Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Η κυβερνητική βαλίτσα δεν θα πάει μακριά
  • [02] Κ. Αρβανιτόπουλος : Αίρεται η επιστράτευση των καθηγητών
  • [03] Κατ' αρχήν συνφωνία με ΤΑΙΠΕΔ για ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε η SOCAR
  • [04] Προωθείται δέσμη 25 δράσεων για τη διευκόλυνση των εξαγωγών
  • [05] Ξεκινούν οι φυλακίσεις Αριστερών που συμμετείχαν στις τουρκικές διαδηλώσεις
  • [06] Κ. Μίχαλος: Επικροτούμε την απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει τις πρόωρες κάλπες
  • [07] Ένα βήμα πιο κοντά στην υπόθεση ΤΑΡ
  • [08] Σε επικίνδυνο επίπεδο για τη ζωή ηλικιωμένων και ασθενών η ρύπανση στη Σιγκαπούρη
  • [09] Η ΠΑΕ Ξάνθη ζητά επανεξέταση όλων των φακέλλων αδειοδότησης
  • [10] Η Μπαρτσελόνα κοντά στην απόκτηση του Αντίλ Ραμί

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Η κυβερνητική βαλίτσα δεν θα πάει μακριά

    «Όσοι χρησιμοποίησαν τη ΔΗΜΑΡ για να προωθήσουν τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές με την απόλυτη συνυπευθυνότητα της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, την αντιμετωπίζουν τώρα σαν την "τρίχα που πρέπει να πεταχτεί από το ζυμάρι"» εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    «Η κυβέρνηση βγαίνει πιο αδύνατη από αυτή την κατάσταση που προκάλεσαν οι ακραίες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις Σαμαρά για την ΕΡΤ» σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Η ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζεται από τον πρωθυπουργό και τις δυνάμεις που στηρίζουν τη μνημονιακή κυβέρνηση περίπου ως στυμμένη λεμονόκουπα και το βέβαιο είναι ότι ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η νέα του κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας δεν πείθει ούτε και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του».

    Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση έχει τέτοιες απώλειες και ρηγματώσεις όχι μόνο στη βουλή, αλλά και στην κοινωνία, που είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική βαλίτσα δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Και σίγουρα, ακόμη κι αν ξεκαλοκαιριάσει, έρχεται ένα ιδιαίτερο θερμό φθινόπωρο γιατί τα προβλήματα εκδικούνται».

    Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι το βασικό δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι: κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και σκληρή μνημονιακή πολιτική ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα σταματήσει αυτό τον κατήφορο».

    Αποκαλύπτει μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα και έξω από τη Βουλή.

    [02] Κ. Αρβανιτόπουλος : Αίρεται η επιστράτευση των καθηγητών

    «Αίρεται η επιστράτευση των καθηγητών» σημειώνει ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με αφορμή τη σημερινή κοινοποίηση των βαθμολογιών για τις εισαγωγικές εξετάσεις, τονίζει:

    «Κατ΄αρχήν, θέλω να πω ότι προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες ομαλότητας για να μπορέσουν τα παιδιά να δώσουν εξετάσεις. Όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο στη ζωή μας, είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία στη ζωή τού κάθε νέου και της κάθε νέας. Εμείς προσπαθήσαμε και διασφαλίσαμε την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και γι αυτό καταφύγαμε σε ένα δύσκολο, αλλά επιβεβλημένο, μέτρο όπως αυτό της επιστράτευσης, η οποία φυσικά την ερχόμενη εβδομάδα θα λήξει γιατί δεν υπάρχει μετά το πέρας των εξετάσεων κανένας λόγος να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς της επιστράτευσης.

    Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι οι νέοι και οι νέες που έδωσαν τον αγώνα τους, έδωσαν τη μάχη τους, άλλοι έχουν επιτύχει καλά αποτελέσματα, άλλοι λιγότερα καλά, η ζωή έτσι είναι. Αυτοί που σημείωσαν λιγότερο καλά αποτελέσματα θα πρέπει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους γιατί έχουν πάντα την ευκαιρία να αγωνιστούν ξανά και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Συνεπώς, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους και να ευχηθούμε όλοι να μπούμε σε μια καλή νέα σχολική χρονιά.

    «Όσοι προκαλούν αστάθεια αυτή την εποχή, θα πρέπει να καταδικαστούν» τονίζει ακόμη στησυνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, και προσθέτει: «Δεν πρέπει να συζητάμε για εκλογές. Ο τόπος έχει ανάγκη από σταθερότητα, από αλλαγές, από την προώθηση του κυβερνητικού έργου για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο».

    [03] Κατ' αρχήν συνφωνία με ΤΑΙΠΕΔ για ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε η SOCAR

    Η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία για να αγοράσει ποσοστό 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας), αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αζέρικη εφημερίδα Azernews. Η συμφωνία έγινε με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

    Συμβουλευτικές ομάδες της SOCAR και του ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται στα τελευταία τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, η απόφαση για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ είναι εναρμονισμένη με τις υφιστάμενες υψηλού επιπέδου σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως και μεταξύ της SOCAR και των κορυφαίων ελληνικών ενεργειακών εταιρειών. Κατάτον ίδιο, η SOCAR είναι πολύ αισιόδοξη σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των μετοχών του ΔΕΣΦΑ σημαίνει την πρόσβαση της αζέρικης εταιρείας στην αγορά της διανομής φυσικού αερίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένα βήμα πιο κοντά στην υπόθεση ΤΑΡ

    [04] Προωθείται δέσμη 25 δράσεων για τη διευκόλυνση των εξαγωγών

    Η ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών, η περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών και η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων αποτελούν καθοριστικούς άξονες για την έξοδο από την κρίση, όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσαν στον Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με τίτλο «Παράγω και Εξάγω: Το νέο Οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης». Ο πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδρ. Μιχάλαρος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό λόγω της υψηλής ποιότητάς τους και ζήτησε από την κυβέρνηση να διευκολύνει τις εγχώριες εταιρείες στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο εξωστρεφείς.

    Ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα εξωστρέφειας Γρ. Δημητριάδης τόνισε ότι το υπουργείο προωθεί την άρση του φαινομένου της πολυδιάσπασης των φορέων της εξωστρέφειας και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με τις διαδικασίες στον εκτελωνισμό των προϊόντων τους επισήμανε ότι προωθείται η διευκόλυνση των διαδικασιών.

    Τόνισε ότι με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των εκτελωνιστών, που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση, πρακτικά εξελίσσει τους εκτελωνιστές ως συμβούλους logistics για τις επιχειρήσεις. Εξάλλου, μίλησε για την απλούστευση των εξαγωγικών διαδικασιών τονίζοντας ότι προωθούνται 25 δράσεις για τη μείωση του χρόνου για την εξαγωγή κατά 50% και του κόστους κατά 20% μέχρι το 2015, οδηγώντας έτσι σε αύξηση 10% της αξίας των εξαγωγών, 1,7% αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας.

    [05] Ξεκινούν οι φυλακίσεις Αριστερών που συμμετείχαν στις τουρκικές διαδηλώσεις

    Δεκαοκτώ μέλη του τουρκικού Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP) φυλακίσθηκαν σήμερα έπειτα από την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της δικηγορικής ένωσης CHD.

    Τα μέλη του ESP κατηγορούνται για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" και για "φθορά δημοσίων αγαθών". Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές πολυετούς φυλάκισης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    [06] Κ. Μίχαλος: Επικροτούμε την απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει τις πρόωρες κάλπες

    «Ο επιχειρηματικός κόσμος επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμη και αν δεν στηριχθεί και από τα τρία κόμματα που μέχρι τώρα συμμετείχαν στο κυβερνητικό σχήμα». Aυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

    Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε στη δήλωσή του ότι «πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι να αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές που αποδεδειγμένα προκαλούν αστάθεια στην πολιτική ζωή, αναστάτωση στην αγορά και επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία».

    Όπως σημείωσε, «σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να συνεχιστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η χώρα να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την οικονομική κρίση. Οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να χαράξει μία νέα πολιτική που θα προάγει τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Δίνει την ευκαιρία να εγκαθιδρυθεί στη χώρα ένα ακόμη πιο ασφαλές πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον που θα ευνοεί τις επενδύσεις, την υγιή επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και κατ΄ επέκταση την εθνική οικονομία».

    [07] Ένα βήμα πιο κοντά στην υπόθεση ΤΑΡ

    Υπογράφηκε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ της κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAΡ η "Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας" (Host Government Agreement-HGA).

    Η συμφωνία ήταν η μοναδική βασική εκκρεμμότητα για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας του αγωγού που έχει ήδη υποβληθεί στην Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να επιλεγεί ο αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο προς την Ευρώπη. Εκτός από τον TAP, που ακολουθεί τη διαδρομή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού, υποψήφιος είναι και ο αγωγός Ναμπούκο, που διέρχεται εκτός Ελλάδας, μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας προς την κεντρική Ευρώπη.

    Η "Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας" περιλαμβάνει τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές του έργου. Έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με την Αλβανία ενώ με την Ιταλία δεν απαιτείται, καθώς ο αγωγός δεν διασχίζει το ιταλικό έδαφος, αλλά θα συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο κοντά στις ακτές.

    Τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος στις Βρυξέλες και στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ αναμένεται πριν το τέλος του μήνα.

    Μέτοχοι του αγωγού TAP είναι η νορβηγική Statoil (42,5%), η ελβετική AXPO (42,5%) και η γερμανική Ε.ΟΝ (15%). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο, με δυνατότητα επέκτασης στα 20 δισ. αργότερα. Αποτελεί επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

    [08] Σε επικίνδυνο επίπεδο για τη ζωή ηλικιωμένων και ασθενών η ρύπανση στη Σιγκαπούρη

    Ο δείκτης ρύπανσης στη Σιγκαπούρη έφθασε σήμερα στο 400, δηλαδή ένα επικίνδυνο επίπεδο για τη ζωή ατόμων ηλικιωμένων και ασθενών, αναφέρει η κυβερνητική υπηρεσία που ελέγχει την ποιότητα του αέρα. Αυτή η νέα κορύφωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδος) οφείλεται στα πυκνά στρώματα καπνού που προκλήθηκαν από τις φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι στο γειτονικό νησί της Ινδονησίας, τη Σουμάτρα, ενώ η Τζακάρτα ετοιμάζεται να προκαλέσει αύριο τεχνητή βροχή για να σβήσει τις φωτιές στα δάση που έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλά σημεία της χώρας όπως και στη γειτονική Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

    Ένας δείκτης επιπέδου ρύπανσης (PSI) από 400 και άνω, που καταγράφεται καθημερινά, "μπορεί να συνιστά απειλή για τη ζωή των ασθενών και των ηλικιωμένων", σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες. Το επίπεδο αυτό καταγράφει ιστορικό ρεκόρ ρύπανσης στην πόλη-κράτος και μια διαρκή αύξηση της ρύπανσης εδώ και αρκετές ημέρες: είχε φθάσει 371 την Πέμπτη και 321 τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

    Όταν ο δείκτης ξεπερνά το 300 θεωρείται "επικίνδυνος" για την υγεία των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [09] Η ΠΑΕ Ξάνθη ζητά επανεξέταση όλων των φακέλλων αδειοδότησης

    Με αφορμή τον αποκλεισμό του ΠΑΣ Γιάννινα και του Παναθηναϊκού από την αρμόδια επιτροπή της UEFA, αναφορικά με την συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η ΠΑΕ Ξάνθη, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, μέσω της οποίας ζητά την επανεξέταση όλων των φακέλλων για την αδειοδότηση των ομάδων, προτείνοντας εάν κάποιος σύλλογος δεν πληροί τις προϋποθέσεις της UEFA, να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    Ακόμη, οι διοικούντες τον σύλλογο της ακριτικής πόλης, καλούν τον κ Σαρρή να μην «πετάξει το μπαλάκι» στη Σούπερ Λίγκα και προσθέτουν ότι εφ΄όσον τιμωρηθεί η ομάδα για την συγκεκριμένη επιστολή, αναλαμβάνουν το κόστος της μη συμμετοχής της στο Γιουρόπα Λιγκ.

    [10] Η Μπαρτσελόνα κοντά στην απόκτηση του Αντίλ Ραμί

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Αντίλ Ραμί στην Μπαρτσελόνα.

    Ο 26χρονος Γάλλος διεθνής αμυντικός, που το καλοκαίρι του 2011 μεταγράφηκε από τη Λιλ στη Βαλένθια με συμβόλαιο συνεργασίας για 4.5 χρόνια, αντί έξι εκατ. ευρώ, την περασμένη σεζόν εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στο ισπανικό πρωτάθλημα και η Μπαρτσελόνα τον θέλει για να ενισχύσει την αμυντική γραμμή της.

    Το κόστος της μεταγραφής του Ραμί, ο οποίος κατάγεται από το Μαρόκο, θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 June 2013 - 10:30:26 UTC