Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έξι νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο της Τουρκίας
  • [02] Νομοθετική πρωτοβουλία για τα αυθαίρετα
  • [03] Αισιόδοξοι Ρομπέι και Μπαρόζο για την επίλυση της κρίσης
  • [04] Επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ διαδηλωτών του ΠΑΜΕ και αστυνομικών
  • [05] Συνελήφθη 22χρονος δραπέτης των φυλακών Κασσαβέτειας
  • [06] Αποχώρησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ από το γραφείο του υπουργού Εργασίας
  • [07] Μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν το γραφείο του υπουργού Εργασίας
  • [08] SZ: "Υπαναχωρεί το Βερολίνο στο θέμα της διάσωσης της Κύπρου"
  • [09] Συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο 2012, στην Ισπανία

  • [01] Έξι νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο της Τουρκίας

    Έξι εργάτες σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη σε εργοστάσιο στο Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.

    "Δυστυχώς, έξι εργάτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη σε γεννήτρια ατμού", δήλωσε ο Ασίμ Γιουζελμπέι στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και πρόσθεσε πως ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

    Άλλοι δεκαπέντε εργάτες τραματίστηκαν και δύο αγνοούνται, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ήδη διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

    [02] Νομοθετική πρωτοβουλία για τα αυθαίρετα

    Οι βασικές αρχές και οι στόχοι για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων παρουσιάζονται, σήμερα, στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου σε ειδική ανοιχτή συνεδρίαση. Πρόθεση του υπουργείου είναι να καταγράψει, εκ των προτέρων, όλες τις απόψεις και προτάσεις των βουλευτών για το θέμα, στην κατεύθυνση μίας ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος των αυθαιρέτων.

    Όπως υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, βασικές κατευθύνσεις του πλαισίου του σχεδίου νόμου που παρουσιάζεται είναι: Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο, η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης, ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου, η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση της νομικής «κόκκινης γραμμής» για την ύπαρξη αυθαιρέτων, με στόχο την κατοχύρωση του χρονικού σημείου ύστερα από το οποίο δεν θα γίνει, επ' ουδενί, δεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία.

    Στις βασικές κατευθύνσεις εντάσσεται επίσης και η καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί και να υπολογιστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό, καθώς επίσης και η όσο το δυνατόν καλύτερη νομική θωράκιση των διαμορφούμενων διατάξεων.

    Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ακρόαση των βουλευτών και την καταγραφή των απόψεών τους, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι η εν λόγω διαδικασία ακολουθείται για πρώτη φορά στο ζήτημα των αυθαιρέτων και προέρχεται από μια πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, προκειμένου να γίνει μία ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να συγκεντρωθούν οι απόψεις των εκπροσώπων των πολιτών, πριν η κυβέρνηση αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

    [03] Αισιόδοξοι Ρομπέι και Μπαρόζο για την επίλυση της κρίσης

    «Τα χειρότερα είναι πίσω μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι, σε ομιλία του για την οικονομική κρίση σε κοινή συνεδρίαση των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο Χ. Ρομπέι τόνισε ότι «το ευρώ είναι δρόμος χωρίς επιστροφή» και υπογράμμισε ότι βελτιώνεται πλέον η κατάσταση κυρίως στις χώρες που βρέθηκαν την τελευταία τριετία υπό πίεση. «Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία η δημοσιονομική κατάσταση είναι υγιέστερη, οι εξαγωγές αυξάνονται και το κόστος δανεισμού μειώνεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Ρομπέϊ, ο οποίος επέμεινε όμως, ότι πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν για να υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το 2012 ήταν «καμπή» στην αντιμετώπιση της κρίσης και απέδειξε ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετες.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε ότι όσοι προέβλεπαν τη διάλυση του ευρώ αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος και τόνισε ότι οι επώδυνες προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό επίπεδο με στόχο τη σταθεροποίηση δεν είναι μάταιες και θα αποδώσουν καρπούς. Επισήμανε επίσης ότι η κατάσταση της ανεργίας, κυρίως των νέων, που σε 12 από τα 27 κράτη- μέλη υπερβαίνει το 25% είναι αντικείμενο έντονου προβληματισμού, ενώ η κοινωνική κατάσταση σε πολλά κράτη προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

    [04] Επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ διαδηλωτών του ΠΑΜΕ και αστυνομικών

    Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα έξω από την είσοδο του υπουργείου Εργασίας, ανάμεσα σε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και αστυνομικές δυνάμεις.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν τα μέλη του ΠΑΜΕ, μετά την αποχώρησή τους από το γραφείο του υπουργού Εργασίας, βρέθηκαν αντιμέτωπα με δυνάμεις των ΜΑΤ, έξω από την είσοδο του υπουργείου, στην οδό Σταδίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί και άλλα μέλη του ΠΑΜΕ.

    Αυτή την ώρα, δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές, ενώ έχει γίνει περιορισμένη χρήση χημικών.

    Στον όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Εργασίας, οι καταληψίες έχουν σπάσει μία πόρτα γραφείου συμβούλου του υπουργού, ενώ έγιναν μικρές φθορές σε φακέλλους και υλικά του ίδιου γραφείου.

    [05] Συνελήφθη 22χρονος δραπέτης των φυλακών Κασσαβέτειας

    Συνελήφθη στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, από αστυνομικούς της ασφάλειας Κορίνθου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), ένας 22χρονος Ρομά που είχε δραπετεύσει από τις Φυλακές Κασσαβέτειας στις 19 Ιουνίου 2011, όπου ήταν έγκλειστος για ληστεία και κλοπή.

    Κατά τη σύλληψή του, δήλωσε αρχικά ψευδή στοιχεία ταυτότητας στους αστυνομικούς, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε συνολικά ποσότητα ηρωίνης βάρους 17 γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε.

    Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε, εκκρεμούσε σε βάρος του και ένταλμα σύλληψης από 6-9-2012, του ανακριτή Ναυπλίου, για εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

    [06] Αποχώρησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ από το γραφείο του υπουργού Εργασίας

    Αποχώρησαν πριν από λίγο τα 40 περίπου μέλη του ΠΑΜΕ που είχαν καταλάβει τον 8ο όροφο του κτιρίου του υπουργείου Εργασίας όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Γιάννη Βρούτση.

    Η αποχώρηση έγινε ειρηνικά και δεν έγιναν προσαγωγές.

    [07] Μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν το γραφείο του υπουργού Εργασίας

    Τον 8ο όροφο του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Σταδίου, όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Γιάννη Βρούτση, κατέλαβαν πριν από λίγο 40 περίπου μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της παράταξης Γιώργο Πέρρο.

    Τα μέλη του ΠΑΜΕ, βρίσκονται στους διαδρόμους του ορόφου φωνάζοντας συνθήματα και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, για τον οποίο δεν έγινε γνωστό εάν βρίσκεται ή όχι στο γραφείο του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ειδικότερα για τη χθεσινή αναφορά του κ. Βρούτση, ότι το ασφαλιστικό σύστημα «οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, οι συγκεντρωμένοι μπήκαν αιφνιδιαστικά στο κτίριο, ενώ πέρασαν από την είσοδο τμηματικά χωρίς να έχει προηγηθεί πορεία ή άλλη προειδοποίηση.

    Στον ίδιο όροφο με τους διαδηλωτές βρίσκεται και ισχυρή αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

    [08] SZ: "Υπαναχωρεί το Βερολίνο στο θέμα της διάσωσης της Κύπρου"

    Έτοιμη να υπαναχωρήσει σε ό,τι αφορά το ζήτημα διάσωσης της Κύπρου, φέρεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», στο οποίο ωστόσο επισημαίνονται οι επιφυλάξεις που διατηρεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπουργός, αναφέρεται στο άρθρο, είχε μάλιστα συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη. Η τελική συμφωνία πάντως αναμένεται τον Μάρτιο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή στάσης έρχεται έπειτα από πιέσεις που άσκησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι δεν ισχύει το επιχείρημα περί μικρής συστημικής σημασίας της Κύπρου για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η εφημερίδα, επικαλούμενη γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, αναφέρει ακόμη ότι η πιθανότητα να δοθεί τελικά στήριξη στην Κύπρο ενισχύεται και από τη διάθεση που πλέον διαπιστώνεται από την πλευρά της Λευκωσίας, για εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, οι δανειακές ανάγκες της χώρας φαίνεται ότι τελικά είναι μικρότερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

    Όπως επισημαίνει, πάντως, η έγκυρη γερμανική εφημερίδα, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες σε σχέση με το εάν η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα πακέτο στήριξης προς την Κύπρο, καθώς τα γερμανικά κόμματα έχουν ήδη αντιδράσει στην προοπτική να διασωθούν οι κυπριακές τράπεζες.

    [09] Συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο 2012, στην Ισπανία

    Η ύφεση της ισπανικής οικονομίας έγινε βαθύτερη στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς η εγχώρια ζήτηση επιβαρύνθηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Το ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,3%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (INE). Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η μείωση του ΑΕΠ ήταν 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2012 η μείωση ανήλθε σε 1,37%.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να συστήσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ισπανίας για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς η ανεργία στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 26% ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

    Η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εγχώρια ζήτηση μπορεί να μειώθηκε έως και 3,9% το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος - σχεδόν διπλάσια μείωση σε σχέση με το 2011 -, καθώς η παραγωγή υπέφερε από την επιβολή μέτρων λιτότητας, πέντε φορές μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Στην τελευταία δέσμη μέτρων περικόπηκαν οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο και τα επιδόματα ανεργίας, ενώ αυξήθηκαν οι συντελεστές του ΦΠΑ.

    Επιμέλεια: Α. Χαραλαμπίδης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 January 2013 - 11:30:25 UTC