Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέσσερις άξονες για την ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και της αυτοδιοίκησης
  • [02] Ζ.Κ. Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάκαμψης και θα βγει νικήτρια»
  • [03] Συνάντηση Ερντογάν με διοργανωτές των διαδηλώσεων
  • [04] "H εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο"

  • [01] Τέσσερις άξονες για την ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και της αυτοδιοίκησης

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιοργάνωση και την ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.

    Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την κατάργηση του Καλλικράτη και τη δημιουργία νέων δήμων, που θα έχουν διακριτή ταυτότητα, πολιτιστική συνοχή και θα είναι συνδιαμορφωτές του κοινωνικού κράτους.

    Υπογράμμισε ότι για συμβολικούς λόγους παρουσιάζει στην αίθουσα του Βουλευτικού και στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, τις κεντρικές προγραμματικές κατευθύνσεις του κόμματός του για τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά σήμερα ανοίγει τη συζήτηση για τη λειτουργία του κράτους, οι πολίτες του οποίου θα έχουν την προστασία του κράτους.

    Έχουμε, ανέφερε, ένα κράτος με απαρχαιωμένη δομή, που εξυπηρετούσε τα κόμματα εξουσίας και όχι τους πολίτες και σημείωσε πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις, με τα παχιά λόγια, έγιναν τα τελευταία χρόνια, ήταν κενές περιεχομένου.

    Η κρίση, είπε, επιδείνωσε την κατάσταση και από το 2010, επιχειρείται εντατικότερη παρέμβαση αποδυνάμωσης του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών, με ταυτόχρονη καταπάτηση των δικαιωμάτων.

    [02] Ζ.Κ. Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάκαμψης και θα βγει νικήτρια»

    Την αφοσίωσή του στην Ευρώπη (που έχει μικρό μέγεθος στην παγκόσμια κλίμακα αλλά «το μεγάφωνό της καθιστά σημαντικά τα μέλη της»), τον σεβασμό του στην Ελλάδα («ζήτω η Ελλάς» ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του), τη δυσφορία του προς την «υπεροψία» Βορειοευρωπαίων έναντι της χώρας μας και την ανησυχία του για την «αναβίωση των δαιμόνων», εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο Μέγαρο Μουσικής.

    «Θα ήμουν ο μοναδικός επιζήσας του Μάαστριχτ αν δεν επανερχόσουν εσύ στην ηγεσία» είπε χαριτολογώντας ο βετεράνος Ευρωπαίος πολιτικός στον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά, ενώ στη διάρκεια της ομιλίας του επαίνεσε την «καλή δουλειά» που έκανε ως υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Βενιζέλος.

    Ανατρέχοντας στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που φτιάχτηκε από τους «ήρωες πολέμου» - ο Λουξεμβούργιος ηγέτης τόνισε: «Με φοβίζει η λήθη. Πρέπει να μιλάμε στους νέους για τον πόλεμο και την ειρήνη. Στη λήθη ζουν οι παλιοί δαίμονες της Ευρώπης, τους οποίους μπορούν να αναβιώσουν χαρισματικοί λαϊκιστές. Το 1914 το μεγάλο κεφάλαιο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον πόλεμο που ξεκίνησε από έναν τυχαίο πυροβολισμό. Σήμερα υπάρχουν 60 εστίες πολέμων και η μνήμη της Ευρώπης είναι πολύ μικρή».

    Μιλώντας ειδικότερα για τη χώρα μας, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε τη λύπη του για τα «ανήθικα λόγια που με υπεροψία είπαν βορειοευρωπαϊκές χώρες, πολιτικοί και ΜΜΕ για την Ελλάδα, η οποία από το 2010 κάνει σωστά τη δουλειά της».

    «Είμαι πολύ περήφανος» τόνισε «που αντέδρασα στο grexit» και σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάκαμψης και θα βγει νικήτρια. Από το βάθος της καρδιάς μου λέω πως η προσπάθεια που κατέβαλε τούτη η χώρα συγκριτικά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτές που ζητήθηκαν από άλλες χώρες. Θαυμάζω την ταχύτητα ανταπόκρισης της ελληνικής Βουλής και αποτίω φόρο τιμής στο πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης. Θα υπάρξει ούριος άνεμος και οι Έλληνες έχουν μάθει να τραβούν κουπί».

    [03] Συνάντηση Ερντογάν με διοργανωτές των διαδηλώσεων

    Η τουρκική κυβέρνηση θα προβεί σε όλα τα βήματα που προβλέπει ο νόμος, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων.

    Ο Αρίντς ανέφερε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, «νόμιμες», όπως είπε, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    «Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» είπε. Σύμφωνα με τον Αρίντς, «στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος».

    Ο εκπρόσωπος είπε πως ο Ερντογάν την Τετάρτη θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία, δίχως όμως να διευκρινίσει από ποιους θα αποτελείται η αντιπροσωπεία αυτή.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [04] "H εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο"

    Στο Ελληνικό Φροντιστήριο Τραπεζούντος, το επονομαζόμενο και "Φάρος της Ανατολής", παρείχε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στα παιδιά των Ποντίων και ανέδειξε διαπρεπείς επιστήμονες, δικηγόρους, γιατρούς, κληρικούς και δασκάλους. Ονομαστές ήταν οι Σχολές Αστρονομίας και Μαθηματικών που λειτουργούσαν στην περιοχή, πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε και έμαθε τα πρώτα του γράμματα στη Νεοκαισάρεια του Πόντου.

    Η Εκκλησία ήταν ο κυρίαρχος θεσμός που επέβλεπε την παιδεία του ελληνικού στοιχείου, όπως επισημαίνει ο δάσκαλος και δημοσιογράφος, Στάθης Ταξίδης, στο βιβλίο του "Η εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο", το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Ταξίδης τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στο βιβλίο διερευνώνται με ευσύνοπτο τρόπο όλες οι πτυχές της εκπαίδευσης (τρόπος ίδρυσης σχολείων, χρηματοδότηση, στελέχωση , σχέση με το ελεύθερο ελληνικό κράτος, βιβλία, κτίρια, κλπ), από τα αρχαία χρόνια μέχρι το 1922, με έμφαση από το 1830 και μετά. Πρόσθεσε, δε, ότι η τοπική κοινωνία είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυση των σχολείων, καθώς και την ευθύνη για τη συντήρηση τους. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της Εκκλησίας, ενώ οι δάσκαλοι στην αρχή ήταν ιερείς και αργότερα και λαϊκοί. Πολλοί απόφοιτοι επέστρεψαν ως δάσκαλοι και καθηγητές για να στελεχώσουν τα σχολεία του Πόντου. Χαρακτηριστικό είναι ότι έλιωσαν τα περισσευούμενα αναθήματα και τα πεπαλαιωμένα ιερά σκεύη και με τις 600 οκάδες ασήμι και τις 200 οκάδες χρυσό που προέκυψαν, αγοράστηκαν καταστήματα και τα έσοδα από την ενοικίαση τους δίνονταν για τη λειτουργία σχολείων στην επαρχία Χαλδαίας.

    Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ταξίδη, το ελεύθερο ελληνικό κράτος έστειλε εκατοντάδες δασκάλους στα σχολεία του Πόντου για να προωθήσει την ιδεολογία της Μεγάλης Ελλάδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 June 2013 - 20:30:24 UTC