Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην κυκλοφορία οι πρώτοι συρμοί του μετρό
  • [02] Στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως η αξία του λαθρεμπορίου στα καύσιμα
  • [03] Στο ΕΣΠΑ ως ιστορικό σύνολο το πρώην 401 στρατιωτικό νοσοκομείο
  • [04] Άμεση ανάκληση της επιστράτευσης των εργαζομένων στο μετρό ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Πορεία εργαζομένων προς τον σταθμό του μετρό "Άγιος Αντώνιος"
  • [06] Συνάντηση εκπροσώπου του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
  • [07] Αγώνας δρόμου για να επαναλειτουργήσουν έως το απόγευμα
  • [08] Διαπραγματεύσεις με στόχο συμφωνία στα εργασιακά του ΤΤ
  • [09] Ο Μπ. Μιλπιέ, ο νέος διευθυντής στο μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού

  • [01] Στην κυκλοφορία οι πρώτοι συρμοί του μετρό

    Στις ράγες βγαίνουν σταδιακά οι, έως πρότινος, ακινητοποιημένοι -λόγω της απεργίας των εργαζομένων - συρμοί του μετρό.

    Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μηχανικοί της επιχείρησης, από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων έχουν περάσει από τον έλεγχο συντήρησης και δρομολογούνται δέκα επτά συρμοί.

    Ο πρώτος σταθμός, που άνοιξε πριν από λίγο για το επιβατικό κοινό είναι αυτός στο Πανεπιστήμιο και αναμένεται εκείνος του Συντάγματος.

    [02] Στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως η αξία του λαθρεμπορίου στα καύσιμα

    Στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως διαμορφώνεται η αξία του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, παρά την εξίσωση της φορολογίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

    Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα, μετά από ευρεία σύσκεψη για το λαθρεμπόριο καυσίμων στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη και των υφυπουργών Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά και Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου.

    Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα που αφορούν το λαθρεμπόριο στην αγορά των καυσίμων, το οποίο εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚ και του ΦΠΑ) και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισής του, αν και το μεγαλύτερο μέρος της λαθρεμπορίας έχει αντιμετωπιστεί με την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

    Στη σύσκεψη πάρθηκαν αποφάσεις σχετικές με την επιτάχυνση υλοποίησης των μέτρων και δόθηκαν οι κατάλληλες εντολές, ώστε η επιτάχυνση να γίνει πράξη το αμέσως επόμενο διάστημα.

    [03] Στο ΕΣΠΑ ως ιστορικό σύνολο το πρώην 401 στρατιωτικό νοσοκομείο

    Στο πρόγραμμα ΠΕΠ «Αττική 2007-2013» θα ενταχθεί το έργο της δημιουργίας μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης, βιβλιοθήκης και Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Συνόδου σε τρία από τα διατηρητέα κτίρια του «πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών», στον Λυκαβηττό.

    Η εκτέλεση μέσω ΕΣΠΑ του έργου για την επισκευή, ενίσχυση, διαρρύθμιση και αλλαγή χρήσης των τριών από τα συνολικά επτά χαρακτηρισμένα ως μνημεία (από το ΥΠΑΙΘΠΑ) και διατηρητέα (από το ΥΠΕΚΑ) κτίρια του συγκροτήματος στην περιοχή του Λυκαβηττού εγκρίθηκε χτες ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

    Πριν από ένα μήνα το Συμβούλιο είχε εγκρίνει ομόφωνα και τη μελέτη της ιδιοκτήτριας του συγκροτήματος Εκκλησίας της Ελλάδας για τη μετατροπή των τριών κτιρίων, που βρίσκονται επί των οδών Ιατρίδου και Σουηδίας, σε πολιτιστικούς χώρους.

    Το ιστορικό σύνολο του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείο Αθηνών αποτελεί ένα από τα τελευταία δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι του ιστού του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.

    [04] Άμεση ανάκληση της επιστράτευσης των εργαζομένων στο μετρό ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Αντισυνταγματική και πραξικοπηματική» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος την επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας και ζητούν την άμεση ανάκλησή της, με ερώτηση την οποία κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνουν στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης.

    «H πραξικοπηματική επιβολή του- στρατιωτικού χαρακτήρα- μέτρου της επιστράτευσης στους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ, προκειμένου να καμφθεί ο αγώνας τους, αποτελεί ευθεία επίθεση ενάντια στη συνταγματική νομιμότητα, ενάντια στην ίδια τη δημοκρατία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη "κινεζοποίηση" τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα» αναφέρουν οι υπογράφοντες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας».

    Ειδικά για την αστυνομική επιχείρηση στα Σεπόλια, αναφέρεται ότι «καταδεικνύει αυτό τον επικίνδυνο, αντιδημοκρατικό κατήφορο, στον οποίο ολισθαίνει με τεράστια ταχύτητα η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ».

    [05] Πορεία εργαζομένων προς τον σταθμό του μετρό "Άγιος Αντώνιος"

    Πορεία από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων προς τον σταθμό του μετρό «Άγιος Αντώνιος», πραγματοποιούν αυτήν την ώρα μέλη αλληλέγγυων σωματείων εργαζομένων προς τους εργαζόμενους του μετρό και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Από το πρωί, οι εργαζόμενοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι 200 μέτρα μακριά από την πύλη του αμαξοστασίου στα Σεπόλια, αντιδρώντας στην επίταξη.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς, προσερχόμενος στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους, καθώς του καταλογίζουν ότι δεν στάθηκε στο πλευρό των απεργών.

    [06] Συνάντηση εκπροσώπου του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού, ειδικού συντονιστή για τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο Νίκου Αναστασόπουλου, με την τριμελή αντιπροσωπεία των απεργών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που είχαν συγκεντρωθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου Γιάννης Στεφανόπουλος, ο κ. Αναστασόπουλος τους ενημέρωσε ότι έχουν μελετηθεί διαφορετικά σενάρια και προτάσεις για το κάθε ναυπηγείο ξεχωριστά, αλλά οι τελικές προτάσεις θα εξεταστούν σε ειδική σύσκεψη που θα γίνει για τον σκοπό αυτόν υπό τον πρωθυπουργό, σε χρονική στιγμή που δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

    Σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη απόφαση κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τον Χ. Αλμούνια στις Βρυξέλλες, για να αναλάβουν τα ναυπηγεία τη ναυπήγηση πολεμικών σκαφών τρίτων χωρών.

    Οι απεργοί που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Νίκης έχουν αποχωρήσει και το τμήμα του δρόμου που είχε κλείσει δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.

    Οι εργαζόμενοι στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο πραγματοποίησαν σήμερα γενική απεργία διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων για ένα και πλέον έτος και την κατάργηση της εκ περιτροπής εργασίας, μία ημέρα την εβδομάδα. Παράλληλα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

    [07] Αγώνας δρόμου για να επαναλειτουργήσουν έως το απόγευμα

    Προσπάθειες να ξαναβγούν εντός της ημέρας στις ράγες οι συρμοί του μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ γίνονται από την πλευρά της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ σε συνδυασμό με την προσέλευση των εργαζομένων στα αντίστοιχα μέσα.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση, υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων που φτάνει στους χώρους εργασίας του, έτσι ώστε μέχρι το απόγευμα να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα συγκεκριμένα μέσα, παρά το ότι απαιτούνται χρονοβόρες διαδιακασίες για τη διενέργεια των τυπικών ελέγχων συντήρησης και ασφαλείας στους συρμούς.

    Οι εργαζόμενοι στο μετρό, από την πλευρά τους, δηλώνουν πως ακόμη και να επιδοθούν τα φύλλα επίταξης σε όλους τους εργαζόμενους, «κάτι το οποίο δεν έχει γίνει», όπως υποστηρίζουν, οι συρμοί δεν μπορεί να κυκλοφορήσουν γιατί είναι σε ακινησία πολλές ημέρες και χρήζουν μίας σειράς απαραίτητων ελέγχων για την ασφάλεια μετακίνησης των επιβατών. «Να δώσουν χρόνο στο σύστημα να αποκατασταθεί και να μην προσπαθούν με βεβιασμένες κινήσεις να βγάλουν τους συρμούς. Υπάρχει θέμα ασφάλειας των επιβατών» λένε χαρακτηριστικά.

    Χρονοβόρα, επίσης, θα είναι και η διαδικασία εκκίνησης των συρμών των ΗΣΑΠ, διότι θα πρέπει να επανδρωθούν όλες οι θέσεις εργασίας, προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει. Αντίθετα το τραμ θα μπορέσει να κυκλοφορήσει ταχύτερα.

    Σήμερα πάντως, με την κάλυψη της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων Αθηνών και Πειραιά «χειρόφρενο» έχουν τραβήξει λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακός σιδηρόδρομος (Πειραιάς - Αθήνα - Αεροδρόμιο - Κιάτο) και περιαστικού (γραμμή Πειραιά - Αθήνα - Χαλκίδα). Ωστόσο, η διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ (οδικές συγκοινωνίες) προσέφυγε σήμερα στη Δικαιοσύνη για τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλει.

    Στο μεταξύ, ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια. Μέσα στο κτίριο βρίσκονται οι υπάλληλοι της εταιρείας που έχουν πάρει φύλλο πορείας.

    Οι γύρω δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κοντά στο αμαξοστάσιο πραγματοποιείται συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Μετρό, από διάφορα σωματεία. Στις 3.40 τα ξημερώματα η αστυνομία πραγματοποίησε επέμβαση στο αμαξοστάσιο, μετά την επίταξη από την κυβέρνηση. 'Ανδρες της ΕΚΑΜ, έσπασαν με πολιορκητικό κριό την είσοδο του κτιρίου, στο οποίο μπήκαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

    Ηεπέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους εργαζομένους.

    «Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπ. Ρεβύθης καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης.

    «Όλες αυτές τις ημέρες δεχθήκαμε μια δόλια επίθεση από την κυβέρνηση με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν είχαν καμία λογική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και διεκδικούν τις ΣΣΕ» προσέθεσε, επισημαίνοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

    Σε ότι αφορά τα φύλλα της επίταξης, η επίδοση ξεκίνησε από τις τέσσερις τα ξημερώματα, ωστόσο δεν έχει δοθεί ικανοποιητικός αριθμός για να μπορέσει να λειτουργήσουν τις επόμενες ώρες τα μέσα μεταφοράς. Όλα τα συνδικάτα δηλώνουν πάντως πως είναι σε συνεννόηση μεταξύ τους ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση.

    "Χρέος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζεται ο νόμος και να μην ταλαιπωρείται η κοινωνία", επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ.

    Ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι "μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν ρυθμιστεί τα ζητήματα και θα λειτουργεί το μετρό", ενώ σχολιάζοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για "άκρατο αυταρχισμό", σημείωσε: "άκρατος αυταρχισμός είναι να γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου τις δικαστικές αποφάσεις, να αδιαφορείς για το νόμο, να αδιαφορείς για το κοινωνικό σύνολο. Αυτός είναι ο άκρατος αυταρχισμός, εμείς εφαρμόσαμε το νόμο. Ο νόμος θα εφαρμόζεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Ότι προσφέρει πολιτικές ευκαιρίες ένα τέτοιο σκηνικό είναι κατανοητό. Από εκεί και πέρα χρέος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζεται ο νόμος, χρέος της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί η οικονομία, χρέος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρείται η κοινωνία".

    [08] Διαπραγματεύσεις με στόχο συμφωνία στα εργασιακά του ΤΤ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την τελική συμφωνία όσον αφορά τα εργασιακά.

    Εξάλλου, το πρωί η όλη διαδικασία οδηγήθηκε σε εμπλοκή καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων «η απόφαση της Διοίκησης του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) να αποστείλει μονομερώς ατομικές συμβάσεις εργασίας στους εργαζόμενους του ΤΤ, αποτελεί ωμή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο Σάββατο μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του ΤΧΣ, της Διοίκησης του νέου ΤΤ, της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων"

    Ακολούθησε συνάντηση των εργαζομένων με τον γενικό γραμματέα γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργο και αναμένονται οι εξελίξεις, μετά και από συζητήσεις και με το ΤΧΣ.

    [09] Ο Μπ. Μιλπιέ, ο νέος διευθυντής στο μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού

    Ο γάλλος χορευτής και χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ, που έκανε τη χορογραφία του "Μαύρου Κύκνου", είναι από χθες ο νέος διευθυντής του μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, μίας από τις παλαιότερες και σπουδαιότερες ομάδες χορού στον κόσμο.

    Ο 35χρονος Μιλπιέ, που πέρυσι παντρεύτηκε την βραβευμένη με Όσκαρ πρωταγωνίστρια του "Μαύρου Κύκνου", Νάταλι Πόρτμαν, και απέκτησε μαζί της έναν γιο, θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2014.

    Η ανακοίνωση δια στόματος του διευθυντή της Όπερας του Παρισιού, Νικολά Ζοέλ, έδωσε τέλος σε μήνες εικασιών σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Μπριζίτ Λεφέβρ, διευθύντρια του μπαλέτου από το 1995, η οποία πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη της σεζόν 2013-2014.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 January 2013 - 13:30:23 UTC