Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις»
  • [02] Ν. Βούτσης: «Καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση»
  • [03] Η Α. Μέρκελ «ανοίγει το πορτοφόλι» για την ανάπτυξη, αλλά μόνο στη Γερμανία
  • [04] Μεγάλη μείωση 20,9% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
  • [05] Σε ανοδική τροχιά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη
  • [06] Mειώθηκε κατά 38,6% το εξωτερικό έλλειμμα της Ελλάδας
  • [07] Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Εμίλιο Κολόμπο
  • [08] ΕΕ: Μετά από τέσσερις μήνες η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
  • [09] Αναζητούνται λύσεις για εξοικονόμηση νερού

  • [01] «Η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις»

    «Η Δημοκρατική Αριστερά, που δεν μετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα τη βαθιά κρίση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης στον Ευρωπαίο επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων Λάσλο Άντορ, τον οποίο συνάντησε, συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιάννη Μεϊμάρογλου, σήμερα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

    Επίσης, ο Φώτης Κουβέλης είπε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι μπορεί να προχωρήσει σύντομα η Ευρώπη στον δρόμο της ανάπτυξης, εγκαταλείποντας τις πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Άντορ επικεντρώθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, που σημαίνει την όσο γίνεται μεγαλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περιλάβουν και το δημόσιο τομέα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

    [02] Ν. Βούτσης: «Καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση»

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δώσει πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας το ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης . «Ούτε κατά διάνοια. Και να θέλαμε να το κάναμε η κοινωνία η ίδια δεν δίνει τέτοια πίστωση χρόνου και εμείς θα κινηθούμε με τις εντολές της κοινωνίας» σημειώνει.

    Σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι θα συνεχιστεί η υλοποίηση της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής...Η κυβέρνηση αποτελεί ένα καρτέλ εξουσίας των δύο παραδοσιακών κομμάτων του δικομματισμού, ένα καρτέλ συμφερόντων με εσωκομματική ματιά , του οποίου οι αντοχές πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες γιατί η πίεση και από τις εναπομείνασες κοινωνικές βάσεις των δύο κομμάτων θα είναι συντριπτικές».

    [03] Η Α. Μέρκελ «ανοίγει το πορτοφόλι» για την ανάπτυξη, αλλά μόνο στη Γερμανία

    Υποσχόμενη δημόσιες δαπάνες ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την έναρξη της προεκλογικής της εκστρατείας, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ στέλνει ένα θετικό μήνυμα για την ανάπτυξη προς το συμφέρον της Γερμανίας, την ώρα που το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο ασθμαίνει, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

    Έχοντας το πλεονέκτημα της υγιούς δημοσιονομικής της κατάστασης, η Γερμανία δέχεται πιέσεις να λάβει μέτρα για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και αρχίζει να φαίνεται ότι η συντηρητική καγκελάριος, η οποία διεκδικεί τρίτη πρωθυπουργική θητεία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, προχωρά με μικρά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Το κάνει, αλλά με τους ρυθμούς της, λέει ο Ζιλ Μεκ, επικεφαλής των ευρωπαϊκών οικονομικών μελετών της Deutsche Bank. "Βλέπουμε μία ελαφρά κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης προς μία ελαφρώς πιο γενναιόδωρη δημοσιονομική πολιτική", διαπιστώνει ο οικονομολόγος.

    Η Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε χθες ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για οδικά έργα και σειρά κοινωνικών δαπανών: αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, αύξηση των συντάξεων των μητέρων, φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ζευγάρια με παιδιά... επιδιώκει επίσης την εισαγωγή κατώτατου μισθού σε μία χώρα όπου ο θεσμός δεν υφίσταται μέχρι στιγμής.

    [04] Μεγάλη μείωση 20,9% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

    Μεγάλη μείωση κατά 20,9% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Απρίλιο εφέτος, λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών (κυρίως πετρελαιοειδών) και του περιορισμού των εισαγωγών. Ως αποτέλεσμα, στο α΄ τετράμηνο εφέτος, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται μειωμένο κατά 20,5%.

    Ειδικότερα, από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας, προκύπτουν τα εξής:

    Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 3.916,4 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2013 έναντι 3.955,0 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας μείωση 1% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 157,6 εκατ. ευρώ ή 6,4%). Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 6.629,2 εκατ. ευρώ έναντι 8.335,6 εκατ. ευρώ το α΄ τετράμηνο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 20,5% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 589,7 εκατ. ευρώ ή 12,1%).

    [05] Σε ανοδική τροχιά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη

    Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η προοπτική σταδιακής απόσυρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνέχισε να επιβαρύνει τις πληγείσες αγορές χρέους. Η απόδοση των γερμανικών τίτλων αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,82%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012, καθώς η απόδοση των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων έφθασε σε υψηλό διετίας. Για τα 10ετή ισπανικά ομόλογα, η απόδοση αυξήθηκε 18 μονάδες βάσης στο 5,06% και για τα ιταλικά ομόλογα 18 μονάδες βάσης στο 4,82%.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων ανέρχεται σήμερα το πρωί στο 11,72% και των πορτογαλικών τίτλων στο 6,81%, ενώ περαιτέρω άνοδο σημειώνει η απόδοση των ισπανικών (5,187%) και των ιταλικών (4,91%) ομολόγων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη οδήγησαν και οι διαφωνίες που εκδηλώθηκαν στο συμβούλιο Ecofin την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με την οδηγία για την αναδιάρθρωση και εκκαθάριση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    [06] Mειώθηκε κατά 38,6% το εξωτερικό έλλειμμα της Ελλάδας

    Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών μειώθηκε κατά 38,6% σε σχέση με πέρυσι υποχωρώντας στα 3,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 1,3 δισ. ευρώ χάρη στην αύξηση των εξαγωγών μας κατά 7,2%. Οι θετικές εξελίξεις στο Ισοζύγιο είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι 4,7 δισ. ευρώ που είχαν φθάσει στο αντίστοιχο τετράμηνο του 2012.

    Πιο αναλυτικά, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 145 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες, κυρίως τις υπηρεσίες μεταφορών και δευτερευόντως τις ταξιδιωτικές. Το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 8%, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους μειώθηκε κατά 18%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 756 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού (λόγω εφαρμογής του PSI).

    Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,6 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 346 εκατ. ευρώ από ό,τι το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2012.

    [07] Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Εμίλιο Κολόμπο

    Ο Εμίλιο Κολόμπο, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πέθανε αργά χθες Δευτέρα σε ηλικία 93 ετών, γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος. Ο Κολόμπο γεννήθηκε το 1920 στην νότια πόλη Ποτέντσα, ηγήθηκε μιας χριστιανοδημοκρατικής κυβέρνησης από το 1970 έως το 1972 και ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1977 έως το 1979.

    Ως υπουργός Εξωτερικών, συνέταξε ένα σημαντικό κείμενο το 1981 μαζί με τον τότε ομόλογό του της Δυτικής Γερμανίας Χανς Ντίντριχ Γκένσερ ζητώντας περισσότερες εξουσίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κολόμπο βοήθησε στη διαμόρφωση σχεδίων που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992.

    Ο Κολόμπο ήταν το τελευταίο επιζήσαν μέλος της εκλεγμένης συνέλευσης που έγραψε το μεταπολεμικό Σύνταγμα της Ιταλίας και ισόβιος γερουσιαστής από το 2003. Την ίδια χρονιά, σε έρευνα της αστυνομίας είχε εμπλακεί το όνομά του σε κύκλο της υψηλής κοινωνίας που διακινούσε ναρκωτικά. Δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά την ομολογία του στους ερευνητές ότι έπαιρνε κοκαΐνη για "θεραπευτικούς" λόγους.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [08] ΕΕ: Μετά από τέσσερις μήνες η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε σήμερα στην επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά ανέβαλε για τουλάχιστον τέσσερις μήνες την έναρξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Λουξεμβούργο.

    Η Γερμανία επεδίωξε την αναβολή της έναρξης ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο, εξαιτίας των ανησυχιών για τον τρόπο διαχείρισης από την τουρκική κυβέρνηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.

    Στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει πρόσκομμα στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι αναμένει "θετική κατάληξη" στην υπόθεση.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [09] Αναζητούνται λύσεις για εξοικονόμηση νερού

    Τα σημαντικά προβλήματα ως προς την ποιότητα και την ποσότητα στον τομέα της ύδρευσης τόσο σε παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε μια σειρά από έρευνες που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση νερού. Η αυξημένη ζήτηση σε τουριστικά μέρη,κυρίως ελληνικά νησιά χωρίς υδάτινους πόρους,κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους υπευθύνους των Δήμων, που ψάχνουν διεξόδους και λύσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερήσια κατανάλωση νερού σε επίπεδο κατοικίας ανέρχεται περίπου σε 150 λίτρα ανά κάτοικο. Η ποσότητα αυτή κατανέμεται ως εξής: 40-45 λίτρα για το καζανάκι της τουαλέτας, 50-55 λίτρα στην ντουζιέρα και τη βρύση μπάνιου και άλλο τόσο στη βρύση της κουζίνας και στα πλυντήρια πιάτων. Φυσικά, τα συγκεκριμένα στοιχεία σε αγροτικές περιοχές αλλάζουν δραματικά, καθώς η κατανάλωση ανά κάτοικο ανεβαίνει στα 200 με 450 λίτρα ανά ημέρα σε αναλογία πάντα με την εποχή του έτους και την αρδευόμενη έκταση.

    "Το κόστος του νερού ύδρευσης στη χώρα μας είναι σχετικά χαμηλό, καθώς στοιχίζει 0,5-1 ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο νερού συγκριτικά με τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για τις περιοχές που η μεταφορά του νερού γίνεται με τάνκερ ή βυτία. Ωστόσο, σε πολλές νησιωτικές περιοχές το πόσιμο νερό βρίσκεται σε έλλειψη και αυτός είναι ο κύριος λόγος που γίνονται συχνά κάποιες διακοπές στην υδροδότηση. Το σχετικό κόστος μεταφοράς αγγίζει πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το κόστος ανά κυβικό μέτρο νερού να στοιχίζει από 5-10 ευρώ. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξοικονόμηση και ανακύκλωση νερού αποτελεί επιτακτική ανάγκη που μειώνει αισθητά τον οικογενειακό προγραμματισμό" ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση για το νερό ο διδάκτορας μηχανικού περιβάλλοντος Βασίλειος Διαμαντής, ο οποίος - μεταξύ άλλων - πρότεινε και πρακτικές που υπόσχονται εξοικονόμηση νερού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 June 2013 - 10:30:26 UTC