Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤτΕ: Ανάκαμψη από το 2014 και μείωση της ανεργίας το 2015
  • [02] Επικύρωσε τη Σύμβαση Φορολογικής Συνεργασίας ο Γιάννης Στουρνάρας
  • [03] Ανησυχία για την κατάσταση στην ΕΕ εκφράζει ο επίτροπος Έτινγκερ
  • [04] Η BMW προσλαμβάνει νέους, άνεργους Ισπανούς στο εργοστάσιό της
  • [05] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Αθηνών
  • [06] Τον Ιούνιο ο πρώτος επαναπατρισμός αρχαιοτήτων που εκλάπησαν κατά τη Γερμανική Κατοχή
  • [07] Δ. Κουτσούμπας: Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ προτείνει τη συνολική αλλαγή πορείας
  • [08] Έχασε τη ζωή της για ένα πακέτο τσιγάρα
  • [09] Τρία ανήλικα και η μητέρα τους τραυματίστηκαν σε σύγκρουση ΙΧ με κλούβα των ΜΑΤ
  • [10] Ν.Μηταράκης: Ήρθε η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη σε σχέση με την ανεργία
  • [11] Πέθανε στο Μιλάνο η ηθοποιός Φράνκα Ράμε, σύζυγος του Ντάριο Φο
  • [12] Η Ρεάλ συζητά ανταλλαγή Καβάνι με Ιγκουαϊν

  • [01] ΤτΕ: Ανάκαμψη από το 2014 και μείωση της ανεργίας το 2015

    Ύφεση, με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που θα αγγίξει εφέτος το 4,6% και σταθεροποίηση της ανεργίας στο 28% προβλέπει μεταξύ άλλων η Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

    Η ΤτΕ, εκτιμά ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης τοποθετώντας χρονικά την ανάκαμψή της το 2014, και την αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2015. Ο πληθωρισμός εφέτος αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,3%). Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2013 θα υπάρξει υπερανάκτηση της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2011 - 2009.

    Προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με την ΤτΕ, αποτελεί η πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων καθώς και η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης χωρίς μάλιστα χαλάρωση και αποκλίσεις.

    [02] Επικύρωσε τη Σύμβαση Φορολογικής Συνεργασίας ο Γιάννης Στουρνάρας

    Στο πλαίσιο ειδικής τελετής σήμερα το πρωί στον ΟΟΣΑ, δώδεκα χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα υπέγραψαν, ή δεσμεύθηκαν να υπογράψουν, τη «Σύμβαση για την αμοιβαία Διοικητική συνεργασία στα φορολογικά θέματα».

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατέθεσε τη Σύμβαση και το Πρωτόκολλο τροποποίησής της, που προσφάτως κυρώθηκαν από την Ελληνική Βουλή (νόμος 4153/2013, ΦΕΚ 116/Α'/ 23.05.2013).

    Η Σύμβαση αποτελεί ένα αποτελεσματικό νομικό εργαλείο που διευκολύνει τη διοικητική συνεργασία, μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών σε πολυμερές επίπεδο. Βασικός στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η εφαρμογή της στην Ελλάδα θα διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή άλλων κρατών, που δεν ανήκουν απαραίτητα στην ΕΕ.

    Με τη σημερινή υπογραφή η Ελλάδα δεσμεύεται να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα σε ότι αφορά στη φορολογική διαφάνεια και στην ανταλλαγή πληροφοριών. Για την Ελλάδα, η Σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ μέσα τρίμηνο περίπου.

    [03] Ανησυχία για την κατάσταση στην ΕΕ εκφράζει ο επίτροπος Έτινγκερ

    Ως "χρήζουσα ανακαίνισης" περιγράφει την Ευρωπαϊκή Ένωση ο επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ και εκφράζει ανησυχία για την υπερβολική αισιοδοξία που επικρατεί, ενώ χαρακτηρίζει την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία "μη κυβερνήσιμες" και προειδοποιεί ότι "η Γερμανία δεν θα γίνει ισχυρότερη".

    "Με ανησυχεί ότι αυτή την στιγμή στην Ευρώπη πολλοί πιστεύουν και πάλι ότι όλα θα πάνε καλά. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματική άσχημη κατάσταση. Αντί να παλεύει κατά της οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους, η Ευρώπη γιορτάζει την "φιλανθρωπία" της και συμπεριφέρεται ως ίδρυμα διαπαιδαγώγησης για τον υπόλοιπο κόσμο", τόνισε ο κ. Έτινγκερ κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο Γερμανίας-Βελγίου Λουξεμβούργου, ενώ, αναφερόμενος στην κατάσταση η οποία επικρατεί σε ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, έκανε λόγο για "κατά βάθος μη κυβερνήσιμες χώρες".

    Προέβλεψε ότι ο ευρωσκεπτικισμός θα αυξηθεί σε πολλές χώρες και επισήμανε ότι στην Βρετανία "ο πρωθυπουργός Κάμερον κυβερνά με την απερίγραπτη αγγλική εκδοχή του Κόμματος του Τσαγιού".

    [04] Η BMW προσλαμβάνει νέους, άνεργους Ισπανούς στο εργοστάσιό της

    Η BMW θα προσλάβει έναν μικρό αριθμό άνεργων νεαρών Ισπανών για να εργαστούν στην Γερμανία στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος με στόχο να συνδράμει τις χώρες πελάτες της.

    Εικοσιπέντε Ισπανοί, ηλικίας 18 με 25, θα εκπαιδευτούν για έναν χρόνο στα κεντρικά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο Μόναχο, δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού Μιλάγκρος Κάινα-Αντρέε.

    Η Κάινα-Αντρέε, η οποία εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον περασμένο χρόνο, είπε ότι το πρόγραμμα θα μπορεί να επεκταθεί σε άλλες χώρες--όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα--αν επιτύχει.

    [05] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Αθηνών

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι από σήμερα χορηγός επικοινωνίας όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, που ξεκινά το Σάββατο, 1η Ιουνίου.

    Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών που θα καλύψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο, στην οδό Πειραιώς 260 και θα φιλοξενηθούν, όπως κάθε χρόνο, στο Μέγαρο Μουσικής, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τον Κολωνό.

    Για πρώτη φορά θα ακουστεί ανθρώπινη φωνή στον χώρο της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου της Μεσσηνίας, έπειτα από 2.300 χρόνια σιωπής, με ένα γκαλά ιταλικής όπερας, στις 3 Αυγούστου, από την Τσέλια Κοστέα και τον Δημήτρη Πλατανιά, πλαισιωμένους από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ).

    Εξίσου σημαντική εκδήλωση είναι η έκπληξη που επιφυλάσσει το Φεστιβάλ στο κοινό της Επιδαύρου για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου με την «Γκόλφω», σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου - την επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού θεάτρου.

    Ο Γιώργος Λούκος οργάνωσε ένα πρόγραμμα με έμφαση στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή και λίγα ξένα ονόματα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Ανάμεσά τους η «ιέρεια» της ροκ Πάτι Σμιθ και η ντίβα της τζαζ Νταϊάνα Κρολ, που θα ανεβούν στη σκηνή του Ηρώδειου.

    Επίσης, δυνατά «χαρτιά» του Φεστιβάλ είναι οι δύο ορχήστρες από το εξωτερικό, η Music Aeterna από τη Ρωσία, με επικεφαλής τον διαπρεπή μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή και η ορχήστρα «Ο κύκλος της αρμονίας», υπό τον Γάλλο Ζερεμί Ρορέρ.

    Η Εθνική Λυρική Σκηνή εμφανίζεται, φέτος, με την όπερα του Βάγκνερ «Ο ιπτάμενος Ολλανδός» σε σκηνικά Γιάννη Κόκκου.

    [06] Τον Ιούνιο ο πρώτος επαναπατρισμός αρχαιοτήτων που εκλάπησαν κατά τη Γερμανική Κατοχή

    Για την πρόθεσή του να επιστρέψει λεία πολέμου έχει διαβεβαιώσει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, το μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Pfahlbaumeseum, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, η παράδοση αναμένεται να γίνει εντός του Ιουνίου. Πρόκειται για 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής τα οποία προέρχονται από παράνομη ανασκαφή που έγινε το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο και τα εξήγαγε παρανόμως στη Γερμανία αρχαιολόγος.

    Σημειώνεται πως και το υπουργείο Εξωτερικών σε έγγραφη απάντησή του προς τον βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας, εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    [07] Δ. Κουτσούμπας: Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ προτείνει τη συνολική αλλαγή πορείας

    Το ΚΚΕ με το 19ο συνέδριό του επεξεργάστηκε ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας, που αφορά την κοινωνική οργάνωση, την οικονομία και τους θεσμούς, τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1».

    Ερωτηθείς αν η αλλαγή πορείας που προτείνει το ΚΚΕ θα γίνει με κοινοβουλευτικά μέσα ή με ανατροπή του συστήματος, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αν μας δώσει ο λαός ποσοστά, βεβαίως θα κάνουμε κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης κοινωνικής διεργασίας στην οποία η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα είναι μπροστά. «Η κυβέρνηση ΚΚΕ δεν θα είναι Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Έχασε τη ζωή της για ένα πακέτο τσιγάρα

    Για ένα πακέτο τσιγάρα έχασε τη ζωή της μια ηλικιωμένη γυναίκα στο χωριό Κόκκινο, κοντά στο Πεταλίδι Μεσσηνίας, όταν αρνήθηκε να το δώσει σε μια 51χρονη που την έσπρωξε για να το αρπάξει, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα.

    Το περιστατικό συνέβη χθες το απόγευμα, όταν η 51χρονη πήγε στο καφενείο που διατηρούσε στο χωριό Κόκκινο Μεσσηνίας η 80χρονη και της ζήτησε τσιγάρα. Η ηλικιωμένη αρνήθηκε και μετά από φραστικό επεισόδιο, η 51χρονη έσπρωξε την ηλικιωμένη με αποτέλεσμα πέφτοντας να τραυματιστεί θανάσιμα. Αμέσως μετά το συμβάν, στο σημείο πήγε ο 49χρονος φίλος της 51χρονης την πήρε κι έφυγαν, αφήνοντας αβοήθητη την άτυχη ηλικιωμένη.

    Η αστυνομία εντόπισε αργότερα την 51χρονη και το 49χρονο φίλος της, οι οποίοι συνελήφθησαν και κατηγορούνται, η πρώτη για πρόκληση θανατηφόρας βλάβης και ο δεύτερος για παράληψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η ασφάλεια που ενεργεί προανάκριση έχει διατάξει τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής της ηλικιωμένης γυναίκας.

    [09] Τρία ανήλικα και η μητέρα τους τραυματίστηκαν σε σύγκρουση ΙΧ με κλούβα των ΜΑΤ

    Τρία παιδάκια, 6, 11, και 12 ετών και η μητέρα τους τραυματίστηκαν ελαφρά, κατα την σύγκρουση του ΙΧ αυτοκινήτου που οδηγούσε η γυναίκα με κλούβα των ΜΑΤ, στην οποία επέβαινε μόνο ο οδηγός, το πρωί στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, κοντά στο νεκροταφείο Καισαριανής.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ΙΧ, το οποίο κατευθυνόταν προς την Αθήνα, επιχείρησε, πιθανότατα, να κάνει προσπέραση με αποτέλεσμα να βγει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με την αστυνομική κλούβα.

    Τα παιδάκια διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο Παίδων και η μητέρα τους στον Ευαγγελισμό. Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί η Τροχαία Καισαριανής.

    [10] Ν.Μηταράκης: Ήρθε η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη σε σχέση με την ανεργία

    «Έμφαση πρέπει να δώσουμε στη μείωση του κόστους της επιχειρηματικότητας, δηλαδή το φορολογικό, το διοικητικό και ειδικά της ενέργειας. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων πρέπει να δούμε και την εφαρμογή των κρατικών ενισχύσεων. Ώστε να ανταποκριθούμε στις σημερινές ανάγκες, σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης και ανεργίας» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, που συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

    Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο κ. Μηταράκης, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το μεγαλύτερο θέμα σήμερα στην χώρα μου, αλλά και σε πολλά άλλα κράτη μέλη είναι η ανεργία, ειδικά των νέων. Αλλά όχι μόνο στην Ευρώπη. Στο Τόκιο, στη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όλα τα κράτη, αναπτυγμένα ή αναπτυσσόμενα έθεσαν ως προτεραιότητα τους την δημιουργία θέσεων εργασίας».

    [11] Πέθανε στο Μιλάνο η ηθοποιός Φράνκα Ράμε, σύζυγος του Ντάριο Φο

    Πέθανε σήμερα στο Μιλάνο σε ηλικία 84 ετών η Ιταλίδα ηθοποιός Φράνκα Ράμε, σύζυγος του σκηνοθέτη, ηθοποιού και λογοτέχνη Ντάριο Φο, βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας. Η Φράνκα Ράμε είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τον Απρίλιο του 2012 και από τότε η κατάσταση της υγείας της παρέμενε κρίσιμη.

    Πάντα στο πλευρό του συζύγου της στην καλλιτεχνική αλλά και πολιτική του στράτευση, έδωσε πολλές μάχες, συμμετέχοντας έντονα τα τελευταία χρόνια στον αγώνα κατά των βιασμών των γυναικών. Είχε αποκαλύψει μάλιστα σε συνεντεύξεις της και με ένα θεατρικό της μονόλογο ότι και η ίδια είχε πέσει θύμα βιασμού, από μέρους νεοφασιστών, στη δεκαετία του 1970.

    [12] Η Ρεάλ συζητά ανταλλαγή Καβάνι με Ιγκουαϊν

    Μια μεγάλη «τράμπα» είναι στα σκαριά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

    Συγκεκριμένα, έτοιμος να διαπραγματευτεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης μία πιθανή ανταλλαγή του Εντινσον Καβάνι με τον Γκονζάλο Ιγκουαϊν δήλωσε ο πρόεδρος της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις.

    Ο «ισχυρός άνδρας» των «παρτενοπέι» είπε μάλιστα ότι έχει δώσει εντολή στον αθλητικό διευθυντή του συλλόγου, Ρικάρντο Μπιγκόν, να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με τους Ισπανούς, ώστε να μάθει τι ποσό είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν για τον Ουρουγουανό επιθετικό, αλλά και πόσο κοστολογούν τον Αργεντινό, που προφανώς προορίζεται για αντικαταστάτης του πρώτου σκόρερ του καμπιονάτο. Ο Ντε Λαουρέντις έχει δηλώσει πρόσφατα ότι θα παραχωρούσε τον Καβάνι αντί 60 εκατ. ευρώ και ο ίδιος ο Ουρουγουανός σταρ δεν κρύβει την επιθυμία του να φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ, η οποία θέλει να «ρεφάρει» μετά την απώλεια του Νεϊμάρ, ο οποίος υπέγραψε στη «μισητή» Μπαρτσελόνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 May 2013 - 10:30:53 UTC