Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκρός πυροτεχνουργός από έκρηξη οβίδας στο Διδυμότειχο
  • [02] Πιθανόν αύριο η εκλογή του νέου Πάπα
  • [03] F1: «Αυλαία» την Κυριακή στην Μελβούρνη
  • [04] Αφιέρωμα του ΑΠΕ - ΜΠΕ στη Φόρμουλα Ένα
  • [05] «Υπέρ» άρσης της ασυλίας των Κασιδιάρη και Ταμήλου, αποφάσισε η Βουλή
  • [06] Ηλικιωμένη απανθρακώθηκε μέσα στο σπίτι της, στην Κόρινθο
  • [07] Αποφασίζει η Βουλή για την άρση ασυλίας των Ηλ. Κασιδιάρη και Μ. Ταμήλου
  • [08] Σ. Κεδίκογλου: Κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι το εθνικό συμφέρον
  • [09] Το ΡΚΚ απελευθέρωσε οκτώ Τούρκους στο βόρειο Ιράκ
  • [10] Το βουλγαρικό κοινοβούλιο κατήγγειλε και σε 2η ανάγνωση τη συμφωνία για τον αγωγό
  • [11] Μπασέσκου: Ουσιώδη για τη Ρουμανία η υιοθέτηση του ευρώ την επόμενη τετραετία

  • [01] Νεκρός πυροτεχνουργός από έκρηξη οβίδας στο Διδυμότειχο

    Ένας πυροτεχνουργός του Στρατού τραυματίστηκε θανάσιμα στη διάρκεια διαδικασίας εξουδετέρωσης άσκαστων οβίδων στο πεδίο βολής "Ψηλός Στάλος" της περιοχής Λαβάρων Έβρου.

    Ο πυροτεχνουργός διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε.

    Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και δύο άλλοι πυροτεχνουργοί, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρύτερα.

    [02] Πιθανόν αύριο η εκλογή του νέου Πάπα

    Έπειτα από την μοναδική και ατελέσφορη ψηφοφορία της χθεσινής ημέρας, οι καρδινάλιοι ξεκίνησαν και πάλι σήμερα το πρωί τη διαδικασία της εκλογής του νέου πάπα με την πρωινή προσευχή που θα τούς δώσει φώτιση κατά την έναρξη της πρώτης πλήρους ημέρας του Κογκλαβίου που θα περιλάβει τέσσερις ψηφοφορίες.

    Οι 115 καρδινάλιοι παρακολούθησαν την πρωινή λειτουργία στο παρεκκλήσι του Κογκλάβιου και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Καπέλα Σιστίνα για να συμμετάσχουν σε δύο ψηφοφορίες το πρωί και σε άλλες δύο το απόγευμα.

    Προσκυνητές και τουρίστες έχουν αρχίσει να συρρέουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να δουν την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα και να παραστούν στο ιστορικό γεγονός.

    Η χθεσινή πρώτη ατελέσφορη ψήφος δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού κανένα Κογκλάβιο στη σύγχρονη εποχή δεν έχει εκλέξει πάπα από την πρώτη ημέρα.

    Τα περισσότερα στοιχήματα ποντάρουν στην Πέμπτη, αν και είναι πιθανόν η διαδικασία να καθυστερήσει, αφού δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί.

    "Νέος πάπας αύριο", αναγγέλλει ο πρωτοσέλιδος τίτλος της La Stampa.

    [03] F1: «Αυλαία» την Κυριακή στην Μελβούρνη

    Ύστερα από αναμονή περίπου τεσσάρων μηνών, οι ομάδες και οι οδηγοί της Φόρμουλα Ένα επιστρέφουν στη δράση... Η «αυλαία» του νέου πρωταθλήματος ανοίγει την Κυριακή 17 Μαρτίου (08:00 ώρα Ελλάδας) στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης, με την ευχή όλων των φίλων του αθλήματος η διοργάνωση του 2013 να είναι το ίδιο συναρπαστική με αυτήν του 2012, η οποία έκρινε τον τίτλο των οδηγών στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, στη Βραζιλία (25/11) και αυτόν στους κατασκευαστές μια εβδομάδα νωρίτερα (18/11), στο Όστιν του Τέξας, με τη Red Bull να πανηγυρίζει αμφότερες τις «πρωτιές».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεζόν που αρχίζει σε λίγες ημέρες είναι η τελευταία, κατά την οποία τα μονοθέσια της Φόρμουλα Ένα θα «φορούν» κινητήρες 2,4 λίτρων σε διάταξη V8, καθώς από το 2014 θα χρησιμοποιούνται κινητήρες 1,6 λίτρου σε διάταξη V6 με υπερτροφοδοσία (turbo) και συστήματα ανάκτησης ενέργειας (ΚΕRS). Αυτή η αλλαγή, καθώς και η εφαρμογή κάποιων άλλων κανονισμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αεροδυναμική απόδοση, θα συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 35%.

    Επίσης, στη νέα σεζόν θα χρησιμοποιηθούν τα καινούρια ελαστικά που κατασκεύασε η Pirelli για τη Φόρμουλα Ένα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή μηχανοκίνητου αθλητισμού της ιταλικής εταιρείας, Πολ Χέμπερι, κατά την παρουσίαση των ελαστικών, τον Ιανουάριο, οι νέες, πιο μαλακές γόμες τους «ανακατεύουν την τράπουλα», καθώς στόχο έχουν να βοηθήσουν στο να γίνονται περισσότερα προσπεράσματα στα γκραν πρι, καθώς και να διασφαλίσουν 2 με 3 πιτ-στοπ ανά αγώνα. Σε σχέση με τα ελαστικά του 2012 υπάρχει μια διαφοροποίηση στο χρώμα, καθώς φέτος θα χρησιμοποιείται το πορτοκαλί, αντί για το ασημί, προκειμένου να ξεχωρίσει τη σκληρή γόμα από τις υπόλοιπες.

    Τα χρώματα στις υπόλοιπες γόμες παραμένουν ίδια (λευκό για τη μέση, κίτρινο για τη μαλακή και κόκκινο για την πολύ μαλακή). Οι οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους δύο γόμες και είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν και τις δύο σε κάθε αγώνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ακυρώνονται, ενώ, εάν ένα γκραν πρι διακοπεί χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί και οι δύο γόμες, επιβάλλεται ποινή 30 δευτερολέπτων. Όμως, οι οδηγοί παύουν να έχουν αυτή την υποχρέωση, αν χρησιμοποιήσουν κάποια από τις δύο γόμες ελαστικών που έχουν στη διάθεσή τους σε περίπτωση βροχής: αυτές είναι η ενδιάμεση (με πράσινο χρώμα) και η «φουλ» βρόχινη (μπλε).

    Στον αγωνιστικό τομέα, οι ομάδες που θα μετάσχουν στη νέα σεζόν της Φόρμουλα Ένα είναι μειωμένες κατά μια, καθώς από τις 12 που «έτρεξαν» πέρυσι δεν θα βρίσκεται φέτος στο γκριντ η HRT. Η ισπανική ομάδα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, δεν βρήκε έγκαιρα αγοραστή για να καταβάλει το κόστος συμμετοχής για το 2013 και αργότερα μπήκε σε διαδικασία ρευστοποίησης.

    Όσον αφορά στα πρόσωπα, στο φετινό πρωτάθλημα δεν θα αγωνιστεί ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίκαελ Σουμάχερ, καθώς ο Γερμανός ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο την απόφασή του να αποχωρήσει -για δεύτερη (και... οριστική) φορά- από την ενεργό δράση.

    [04] Αφιέρωμα του ΑΠΕ - ΜΠΕ στη Φόρμουλα Ένα

    Το Αθλητικό Τμήμα του ΑΠΕ - ΜΠΕενημερώνει τους συνδρομητές του,για το εκτενές αφιέρωμά τουστο κορυφαίο γεγονός του πλανήτη στον χώρο του αυτοκινήτου, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα, που αρχίζει την Κυριακή 17 Μαρτίου στη Μελβούρνη.

    Το αφιέρωμαπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έναν πλήρη οδηγό με αναλυτικά στοιχεία για τις πίστες, για τους οδηγούς και για τις ομάδες, ειδικό θέμα για τις αλλαγές των κανονισμών και φυσικά πλήρη στατιστικά και ιστορικά στοιχεία.

    [05] «Υπέρ» άρσης της ασυλίας των Κασιδιάρη και Ταμήλου, αποφάσισε η Βουλή

    Με 205 ψήφους «υπέρ», 3 ψήφους «κατά» και μία ψήφο «παρών», η Ολομέλεια αποφάσισε την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

    Η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας και του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου με 170 «υπέρ», 32 «κατά» και 7 «παρών».

    [06] Ηλικιωμένη απανθρακώθηκε μέσα στο σπίτι της, στην Κόρινθο

    Ηλικιωμένη γυναίκα απανθρακώθηκε μέσα στο σπίτι της στην Κόρινθο.

    Λίγο μετά τις 05.00, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μονοκατοικία της οδού Κλεωνών στην περιοχή Καλλιθέα της Κορίνθου. Όταν οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο, είχε καεί η μισή κεραμοσκεπή και βρήκαν απανθρακωμένη την ηλικιωμένη. Για την πιστοποίηση της ταυτότητας της άτυχης γυναίκας κλήθηκε ο σύζυγός της.

    Το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς κι αυτό καθιστά δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής για να εξακριβώσει τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς, η οποία έχει σβήσει και αυτή την ώρα γίνεται εκκαθάριση του χώρου.

    [07] Αποφασίζει η Βουλή για την άρση ασυλίας των Ηλ. Κασιδιάρη και Μ. Ταμήλου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Βουλή η μυστική ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για τον ξυλοδαρμό της Λιάνας Κανέλλη κατά την προεκλογική περίοδο σε τηλεοπτική εκπομπή.

    Αν και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ζήτησε να αρθεί η ασυλία του «για να αθωωθεί και πάλι πανηγυρικά», όπως ο ίδιος προέβλεψε, απαίτησε να αρθεί ταυτόχρονα και η ασυλία των δύο γυναικών πολιτικών, που τον προσέβαλαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, και έχει υποβάλει μηνύσεις σε βάρος τους, αλλά η διαδικασία προχωρά με σημαντική χρονική υστέρηση. «Όσοι νομίζουν ότι στήνοντας δικαστήρια σε βάρος της Χρυσής Αυγής θα ανακόψουν την ραγδαία άνοδό της είναι γελασμένοι» είπε ο κ. Κασιδιάρης και χαρακτήρισε «γελοία» την αυτεπάγγελτη κατηγορία σε βάρος του για απόπειρα σοβαρής σωματικής βλάβης. Όπως μάλιστα κατήγγειλε, η άσκηση δίωξης έγινε καθ΄ υπόδειξη δημοσιογράφου που μετείχε στην εκπομπή, πήρε τηλέφωνο στην εισαγγελέα και με την φράση «Ελένη, έχω θέμα» υπέδειξε ουσιαστικά την άσκηση δίωξης. Όπως είπε, πρόκειται για τον ίδιο δημοσιογράφο που τώρα πάει στον ανακριτή για την υπόθεση του Μιχάλη Κυριακίδη.

    «Εγώ δεν καταδέχθηκα να μηνύσω τον κ. Κασιδιάρη. Ούτε καν καταδέχθηκα να πάω στον ιατροδικαστή αν και η μελανιά ήταν εκεί 20 μέρες» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. «Είμαι πολύ σκληρή εγώ για να πεθάνω» συνέχισε η κ. Κανέλλη και υπογράμμισε ότι κανονικά για τον κ. Κασιδιάρη θα έπρεπε να έχει αρθεί η ασυλία του από τον πρώτο μήνα, αλλά με τη βοήθεια άλλων προσώπων διέφυγε από τον τηλεοπτικό σταθμό για να γλυτώσει το αυτόφωρο. Η κ. Κανέλλη έσπευσε, επίσης, να επισημάνει ότι «υπάρχουν και πολύ καλά αρωματικά σαπούνια, που δεν μπορούν να ξεπλύνουν την ναζιστική μυρωδιά, σαπούνια που δεν είναι φτιαγμένα από σάρκες ανθρώπων». Σχολιάζοντας την αναφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής στα «περί πανηγυρικής αθώωσης» στο προηγούμενο δικαστήριο, η κ. Κανέλλη τόνισε ότι το αποτέλεσμα «παίχτηκε» στην αξιοπιστία των μαρτύρων και επισήμανε ότι ο κ. Κασιδιάρης καθυστέρησε τη δίκη αυτή επί 8 χρόνια.

    Η Βουλή καλείται να αποφασίσει και για υπόθεση οφειλών στο ΙΚΑ δημοτικών επιχειρήσεων στα Τρίκαλα επί των ημερών του Μιχάλη Ταμήλου στο δήμο. Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε την άρση της ασυλίας του για να ξεκαθαρίσει το θέμα και επισήμανε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν συγχωνευθεί πλέον και οι οφειλές έχουν εξοφληθεί.

    [08] Σ. Κεδίκογλου: Κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι το εθνικό συμφέρον

    «Η κόκκινη γραμμή μας είναι το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

    Όπως ανέφερε, δεν είναι σωστή διαπραγματευτική τακτική να θέτεις δημοσίως κόκκινες γραμμές για συγκεκριμένα θέματα. Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, σημείωσε πως δεν πρόκειται για συνάντηση μεταξύ ισότιμων εταίρων, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας είναι αντιπρόσωποι των πιστωτών και πρόσθεσε: «Σας ξεκαθαρίζω ότι ούτε ο κ. Τόμσεν είναι που αποφασίζει για οτιδήποτε, ούτε οι άλλοι δύο της τρόικας. Είναι διαβιβαστές των μηνυμάτων. Από κει και πέρα είναι σημαντική και η εικόνα που σχηματίζουν στην έκθεσή τους και στέλνουν στους πιστωτές μας, για να λέμε όλα τα πράγματα με το όνομά τους».

    [09] Το ΡΚΚ απελευθέρωσε οκτώ Τούρκους στο βόρειο Ιράκ

    Οι αντάρτες του ΡΚΚ απελευθέρωσαν σήμερα στο βόρειο Ιράκ οκτώ Τούρκους τους οποίους κρατούσαν εδώ και δυο χρόνια, ανακοίνωσε κούρδος βουλευτής της Τουρκίας που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία στην οποία παραδόθηκαν οι πρώην κρατούμενοι.

    Οι οκτώ αφέθησαν ελεύθεροι ύστερα από έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών που επανελήφθησαν τον Δεκέμβριο με την 'Αγκυρα.

    "Μάς παρέδωσαν τους κρατουμένους αυτούς σώους και αβλαβείς κοντά στο Ντοχούκ (ιρακινό Κουρδιστάν), δήλωσε τηλεφωνικώς Χουζαμετίν Ζεμπερλίογλου, μέλος του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Οι οκτώ, υπάλληλοι και στρατιωτικοί, είχαν συλληφθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Σύμφωνα με τον Ζεντερλίογλου, θα μεταφερθούν οδικώς ως τα ιρακινο-τουρκικά σύνορα του Χαμπούρ, κοντά στην τουρκική πόλη Τσιζρέ, όπου θα συναντήσουν συγγενικά τους πρόσωπα.

    Κυβερνητικές και κουρδικές πηγές εκτιμούν ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα απευθύνει στις 21 Μαρτίου, με την ευκαιρία του κουρδικού Νέου 'Ετους, έκκληση για κατάπαυση του πυρός και για πλήρη κατάθεση των όπλων ως τον Αύγουστο.

    [10] Το βουλγαρικό κοινοβούλιο κατήγγειλε και σε 2η ανάγνωση τη συμφωνία για τον αγωγό

    Το βουλγαρικό κοινοβούλιο κατήγγειλε, σε δεύτερη ανάγνωση, την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία (Βουλγαρία-Ελλάδα-Ρωσία) για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη,

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", συνολικά 96 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της καταγγελίας του έργου, 27 κατά, ενώ υπήρξε και μια αποχή.

    Η πρόταση για την (μονομερή) καταγγελία της συμφωνίας (της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας Βουλγαρίας-Ελλάδας- Ρωσίας) υπεβλήθη, τον περασμένο μήνα, από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του GERB.

    Την περασμένη εβδομάδα, το βουλγαρικό Κοινοβούλιο κατήγγειλε - σε πρώτη ανάγνωση - την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού.

    Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται ύστερα από την απόφαση της Βουλγαρίας να αποχωρήσει από το έργο του πετρελαιαγωγού τον Δεκέμβριο του 2011 και έπειτα από την ολοκλήρωση της προθεσμίας ενός χρόνου για εγκατάλειψη του έργου, κατόπιν σύμφωνης γνώμης όλων των εταίρων, όπως είχε προτείνει η Σόφια στους εταίρους της πριν από δώδεκα μήνες.

    [11] Μπασέσκου: Ουσιώδη για τη Ρουμανία η υιοθέτηση του ευρώ την επόμενη τετραετία

    "Ουσιώδη για τη Ρουμανία" χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ευρώ, τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου, μιλώντας στο κοινοβούλιο. Ο ίδιος τόνισε ότι, το 2015 ως έτος υιοθέτησης του ευρώ κατέστη "μη ρεαλιστική προθεσμία".

    Υπενθύμισε τη μακροοικονομική σταθερότητα της Ρουμανίας και τη δυνατότητα της χώρας να καλύπτει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο παραμένει σε πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ (κάτω από 3% του ΑΕΠ). "Ο στόχος επετεύχθη το 2012, καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 2,8% του ΑΕΠ και φέτος αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κάτω του 3%" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μπασέσκου υπογράμμισε πως ακόμα και αν η χώρα εκπληρώνει τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, "η επιτυχία εντός της ευρωζώνης δεν είναι εγγυημένη", διότι, όπως είπε, χώρες που έχουν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες και με την οικονομική ύφεση. Ο Ρουμάνος πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει, με μεγαλύτερο ρυθμό, στις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών που καταγράφουν ζημίες, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βοηθώντας την οικονομία να ανακάμψει, πριν η χώρα ενταχθεί στην ευρωζώνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 March 2013 - 10:30:27 UTC