και με επιχειρηματικούς παράγοντες.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η επίσκεψη στη χώρα μας του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, είναι ιδιαίτερα σημαντική και γίνεται τη στιγμή που εντείνονται τα σενάρια για νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

    Οσον αφορά το επίμαχο θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, στις αρχές του κακλοκαιριού, ο κ. Άσμουσεν είχε ταχθεί εναντίον, λέγοντας ότι πρωτίστως η Ελλάδα πρέπει να ασχοληθεί με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    [04] Στον αέρα η πρώτη ζωντανή εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης

    Η πρώτη ειδησεογραφική εκπομπή που εκπέμπεται ζωντανά από τη Δημόσια Τηλεόραση, ξεκίνησε στις 8 το πρωί.

    Παρουσιαστές της εκπομπής είναι ο Γιάννης Τρουπής και η Οντίν Λιναρδάτου.

    [05] «Παράλογες» οι κατηγορίες του Ερντογάν, λέει το Ισραήλ

    Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την Τρίτη «παράλογη», την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ ενορχήστρωσε την απομάκρυνση του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι στις αρχές Ιουλίου.

    «Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι παράλογες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω. «Σχετικά με τη θέση του Τούρκου ηγέτη δεν αξίζει καμία αντίδραση», είχε αναφέρει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

    Αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν πολύ «προσβλητικές, αβάσιμες και λανθασμένες». Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου. «Ξέρετε αυτό που λένε, ότι στην Αίγυπτο η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες. Ποιος βρίσκεται πίσω απ΄ αυτό; Το Ισραήλ", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [06] «Έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία»

    «Έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία». Το τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τον θεσμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου, πουσήμερα το βράδυ παίρνει σάρκα και οστά. Σε τροχιά υλοποίησης, λοιπόν, θα βρεθούν οι πλούσιες εκδηλώσεις που κάθε χρόνο πραγματοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη βοήθεια των εργαζομένων του, καθώς περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια ανοίγουν τις πόρτες τους και με ελεύθερη είσοδο προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, παρατηρήσεις άστρων, ξεναγήσεις ή απλές επισκέψεις.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική, οι επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ακρόπολη και στο Σούνιο θα έχουν χρονικό περιορισμό μέχρι τις 8 το βράδυ (για λόγους ασφάλειας λόγω των έργων που εκτελούνται), με δυνατότητα οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τους χώρους αυτούς από πιο μακριά, στην περίπτωση της Ακρόπολης από τον Λόφο του Φιλοπάππου (όπου στο άνδηρο του Πικιώνη η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει, από τις 9.30 μμ. τη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου») ή στην περίπτωση του Σουνίου από το γειτονικό ύψωμα όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

    [07] «Λάθος μια πιθανή διακοπή της αμερικανικής βοήθειας» προς την Αίγυπτο

    Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί, προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν λάθος αν αναστείλουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του, ύψους περίπου 1,3 δισ.δολαρίων, λέγοντας ότι το Κάιρο θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς αυτή τη βοήθεια.

    Εάν η Ουάσινγκτον ακυρώσει ή περικόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, «θα ήταν ένα κακό μήνυμα και θα επηρεάσει το στρατό για λίγο», είπε ο ασκών καθήκοντα επικεφαλής της αιγυπτιακής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. «Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος έχει ζήσει και χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και επέζησε. Συνεπώς δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου να ζήσουμε υπό διαφορετικές συνθήκες », ανέφερε ο Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί.

    Η Αίγυπτος επί σειρά δεκαετιών είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, να καταβάλει ετησίως στο Κάιρο, 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και 250 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ενίσχυση.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα, πιέζεται να μειώσει τη βοήθειά της προς τις αιγυπτιακές αρχές, λόγω της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. Η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε επισήμως την Τρίτη ότι ανέστειλε τη βοήθεια, αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα, συγκάλεσε συνεδρίαση της εθνικής ομάδας ασφαλείας, για να συζητηθούν οι συνέπειες της πολιτικής αναταραχής που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 900 ανθρώπους μέσα σε μια εβδομάδα.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [08] Γάτα σώθηκε ύστερα από μετάγγιση αίματος από σκύλο

    Μια γάτα στη Νέα Ζηλανδία σώθηκε ύστερα από μετάγγιση αίματος από σκύλο, μια σπάνια περίπτωση μετάγγισης ανάμεσα σε δυο διαφορετικά είδη ζώων, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων της χώρας, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν επιβεβαιώνεται η έκφραση "τρώγονται σαν τον σκύλο με τη γάτα".

    Ο Ρόρι, ένας γάτος με κόκκινο τρίχωμα, κατάπιε ποντικοφάρμακο και ο ιδιοκτήτης του Κιμ 'Εντουαρτς τον μετέφερε επειγόντως σε κτηνίατρο, στην μικρή πόλη Τοράνγκα. 'Ομως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η υγεία του Ρόρι επιδεινωτόταν ραγδαία και χρειαζόταν αίμα, αλλά η κτηνίατρος Κέιτ Χέλερ δεν είχε αρκετό χρόνο ώστε να στείλει δείγμα αίματος του γάτου στο εργαστήριο για να διαπιστώσει την ομάδα αίματός του.

    Αποφάσισε λοιπόν να τού κάνει μετάγγιση αίματος που πήρε από ένα λαμπραντόρ μιας γειτόνισσας. "Ο κόσμος θα σκεφτεί ότι η όλη διαδικασία ήταν πραγματικά ακραία. Ομως, είχε αποτέλεσμα και τού σώσαμε τη ζωή", δήλωσε η κτηνίατρος. "Η κτηνίατρος έκανε ό,τι μπορούσε. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι αυτό είχε αποτέλεσμα", δήλωσε περιχαρής ο ιδιοκτήτης του γάτου.

    Λίγες ημέρες μετά, ο Ρόρι ανάρρωσε πλήρως. "Και εμείς δεν έχουμε ένα γάτο που γαυγίζει ή τρέχει να φέρει την εφημερίδα", είπε αστειευόμενος ο Κιμ 'Εντουαρτς.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [09] Αρχαίο δαχτυλίδι, φονικό όπλο

    Ένα δαχτυλίδι με ειδική θήκη για δηλητήριο, τού 14ου αιώνα, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο ακρωτήριο Καλιάκρα στις βουλγαρικές ακτές.

    Πρόκειται για το πρώτο δαχτυλίδι- φονικό "όπλο" που βρέθηκε στη Βουλγαρία, δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Μπόνι Πετρούνοβα, που είναι επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων που έκαναν αυτή τη σημαντική ανακάλυψη.

    "Η συγκλονιστική" - όπως τη χαρακτήρισε η κ. Πετρούνοβα - "ανακάλυψη έγινε σε ένα μέρος όπου ζούσαν αριστοκράτες του Δεσποτάτου του Ντομπρουτζα".

    [10] Πέθανε ο Στήβεν Αντωνάκος

    «Η Ελληνική Πολιτεία θρηνεί την απώλεια ενός διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα καλλιτέχνη, που τα έργα του πρεσβεύουν διαχρονικές και οικουμενικές αξίες», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Κυριάκος Γεροντόπουλος προς την οικογένεια του διεθνούς φήμης Έλληνα εικαστικού Στήβεν Αντωνάκου, ο οποίος πέθανε στη Νέα Υόρκη.

    Ο Στήβεν (Στυλιανός) Αντωνάκος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο, στο Γύθειο Λακωνίας, το 1926. Το 1930 η οικογένειά του μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Εκεί έζησε και εργάστηκε έως το τέλος του.

    [11] «Την παραίτησή μου μού την ενέπνευσε ο Θεός» υποστηρίζει ο Βενέδικτος

    Τη βεβαιότητα ότι την παραίτησή του, τον περασμένο Φεβρουάριο, τού την ενέπνευσε ο Θεός, εξέφρασε ο επίτιμος ποντίφικας Βενέδικτος σε δηλώσεις του, οι οποίες αναρτήθηκαν στην διαδικτυακή πύλη εκκλησιαστικών ειδήσεων «Zenit.org» και που προβάλλονται, συγχρόνως, από όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    «Μού το είπε ο Θεός. Ήταν μια εμπειρία μυστικιστικού χαρακτήρα, κατά την οποία ο Κύριος γέννησε μέσα στην καρδιά μου την θέληση να μείνω μόνος μαζί του» υποστήριξε ο Βενέδικτος .

    Σύμφωνα με το Zenit.org «η εμπειρία αυτή συνεχίσθηκε και κατά τους τελευταίους μήνες, με όλο και εντονότερη την επιθυμία του Γιόζεφ Ράτσιγκερ να διατηρήσει μια μοναδική και άμεση σχέση με τον Κύριο».

    Υπενθυμίζεται ότι ο επίτιμος ποντίφικας ζει στο μοναστήρι Mater Ecclesiae (Μητέρα της Εκκλησίας) στο εσωτερικό του Βατικανού και πολύ σπάνια, μεταβαίνει για λίγες ημέρες στην θερινή κατοικία των παπών, στην λίμνη του Κατέλ Γκαντόλφο, τριάντα, περίπου, χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 August 2013 - 6:30:23 UTC