Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ουάσινγκτον απορρίπτει τις κατηγορίες για συνωμοσία εναντίον της Βενεζουέλας
  • [02] Μειωμένα κατά 44,3% τα καθαρά κέρδη της ΔΕΠΑ το 2012
  • [03] Απουσίες στον Παναθηναϊκό ενόψει Ουνικάχα
  • [04] Νέοι κινηματογραφιστές συζητούν για το ελληνικό σινεμά
  • [05] Μονοπάτια σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Βόϊο
  • [06] Συλλυπητήριο μήνυμα της Αλέκας Παπαρήγα για το θάνατο του Τσάβες
  • [07] Λογιστής υπεξαίρεσε πάνω από μισό εκατ. ευρώ από την επιχείρηση όπου εργαζόταν
  • [08] Το ΙΝΚΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην προέλευση των προϊόντων
  • [09] Νέοι βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων ανταρτών στη Χομς της Συρίας
  • [10] Αχμαντινεζάντ: Υπερασπιστής "επαναστατικών αξιών" ο Τσάβες
  • [11] Πούτιν: "Ξεχωριστός άνθρωπος" ο Τσάβες
  • [12] ΟΗΕ: Ένα εκατομμύριο οι Σύροι πρόσφυγες
  • [13] Κατατέθηκε η έφεση της ΑΕΚ στην τιμωρία του Αρκούδα

  • [01] Η Ουάσινγκτον απορρίπτει τις κατηγορίες για συνωμοσία εναντίον της Βενεζουέλας

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις κατηγορίες για συνωμοσία εναντίον της Βενεζουέλας, τονίζοντας πως είναι "παράλογο" να ευθύνεται η Ουάσινγκτον για τον καρκίνο του προέδρου Τσάβες.

    "Το να ισχυριστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην ασθένεια του προέδρου Τσάβες είναι παράλογο και απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες", τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ.

    "Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς την κυβέρνησης της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε συνωμοσία με στόχο της αποσταθεροποίησή της", πρόσθεσε.

    Παρά τις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες, οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να οικοδομήσουν εποικοδομητικές σχέσεις με την Βενεζουέλα, όμως "οι αναληθείς δηλώσεις" με στόχο την Ουάσινγκτον δείχνουν ότι το Καράκας δεν "ενδιαφέρεται για την βελτίωση των σχέσεων αυτών".

    Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την απέλαση από την Βενεζουέλα δυο στρατιωτικών επιτετραμμένων της αμερικανικής πρεσβείας. Τον έναν από τους δύο αμερικανούς διπλωμάτες κατηγόρησε ο αντιπρόεδρος Μαντούρο ότι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με στρατιωτικούς για να "τους προτείνει "αποσταθεροποιητικά σχέδια".

    Ο Βέντρελ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε αντίποινα εναντίον διπλωματών της Βενεζουέλας, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

    [02] Μειωμένα κατά 44,3% τα καθαρά κέρδη της ΔΕΠΑ το 2012

    Επδεινώθηκε, κατά το 2012, η οικονομική αποδοτικότητα της υπό ιδιωτικοποίηση Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

    Σε αντίθεση με τα έσοδά της, που αυξήθηκαν, τα κέρδη της επιχείρησης παρουσίασαν μείωση εξαιτίας της μικρότερης ζήτησης φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά και της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων της με αναδρομικές δαπάνες, στο πλαίσιο της ρύθμισης διαφορών με προμηθευτές και πελάτες της.

    Συγκεκριμένα, ενώ οι πωλήσεις φυσικού αερίου μειώθηκαν σε όγκο κατά 9% και τα έσοδα - προφανώς λόγω ανόδου των τιμών και αυξημένης συνεισφοράς της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ - αυξήθηκαν κατά 11% σε 1,93 δισ. ευρώ, από 1,76 δισ. ευρώ το 2011, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 37% σε 173,2 εκατ. ευρώ, από 275 εκατ. ευρώ το 2011.

    Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 44,2% σε 136,6 εκατ. ευρώ, από 244,7 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν κατά 44,3% σε 106,3 εκατ. ευρώ, από 190,9 εκατ. ευρώ το 2011.

    Συγχρόνως, το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησης αυξήθηκε κατά 10,1% σε 3,26 δισ. ευρώ, από 2,96 δισ. ευρώ το 2011, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της αυξήθηκαν κατά 16,5% σε 1,69 δισ. ευρώ, από 1,45 δισ. ευρώ το 2011.

    Τα σχετικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για το 2012.

    [03] Απουσίες στον Παναθηναϊκό ενόψει Ουνικάχα

    Χωρίς τους Μάρκους Μπανκς και Γάιο Σκορδίλη άρχισε η προετοιμασία του Παναθηναϊκού ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 10ης αγωνιστικής στη φάση των «16» στην Ευρωλίγκα με την Ουνικάχα στη Μάλαγα (8/3). Ο Αμερικανός γκαρντ ταλαιπωρείται από θλάση στους προσαγωγούς και δεν υπολογίζεται -εκτός απροόπτου- για την αναμέτρηση της Παρασκευής από τον Αργύρη Πεδουλάκη, ενώ ο Έλληνας σέντερ υπέστη διάστρεμμα στη χθεσινή νίκη επί του ΚΑΟΔ και η κατάσταση του θα επανεκτιμηθεί αύριο.

    Συντηρητικό πρόγραμμα, πάντως, ακολούθησε ο Βασίλης Ξανθόπουλος, ο οποίος προέρχεται από θλάση στον αυχένα.

    [04] Νέοι κινηματογραφιστές συζητούν για το ελληνικό σινεμά

    Υπάρχει νέο ελληνικό σινεμά; Μπορούμε πράγματι να μιλάμε για ένα νέο ρεύμα, για ένα «νέο ελληνικό κύμα» μετά τις βραβεύσεις των νέων σκηνοθετών μας σε διεθνή φεστιβάλ, αρχής γενομένης από τον «Κυνόδοντα» που εκτόξευσε την ελληνική κινηματογραφία μέχρι τα Οσκαρ; Πρόκειται για μια «νέα εθνική σχολή» ή απλώς για μια σύμπτωση σε καιρούς χαλεπούς - με τη χώρα μας στο διεθνές επίκεντρο λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας - όπου το μόνο που πραγματικά ενώνει αυτούς τους ανθρώπους είναι μια «αντάρτικη» λογική γυρίσματος: η συνειδητή τους απόφαση να γυρίσουν αυτό που τους καίει, εδώ και τώρα, με μια κάμερα στο χέρι και παρέα με τους φίλους τους, αντί να περιμένουν σε ουρές για την - αμφίβολη - κρατική επιχορήγηση;

    Σ' αυτά ακριβώς, όπως και σ' άλλα πολλά, ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οκτώ νέοι δημιουργοί, εκπρόσωποι μιας νέας γενιάς κινηματογραφιστών που διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ (Βενετίας, Λοκάρνο, Δράμας, κ.ά.), στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που φιλοξενεί αύριο, στις 7 το απόγευμα, στο πλαίσιο της Σειράς Megaron Plus, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ενός Συμποσίου που φιλοδοξεί όχι απλώς να προσελκύσει τους «συνήθεις υπόπτους», τους εξοικειωμένους με τα κινηματογραφικά μας πράγματα, αλλά κυρίως ένα κοινό φιλόμουσο και φιλότεχνο, που δεν έχει μυηθεί ακόμη στο ελληνικό σινεμά.

    Δίχως την παραμικρή διάθεση ακαδημαϊσμού, οι Γιώργος Ζώης, Σύλλας Τζουμέρκας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Γεωργόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Ηλίας Δημητρίου, Νεριτάν Ζιντζιρία και Ελίνα Ψύκου καλούνται εν προκειμένω να μιλήσουν για το σινεμά με έναυσμα όχι τις δικές τους ταινίες αλλά το έργο ενός συναδέλφου τους, αναδεικνύοντας μ' αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, τη θεματική και αισθητική ποικιλομορφία του σύγχρονου (αντάρτικου) ελληνικού κινηματογράφου και τα ετερόκλητα στοιχεία που τον συνιστούν.

    Πριν τις ομιλίες των νέων δημιουργών θα προβληθεί ένα βίντεο-συρραφή με τα τρέϊλερ των ταινιών των ομιλητών το οποίο θα συνοψίζει τρόπον τινά το σύγχρονο ελληνικό σινεμά. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν δύο ταινίες μικρού μήκους των βραβευμένων μικρομηκάδων Γιώργου Ζώη και Νεριτάν Ζιντζιρία ενώ στο τέλος των ομιλιών θα ξεκινήσει μια χαλαρή συζήτηση στην οποία θα συμμετέχει ενεργά και το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

    [05] Μονοπάτια σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Βόϊο

    Δύο δίκτυα, συνολικού μήκους 180 χιλιομέτρων, συνεχόμενων μονοπατιών σε άγνωστες μέχρι σήμερα περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σπάνιων πολιτιστικών μνημείων, ένα εγχείρημα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, πρόκειται να δημιουργηθεί στο Βόιο (περιοχή Τσοτυλίου - Πενταλόφου και περιοχή Σιάτιστας - Βλάστης) στο Νομό Κοζάνης, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που γίνονται μέσα από το πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ".

    Το έργο, με τίτλο "Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών", που έχει ως περιοχή δράσης το Βόιο, συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

    Στόχος του Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την Πίνδο είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού όγκου, με τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων ανθρώπων, μέσω της εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης. Επιδίωξη και ζητούμενο είναι, δηλαδή, η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών έτσι ώστε η περιοχή να αποκτήσει, σε ένα χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, δυναμική οικονομία και να ενταχθεί με ανταγωνιστικούς όρους στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας.

    Το έργο συνεχίζεται κανονικά και για τέταρτη χρονιά, παρά την οικονομική κρίση, με τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και των τοπικών Δήμων.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής και διευθυντής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Μπάρτζης, στο πλαίσιο του έργου, με τίτλο '"Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στο Νομό Κοζάνης'", με περιοχή δράσης το Βόιο, έχουν ολοκληρωθεί οι 13 μελέτες για την κατασκευή των πρότυπων διαδρομών που θα δημιουργηθούν στα όρη Βόιο και Άσκιο του Νομού Κοζάνης. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία των σχετικών αδειοδοτήσεων και έπειτα 15 μονοπάτια θα είναι έτοιμα προς δημοπράτηση. Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί από την ερευνητική ομάδα η βελτίωση της σηματοδότησης των προϋπαρχόντων διαδρομών, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ήδη επισκέψιμα. Παράλληλη δράση είναι και η κατασκευή του Γεωπάρκου - Οικοπάρκου Σκαλοχωρίου της Νεάπολης σε περιοχή όπου υπάρχουν διάσπαρτοι κορμοί απολιθωμένου δάσους.

    [06] Συλλυπητήριο μήνυμα της Αλέκας Παπαρήγα για το θάνατο του Τσάβες

    Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες απέστειλε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα προς την οικογένεια του, την κυβέρνηση, το κόμμα του και τον λαό της Βενεζουέλας στο οποίο αναφέρει:

    «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας που έδωσε σκληρή μάχη με την ανίατη ασθένεια. Ο Ούγκο Τσάβες εξέφρασε τη θέληση του λαού της Βενεζουέλας και εξελέγη πρόεδρος της χώρας του κερδίζοντας τρεις δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις το 1998, το 2006 και το 2012.

    Πρωταγωνίστησε στην προώθηση πολιτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενάντια στην επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ντόπια αντίδραση. Στάθηκε στο πλευρό της Κούβας και των λαών της Λατινικής Αμερικής. Με τη λαϊκή παρέμβαση και τη διεθνιστική αλληλεγγύη επανήλθε στη θέση του προέδρου μετά το πραξικόπημα των αντιδραστικών δυνάμεων που έλαβε χώρα τον Απρίλη του 2002.

    Το ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τη στήριξή του σε κάθε δύσκολη στιγμή του λαού της Βενεζουέλας και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και σήμερα ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης της λαϊκής θέλησης».

    [07] Λογιστής υπεξαίρεσε πάνω από μισό εκατ. ευρώ από την επιχείρηση όπου εργαζόταν

    Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 38χρονος από επιχείρηση όπου εργαζόταν ως λογιστής στην Θεσσαλονίκη. Για δύο και πλέον χρόνια εξαργύρωνε επιταγές πελατών τής εργοδότριας εταιρείας και αντί να καταθέτει τα εισπραχθέντα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς της επιχείρησης, αυτός τα έβαζε στην «τσέπη» του. Τελικά συνελήφθη χθες το πρωί και οδηγείται στην Δικαιοσύνη.

    Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος τής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία επαγγελματικών συσκευών ψύξης με έδρα την Πυλαία Θεσσαλονίκης, κατέθεσε μήνυση εναντίον του υπαλλήλου. Ακολούθησε έρευνα κατά την οποία αποκαλύφθηκε η παράνομη δράση του.

    Όπως διαπιστώθηκε ο 38χρονος εξέδιδε πλαστές επιταγές για λογαριασμό της επιχείρησης, εισπράττοντας διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία ιδιοποιούνταν παράνομα. Χθες το πρωί πήγε να εισπράξει μία τέτοια επιταγή, αξίας δύο χιλιάδων ευρώ, από τραπεζικό υποκατάστημα της Καβάλας όπου συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας της πόλης.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο 38χρονος αποκόμισε συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 517.000 ευρώ, προκαλώντας αντίστοιχη ζημία στην εταιρεία.

    [08] Το ΙΝΚΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην προέλευση των προϊόντων

    "Αρκετά προϊόντα, αναφέρουν στη συσκευασία τους πως είναι ελληνικά, όμως με μια πιο προσεκτική ματιά το ΙΝΚΑ, διαπίστωσε πως γράφουν ότι συσκευάζονται ή παρασκευάζονται από ελληνική εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης - παραγωγής".

    Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ και υπενθυμίζει ότι ο νόμος ορίζει πως αν ένα προϊόν είναι από χώρα ΕΕ, μπορεί να αναγράφει την ένδειξη "Προϊόν ΕΕ", αλλιώς αν είναι από χώρα εκτός ΕΕ, να αναγράφει τη χώρα από την οποία προέρχεται.

    Στο πλαίσιο της υποστήριξης των ελληνικών προϊόντων που επιδιώκουν οι καταναλωτές, το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους, εάν θέλουν να υποστηρίξουν προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας.

    [09] Νέοι βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων ανταρτών στη Χομς της Συρίας

    Ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών στη Χομς σήμερα, τέταρτη ημέρα της επίθεσης του στρατού και των πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο καθεστώς, η οποία αποσκοπεί στην κατάληψη των συνοικιών της πόλης αυτής της κεντρικής Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Ελικόπτερα του στρατού βομβάρδισαν συνοικίες στην Παλιά Πόλη της Χομς τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες, κυρίως στη Χαλντιγιέ", τόνισε η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ ελέγχει το 80% της πόλης αυτής, πολλές συνοικίες παραμένουν στα χέρια των ανταρτών.

    Εκατοντάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί στις συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

    "Δεν γνωρίζει κανείς πώς μπορούν να φύγουν από εκεί και πού μπορούν ν΄αναζητήσουν καταφύγιο, εάν ο στρατός ανακαταλάβει τις θέσεις των ανταρτών", δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Κατά τις χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν 159 άνθρωποι, ανάμεσά τους 47 πολίτες και 42 στρατιώτες.

    [10] Αχμαντινεζάντ: Υπερασπιστής "επαναστατικών αξιών" ο Τσάβες

    Οιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αποχαιρέτησε σήμερα έναν υπερασπιστή των "επαναστατικών αξιών", "έναν μάρτυρα που υπηρέτησε το λαό του και προστάτευσε τις ανθρωπιστικές και επαναστατικές αξίες", όπως αναφέρει στη συλλυπητήρια επιστολή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

    Αναφέροντας ότι ο Τσάβες πέθανε από "μια ύποπτη ασθένεια", ο Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι "δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο εκλιπών θα επιστρέψει, στο πλευρό του ενάρετου Χριστού και του τέλειου ανθρώπου", σε μία αναφορά στην πίστη των σιιτών για την επιστροφή του 12ου ιμάμη τους, του "Μάχντι", που πέθανε το 7ο αιώνα και που σύμφωνα με τον σιιτισμό, θα επιστρέψει στη γη, μαζί με τον Χριστό, για να σώσουν τον κόσμο και να φέρουν την ειρήνη στον κόσμο.

    Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική. Οι δύο χώρες που δεν κρύβουν τα αντι-αμερικανικά τους αισθήματα, ανέπτυξαν οικονομικές και πολιτικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

    Ο Αχμαντινεζάντ είχε χαιρετήσει την εκλογή του "αδελφού" του Τσάβες, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.

    [11] Πούτιν: "Ξεχωριστός άνθρωπος" ο Τσάβες

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες που πέθανε χθες στο Καράκας από καρκίνο, έναν "άνθρωπο ξεχωριστό, ισχυρό που κοίταζε στο μέλλον".

    "Ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός και δυνατός, που κοιτούσε στο μέλλον και που ήταν πάντα εξαιρετικά απαιτητικός με τον εαυτό του", δήλωσε ο Πούτιν στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι ο ηγέτης της Βενεζουέλας ήταν "στενός φίλος της Ρωσίας", ο οποίος επέτρεψε να τεθούν "γερές βάσεις για μια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας, να εδραιωθούν δυναμικές πολιτικές επαφές και να ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων ανθρωπιστικών και οικονομικών προγραμμάτων" ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Ο Τσάβες, μεγάλος επικριτής των ΗΠΑ, είχε προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια τη Μόσχα. Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει αρκετές συμφωνίες κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των εξοπλιστικών συστημάτων από το 2005.

    Στο τηλεγράφημά του ο Πούτιν ζητεί τη συνέχιση της πορείας αυτής "με την ενίσχυση και την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Βενεζουέλας".

    [12] ΟΗΕ: Ένα εκατομμύριο οι Σύροι πρόσφυγες

    Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

    "Με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν διαφύγει, εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας και χιλιάδες ανθρώπους να περνούν κάθε μέρα τα σύνορα, η Συρία οδεύει προς μία ολοκληρωτική καταστροφή", δηλώνει ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες. "Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, αλλά η διεθνής ικανότητα ανθρωπιστικής ανταπόκρισης δοκιμάζεται επικίνδυνα. Αυτή η τραγωδία πρέπει να σταματήσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σχεδόν δύο χρόνια πριν, οι Σύροι άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, όταν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ άρχισαν να ανοίγουν πυρ κατά των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.

    Έκτοτε, η εξέγερση έχει εξελιχθεί σε ανοικτή σύγκρουση μεταξύ αντικαθεστωτικών ανταρτών και των καθεστωτικών δυνάμεων και ένοπλων ομάδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της συριακής σύρραξης.

    Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η έξοδος Σύρων προσφύγων έχει αυξηθεί δραματικά από τις αρχές του έτους. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία. Οι περισσότεροι διασχίζουν τα σύνορα προς τον Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο και ορισμένοι φθάνουν στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.Ο Λίβανος είναι η μικρότερη γειτονική χώρα της Συρίας, αλλά έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

    [13] Κατατέθηκε η έφεση της ΑΕΚ στην τιμωρία του Αρκούδα

    Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της ΑΕΚ, Χάρης Γεωργίου, κατέθεσε έφεση κατά της απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής της Σούπερ Λίγκας που τιμώρησε τον νεαρό ποδοσφαιριστή της ομάδας, Χρήστο Αρκούδα, με δεκάμηνο αποκλεισμό από τις αγωνιστικές δραστηριότητες λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

    Στην «Ενωση» πιστεύουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειωθεί η ποινή και ο Αρκούδας να έχει δικαίωμα να αγωνιστεί κανονικά από τον Αύγουστο. Η εκδίκαση της έφεσης αναμένεται να γίνει την Τετάρτη (13/3).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 March 2013 - 9:30:25 UTC