Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τσουνάμι" αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα
  • [02] Ο ψηφιακός κόσμος έχει οφέλη
  • [03] Πολύ υψηλά ποσοστά μακροζωίας για τους Έλληνες
  • [04] Η Όπρα στο Χάρβαρντ
  • [05] Στασίασαν και έκαψαν στρώματα κρατούμενοι των δικαστικών φυλακών Ναυπλίου
  • [06] Έλεγχοι "πόθεν έσχες" σε 240 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών
  • [07] O Γκρίλο διαψεύδει ότι θα υποστήριζε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών
  • [08] Αθώοι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι και η ΚΑΕ Ολυμπιακός
  • [09] Οι φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία «Δ. Χορν» και «Μ. Μερκούρη»
  • [10] ΥΠΕΞ: «Ψευδή και ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων για την τρομοκρατία
  • [11] Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Ιανουάριο
  • [12] Πέθανε ο θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ζερόμ Σαβαρί

  • [01] "Τσουνάμι" αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα

    «Φουσκώνει» το ποτάμι της αδήλωτης εργασίας, όπως δείχνουν οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν τους τελευταίους δυο μήνες οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

    Στις 649 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια τριήμερων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, που έγιναν από μικτά κλιμάκια της ΕΥΠΕΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας, εντοπίσθηκαν 940 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν συνολικά τις 500 χιλιάδες ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν στην περιφέρεια όπου τα μεγαλύτερα ποσοστά «μαύρης» εργασίας εξακολουθούν να εντοπίζονται σε επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης). Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι εντοπίσθηκαν και σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως συσκευαστήρια, ελαιοτριβεία εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες.

    Στην Αττική, εκτεταμένη είναι η αδήλωτη εργασία στους οδηγούς ταξί, καθώς και στις θεατρικές επιχειρήσεις όπου από τις 10 που ελέγχθηκαν οι 2 ήταν αναπόγραφες, δηλαδή άγνωστες για το ΙΚΑ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, τον Ιανουάριο, από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου στις περιοχές Θήβας Λειβαδιάς και 'Αμφισσας, ελέγχθηκαν 86 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 58 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 41.500 ευρώ.

    Τις ίδιες μέρες, στην περιοχή Ηρακλείου της Κρήτης ελέγχθηκαν 142 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 270 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.500 ευρώ.

    Σε ελέγχους που έγιναν στη Θράκη, στις περιοχές Ξάνθης Καβάλας Αλεξανδρούπολης, από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου, σε 109 επιχειρήσεις εντοπίσθηκαν 72 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 49.500 ευρώ.

    Στο Βόλο, ελέγχθηκαν, από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου, 89 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 136 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 83.000. ευρώ.

    Το μήνα Φεβρουάριο, από την 1η έως τις 5 του μηνός, ελέγχθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης 128 επιχειρήσεις στις οποίες βρέθηκαν 332 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 186.000.

    Τον ίδιο μήνα, στις περιοχές Κορίνθου, 'Αργους και Σπάρτη ελέγχθηκαν, από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου, 95 επιχειρήσεις. Καταγράφηκαν 72 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 74.000 ευρώ.

    Τέλος στην Αττική, από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε οδηγούς ταξί από μικτά κλιμάκια των ελεγκτών του ΙΚΑ και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που έγινε ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της Αττικής (σταθμούς μετρό, πλατείες, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, νοσοκομεία, πιάτσες ταξί κλπ), ελέγχθηκαν 317 ταξί και διαπιστώθηκαν 59 παραβάσεις με απασχόληση ανασφάλιστων οδηγών ενώ συντάχθηκαν πρόστιμα ύψους 29.500 ευρώ.

    Στα θέατρα της πρωτεύουσας, φαίνεται ότι η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί τον κανόνα. Μόνο σε 10 θεατρικές αίθουσες της Αθήνας, εντοπίσθηκαν 51 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 25.500 ευρώ, ενώ βρέθηκαν και 2 επιχειρήσεις αναπόγραφες.

    Τέλος, και ενώ όλες οι πλευρές, το υπουργείο Εργασίας, οι επαγγελματικές οργανώσεις και τα συνδικάτα, τονίζουν την ανάγκη της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

    Τους ελέγχους του ΙΚΑ έχουν αναλάβει πανελλαδικά μόλις 18 στελέχη της ΕΥΠΕΑ. Οι πρόσφατοι έλεγχοι έγιναν από κλιμάκια των τριών ή των 5 ατόμων, συνήθως εκτός ωραρίου των υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις τα Σαββατοκύριακα.

    [02] Ο ψηφιακός κόσμος έχει οφέλη

    Κατηγορούνται για πολλά από τα δεινά της παιδικής και εφηβικής ηλικίας: μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση, συνδέονται με διαταραχές στη μνήμη και την προσοχή, είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά των παιδιών. Ο λόγος για τηλεοράσεις, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, υπολογιστές, "έξυπνα" τηλέφωνα και εσχάτως ταμπλέτες, δηλαδή για τον ψηφιακό κόσμο της οθόνης. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τους κινδύνους της κατάχρησης και πολλοί γονείς αδυνατούν να παρέμβουν στην ειδική σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα παιδιά τους και τις οθόνες.

    Η γαλλική Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας, ωστόσο, έρχεται να εκφράσει μια κάπως αιρετική άποψη, αποποινικοποιώντας εν μέρει τη χρήση αυτών των συσκευών. Σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες με τίτλο «Παιδιά και οθόνες», οι ειδικοί της Ακαδημίας σημειώνουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια «μπορεί να διεγείρουν πολλές δεξιότητες» και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να γίνουν «χώρος πειραματισμού και καινοτομίας».

    Η μοναδική οθόνη της οποίας η φήμη δεν αποκαθίσταται είναι αυτή της τηλεόρασης. Η γαλλική Ακαδημία Επιστημών είναι κατηγορηματική σε αυτό το σημείο: η μικρή οθόνη δεν κάνει για τα παιδιά, αφού «η παθητική έκθεση στην οθόνη τής τηλεόρασης απομονώνει και δεν βοηθά τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα».

    Η τηλεόραση δεν συνίσταται ούτε για τις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς επισημαίνονται οι αρνητικές συνέπειες μετά τα πρώτα χρόνια, όπως είναι «η πρόσληψη βάρους, η διαταραχή της συγκέντρωσης και της προσοχής, καθώς και η υιοθέτηση μιας παθητικής στάσης απέναντι στον κόσμο». Οι ειδικοί της γαλλικής Ακαδημίας επισημαίνουν ότι δύο ώρες τηλεθέασης την ημέρα μειώνουν το ενδιαφέρον των μαθητών στην τάξη κατά 7% και κατά 6% τις δεξιότητες των 10χρονων μαθητών στα μαθηματικά.

    Αντίθετα, υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, "έξυπνα" τηλέφωνα και ταμπλέτες, όλα αυτά τα προϊόντα του ψηφιακού πολιτισμού, πρέπει να συνοδεύουν τα παιδιά κατά την ανάπτυξή τους.

    Σύμφωνα με τη γαλλική Ακαδημία Επιστημών, η απομόνωση πάνω από μια οθόνη γίνεται προβληματική αν παύει να προσφέρει ευχαρίστηση και μετατρέπεται σε εξάρτηση.

    [03] Πολύ υψηλά ποσοστά μακροζωίας για τους Έλληνες

    Από τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας και υγείας στην ΕΕ εμφανίζουν οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αναφέρονται στο 2011.

    Ειδικότερα, το προσδόκιμο υγιούς βίου κατά τη γέννηση στην Ελλάδα ήταν, το 2011, στα 66,9 χρόνια για τις γυναίκες και στα 66,4 χρόνια για τους άνδρες. Η Ελλάδα εμφανίζει, μαζί με την Ιρλανδία, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Μάλτα (70,7 χρόνια για τις γυναίκες και 70,3 χρόνια για τους άνδρες), τη Σουηδία (70,2- 71,1 χρόνια, αντίστοιχα) και το Λουξεμβούργο (67,1- 65,8 χρόνια).

    Παράλληλα, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι στα 65 το προσδόκιμο υγιούς βίου στην Ελλάδα αυξάνεται στα 72,8 για τις γυναίκες (73,6 στην ΕΕ) και για τους άνδρες στα 74,1 χρόνια (73,6 στην ΕΕ).

    [04] Η Όπρα στο Χάρβαρντ

    Από τις πιο διάσημες παρουσιάστριες της τηλεόρασης σε όλον τον κόσμο, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, η Όπρα Γουίνφρεϊ θα είναι εκείνη που θα εκφωνήσει τον λόγο στην φετινή τελετή αποφοίτησης του Χάρβαρντ, στις 30 Μαΐου

    "Το ταξίδι της Όπρα που άρχισε από το αγρόκτημα της γιαγιάς της στον Μισισιπή και κατέληξε στο να είναι σήμερα μια από τις αξιοθαύμαστες γυναίκες, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ιστορίες επιτυχίας στις ΗΠΑ", τόνισε η πρόεδρος του Χάρβαρντ Ντριου Φάουστ.

    Η Γουίνφρεϊ θα είναι η τελευταία σε μια σειρά πολιτικών, επιχειρηματιών και συγγραφέων , ανάμεσά τους ο Τζορτζ Μάρσαλ, ο Μπιλ Γκέιτς και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, που προσφέρουν τη γνώση και τις συμβουλές τους στους τελειόφοιτους του Χάρβαρντ.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [05] Στασίασαν και έκαψαν στρώματα κρατούμενοι των δικαστικών φυλακών Ναυπλίου

    Εξέγερση εκδηλώθηκε στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου, λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, κατά τη διάρκεια του προαυλισμού, όταν οι κρατούμενοι από τον Α' και Γ' τομέα των φυλακών άρχισαν να φωνάζουν, ζητώντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έβαλαν φωτιά σε στρώματα.

    Επενέβησαν οι εσωτερικοί φύλακες, ενώ κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία κι έσβησε τη φωτιά που είχαν βάλει οι κρατούμενοι.

    Στον χώρο των δικαστικών φυλακών έφτασαν διμοιρίες των ΜΑΤ, με την παρουσία των οποίων σταμάτησε η εξέγερση. Οι κρατούμενοι έχουν επιστρέψει στα κελιά τους και από τη μία μετά το μεσημέρι επικρατεί ηρεμία στις φυλακές. Δεν έγινε επιχείρηση των ΜΑΤ και, αυτή την ώρα, μια διμοιρία βρίσκεται στο προαύλιο των φυλακών, όπου, σε λίγο, μαζί με τους εσωτερικούς φύλακες θα πραγματοποιήσουν έλεγχο στους χώρους κράτησης.

    [06] Έλεγχοι "πόθεν έσχες" σε 240 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών

    Σε ελέγχους "πόθεν έσχες" θα υποβληθούν εφέτος τουλάχιστον 240 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με ελεγκτικές αρμοδιότητες ή με θέση προϊσταμένου στους ελεγκτικούς οργανισμούς.

    Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καθορίστηκαν για το έτος 2013 τα κριτήρια και η διαδικασία των ελέγχων της περιουσιακής κατάστασης "πόθεν έσχες", των υπαλλήλων αυτών του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ειδικότερα, στην απόφαση προβλέπεται ότι στο δείγμα των υπαλλήλων που θα επιλεγεί για έλεγχο θα συμπεριληφθούν όσοι συγκεντρώνουν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    - Ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή Τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και στην Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

    - Ασκούν καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές Δ/νσεις των παραπάνω οργανικών μονάδων τουλάχιστον για δύο έτη.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το 2013 θα διενεργηθούν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης τουλάχιστον σε 240 υπαλλήλους του υπουργείου που συγκεντρώνουν τα παραπάνω κριτήρια.

    [07] O Γκρίλο διαψεύδει ότι θα υποστήριζε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών

    Με νέα παρέμβασή του μέσω Διαδικτύου, ο Μπέπε Γκρίλο απέρριψε σήμερα κάθε ενδεχόμενο το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) να υποστηρίξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση των εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστών του M5S χθες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος στην γερουσία Βίτο Κρίμι είχε δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να στηριχθεί κυβέρνηση των δυο μεγάλων παρατάξεων, αλλά θα αξιολογηθούν τυχόν εναλλακτικές προτάσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο».

    «Τα Πέντε Αστέρια δεν θα δώσουν ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, ούτε δήλωσαν ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτή (η κυβέρνηση) του Μόντι ήταν η πιο έντονα πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 60 ετών, αφού κανείς έως τώρα δεν είχε θέσει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα των εργαζομένων» έγραψε στο ιστολόγιό του σήμερα ο Γκρίλο.

    [08] Αθώοι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι και η ΚΑΕ Ολυμπιακός

    Ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ απάλλαξε τόσο τους αδελφούς Αγγελόπουλους, Παναγιώτη και Γιώργο, όσο και την ΚΑΕ Ολυμπιακός, από την κατηγορία για δυσφήμιση του αθλήματος. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός παρουσιάστηκαν σήμερα στον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ, Δημήτρη Φούκα, και υπερασπίστηκαν τη θέση τους πως δεν προσέβαλαν με τα λεγόμενά τους, στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό του Κυπέλλου, τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιοαννακόπουλο.

    Ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ απάλλαξε από την κατηγορία για δυσφήμιση του αθλήματος και την ΚΑΕ Κολοσσός, καθώς και τον τέως αντιπρόεδρό της, Παντελή Κουγιό, για τις δηλώσεις του μετά τη λήξη του αγώνα με τον Πανιώνιο, στις 17 Φεβρουαρίου, αναφορικά με τις αποφάσεις των διαιτητών, για τη 17η αγωνιστική της Α1 ανδρών. Στις ίδιες δηλώσεις, ο Παντελής Κουγιός είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της ΚΑΕ.

    [09] Οι φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία «Δ. Χορν» και «Μ. Μερκούρη»

    Ανακοινώθηκαν σήμερα οι φετινές υποψηφιότητες για τα θεατρικά βραβεία «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη» που απονέμονται σε αναγνώριση της καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου.

    Τη Δευτέρα το βράδυ (11/3) θα αλλάξει για 13η χρονιά χέρια ο σταυρός που φορούσε ο Δημήτρης Χορν, καθώς στο ομώνυμο θέατρο της οδού Αμερικής 10, στις 20.00 μ.μ., θα απονεμηθεί, σε ειδική εκδήλωση, το βραβείο «Δ. Χορν».

    Έτσι, ο περσινός βραβευθείς Δημήτρης Λάλος θα παραδώσει τον σταυρό που είχε λάβει πέρσι σε έναν από τους πέντε φετινούς υποψηφίους, οι οποίοι είναι: ο Παναγιώτης Καλαντζής για το ρόλο του Μπομπ στον «Αμερικάνικο βούβαλο» του Ντέιβιντ Μάμετ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου ("Πορεία"), ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος για το ρόλο του Νίκου στη «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη (Εθνικό Θέατρο-Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος"), ο Αργύρης Πανταζάρας για το ρόλο του Μίμη στον «Κόκκινο βράχο» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη (Εθνικό Θέατρο-Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος"), ο Χάρης Φραγκούλης για το ρόλο του Ζίγκμουντ Φρόιντ στο «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» του Ίρβιν Γιάλομ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου ("Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες") και ο Γιώργος Χριστοδούλου για το ρόλο του Ερωτόκριτου, στον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού ("Ακροπόλ").

    Σε ό,τι αφορά το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου και ώρα 20:00 στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη στην οδό Πολυγνώτου 9-11 στην Πλάκα με ελεύθερη είσοδο.

    Οι φετινές υποψήφιες για το βραβείο είναι: η Νεφέλη Κουρή για τον ρόλο της μικρότερης από τις τρεις Αρετούσες στο έργο του Βιτσένζτου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο θέατρο Ακροπόλ, η Ηρώ Μπέζου για την συμμετοχή της στο έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ «Βόυτσεκ» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη στο Απλό θέατρο, η Λένα Παπαληγούρα για την συμμετοχή της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα» σε σκηνοθεσία ΓιώργουΠαλούμπη στο Εθνικό θέατρο και η Βασιλική Τρουφάκου για τον ρόλο της Ζωής στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η παρέλαση» σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

    [10] ΥΠΕΞ: «Ψευδή και ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων για την τρομοκρατία

    O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχολίασε ως εξής σημερινά δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων «Χουριέτ» και «Χαμπέρτουρκ» για την τρομοκρατία, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις:

    «Ψευδή και ανυπόστατα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Φαίνεται ότι κάποιους ενόχλησε ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν μια ξεκάθαρη θέση για την τρομοκρατία».

    Σημειώνεται ότι, σε σημερινό δημοσίευμά της, η «Χουριέτ» υποστηρίζει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στον Αντώνη Σαμαρά «τα ονόματα και φωτογραφίες από την εκπαίδευση των τρομοκρατών στο στρατόπεδο του Λαυρίου».

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν ζήτησε «να κλείσουν τα στρατόπεδα και να εκδοθούν οι τρομοκράτες στην Τουρκία» και προσθέτει ότι κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί πρόσφατα στο Κατάρ, «ο κ. Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοση των τρομοκρατών και το κλείσιμο των στρατοπέδων, αλλά η Ελλάδα είχε διαψεύσει τα περί στρατοπέδων».

    [11] Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Ιανουάριο

    Σε σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων οδηγεί η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

    Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Ιανουάριο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των καταθέσεων σημείωσε μικρή πτώση και διαμορφώθηκε στο 2,81% από 2,85% που ήταν το Δεκέμβριο του 2012. Μεγαλύτερη υποχώρηση παρουσίασε το επιτόκιο για καταθέσεις με διάρκεια ένα έτος (το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο επιτόκιο ταμιευτηρίου) το οποίο διαμορφώθηκε στο 4,59% από 4,70% αντιστοίχως.

    Αντίθετα μικρή αύξηση στο 5,88% από 5,76% παρουσίασε το μέσο επιτόκιο όλων των δανείων.

    [12] Πέθανε ο θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ζερόμ Σαβαρί

    Ο γάλλος σκηνοθέτης και ιδρυτής του Grand Magic Circus Ζερόμ Σαβαρί πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 70 ετών. Ηταν ταυτόχρονα ένας βουλιμικός, αλλά και "γκουρμέ" του λαϊκού θεάτρου, που δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα του για τη θεατρική τέχνη.

    Τον Ιούνιο του 1988 ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου του Σαγιό στο Παρίσι, όπου ανέβασε "Ντ΄Αρτανιάν" (1988), "Οι Αγροίκοι" (1992) και "Pierre Dac, mon maitre 63" (1994).

    Υπερασπιστής του εκδημοκρατισμού του θεάτρου, παθιασμένος με τον Οφενμπαχ και τον Σαίξπηρ, τόλμησε πρωτοποριακές σκηνοθεσίες κλασικών έργων, ανέβασε μιούζικαλ όπως "Η ιστορία του γουρουνιού που ήθελε να αδυνατίσει" το 1984, το Cabaret, to 1987, όπως και όπερες σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ "Ο Μαγεμένος Αυλός" το 1985, " Εύθυμη Χήρα" 1983, "Ονειρο Θερινής Νύκτας, διασκεύασε για τη θεατρική σκηνή το "Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες" του Ιουλίου Βερν και "Αστερίξ" των Γκοσινί-Ουντερζό.

    Γεννήθηκε το 1942 στο Μπουένος Άιρες και σπούδασε στην Ecole des Arts Decoratifs στο Παρίσι.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 March 2013 - 13:30:26 UTC