Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μαξίμου σήμερα η τρόικα
  • [02] Την Αλεξανδρούπολη επισκέπτεται ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Νέα συνάντηση ΣΕΕΝ - ΠΝΟ για τις συλλογικές συμβάσεις των ναυτικών
  • [04] Δύο τα "φαβορί" για τον νέο Πάπα
  • [05] Σκεπασμένη από το χιόνι η Γαλλία
  • [06] Τα Φόκλαντ επιλέγουν βρετανική κυριαρχία
  • [07] Μειώνεται η πρόσβαση των γυναικών στις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης

  • [01] Στο Μαξίμου σήμερα η τρόικα

    Σήμερα το απόγευμα θα δεχθεί ο πρωθυπουργός το κλιμάκιο της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Χθες, υπήρξε μία "μαραθώνια" διυπουργική σύσκεψη των κορυφαίων υπουργών με τους τροικανούς στην οποία διαπιστώθηκαν ότι παραμένουν τρία πολύ μεγάλα «αγκάθια» ανοικτά στις διαπραγματεύσεις, αποτρέποντας την όποια συμφωνία.

    Χαρακτηριστική ήταν η λακωνική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Σήμερα, συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια».

    Ο υπουργός «φωτογράφισε» έτσι το πρώτο από τα «αγκάθια», αυτό της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες.

    Η κυβέρνηση, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθεί επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

    Το δεύτερο «μεγάλο αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί και εφέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη. «Το θέμα είναι ανοικτό, το κουβεντιάζουμε», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

    Το τρίτο «μεγάλο αγκάθι» αφορά στη «μείωση και βελτίωση του δημόσιου τομέα», κατά τη δήλωση του παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, αλλά αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την τρόικα, καθώς, όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».

    Εκ των πραγμάτων, ίσως παραταθεί η παραμονή των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι και πρακτική της τρόικας, να κλείνει όλα τα ζητήματα μαζί». Πάντως, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δις. ευρώ, που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, «θα έρθει στην ώρα της».

    [02] Την Αλεξανδρούπολη επισκέπτεται ο Αλ. Τσίπρας

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα την Αλεξανδρούπολη.

    Στις 10.30 το πρωί θα παρουσιάσει στο Δημαρχείο, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αργότερα θα συναντηθεί με φορείς της πόλης.

    [03] Νέα συνάντηση ΣΕΕΝ - ΠΝΟ για τις συλλογικές συμβάσεις των ναυτικών

    Νέα συνάντηση, τη δεύτερη κατά σειρά, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτικών, θα έχουνσήμερα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων, με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

    Στην προηγούμενη συνάντηση, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), είχε ζητήσει μείωση των αποδοχών των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων κατά 10% και να επανεξεταστεί το θέμα του ειδικού επιδόματος της άγονης γραμμής και των εξπρές δρομολογίων.

    Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των 14 συνδικαλιστικών σωματείων των ναυτικών, είχαν ζητήσει αύξηση των αποδοχών, αλλά και να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές προς τους ναυτικούς, που χρωστούν ακόμα ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες.

    [04] Δύο τα "φαβορί" για τον νέο Πάπα

    Οι 115 καρδινάλιοι οι οποίοι πρόκειται να εκλέξουν το νέο Πάπα σήμερα το απόγευμα θα εισέλθουν στο παρεκκλήσι της Κάπελα Σιξτίνα όπου θα παραμείνουν ?απομονωμένοι από τον έξω κόσμο? στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

    Δύο υποψήφιοι μοιάζουν να είναι οι επικρατέστεροι: ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, 72 ετών, που φέρεται να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ευρωπαίων καρδινάλιωνΒ· και ο Οντίγιο Πέντρο Σέρερ, 64 ετών, αρχιεπίσκοπος του Σάου Πάουλου της Βραζιλίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αρεστός σε μεγάλο μέρος των υψηλόβαθμων κληρικών στο Βατικανό.

    Ουδείς εκ των δυο υποψηφίων αυτών όμως συγκεντρώνει εξαρχής την απαραίτητη πλειοψηφία των 77 ψήφων για να εκλεγεί.

    Δεν αποκλείεται, κατά συνέπεια, να προσπαθήσουν να επιβληθούν αουτσάιντερ από την Βόρεια ή την Νότια Αμερική?και ακόμη και από την Αφρική.

    Σχολιαστές επισημαίνουν μολαταύτα ότι υπάρχουν ελπίδες η διαδικασία εκλογής του ποντίφικα να αποδειχθεί σχετικά σύντομη: την Τετάρτη ή την Πέμπτη, λένε, από την καπνοδόχο της Σιξτίνα ίσως βγει ο λευκός καπνός που δείχνει ότι η διαδικασία εκλογής ευοδώθηκε.

    Μετά τηνσημερινή μία ψηφοφορία, από αύριο Τετάρτη οι 115 εκλέκτορες θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα και οι καπνός θα βγαίνει δυο φορές, στις 12:00 και στις 18:00 (ώρες Ιταλίας).

    Μαύρος σε περίπτωση ανεπιτυχούς ψηφοφορίας, άσπρος για να ανακοινωθεί ότι ο νέος Πάπας εξελέγη.

    [05] Σκεπασμένη από το χιόνι η Γαλλία

    Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους στη βορειοδυτική Γαλλία εξαιτίας του χιονιού, ενώ περισσότερα από 68.000 σπίτια στη Βρετάνη και στην Κάτω Νορμανδία (δυτική Γαλλία) έμειναν χωρίς ηλεκτροδρότηση.

    Οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο νομάρχης του διοικητικού διαμερίσματος της Μάγχης, στη Νορμανδία, έκανε έκκληση στους πολίτες μέσω Facebook να τους βοηθήσουν, αν είναι δυνατόν.

    Σύμφωνα με τον ιστότοπο, έως και 800 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους όταν το χιόνι κάλυψε τμήματα της βόρειας Γαλλίας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

    Περίπου 200 με 300 οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε εθνικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την περιοχή Σεν Ζοζέφ με το Χερβούργο, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους αναζητώντας καταφύγιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    Στη διάθεση των εγκλωβισμένων η κυβέρνηση έθεσε προσωρινά καταλύματα, ενώ επιστρατεύθηκε η αστυνομία και η πυροσβεστική.

    [06] Τα Φόκλαντ επιλέγουν βρετανική κυριαρχία

    Οι κάτοικοι των νησιών Φόκλαντ (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς) ψήφισαν με την συντριπτική πλειοψηφία του 98,8% υπέρ της διατήρησης των νησιών στη βρετανική επικράτεια.

    Περίπου το 92% των 1672 κατοίκων της συστάδας των νησιών στο αρχιπέλαγος του Νότιου Ατλαντικού μετείχαν στο δημοψήφισμα και από αυτούς, «ναι», ως προς τη διατήρηση της εδαφικής κατάστασης ως μέλος των υπερπόντιων εδαφών του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισε το 98,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Μόνο τρεις ψήφοι καταμετρήθηκαν αρνητικοί.

    Το δημοψήφισμα που έγινε με τις ευλογίες της βρετανικής κυβέρνησης αποτελεί σαφές μήνυμα στην Αργεντινή η οποία το έχει χαρακτηρίσει ως «βρετανική προσπάθεια χειραγώγησης» και προειδοποίησε ότι «δεν θα τελειώσει τη διαφορά για την κυριαρχία των νησιών».

    [07] Μειώνεται η πρόσβαση των γυναικών στις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης

    Πάνω από 230 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης το 2015.

    Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα σχετικά με την πρόσβαση στις μεθόδους αντισύλληψης σε έγγαμες γυναίκες ή γυναίκες που συζούν και βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία (15 ? 49 ετών), η οποία βασίστηκε σε στοιχεία από 194 χώρες, κατά το διάστημα 1990 με 2010.

    Η έρευνα επισημαίνει το παραπάνω φαινόμενο παρότι --όπως υπογραμμίζει-- τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών εκείνων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα που χρησιμοποιεί αντισύλληψη.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, διενεργήθηκε από ερευνητές του τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης, οι οποίοι εξέτασαν το ποσοστό των γυναικών που χρησιμοποιούν αντισύλληψη και την έλλειψη πρόσβασης σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης, αλλά και το ποσοστό των γυναικών που θα ήθελαν να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιού ή να μην αποκτήσουν άλλο, αλλά χωρίς να χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης ώστε να αποφύγουν μία εγκυμοσύνη.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων από έγγαμες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχει αυξηθεί από 55% το 1990 σε 63% το 2010 και ότι η έλλειψη πρόσβασης σε αυτές τις μεθόδους έχει μειωθεί από 15% το 1990 σε 12% το 2010.

    Ωστόσο, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού, της καλύτερης ενημέρωσης για την αντισύλληψη και της ζήτησης για οικογενειακό προγραμματισμό, η ζήτηση για μεθόδους αντισύλληψης παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί από 900 εκατομμύρια το 2010 σε 962 εκατομμύρια το 2015.

    Η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση μεθόδων αντισύλληψης (μεγαλύτερη των 15 ποσοστιαίων μονάδων) στο διάστημα 1990-2010, παρατηρήθηκε στη νότια Ασία και στην ανατολική, βόρεια και νότια Αφρική.

    Ωστόσο, ενδεικτικό είναι ότι στην κεντρική και δυτική Αφρική, λιγότερες από μία στις πέντε έγγαμες γυναίκες χρησιμοποιούσαν μέχρι το 2010 κάποια μέθοδο αντισύλληψης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 March 2013 - 6:30:23 UTC