Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών
  • [02] Δικό τους ψωμί ζυμώνουν πλέον οι καταναλωτές
  • [03] Επιστήμονες «διάβασαν» τα όνειρα
  • [04] Αποσύρεται η διάταξη για τη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού
  • [05] Απώλειες 15 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω Κύπρου
  • [06] Και δεύτερο πύραυλο μετέφερε η Β. Κορέα στην ανατολική ακτή
  • [07] Βελτιώνεται η υγεία του Νέλσον Μαντέλα
  • [08] Άρχισαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν
  • [09] Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1987 η φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία
  • [10] Το γρήγορο βάδισμα πιο ωφέλιμο από το τρέξιμο για την καρδιά
  • [11] Πεδουλάκης: «Έχουμε μπροστά μας ακόμα μία πρόκληση»

  • [01] Συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών

    Συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank θα έχουν σήμερα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διαδικασία της οποίας βρίσκεται στην τελική της φάση.

    Επίσης, θα υπάρχουν συναντήσεις με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, για το ίδιο θέμα.

    Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν αργότερα σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο των συναντήσεων που ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα.

    Σε κάθε περίπτωση -όπως ανέφεραν χθες, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου- δεν ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με ανοικτά ζητήματα που συνδέονται και με τα ζητήματα των τραπεζών.

    Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν ήδη προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων εντός του Απριλίου με θέμα τις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους, ενώ από πλευράς Εθνικής Τράπεζας αναμένεται η ολοκλήρωση της συγχώνευσης από νομικής πλευράς με τη Eurobank, εντός του Ιουνίου, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της νέας ενιαίας τράπεζας.

    [02] Δικό τους ψωμί ζυμώνουν πλέον οι καταναλωτές

    H συρρίκνωση της κερδοφορίας ήταν κατά το 2012 το αντίτιμο της επιλογής της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Μύλοι Λούλη, μεγαλύτερης ελληνικής αλευροβιομηχανίας, να προτάξει τη διασφάλιση της ρευστότητάς της και την αποφυγή επισφαλειών, παύοντας τον εφοδιασμό σειράς πελατών της, μειωμένης φερεγγυότητας, και απευθυνόμενη μόνο σε «οικονομικά ασφαλές πελατολόγιο».

    Η ελληνική αγορά αλεύρων δεν συρρικνώνεται μόνο, αλλάζει συγχρόνως. Στην ετήσια έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της, η εταιρεία επισημαίνει ότι παρατηρείται, λόγω της κρίσης, «στροφή των καταναλωτών στην ιδιοπαρασκευή αρτοσκευασμάτων». Γενικότερα, εκτιμάται ότι η συνέχιση ή και η όξυνση της ύφεσης «θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά» τα αποτελέσματά της.

    Ωστόσο, η ιστορική αυτή επιχείρηση, που το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους έθεσε ξανά σε λειτουργία τον αλευρόμυλο που διαθέτει στο Κερατσίνι Αττικής, ολοκληρώνοντας τη διάρκειας 21 μηνών ανακατασκευή του με επένδυση 10 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους, δεν δείχνει να μετανιώνει για την επιλογή της.

    [03] Επιστήμονες «διάβασαν» τα όνειρα

    Ιάπωνες νευροεπιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να «δουν» σε ένα βαθμό τα όνειρα ανθρώπων με τη βοήθεια υπολογιστών, κάνοντας ένα ακόμα βήμα για αυτό που μερικοί θεωρούν μεγάλο επίτευγμα και άλλοι μεγάλο εφιάλτη: κάποια στιγμή τα μηχανήματα θα μπορούν να «διαβάζουν» τα όνειρα του καθενός.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουκιγιάσου Καμιτάνι των Εργαστηρίων Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης ATR στο Κιότο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν την απεικονιστική τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή, και κατόρθωσαν να «διαβάσουν» με ποσοστό ακρίβειας 60% τις ονειρικές εικόνες που οι εθελοντές του πειράματος έβλεπαν, καθώς κοιμούνταν.

    Μπορεί ο «πατέρας» της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόιντ να έδινε τεράστια σημασία στα όνειρα, όμως το γιατί ονειρεύονται οι άνθρωποι παραμένει ακόμα μυστήριο για την επιστήμη. «Δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτε για τη λειτουργία του ονείρου», παραδέχτηκε η νευροεπιστήμονας Μασάκο Ταμάκι.

    [04] Αποσύρεται η διάταξη για τη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού

    Αποσύρεται η παράγραφος 1 του άρθρου 11, που αφορούσε τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε), από το νομοσχέδιο «Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας», ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στην ανακοίνωση προέβη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής.

    Η σχετική διάταξη για την αναδιοργάνωση της Γ.Γ.Α.Ε θα επανέλθει, όπως είπε, στο νομοσχέδιο που αφορά το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στο προσεχές χρονικό διάστημα, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η ύπαρξη κοινής, ενιαίας φωνής από όλα τα κόμματα στην αναδιοργάνωση και την αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού.

    Σ. Αραβοπούλου

    [05] Απώλειες 15 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω Κύπρου

    Έκθεση αναλυτών της Τράπεζας Barclays εκτιμά ότι, λόγω της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποστούν απώλειες 15 δισ. ευρώ ετησίως.

    Υπολογίζεται ότι η οικονομική κρίση στη Κύπρο, μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα στις καταθέσεις, θα οδηγήσει σε αναλήψεις μεγάλων ποσών από καταθέτες σε ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίοι διακατέχονται από νευρικότητα.

    Ο μόνος τρόπος για να αντισταθμισθούν οι κίνδυνοι μαζικών αναλήψεων από τις τράπεζες, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι η αύξηση του ύψους των τόκων στις καταθέσεις πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ.

    [06] Και δεύτερο πύραυλο μετέφερε η Β. Κορέα στην ανατολική ακτή

    Η Βόρεια Κορέα μετέφερε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα, μετέδωσε σήμερα το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο ως πηγή της πληροφορίας κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ.

    Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο επιβεβαίωσε χθες την εγκατάσταση του πρώτου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, δεν σχολίασε την πληροφορία.

    [07] Βελτιώνεται η υγεία του Νέλσον Μαντέλα

    Ο 95χρονος πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, "πάει καλά" και η υγεία του βελτιώνεται ύστερα από μια και πλέον εβδομάδα νοσηλείας για πνευμονία, μεταδίδουν σήμερα τα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα τη σύζυγό του.

    "Ο Μαντίμπα πάει καλά, ο Μαντίμπα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο", δήλωσε χθες το βράδυ η σύζυγός του Γκράσα Μασέλ, χρησιμοποιώντας το όνομα της φυλής του Μαντέλα, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο eNCA.

    "Βρίσκεται στο νοσοκομείο επειδή οι γιατροί θέλουν να είναι απολύτως βέβαιοι ότι είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του και ότι δεν θα παρουσιάσει υποτροπή", τόνισε η Γκράσα Μασέλ.

    "'Ενα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξη στο πρόσωπό του. Ο Θεός μάς άκουσε", πρόσθεσε. Ο Νέλσον Μαντέλα εισήχθη στο νοσοκομείο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου. Αυτή είναι η τρίτη φορά που νοσηλεύεται από τον Δεκέμβριο.

    [08] Άρχισαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν

    'Αρχισαν σήμερα στο Αλμάτι του Καζακστάν οι συνομιλίες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε δυτικός διπλωμάτης.

    "Oι συνομιλίες ανάμεσα στις έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και το Ιράν, άρχισαν στο Rixos", δήλωσε ο διπλωμάτης αναφερόμενος στο πεντάστερο ξενοδοχείο της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, Αλμάτι.

    Οι συνομιλίες στο Καζακστάν αναμένεται να διαρκέσουν ως το Σάββατο και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι είναι απίθανη οποιαδήποτε πρόοδος.

    [09] Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1987 η φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία

    Ο αριθμός των φαλαινών που αλιεύθηκαν από την Ιαπωνία στη διάρκεια της τελευταίας εκστρατείας της στην Ανταρκτική έφτασε το χαμηλότερο επίπεδο από το 1987, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, αποδίδοντας τη μείωση αυτή στις ενέργειες οργανώσεων κατά της φαλαινοθηρίας.

    Το 1987 οργανώθηκε η πρώτη φαλαινοθηρική εκστρατεία, με χαρακτήρα "επιστημονικό", της Ιαπωνίας και από τότε δεν υπήρξε χρονιά με τόσο περιορισμένη αλιεία φαλαινών.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Γιοσιμάσα Χαγιάσι, 103 μικρές ρυγχοφάλαινες (ή φάλαινες του Μίνκε) αλιεύθηκαν, λιγότερο από τις μισές σε σχέση με την προηγούμενη εκστρατεία. Η Ιαπωνία είχε καθορίσει αυτή τη χρονιά ποσόστωση μεγαλύτερη των 1.000 ρυγχοφαλαινών.Η μη κυβερνητική οργάνωση Sea Shepherd ανακοίνωσε από την πλευρά της πως 75 θηλαστικά χτυπήθηκαν την περίοδο της φαλαινοθηρίας από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο.

    [10] Το γρήγορο βάδισμα πιο ωφέλιμο από το τρέξιμο για την καρδιά

    Τόσο το γρήγορο βάδισμα, όσο και το τρέξιμο, παρέχουν οφέλη για την υγεία, όμως το πρώτο μειώνει τον κίνδυνο για την καρδιά ακόμα περισσότερο σε σχέση με το δεύτερο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Γουίλιαμς του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology", σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το "Live Science", μελέτησαν συγκριτικά στοιχεία για περίπου 33.000 άτομα που έκαναν συστηματικά τρέξιμο και άλλα 15.000 που προτιμούσαν το περπάτημα.

    Η μελέτη, που αφορούσε ανθρώπους ηλικίας 18 έως 80 ετών και διήρκεσε επί έξι έτη, διαπίστωσε ότι το περπάτημα με ταχύ ρυθμό είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση του καρδιολογικού κινδύνου σε σχέση με το τρέξιμο, όταν και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος καταβάλλει την ίδια ποσότητα ενέργειας με βάση τις θερμίδες που καίει. Συγκεκριμένα, το τρέξιμο μείωσε τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 4,5%, ενώ το γρήγορο βάδισμα κατά υπερδιπλάσιο ποσοστό 9,3%.

    Επιμέλεια: Παύλος Δρακόπουλος

    [11] Πεδουλάκης: «Έχουμε μπροστά μας ακόμα μία πρόκληση»

    Πρόκλησή χαρακτήρισε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης, την αντίπαλο των «πρασίνων» στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, Μπαρτσελόνα, την οποία -όπως και το 2011- θα αντιμετωπίσει και πάλι με μειονέκτημα έδρας.

    «Έγινε ένα κλειστό ματς, με δύναμη κι έμφαση στις άμυνες. Γενικά, αμυντικά πήραμε καλό βαθμό κι έτσι βρεθήκαμε μέχρι τέλους μέσα στο παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε στις λεπτομέρειες, στα 1-2 μεγάλα σουτ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν πιο ήρεμη στο παιχνίδι της, ουσιαστικά άλλωστε είχε περάσει. Συγχαρητήρια στα παιδιά για την πρόκρισή τους. Ο Παναθηναϊκός είναι στους «8». Έχουμε μπροστά μας ακόμα μία πρόκληση, πρέπει να ανασυνταχθούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Πάντα όταν πετυχαίνεις ένα στόχο πρέπει να βάλεις τον επόμενο. Είναι πρόβλημα για εμάς τα διαδοχικά παιχνίδια, έχουμε μικρό ροτέισον. Η Μπαρτσελόνα έχει αρκετό βάθος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 April 2013 - 8:30:23 UTC