Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πόσο κοστίζουν στο Δημόσιο υπάλληλοι και συνταξιούχοι
  • [02] Η αποχή χαρακτηρίζει τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, στην Ιταλία
  • [03] Ελληνικά σχολεία συμμετέχουν σε διεθνή διαγωνισμό του ΜΙΤ
  • [04] "Νέα ζωή" στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [05] Η Έκθεση φωτογραφίας «Είδηση υπό διωγμό» μεταφέρεται στο Ευρωκοινοβούλιο
  • [06] ΚΕ.Ν.Ε.: Επαρκές το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για ρατσισμό - ξενοφοβία
  • [07] Ερώτηση Αλ. Τσίπρα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την προστασία φωτορεπόρτερ
  • [08] Να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για κατάργηση της ΕΡΤ καλεί την κυβέρνηση η ΕΣΗΕΜ-Θ
  • [09] Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία»

  • [01] Πόσο κοστίζουν στο Δημόσιο υπάλληλοι και συνταξιούχοι

    Στοιχεία για τον αριθμό των συνταξιούχων του Ελληνικού Δημοσίου και τα ποσά των συντάξεων (ακαθάριστα) που καταβάλλονται σε αυτούς την τελευταία οκταετία, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

    Όπως ειδικότερα προκύπτει από το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, το 2005 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 367.687 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 4,2 δισ.ευρώ.

    Το 2006 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 372.190 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 4,6 δισ. ευρώ.

    Το 2007 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 378.307 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 5,12 δισ. ευρώ.

    Το 2008 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 392.471 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 5,99 δισ.ευρώ.

    Το 2009 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 406.271 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,58 δισ. ευρώ.

    Το 2010 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 413.246 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,24 δισ. ευρώ.

    Το 2011 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 432.994 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,56 δισ. ευρώ.

    Το 2012 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 441.768 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,56 δισ. ευρώ.

    Το 2013 ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 449.341 και η δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, σε 1.95 δισ. ευρώ (στοιχεία μέχρι και τον Απρίλιο του 2013).

    Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Τα ποσά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων που πληρώνονται από τον Τακτικό Προυπολογισμό διαμορφώθηκαν ως εξής:

    Το 2005 το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 13,9 δισ. ευρώ.

    Το 2006 το ποσό διαμορφώθηκε στα 14,6 δισ. ευρώ.

    Το 2007 στα 15,5 δισ. ευρώ.

    Το 2008 στα 16,6 δισ. ευρώ.

    Το 2009 στα 18,5 δισ. ευρώ.

    Το 2010 στα 16,4 δισ. ευρώ.

    Το 2011 στα 15,1 δισ. ευρώ.

    Το 2012 (προσωρινά στοιχεία) στα 13,7 δισ. ευρώ.

    Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν στην 24η Διεύθυνση Λογαριασμών Δημοσίου διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων υπαλλήλων, ούτε για το ύψος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του λοιπού ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    [02] Η αποχή χαρακτηρίζει τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, στην Ιταλία

    Μέχρι τις 15:00 ώρα Ιταλίας (16:00, ώρα Ελλάδος) καλούνται να προσέλθουν σήμερα στια κάλπες περίπου 6.805.000 Ιταλοί, για την ανανέωση 718 δημοτικών συμβουλίων της χώρας.

    Η κυριότερη αναμέτρηση θεωρείται αυτή για την δημαρχία της Ρώμης. Αν δεν υπάρξουν κάποιο θεαματικό απρόοπτο, η μάχη αναμένεται να κριθεί σε δεκαπέντε ημέρες ? στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αναμένεται να πάρουν μέρος ο κεντροδεξιός απερχόμενος δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο και ο κεντροαριστερός υποψήφιος Ινιάτσιο Μαρίνο.

    Προς το παρόν, το στοιχείο που προκύπτει με μεγάλη σαφήνεια είναι η θεαματική αύξηση του ποσοστού αποχής. Μέχρι χθες βράδυ στις 22:00 τοπική ώρα είχε μεταβεί στα εκλογικά τμήματα μόνον το 44,6% των εκλογέων, με την μείωση της συμμετοχής να ξεπερνά το 15%.

    Στην Ρώμη η αύξηση της αποχής σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2008 αγγίζει έως τώρα το 20%.

    Η δημόσια τηλεόραση Rai υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για πολιτικό μήνυμα», που η ίδια ερμηνεύει ότι είναι πως «οι ψηφοφόροι εκφράζουν κούραση και δυσπιστία προς τα κόμματα».

    [03] Ελληνικά σχολεία συμμετέχουν σε διεθνή διαγωνισμό του ΜΙΤ

    Παράθυρο σ΄ ένα νέο μέλλον στο χώρο της εκπαίδευσης ανοίγουν ελληνικά σχολεία που μετέχουν σε διεθνή διαγωνισμό του ΜΙΤ για τη θαλάσσια ρομποτική. Μεταξύ αυτών, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου και με την αρωγή τεχνολόγων εκπαιδευτικών, μια ομάδα μαθητών της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, διεκδικούν με αξιώσεις την διάκριση.

    "Το πρόγραμμα αυτό, που είναι σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), αφορά στην κατασκευή υδρορομπότ και έχει ως βάση το μάθημα της τεχνολογίας, αλλά και την πληροφορική και την φυσική", τονίζει στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γυμνασιάρχης της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Νίκος Λινάρδος. «Το σχολείο μας", προσθέτει, "έχει μια μακρά παράδοση στην υλοποίηση δράσεων που υπερβαίνουν την τυπική διδασκαλία και αποσκοπούν στο να δώσουν στα παιδιά ένα πεδίο δημιουργικότητας και έκφρασης των δεξιοτήτων τους. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις. Και φυσικά θα τις συνεχίσουμε".

    [04] "Νέα ζωή" στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ

    Στην ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας επέμεινε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φίλε. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ο κοινοτικός επίτροπος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα δώσει "νέα ζωή" στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με το άνοιγμα αρκετών κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου και το γρήγορο κλείσιμό τους. ο Στ. Φίλε είπε ότι αναμένει επί ιρλανδικής προεδρίας να ανοίξει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο με την Τουρκίας που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη και ενθάρρυνε την Άγκυρα να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στο κεφάλαιο "κοινωνική πολιτική-απασχόληση".

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ιρλανδός υπουργός εξωτερικών Έιμον Γκίλμορ εξέφρασε την ελπίδα ότι τον ερχόμενο μήνα θα ανοίξει μετά από τρία χρόνια ένα ακόμη κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορά την περιφερειακή πολιτική. Tόνισε ότι η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί για την ΕΕ και έχει μια δυναμική οικονομία και στρατηγική θέση.

    Η εξέλιξη αυτή είναι σημάδι της δέσμευσης των δύο πλευρών να συνεχιστεί η διαδικασία, είπε και τόνισε ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες στο τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όπως είπε, η ΕΕ ενθαρρύνει την Τουρκία να υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής, ώστε να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους πολίτες.

    Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι 50 χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης, η ένταξη στην ΕΕ ήταν και παραμένει στρατηγικός στόχος.

    Η ΕΕ σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει οιαδήποτε πρόοδο προς την εξομάλυνση της σχέσεων με την Κυπριακή δημοκρατία.

    [05] Η Έκθεση φωτογραφίας «Είδηση υπό διωγμό» μεταφέρεται στο Ευρωκοινοβούλιο

    Την ώρα που στην τελευταία έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RFS) για την ελευθερία του Τύπου το 2012, η Ελλάδα από την 30η θέση που είχε το 2007, καταβαραθρώθηκε στην 84η θέση, αμέσως μετά το Μαλάουι, το Μπουτάν και τη Νικαράγουα, η επαναλαμβανόμενη βία που υφίστανται οι φωτορεπόρτερ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους -ιδίως στην κάλυψη διαδηλώσεων και κάθε είδους κοινωνικής διαμαρτυρίας- δεν μπορεί να θεωρηθεί απλή σύμπτωση.

    Γι' αυτό, η έκθεση φωτογραφίας «Είδηση υπό διωγμό» που οργάνωσε, με μεγάλη απήχηση τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), αποφασίστηκε να γίνει ξανά επίκαιρη και να μεταφερθεί, από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου στο Ευρωκοινοβούλιο, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά.

    «Είναι η πρώτη έκθεση που εμείς οι φωτορεπόρτερ είμαστε μέσα στις φωτογραφίες. Εμείς, είμαστε η είδηση» είπε ο πρόεδρος της ΕΦΕ, Μάριος Λώλος στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. «Έχουμε βαρεθεί να γράφουμε καταγγελίες για βίαιες επιθέσεις, προπηλακισμούς και για διαρκείς και άσκοπους αστυνομικούς ελέγχους» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, σημειώνοντας πως το μόνο δίχτυ προστασίας πλέον, ο μόνος τρόπος πίεσης προς τους ιθύνοντες και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν οι ένοχοι, είναι η διεθνής πορεία της έκθεσης.

    [06] ΚΕ.Ν.Ε.: Επαρκές το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για ρατσισμό - ξενοφοβία

    Επαρκές χαρακτηρίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο -927/1979- για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ενώ παράλληλα κάνει λόγο για αοριστία και αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

    Στο πρακτικό της γνωμοδότησης της ΚΕ.Ν.Ε. που έγινε πριν λίγο γνωστό, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    -«Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου».

    -«Ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».

    -«Η Καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ' εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

    [07] Ερώτηση Αλ. Τσίπρα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την προστασία φωτορεπόρτερ

    Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την προστασία των φωτορεπόρτερ από την αστυνομική αυθαιρεσία, κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ακόμη 24 βουλευτές.

    Η ερώτηση κατατέθηκε μετά από έγγραφη καταγγελία που δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο και το Διαδίκτυο, στις 17 Μαΐου 2013, σύμφωνα με την οποία φωτορεπόρτερ του διεθνούς πρακτορείου Associated Press οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης από αξιωματικό και άνδρες της Ομάδας «Ζ», που επιχείρησαν να τον εμποδίσουν την ώρα που φωτογράφιζε έναν άστεγο στην πλατεία Αριστοτέλους.

    [08] Να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για κατάργηση της ΕΡΤ καλεί την κυβέρνηση η ΕΣΗΕΜ-Θ

    Nα εγκαταλείψει αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αντιθέτως να επεξεργαστεί, σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του δημοσιογραφικού κόσμου, σχέδια ενίσχυσης της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού, καλεί την κυβέρνηση η ΕΣΗΕΜ-Θ.

    Σε ανακοίνωσή της θεωρεί "αδιανόητο" κάθε σενάριο που διακινείται για διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και υπογραμμίζει: "Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει αμέσως θέση για το ζήτημα αυτό, ώστε να βεβαιώσει ότι δεν κρύβει σκέψεις που συνηγορούν στη θυσία της ΕΡΤ για να εξυπηρετηθούν πολιτικοί σχεδιασμοί, κομματικά συμφέροντα, προσωπικές επιδιώξεις, και ότι δεν εξισώνεται με δυνάμεις που στρέφονται εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας επιχειρώντας να πλήξουν ένα από τα πυρηνικά χαρακτηριστικά της, την ενημέρωση. Η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παραμένει στο κέντρο του αξιακού συστήματος που διατρέχει την ενημέρωση στην Ευρώπη. Κανένα επιχείρημα, βασισμένο σε πραγματικά ή επινοημένα προβλήματα, δεν παρέχει άλλοθι για ενέργειες που θα πλήξουν ένα δημόσιο αγαθό τέτοιου μεγέθους.

    [09] Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία»

    «Στο παρασκήνιο, συζητείται ήδη ότι μετά τις (γερμανικές) εκλογές θα γίνει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» δηλώνει ο επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Μπερντ Λούκε και προβλέπει κατάρρευση του ευρώ και προβλήματα για τη γερμανική οικονομία.

    Ο κ. Λούκε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» (Die Welt), υποστηρίζει ακόμη ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν ως τώρα ξοδέψει 20- 30 δισεκατομμύρια ευρώ «μόνο για την αναπόδραστη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν δικαιούτο να λάβει περισσότερα κεφάλαια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 May 2013 - 12:30:23 UTC