Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επισημοποιήθηκε η νέα σχέση της Ελλάδας και του Κατάρ
  • [02] Η Γαλλία σβήνει τα φώτα σε γραφεία και καταστήματα
  • [03] Επίσκεψη Ευ. Βενιζέλου στη Γερμανία
  • [04] Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για έσοδα - ληξιπρόθεσμα
  • [05] Η Fiat θα παραμείνει στην Ιταλία
  • [06] Προς την Ιταλία και ο Χριστοδουλόπουλος
  • [07] Kατάθεση Κ. Μπίκα στην Προανακριτική
  • [08] Στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας η Αλ. Παπαρήγα
  • [09] Αλλαγή πολιτικής από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, ζητούν οι διαγραφέντες Οδ. Βουδούρης - Παρ. Μουτσινάς
  • [10] Πορεία προς τη ΓΑΔΑ διαδηλωτών του ΠΑΜΕ
  • [11] Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας- Κατάρ, με πρωτοβουλία του ΣΕΒ
  • [12] Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου για υποβολή δηλώσεων φόρου υπεραξίας

  • [01] Επισημοποιήθηκε η νέα σχέση της Ελλάδας και του Κατάρ

    Με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον ομόλογό του τού Κατάρ και την ανώτατη ηγεσία του Εμιράτου, επισημοποιήθηκε η νέα σχέση των δύο χωρών.

    Κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μεταξύ των δύο κρατών, που θα δημιουργήσει τη βάση για μία επιτάχυνση των επιδιώξεων για επιχειρηματικές συμφωνίες.

    Η ίδια πηγή έδινε έμφαση στο ότι ξεπεράστηκε η δυσπιστία που είχε δημιουργηθεί στην ηγεσία του Κατάρ από προηγούμενες επαφές που είχαν.

    «Τώρα προχωράμε, αλλά θα γίνουν σταθερά βήματα, θα πάμε σχέδιο με σχέδιο» πρόσθετε.

    Η ηγεσία του Κατάρ εξακολουθεί να επιμένει σε διακρατικές συμφωνίες, κατανοεί, όμως, τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, λόγω των δεσμεύσεών της από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το Εμιράτο έχει εκδηλώσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για ορισμένα από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος και τις 48 μαρίνες που είναι προς αποκρατικοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση.

    Παράλληλα προωθείται το σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, με κεφάλαια από τις δύο χώρες, που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ, ενώ αναζητά τα κεφάλαια της δικής της συμμετοχής, που μπορεί να είναι τμήμα από το ΕΣΠΑ.

    Η νέα σχέση των δύο χωρών δημιουργεί περιθώριο για την ανάπτυξη των απευθείας σχέσεων των επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι επιχειρηματίες που συνόδευσαν την κυβερνητική αποστολή είναι υψηλού επιπέδου και αυτό συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους».

    Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στην ηγεσία του Κατάρ φακέλους με συγκεκριμένα σχέδια, που έχουν αναπτύξει Έλληνες επιχειρηματίες και στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικά ή κρατικά κεφάλαια του Εμιράτου. Είναι τομείς, όπως το φάρμακο, η υγεία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ακόμη και εμπορικά κέντρα (Mall).

    Τέλος υπάρχει πάντα ενδιαφέρον από την πλευρά του Εμιράτου για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα -όχι, όμως, στον Αστακό- στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

    Μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία του Εμιράτου ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το τεχνητό νησί Ρearl Island και ενημερώθηκε για το εντυπωσιακό πρότζεκτ, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ μίλησε ο πρωθυπουργός

    [02] Η Γαλλία σβήνει τα φώτα σε γραφεία και καταστήματα

    Τα γαλλικά καταστήματα και τα κτίρια που στεγάζουν γραφεία θα ξεκινήσουν από απόψε το βράδυ να σβήνουν τα φώτα προκειμένου να κάνουν οικονομία και να μειώσουν την ηλεκτρομαγνητική μόλυνση, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Από την 1η Ιουλίου όλα τα κτίρια που δεν στεγάζουν κατοικίες καλούνται να σβήνουν τα φώτα στους εσωτερικούς χώρους μία ώρα αφότου φύγει και ο τελευταίος υπάλληλος. Όλα τα φώτα στους εξωτερικούς χώρους και στις βιτρίνες θα πρέπει να σβήνουν μέχρι τη 1:00 π.μ.

    Οι τοπικές αρχές θα επιτρέπουν εξαιρέσεις για τον φωτισμό των Χριστουγέννων και για άλλες γιορτές.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [03] Επίσκεψη Ευ. Βενιζέλου στη Γερμανία

    Επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί, αύριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο για την Οικονομία, Φίλιππο Σαχινίδη και τη γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, Χριστίνα Μανωλοπούλου. Στο Βερολίνο, ο κ. Βενιζέλος θα έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ηγετικά στελέχη των Πρασίνων, ενώ θα πάρει μέρος και σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που οργανώνει το Ίδρυμα Φρίντριχτ Έμπερτ.

    Ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του και στο γερμανικό κοινό την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, ύστερα από δύο χρόνια εφαρμογής ενός σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει και συνεντεύξεις σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

    [04] Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για έσοδα - ληξιπρόθεσμα

    H παρακολούθηση των εσόδων και η πορεία εκταμίευσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες εξετάσθηκαν σε σύσκεψη σήμερα στην τακτική σύσκεψη το υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρεία του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη

    Η πολιτική του υπουργείου Οικονομικων είναι "ούτε ένα ευρώ δεν θα εκταμιεύεται για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες εάν το υπουργείο δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα'", όπως σημείωνε χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

    Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι μειώνονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού αλλά μειώνονται ταυτόχρονα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη, γεγονός που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται σύμφωνα με τους στόχους. Πιθανόν αύριο ο κ. Σταϊκούρας να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το πόσο ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες έχουν εξοφληθεί μέχρι τώρα.

    [05] Η Fiat θα παραμείνει στην Ιταλία

    Ο επικεφαλής μιας από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της Ιταλίας, της κατασκευάστριας αυτοκινήτων Fiat, έκανε σήμερα άλλη μια δημόσια παρέμβαση, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία του «θα παραμείνει στην Ιταλία», αλλά και καταγγέλλοντας ότι υπήρξαν προσπάθειες να «χρησιμοποιηθεί» η κατάσταση στην επιχείρηση «για πολιτικές σκοπιμότητες, σε μια κρίσιμη φάση για την χώρα».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Φίατ Σέρτζιο Μαρκιόνε, έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης του μαζί με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας μια μονάδα στο Γκρουλιάσκο, έξω από το Τορίνο, όπου άρχισε η παραγωγή ενός νέου μοντέλου της πολυτελούς φίρμας Maserati. Ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας Τζον Έλκαν σχολίασε από πλευρά του για «να παραμείνουμε στην Ιταλία και να συνεχίσουμε την παραγωγή μας κάναμε δύσκολες επιλογές».

    Το εργοστάσιο όπου παράγεται η νέα Μαζεράτι φέρει το όνομα του ιδρυτή του ομίλου Φίατ, του Τζάνι Ανιέλι, που πέθανε πριν από δέκα χρόνια.

    Στην μονάδα Γκρουλιάσκο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που είναι μέλη του συνδικάτου Cgil αποδέχθηκαν την υπογραφή ειδικής, εταιρικής σύμβασης εργασίας, που απέρριψαν αντιθέτως οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του Πομιλιάνο Ντ' Άρκο της νότιας Ιταλίας.

    [06] Προς την Ιταλία και ο Χριστοδουλόπουλος

    Μετά το Νίκο Σπυρόπουλο, παρελθόν από τον Παναθηναϊκό αποτελεί, από χθες, και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Οι δύο παίκτες ήρθαν σε συμφωνία με την ΠΑΕ για τη λύση της συνεργασίας τους, καθώς θα συνεχίσουν την καριέρα τους σε ομάδες του εξωτερικού.

    Για τον πρώτο είναι ήδη γνωστό πως θα ενταχθεί στο δυναμικό της Κιέβο, ενώ και ο δεύτερος αναμένεται να ακολουθήσει το δρομολόγιο προς την Ιταλία.

    [07] Kατάθεση Κ. Μπίκα στην Προανακριτική

    Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνου Μπίκα, στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η Επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της με την εξέταση του υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, Θόδωρου Φλωράτου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπίκας ανέφερε στην Επιτροπή ότι αρχικά για τη λίστα Λαγκάρντ ενημερώθηκε από τον διεθνή Τύπο, ενώ στη συνέχεια επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος τον παρέπεμψε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο του το επιβεβαίωσε.

    Με τη σειρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπίκας ενημέρωσε τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ για την οποία ήταν κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε καθόλου χρήματα για να της παραδοθεί.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα η κατάθεση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τεχνικά θέματα, όπως ο τρόπος και ο χρόνος αλλοίωσης ψηφιακού υλικού.

    [08] Στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας η Αλ. Παπαρήγα

    Να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή απέναντι στην αγροτιά, προειδοποίησε την Κυβέρνηση σήμερα από την Λάρισα, η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε το μπλόκο της Νίκαιας προκειμένου να δηλώσει την συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών.Μιλησε για «αγώνα επιβίωσης» των αγροτών και χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το δίλημμα, «ανοιχτοί η κλειστοί δρόμοι» που θέτει η κυβέρνηση με σκοπό να μεταθέσει το πρόβλημα, οπως είπε.

    Οι αγρότες βιώνουν το φάσμα πρωτόγνωρης φτώχιας τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Έρχονται και πολύ χειρότερα. Κα αν ακόμα ικανοποιούνταν τα αιτήματα των αγροτών, οι μικροϊδιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να αναστενάζουν και να χτυπιούνται καθώς στόχος είναι η παραγωγή να συγκεντρωθεί στα λιγότερα χέρια".

    Παράλληλα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε κλιμάκωση των λαϊκών κινητοποιήσεων, καθώς, όπως παρατήρησε, τώρα θα ζήσει ο λαός τα μέτρα που πάρθηκαν πριν από λίγους μήνες. «Αυτή τη χρονιά θα τα ζήσουμε» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και ενεργοποίησης. Υπάρχει ανάγκη ριζικής ανατροπής και γι αυτό χρειάζεται οργάνωση, συγκροτημένη διαφορετική πολιτική δράση και ένα κίνημα που θα έχει και μορφές απειθαρχίας.«Δεν πάει άλλο η βαλίτσα» παρατήρησε η γγ του ΚΚΕ.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει ένα προς ένα τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία χαρακτήρισε «άμεσα και πιεστικά». Ενώ παρατήρησε ότι κάποιοι επιχειρούν να παγιδεύσουν τους αγρότες με υποσχέσεις και συζητήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης στην Βουλή και με διάφορα διαδικαστικά ζητήματα , επιδιώκοντας να πέσει η αυλαία των αγώνων και να μεγαλώσει η απογοήτευση. Εξάλλου άφησε αιχμή και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έκανε πρόταση για προ ημερήσιας συζήτηση στην Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς πλέον το Κοινοβούλιο έχει γίνει η «Βουλή της ατάκας» και των θεμάτων «επί προσωπικού».

    [09] Αλλαγή πολιτικής από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, ζητούν οι διαγραφέντες Οδ. Βουδούρης - Παρ. Μουτσινάς

    Επικαιροποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων και άμεση εφαρμογή των όσων προβλέπει, ζήτησαν, από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, οι διαγραφέντες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, σε συνέντευξη τους, το μεσημέρι.

    Επέκριναν τον Φώτη Κουβέλη και την ηγετική ομάδα του κόμματος για έλλειψη πολιτικής βούλησης και ανοχή απέναντι στην ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά για την πολιτική που εφαρμόζουν, η οποία- όπως είπαν- επιβαρύνει τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα και εισοδήματα.

    Τους εγκάλεσαν δε, για εγκατάλειψη των ιδρυτικών και προγραμματικών δεσμεύσεων της ΔΗΜΑΡ, ενώ μίλησαν για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» στο ζήτημα της αποπομπής τους από την ΚΟ, καθότι «για ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, δεν νοείται η διαγραφή, εκτός κι αν άλλαξαν θέση, οπότε μπορούν να το δηλώσουν» όπως ανέφερε ο κ. Βουδούρης.

    Οι κ.κ. Βουδούρης και Μουτσινάς αρνήθηκαν ότι έχουν επαφές για να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισαν ότι μέσα από τα κομματικά όργανα θα διατυπώνουν τις απόψεις τους και πρότειναν την ανάγκη ενός ευρύτερου δημοκρατικού διαλόγου στη βάση μιας άλλης πολιτικής.

    [10] Πορεία προς τη ΓΑΔΑ διαδηλωτών του ΠΑΜΕ

    Πορεία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών πραγματοποιούν αυτή την ώρα περίπου 100 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, μέσω των οδών Πεσμαζόγλου και Χαριλάου Τρικούπη, συνοδευόμενοι από διμοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους προσαχθέντες συναδέλφους τους που νωρίτερα είχαν καταλάβει το γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

    Έξω και γύρω από το υπουργείο Εργασίας παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πριν από λίγο δόθηκαν στην κυκλοφορία οι οδοί Σταδίου και Πεσμαζόγλου.

    [11] Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας- Κατάρ, με πρωτοβουλία του ΣΕΒ

    Με πρωτοβουλία του ΣΕΒ ιδρύθηκε στη Ντόχα το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ.

    Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε από τον πρόεδρο του "ΣΕΒ - Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων" Θανάση Λαβίδα στο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Ντόχα του Κατάρ, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών που τον συνοδεύουν.

    Μετά την υπογραφή, ο κ. Λαβίδας, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την ίδρυση του διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ανακινήσουμε το ενδιαφέρον ξένων μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων στη χώρα μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, με την παρουσία τους εδώ δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε επιχειρηματικά σχέδια που θα αποδώσουν ουσιαστικά οφέλη, θα δημιουργήσουν δουλειές και νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας».

    [12] Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου για υποβολή δηλώσεων φόρου υπεραξίας

    Παράταση έως και τις 28 Φεβρουαρίου για την υποβολή δηλώσεων φόρου υπεραξίας, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου υπεραξίας που ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.2065/1992 και η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2013, παρατείνεται έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 January 2013 - 13:30:25 UTC