Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής
  • [02] 855.286 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι
  • [03] Υπό παραίτηση φέρεται να τελεί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου
  • [04] Ν. Αναστασιάδης: Δίνω μάχη για να αλλάξουν οι αποφάσεις του Eurogroup
  • [05] Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας στο Νοσοκομείου Ζακύνθου
  • [06] Γιούνκερ: Οι Κύπριοι μικροκαταθέτες θα έπρεπε να είχαν προστατευτεί
  • [07] Αναπόφευκτη η επιβολή τέλους στις καταθέσεις στην Κύπρο, λέει ο Γ. Ντάισελμπλουμ
  • [08] Ε. Λίνεν: «Να μάθετε την ιστορία του συλλόγου που παίζετε»

  • [01] Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής

    Άρχισε η συνεδρίαση στην Κυπριακή Βουλή και θεωρείται δεδομένη η καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» καταθέσεων, μετά και την απόφαση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) να τηρήσει αποχή.

    Το νομοσχέδιο, παρά τις τροποποιήσεις του, θα καταψηφιστεί από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπό παραίτηση φέρεται να τελεί ο υπουργός Οικονομικών της ΚύπρουΑναπόφευκτη η επιβολή τέλους στις καταθέσεις στην Κύπρο, λέει ο Γ. Ντάισελμπλουμ,"Η Κύπρος πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της" , δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ,

    Η Κύπρος πρέπει να διαπραγματευτεί "μόνο με την τρόικα", δήλωσε η Α. Μέρκελ,Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην ΕΕ χαρακτηρίζει "αναγκαστική απαλλοτρίωση" το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων

    [02] 855.286 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

    Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 3,07%, από τον Ιανουάριο του 2013 και κατά 11,02%, από τον Φεβρουάριο του 2012, καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

    Συνεχίζεται, επίσης, η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων, η οποία είναι μεγαλύτερη κατά 1,69%, σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει καταγραφεί στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (7,28%) και κατά 15,97%, από τον Φεβρουάριο του 2012.

    Παρατηρείται, παράλληλα, μικρή αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων κατά 2,65%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013, ενώ αισθητά μικρότερη από αυτό τον μήνα αλλά και από τον Φεβρουάριο του 2012, είναι η μείωση των θέσεων εργασίας.

    Την πλειονότητα των εγγεγραμμένων ανέργων εξακολουθούν να αποτελούν οι παραγωγικές ηλικίες, οι γυναίκες, οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 90% είναι Έλληνες υπήκοοι.

    Αναλυτικότερα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τον μήνα Φεβρουάριο, ανέρχονται σε 855.286 άτομα. Από αυτά, 366.074 είναι άνδρες (ποσοστό 42,80%) και 489.212, γυναίκες (ποσοστό 57,20%) με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των περιφερειών να έχει καταγραφεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου (6,17%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 3,07%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    [03] Υπό παραίτηση φέρεται να τελεί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου

    Υπό παραίτηση τελεί ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με πληροφορίες του «Sigmalive». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παραίτηση του υπουργού, ο οποίος αναχώρησε για την Μόσχα, υποβλήθηκε ώστε να διευκολυνθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Προσπάθεια του ΑΠΕ-ΜΠΕ να επικοινωνήσει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να σχολιάσει την πληροφορία δεν κατέστη δυνατή.

    Χθες βράδυ, την παραίτηση του υπουργού ζήτησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι ο Κύπριος υπουργός σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ, κατά πόσο θα έπρεπε για λόγους πολιτικής ευθιξίας να είχε υποβάλει την παραίτησή του, επειδή διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνει "κούρεμα", είχε απαντήσει: «Γιατί; Διαβεβαίωνα ότι ήταν πολύ κακή ιδέα και έπρεπε να το αποφύγουμε με κάθε θυσία».

    [04] Ν. Αναστασιάδης: Δίνω μάχη για να αλλάξουν οι αποφάσεις του Eurogroup

    Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι επέλεξε την πιο οδυνηρή επιλογή, «αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, ώστε να περιορίσει τις συνέπειες στην οικονομία και στους Κύπριους πολίτες».

    Σε μήνυμα του στο Facebook αναφέρει τα εξής:

    «Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι' αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη, προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν. Είναι προφανές πως η πιο ανώδυνη επιλογή για μένα θα ήταν η πιο οδυνηρή για τον τόπο και τον λαό. Επέλεξα την πιο οδυνηρή για τον ίδιο, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, για να περιορίσω στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες στην οικονομία και στους συμπολίτες μας. Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού Ελληνισμού. Με συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε».

    Στο μεταξύ, κορυφώνεται η αγωνία για τη συνεδρίαση της Βουλής, παρόλο που δεν αποκλείεται να αναβληθεί.

    Στη Βουλή σήμερα θα βρεθούν και εκπρόσωποι των οίκων αξιολόγησης, με αίτημα να υπάρξει αγγλική μετάφραση, αίτημα που έγινε δεκτό από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Έντονο επίσης είναι το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ και πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι μετέβησαν στην Λευκωσία.

    Εξάλλου, με στόχο την εξέταση εναλλακτικών σχεδίων για αντιμετώπιση της κατάστασης που θα προκύψει από τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αύριο το πρωί.-

    [05] Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας στο Νοσοκομείου Ζακύνθου

    Συνεχίζεται η επίσχεση των γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, όπως αποφασίστηκε μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησαν σήμερα οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

    Η δέσμευση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, για χορήγηση σήμερα 45.000 ευρώ, για τις τρέχουσες ανάγκες του ιδρύματος, δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν συνέχιση της επίσχεσης εργασίας των γιατρών μέχρι τη Δευτέρα και μέχρι τότε εξυπηρέτηση μόνο των επειγόντων περιστατικών, τα οποία θα αξιολογούνται από ομάδα του συλλόγου. Αποφασίστηκε επίσης, το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό, μέχρι τη Δευτέρα να πραγματοποιούν τετράωρες στάσεις εργασίας, ενώ θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, συμμετέχοντας σε κοινή πορεία διαμαρτυρίας μαζί με τους φοιτητές του ΤΕΙ Ζακύνθου.

    [06] Γιούνκερ: Οι Κύπριοι μικροκαταθέτες θα έπρεπε να είχαν προστατευτεί

    Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ ότι «κατανοεί» την αναστάτωση των μικροκαταθετών στην Κύπρο, που δεν φταίνε σε τίποτε για τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ενώ από την άλλη πλευρά δεν κατανοεί τη στάση της Ευρωομάδας από την οποία ο ίδιος ανέμενε ότι θα προστάτευε τους μικροκαταθέτες.

    Αν κι αυτό δεν είναι πολύ «συναδελφικό», αφού, όπως ανέφερε, δεν είχε πρόθεση να σχολιάσει τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης του Eurogroup στην οποία ο ίδιος δεν ήταν πλέον παρών, δεν μπορεί να μην πει ότι δεν είναι σύμφωνος με τη λύση.

    Είπε επίσης ότι θεωρεί κατανοητή την ανησυχία των υπολοίπων στην Ευρωζώνη ότι οι καταθέσεις μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλείς, ενώ διευκρίνισε πως η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ισχύει για την περίπτωση που χρεοκοπήσει μια τράπεζα, οπότε παρεμβαίνει το κράτος, όμως στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει χρεοκοπία κάποιας τράπεζας, για αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση.

    Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι αλήθεια ότι από ειδική περίπτωση σε ειδική περίπτωση λαμβάνονται μέτρα, για τις επιπτώσεις των οποίων κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι βέβαιος και για αυτό θα ήταν καλό να εξεταστεί και πάλι το ζήτημα των μικροκαταθετών.

    [07] Αναπόφευκτη η επιβολή τέλους στις καταθέσεις στην Κύπρο, λέει ο Γ. Ντάισελμπλουμ

    Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναπόφευκτο» να επιβληθεί μια συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της νήσου, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη κατά το κυπριακό υπόδειγμα.

    Η Κύπρος σχεδιάζει να επιβάλει ένα κούρεμα στις καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ κατά 6,75% και σε αυτές πάνω από 100.000 κατά 9,9%, ώστε να συγκεντρωθεί ένα μέρος του απαιτούμενου κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, ο οποίος είχε εκτεθεί στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    Αυτό ανακίνησε ανησυχίες ότι παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, υποβαθμίζοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών στα πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΕ συνολικά.

    Όμως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [08] Ε. Λίνεν: «Να μάθετε την ιστορία του συλλόγου που παίζετε»

    Μέσα στη θύελλα που έχει προκαλέει ο ναζιστικού τύπου χαιρετισμός του Γιώργου Κατίδη, στον αγώνα της ΑΕΚ με τη Βέροια το περασμένο Σάββατο, ο Εβαλντ Λίνεν βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της Ενωσης για θέματα που δεν αφορούν το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας.

    Ο Γερμανός τεχνικός, κάλεσε τους παίκτες του "Δικεφάλου" να μάθουν την ιστορία και τη φιλοσοφία του συλλόγου, ενώ απέδωσε το περιστατικό στην αλαζονεία του Κατίδη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι η τελευταία φορά που ανέχεται ο ίδιος τέτοια συμπεριφορά.

    «Κάποιοι από εσάς έχετε στο μυαλό σας μόνο να γκρινιάζετε όταν δεν παίζετε και να σκέφτεστε τι θα γράψετε στο Facebook και το Twitter», ανέφερε χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Λίνεν για να συμπληρώσει ότι «... αφού περνάτε τόσες ώρες στο ίντερνετ, θα έπρεπε να μπείτε να διαβάσετε την ιστορία της ομάδας που παίζετε. Να μάθετε τι σημαίνει το έμβλημα που φοράτε στη φανέλα, πώς φέρονταν οι μεγάλοι παίκτες που τη φόρεσαν και την αντιφασιστική φιλοσοφία του συλλόγου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 March 2013 - 16:30:22 UTC