Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποστασιοποιείται το Βερολίνο από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
  • [02] Συνάντηση Ι. Στουρνάρα - Π. Καμμένου
  • [03] Σε απολογία για κακούργημα στελέχη της ΑΓΡΟΓΗ
  • [04] Μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα, βρέθηκαν στις φυλακές Γρεβενών
  • [05] Σε διαδικασία αργίας ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ
  • [06] Προφυλακιστέοι ο Γ. Κουρής και ο γιος του για υπόθεση χρεών του «Alter»
  • [07] Πτώση 3,99% στο χρηματιστήριο της Αθήνας
  • [08] Η τρόικα έπαυσε τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής

  • [01] Αποστασιοποιείται το Βερολίνο από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

    Το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα, ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

    Με την τοποθέτηση αυτή το Βερολίνο αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. Ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως η συμφωνία των διεθνών πιστωτών με την Κύπρο, που προβλέπει να επιβληθούν ζημίες στους μεγαλοκαταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου -το λεγόμενο bail-in- θα έπρεπε να αποτελέσει υπόδειγμα για τις "διασώσεις" τραπεζών στο μέλλον στην Ευρώπη.

    «Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση», είπε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες. «Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από τη μία χώρα στην άλλη», επισήμανε.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Ζάιμπερτ απέφυγε να πει εάν τα σχόλιά του συνιστούν κριτική κατά του Ντάισελμπλουμ, η δήλωση του οποίου προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.

    [02] Συνάντηση Ι. Στουρνάρα - Π. Καμμένου

    Τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για εγγύηση των καταθέσεων στην Ελλάδα «σε αντίθεση με τα όσα λέει ο επικεφαλής του Eurogroup και ο κ. Γιούνκερ» έλαβε, σύμφωνα με δήλωσή του, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

    Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον κ. Καμμένο για την απόφαση της Ευρωομάδας για την Κύπρο, ο δε πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών «αποφάσισε να κάνει μια εκ των υστέρων ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων, γιατί μέχρι σήμερα, καμία πληροφορία από αυτές που έχουμε ζητήσει ως κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουμε λάβει».

    Άσκησε κριτική για τις συγχωνεύσεις τραπεζών «χωρίς να έχουμε τις εκθέσεις της Black Rock» κι έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης για τις αποφάσεις «για άσκηση οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής στο Eurogroup».

    [03] Σε απολογία για κακούργημα στελέχη της ΑΓΡΟΓΗ

    Κλήσεις σε απολογία απέστειλε ο ανακριτής, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, Γ. Μαλλής, σε δέκα στελέχη της εταιρείας ΑΓΡΟΓΗ για υπόθεση παράνομων προσλήψεων. Οι κλήσεις αφορούν επτά μέλη του ΔΣ της εταιρίας, που κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και τρία μέλη της Επιτροπής Επιτυχόντων, που καλούνται σε απολογία για απλή συνέργεια στην απιστία.

    Οι κατηγορίες σε βάρος των στελεχών της εταιρίας αφορούν την πρόσληψη 269 ατόμων, τα οποία, βάσει καταγγελιών που είχαν γίνει τον Σεπτέμβριο του 2009, δεν είχαν ουσιαστικά κανένα αντικείμενο εργασίας. Οι επίμαχες προσλήψεις είχαν καταγγελθεί ως παράνομες ή άνευ αντικειμένου, πλην όμως οι συμβάσεις των 269 δεν καταγγέλθηκαν ως τον Δεκέμβριο του 2010.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, από τις προσλήψεις αυτές προκλήθηκε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου η οποία ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αφορά τη μισθοδοσία των εν λόγω υπαλλήλων.

    [04] Μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα, βρέθηκαν στις φυλακές Γρεβενών

    Αιφνιδιαστική έρευνα πραγματοποιήθηκε χτες σε κελιά των φυλακών στο Φελλί Γρεβενών, από τον διευθυντή των φυλακών και σωφρονιστικούς υπαλλήλους με τη συνδρομή αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, ομάδας ΕΚΑΜ, πυροτεχνουργών καθώς και αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών υλών.

    Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Γρεβενών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία αυτοσχέδια μαχαίρια, οκτώ κινητά τηλέφωνα, τέσσερις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, ένα USB και ένα hands- free.

    Μετά την έρευνα σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος τριών αλλοδαπών, 29χρονου υπηκόου Αλβανίας, 43χρονου υπηκόου Συρίας και 28χρονου υπηκόου Ιράν, για ηθική αυτουργία σε τετελεσμένο έγκλημα εισαγωγής κινητού τηλεφώνου σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ σε βάρος 45χρονου Έλληνα για παράνομη οπλοκατοχή.

    Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Γρεβενών.

    [05] Σε διαδικασία αργίας ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ

    Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η οριστική απόφαση παύσης καθηκόντων του αντιπρύτανη Οικονομικού προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, Γιάννη Παντή, καθώς δεν έχουν σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα απαραίτητα έγγραφα της απόφασης του δικαστηρίου για αμετάκλητη παραπομπή του αντιπρύτανη σε δίκη (που ενεργοποιεί αυτόματα τη διαδικασία αργίας), αλλά και ο σχετικός φάκελος από τις πρυτανικές αρχές.

    Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ είναι αντιμέτωπος με τη προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία να τεθεί σε αργία, καθώς βάσει αυτού (νόμος Μανιτάκη 4093/2012), η αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη δημόσιου υπαλλήλου, ακόμη και για πλημμέλημα (όπως στην περίπτωση Παντή), οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία.

    Ο αντιπρύτανης είχε παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση χορήγησης συσκευής κινητού τηλεφώνου σε γνωστή ηθοποιό, ενώ πριν λίγες μέρες η δικαιοσύνη απέρριψε προσφυγή του, καθιστώντας αμετάκλητη την παραπομπή του σε δίκη.

    Σε ανακοίνωσή του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, ο κ.Παντής επαναλαμβάνει ότι οι εν λόγω κατηγορίες είναι συκοφαντικές και ότι ο ίδιος, από μία ?αβάσιμη κατηγορία? βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της εξόντωσης της πολυετούς σταδιοδρομίας του στο πανεπιστήμιο τόσο από τη θέση του αντιπρύτανη όσο και από τη θέση του καθηγητή του ΑΠΘ.

    [06] Προφυλακιστέοι ο Γ. Κουρής και ο γιος του για υπόθεση χρεών του «Alter»

    Στη φυλακή οδηγούνται ο εκδότης Γιώργος Κουρής και ο γιος του, Ανδρέας, μετά τις απολογίες τους στην 11η τακτική ανακρίτρια για υπόθεση χρεών τού τηλεοπτικού σταθμού «Alter».

    Πατέρας και γιος, καθώς και άλλα δύο μέλη του ΔΣ, που επίσης έχουν κριθεί προφυλακιστέοι (εις εξ αυτών είναι ο διευθύνων σύμβουλος του σταθμού, Κώστας Γιαννίκος, που ήδη κρατείται προσωρινά), κατηγορούνται για χρέος 1,5 εκατ. ευρώ από Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών για το διάστημα 1/2011 έως 30/9/2011.

    Στην υπόθεση οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά επτά άτομα.

    [07] Πτώση 3,99% στο χρηματιστήριο της Αθήνας

    Νέες μεγάλες ρευστοποιήσεις, για δεύτερη συνεδρίαση, εκδηλώθηκαν στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την επιδείνωση της κυπριακής κρίσης και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές ο κύριος όγκος των σημερινών ρευστοποιήσεων προήλθε από χαρτοφυλάκια με έδρα την Κύπρο. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, στο τέλος Φεβρουαρίου, τα χαρτοφυλάκια με έδρα την Κύπρο κατείχαν ελληνικές μετοχές αξίας 1,864 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 9,47% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Ενδοσυνεδριακά στην αγορά επικράτησαν συνθήκες μίνι-κραχ, καθώς ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραφε πτώση έως και 7,20%, υποχωρώντας μέχρι και τα επίπεδα των 821,21 μονάδων, για να ανακάμψει στη συνέχεια κατά περίπου 30 μονάδες.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου του 2012, στις 849,62 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 3,99%.

    Στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων οι συνολικές απώλειες του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη ανέρχονται σε 8,70%, ενώ οι τιμές των μετοχών έχουν απωλέσει 2,8 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

    Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 6,40%.

    [08] Η τρόικα έπαυσε τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής

    Στο πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και εφαρμόζοντας την απόφαση της Ευρωομάδας (Eurogroup), η τρόικα αποφάσισε να παύσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής και τους διευθύνοντες συμβούλους τους.

    Χθες παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και στη συνέχεια η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τις παραιτήσεις τους.

    Σήμερα, η τρόικα με απόφασή της έπαυσε όλο το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και της Λαϊκής μαζί με τους διευθύνοντες συμβούλους τους.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, «στην παρουσία της τρόικας, του υπουργείου Οικονομικών, του υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του διοικητή αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους διευθύνοντες συμβούλους και τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών να παραιτηθούν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 March 2013 - 16:30:22 UTC