Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σταθερή η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές"
  • [02] Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους ανακοίνωσε ο Ν. Αναστασιάδης
  • [03] Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει 34.000 απολύσεις στην άμυνα
  • [04] Πλούσιος ο Μάιος σε θεατρικές παραστάσεις
  • [05] Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την "υπόθεση Ζαχόπουλου"
  • [06] Στο Ζάγκρεμπ ο Αλ . Βούτσιτς
  • [07] Κεδίκογλου: Δεν είναι κοντά ο ανασχηματισμός
  • [08] Σοβαρή η κατάσταση υγείας ενός εκ των δύο καραμπινιέρων που τραυματίσθηκαν χθες στη Ρώμη

  • [01] "Σταθερή η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές"

    Τη "σταθερή πρόοδο" που σημειώνεται όσον αφορά την παροχή βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές, ώστε "να εφαρμόσουν το ευρύ φάσμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα και να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ", υπογραμμίζει η υπό τον Χορστ Ράϊχεμπαχ Ομάδα Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα η οποία παρουσίασε σήμερα από τις Βρυξέλλες την τέταρτη τριμηνιαία έκθεσή της για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Στην έκθεση περιγράφεται η συνδρομή που παρέχουν η Ομάδα Δράσης, τα κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμοί και άλλοι ειδικοί φορείς ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα κατά την εφαρμογή του συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

    Ειδικότερα, τονίζεται ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στους εξής τομείς:

    -Μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης.

    -Παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων.

    -Διευκόλυνση των εξαγωγών.

    -Εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

    Με την έγκριση της έκθεσης, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Όλι Ρεν αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, δήλωσε τα εξής: «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πιο ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, ικανή να παράγει αειφόρο ανάπτυξη και απασχόληση. Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες».

    [02] Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους ανακοίνωσε ο Ν. Αναστασιάδης

    Μετά την εξαγγελία την περασμένη βδομάδα μέτρων, για ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε σήμερα νέα δέσμη μέτρων, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, καθώς και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας με εναλλαξιμότητα και μετατάξεις.

    Ιδιαίτερης σημασίας είναι η σύσταση και λειτουργία Σώματος Συντονισμού του κυβερνητικού έργου και των μνημονιακών αναγκών. Ξεχωρίζει, επίσης, η πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος για διεύρυνση των αδικημάτων, για τα οποία μπορεί να διωχθεί ποινικώς ακόμη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, αίρεται η ασυλία των βουλευτών για όλες τις μορφές αδικημάτων και ρυθμίζονται νομοθετικά οι ποινικές και αστικές ευθύνες των υπουργών και ανεξαρτήτων αξιωματούχων για πράξεις ή παραλήψεις τους κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Διευρύνεται ο κατάλογος των αξιωματούχων, οι οποίοι υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.Οι δηλώσεις τους θα ελέγχονται από ειδική επιτροπή και θα δημοσιοποιούνται οι σχετικές εκθέσεις.

    Τα ομόφωνα ευρήματα της ερευνητικών επιτροπών, δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, θα είναι δεσμευτικά για υπό διερεύνηση πολιτειακό αξιωματούχο, ενώ παρέχεται στον γενικό εισαγγελέα η δυνατότητα να διορίζει ποινικούς ανακριτές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε, ακόμα, αποφάσεις για διασφάλιση χρηστής διοίκησης και διαφάνειας.

    [03] Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει 34.000 απολύσεις στην άμυνα

    Η κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερές τις δημόσιες δαπάνες στο πεδίο της άμυνας τα επόμενα πέντε χρόνια, αφού συνάντησε ανυποχώρητη αντίσταση από μέρους πολλών βουλευτών και της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων στις προτάσεις της για περικοπές, ωστόσο το πάγωμα των δαπανών θα σημάνει ότι θα χαθούν 34.000 θέσεις εργασίας στον τομέα ως το 2019.

    Το πενταετές σχέδιο για την στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα της άμυνας, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα, αναφέρει ότι «συνολικά από το 2014 ως το 2019 το υπουργείο Άμυνας θα αναγκαστεί να μειώσει το προσωπικό του κατά περίπου 34.000 πρόσωπα», περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τις κυβερνητικές προτεραιότητες στις ένοπλες δυνάμεις.

    [04] Πλούσιος ο Μάιος σε θεατρικές παραστάσεις

    Αυλαία έριξαν οι περισσότερες θεατρικές σκηνές της Αθήνας χθες Κυριακή των Βαΐων, η οποία σηματοδοτεί εδώ και χρόνια τη λήξη της χειμερινής θεατρικής περιόδου.

    Με τη διαφορά ότι ορισμένες πλέον, παραστάσεις, συνεχίζουν και μετά το Πάσχα, είτε επειδή προκάλεσαν ουρές στα ταμεία, είτε επειδή ξεκίνησαν καθυστερημένα ενώ σ' αυτές προστίθενται και πρεμιέρες.

    Ξεκινώντας από τις τελευταίες, πρεμιέρα κάνει στις 10 Μαΐου η παράσταση αφιέρωμα στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη στη σκηνή του θεάτρου Badminton, σε σενάριο και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

    Από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, το Bob Theatre Festival 2013 επανέρχεται για 6η συνεχόμενη χρονιά στο Bios.

    Πρεμιέρα στις 10 Μαΐου θα κάνει και η νέα δουλειά της Helter Skelter Company στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σύλληψη, κείμενο και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

    Η μαύρη κωμωδία του Νταβίντ Λεσκότ «Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και μετάφραση Μαρίας Ευσταθιάδη, θα εγκαινιάσει το νέο θεατρικό χώρο Scrow, με την πρεμιέρα να είναι προγραμματισμένη για τις 22 Μαΐου.

    Σε ό,τι αφορά την πρώτη κρατική σκηνή έως τις 19 Μαΐου παρατείνονται λόγω της μεγάλης επιτυχίας και της εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης οι παραστάσεις του έργου «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζήν Ο' Νηλ που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Οι υπόλοιπες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου («Γκόλφω», «Τα κόκκινα φανάρια», «Vitrioli», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Το έπος του Διγενή Ακρίτη», «Πενθεσίλεια») θα ολοκληρωθούν κανονικά αύριο. Ενώ η παράσταση «Θεατές» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου συνεχίζονται, όπως είναι προγραμματισμένο, έως και τις 24 Μαΐου.

    [05] Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την "υπόθεση Ζαχόπουλου"

    Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο η Εύη Τσέκου, ο εκδότης Θέμος Αναστασιάδης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Μακρυγιάννης και ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος, για την υπόθεση του Χρήστου Ζαχόπουλου, που ήρθε στην επικαιρότητα το Δεκέμβριο του 2007 μετά από απόπειρα αυτοκτονίας του τότε γγ του υπουργείου Πολιτισμού.

    Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία αθώα την Εύη Τσέκου, συμβασιούχο την επίμαχη περίοδο στο ΥΠΠΟ, για την απόπειρα εκβίασης του τότε προϊσταμένου και εραστή της Χρήστου Ζαχόπουλου. Επίσης, έκρινε ομόφωνα αθώα την "πρωταγωνίστρια" της υπόθεσης, αλλά και τους τρεις συγκατηγορούμενούς της για τις κατηγορίες που αφορούσαν παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

    [06] Στο Ζάγκρεμπ ο Αλ . Βούτσιτς

    Η Σερβία πρέπει να λάβει τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τόνισαν από το Ζάγκρεμπ η αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βέσνα Πούσιτς και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

    Η Κροατία στηρίζει την πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμμένει στη θέση ότι είναι απολύτως απαραίτητο να λάβει τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ, υπογράμμισε η κ. Πούσιτς.

    Οι σχέσεις Κροατίας και Σερβίας είναι η "ραχοκοκαλιά της περιοχής" και πρέπει να βασίζονται σε περισσότερη ειλικρίνεια και αξιοπιστία και λιγότερο στα αισθήματα, κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν. Η Κροατία και η Σερβία είναι σημαντικές χώρες για την περιοχή και πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με ρεαλισμό, ώστε και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο να γίνουν καλύτερες απ΄ό,τι ήταν μέχρι τώρα" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την αντιπρόεδρο της κροατικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βέσνα Πούσιτς.

    "Δεν είμαι ούτε κατά το ήμισυ γοητευτικός, όπως ορισμένοι Σέρβοι πολιτικοί που επισκέφθηκαν στο παρελθόν την Κροατία. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις μας στο μέλλον μπορούν να είναι χωρίς πολλή αγάπη, αλλά με πολύ περισσότερη ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη" τόνισε ο κ. Βούτσιτς,ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κροατία.

    Κληθείς σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ότι η απελευθερωτική δράση, η στρατιωτική επιχείρηση "Καταιγίδα" ήταν γενοκτονική, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι "μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βελιγραδίου υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη θεώρηση του παρελθόντος, αλλά σε αυτές δεν πρέπει να επιμένουμε".

    "Πρέπει να αναγνωρίζουμε τις διαφορές, αλλά όχι να επιμένουμε σε αυτές. Είμαι πεπεισμένος ότι η κ. Πούσιτς και εγώ, όπως όλοι οι Κροάτες και Σέρβοι αξιωματούχοι δεν βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο την επιχείρηση 'Καταγίδα'. Αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στον τρόπο σκέψης μας για το μέλλον. Πέρασαν 18 χρόνια, τα παιδιά έγιναν ενήλικες, το μέλλον είναι πολύ σημαντικότερο από το παρελθόν" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης.

    Η κ. Πούσιτς δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Βούτσιτς ανοίγει ο χώρος για διαβουλεύσεις για την απόσυρση των αμοιβαίων προσφυγών της Κροατίας και της Σερβίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία, επειδή για πρώτη φορά έγιναν σοβαρά βήματα στο θέμα της επίλυσης του ζητήματος των αγνοουμένων.

    "Δεν είναι εύκολο ζήτημα για τη Σερβία, αλλά είμαστε ανοιχτοί για συζητήσεις. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε ικανοποιητική λύση" ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

    "Κανένας δεν έχει συμφέρον να κρύβει στοιχεία για τους αγνοούμενους. Είναι δίκαιο οι οικογένειες να γνωρίζουν που βρίσκονται τα λείψανα των αγαπημένων τους" τόνισε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης.

    Η Σερβία πρόσφατα παρέδωσε στην Κροατία συγκεκριμένες πληροφορίες για μαζικό τάφο στα περίχωρα του Βούκοβαρ, στον οποίο εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα τα λείψανα 13 αμάχων, θυμάτων του πολέμου.

    [07] Κεδίκογλου: Δεν είναι κοντά ο ανασχηματισμός

    O ανασχηματισμός δεν είναι πολύ κοντά, σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

    «Δεν είμαι εγώ, που θα μπορέσω να σας δώσω μια τέτοια πληροφορία. Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει άμεσες επιτακτικές προτεραιότητες της υλοποίησης αυτών των μέτρων ανακούφισης» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

    Ερωτηθείς για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου είπε πως «υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη, που σε αυτή τη φάση είναι νομική. Πρέπει να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Τόνισε, πάντως, επικαλούμενος και δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου, ότι «το ανοίξαμε, για να το κλείσουμε σωστά».

    [08] Σοβαρή η κατάσταση υγείας ενός εκ των δύο καραμπινιέρων που τραυματίσθηκαν χθες στη Ρώμη

    Σοβαρή παραμένει η κατάσταση του 50χρονου καραμπινιέρου Τζουσέπε Τζανγκράντε, ο οποίος τραυματίσθηκε χθες στην σπονδυλική στήλη κατά την διάρκεια της ένοπλης επίθεσης του Λουίτζι Πριέτε μπροστά στην είσοδο της βουλής της Ρώμης.

    Ο Τζανγκράντε υποβλήθηκε χθες βράδυ σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Ουμπέρτο Πρίμο της Ρώμης.

    Όπως αναφέρεται σε ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα ο καραμπινιέρος παραμένει σε καταστολή, η αναπνοή του υποστηρίζεται με μηχανικά μέσα και είναι διασωληνωμένος.

    Σήμερα το απόγευμα οι γιατροί αναμένεται να μειώσουν την φαρμακευτική καταστολή για να διαπιστώσουν πως αντιδρά ο ασθενής. Υπάρχει πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία, παρ' όλο που ο Τζακνγράντε, καθώς φέρει τραύμα στην σπονδυλική στήλη, μπορεί να έχει υποστεί μόνιμη βλάβη που να μην του επιτρέπει πλέον να κινείται.

    Ο δεύτερος καραμπινιέρος που τραυματίσθηκε χθες το πρωί από τον Πριέτε -ο 30χρονος Φραντσέσκο Νέγκρι- υποβλήθηκε επίσης σε επέμβαση στα πόδια, στο νοσοκομείο Σαν Τζοβάνι.

    Η κατάστασή του δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 April 2013 - 12:30:27 UTC