Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξαναλειτουργούν από αύριο το μεσημέρι οι κυπριακές τράπεζες
  • [02] Σ. Κεδίκογλου: Ανεύθυνη η πολιτική του Αλ. Τσίπρα
  • [03] ΣτΕ: «Πράσινο φως» για τη συνέχιση των εργασιών στις Σκουριές
  • [04] Το Λιχτενστάιν ετοιμάζεται για μια θεραπεία λιτότητας
  • [05] Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο

  • [01] Ξαναλειτουργούν από αύριο το μεσημέρι οι κυπριακές τράπεζες

    Αύριο θ' ανοίξουν οριστικά οι κυπριακές τράπεζες, αποφάσισαν απόψε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αλλά με κάποιους περιορισμούς στις συναλλαγές.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας , Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 18.00.

    Το Διάταγμα, που εκδόθηκε, έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό), που κατοικεί στη Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.

    Το Διάταγμα προβλέπει ότι:

    - Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας.

    -Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων, που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.

    - Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.

    - Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

    - Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

    - Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

    - Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.

    [02] Σ. Κεδίκογλου: Ανεύθυνη η πολιτική του Αλ. Τσίπρα

    «Ο κ. Τσίπρας με την ανεύθυνη πολιτική του, πιστεύει ότι μπορεί να κάνει και υποδείξεις στον Κυπριακό Λαό;», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] ΣτΕ: «Πράσινο φως» για τη συνέχιση των εργασιών στις Σκουριές

    Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνέχιση των έργων εκμετάλλευσης χρυσού στη θέση Σκουριές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ».

    Και αυτό γιατί το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την προσφυγή του Συλλόγου και κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς που στρεφόντουσαν κατά το σκέλος εκείνο της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας, καθώς υπήρξαν αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή των Σκουριών και τις ευρύτερες περιοχές.

    [04] Το Λιχτενστάιν ετοιμάζεται για μια θεραπεία λιτότητας

    Το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν ετοιμάζεται για μια θεραπεία λιτότητας, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιό του να προετοιμάσει το ταχύτερο δυνατό έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

    Οι προβλέψεις για το 2013 δείχνουν ένα έλλειμμα 210 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (172 εκατομμυρίων ευρώ), το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των δαπανών, προειδοποίησε ο πρίγκιπας Άλοϊς στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.

    "Βλέπω αυτήν την κατάσταση με πολλή ανησυχία για το καλό μακροπρόθεσμα της χώρας μας", δήλωσε ο πρίγκιπας διάδοχος, ο οποίος ζήτησε την τακτοποίηση το ταχύτερο δυνατό των οικονομικών του πριγκιπάτου.

    "Η επισφαλής κατάσταση πολλών ευρωπαϊκών κρατών μας δείχνει που μπορεί να οδηγήσει μια πολιτική υπερχρέωσης", υπογράμμισε.

    Το Λιχτενστάιν αξιολογείται με ΑΑΑ από τον οίκο Standard and Poor's, ο οποίος επιβεβαίωσε πρόσφατα αυτήν την αξιολόγηση με σταθερή προοπτική, προβάλλοντας ότι το πριγκιπάτο διαθέτει σταθερούς θεσμούς και μια σαφή πολιτική γραμμή, το οποίο προσφέρει μια εγγύηση για τον έλεγχο των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προκλήσεων.

    [05] Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο

    Αργότερα απόψε αναμένεται να εγκρίνουν ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου το διάταγμα για να λειτουργήσουν από αύριο όλες οι τράπεζες στην Κύπρο. Το προσχέδιο του διατάγματος είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη η τελική έγκριση για την έκδοσή του.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο, το διάταγμα θέτει περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και θα ισχύσει αρχικά για επτά ημέρες και ακολούθως θα επανεξεταστεί.

    Με βάση το διάταγμα θα υπάρχει πλαφόν 3.000 ευρώ για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, 5.000 ευρώ στη χρήση καρτών και 10.000 για έξοδα διαμονής και διδάκτρων για τους φοιτητές εξωτερικού. Περιλαμβάνεται ακόμα διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο, φυσικό και νομικό, που κατοικεί στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα σε διάστημα δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα από εξαγωγές ή πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, απαγορεύεται η πληρωμή χωρίς μετρητά ή και η μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας, ενώ κατ' εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του Διατάγματος επιτρέπεται η αποστολή μέχρι 10.000 ευρώ ανά τρίμηνο σε φοιτητές για διαμονή και δίδακτρα, η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ το μήνα, ανά πρόσωπο.

    Απαγορεύεται ωστόσο η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα άνω των 3.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

    Η χρηματο-οικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή μεταφορά που δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα περιοριστικά μέτρα, ενώ απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 March 2013 - 18:30:22 UTC