Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Λαγκάρντ: Ευρωπαίοι, με το μαλακό τη λιτότητα!
  • [02] Tα μετρητά φεύγουν, το "ψηφιακό πορτοφόλι" έρχεται
  • [03] Να απαντήσει με "συλλογική αντεπίθεση στα αντιλαϊκά μέτρα", καλεί τον λαό το ΚΚΕ
  • [04] Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι
  • [05] Μ. Ντράγκι: Πολλά πρέπει να γίνουν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας
  • [06] Δύο Ελληνες θεωρούνται τα ανερχόμενα αστέρια του αυστραλιανού τένις
  • [07] Εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης συγκεντρωμένοι έξω από το υπ. Ανάπτυξης
  • [08] Στάση εργασίας 12:00 με 15:00 κήρυξε η ΟΛΜΕ
  • [09] Μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, το 9μηνο 2012
  • [10] Μειώθηκε 73% το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο ενδεκάμηνο 2012
  • [11] Συνολικά 116.648 εκθέσεις ΣΔΟΕ σε ΔΟΥ και τελωνεία την τελευταία τετραετία
  • [12] Κατεπείγουσα προσγείωση τουρκικού αεροσκάφους λόγω πυρκαγιάς σε κινητήρα του

  • [01] Κ. Λαγκάρντ: Ευρωπαίοι, με το μαλακό τη λιτότητα!

    Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν "συλλογικά" να διαθέσουν "λίγο περισσότερο χρόνο" για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

    "Πρέπει οι Ευρωπαίοι να διανύσουν μαζί το δρόμο", δήλωσε η Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, ερωτηθείσα σχετικά με το στόχο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας να επαναφέρει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της.

    Ο στόχος αυτός "μάς φαίνεται πως είναι εξαιρετικά φιλόδοξος", συνέχισε η πρώην υπουργός Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερωτήσεις από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    "Δεν πρέπει μόνη της η Γαλλία, μόνη της η Ισπανία, μόνη της η Ελλάδα να πει: 'είναι πολύ δύσκολο για μένα, θα το κάνω πιο σιγά'", δήλωσε η Λαγκάρντ.

    "Είναι καλύτερο να το κάνουν συλλογικά, να διαθέσουν λίγο περισσότερο χρόνο μάλλον παρά να προχωρούν με βήμα ταχύ", επέμεινε η διευθύντρια του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας πως η Ισπανία υπέφερε πέρυσι επειδή μπήκε υπερβολικά γρήγορα στη λιτότητα.

    Ενώ οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ προβλέπουν μια ύφεση το 2013 στη ζώνη του ευρώ, η Λαγκάρντ παραδέχθηκε και πάλι ότι "οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας επί της ανάπτυξης είναι πιο ισχυρές απ' ό,τι είχαμε προβλέψει πριν από 3-4 χρόνια".

    Ήταν μια "εσφαλμένη προσδοκία", δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία υπογράμμισε ωστόσο πως τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν "λίγο πιο μαλακά" για να μην θυσιαστεί η ανάπτυξη.

    [02] Tα μετρητά φεύγουν, το "ψηφιακό πορτοφόλι" έρχεται

    Επανάσταση στις συναλλαγές και στον τρόπο πληρωμών αναμένεται να φέρει τα αμέσως επόμενα χρόνια η ραγδαία αύξηση της χρήσης των λεγόμενων "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων (smart phones) και γενικότερα των φορητών συσκευών (Tablets).

    Τα στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατη ενημέρωση ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο Nίκος Καμπανόπουλος και η Ανδριάνα Παππά διευθυντικό στέλεχος για Ελλάδα και Κύπρο, είναι χαρακτηριστικά και δείχνουν την εκρηκτική άνοδο χρήσης φορητών συσκευών: Χρειάστηκαν 38 χρόνια για να ανέλθει ο αριθμός των χρηστών σταθερού τηλεφώνου σε 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, όταν για χρειάστηκαν 13 χρόνια για την τηλεόραση, και μόλις 4 χρόνια για το διαδίκτυο, 3 χρόνια για το I Pod, 2 χρόνια για το Facebook και το i-phone και ένα χρόνο για το Android.

    Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν πλέον σε ριζική και ταχύτατη αλλαγή του τρόπου συναλλαγών και πληρωμών σε διεθνές επίπεδο που θα έχει αποτέλεσμα στο προσεχές μέλλον τα μετρητά να αποτελούν τρόπο πληρωμής από πολύ μικρό αριθμό πολιτών.

    Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ο κ. Καμπανόπουλος, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Visa, μέχρι το 2020, το ένα τρίτο όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών, θα χρησιμοποιεί το νέο ψηφιακό πορτοφόλι «V.me». Το V.me της Visa προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις online συναλλαγές τους με ένα μόλις κλικ, αφού κάνουν login από το internet browser του κινητού, του tablet, ή του φορητού υπολογιστή τους, χρησιμοποιώντας κάρτες από διαφορετικούς παρόχους. Ήδη το αρχικό λανσάρισμα του ψηφιακού πορτοφολιού γίνεται στην Μ.Βρετανία, την Ισπανία, την Γαλλία θα ακολουθήσει σε Ιρλανδία και Πολωνία ενώ μέχρι το 2015 εκτιμάται ότι θα έρθει και στην Ελλάδα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση πλαστικού χρήματος, ενός ακόμη τρόπου πληρωμών που περιορίζει την χρήση μετρητών με θετικές επιπτώσεις στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του κόστους χρήσης μετρητών, έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα. H online δαπάνη με κάρτες Visa στην Ευρώπη ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 200 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 20% των συναλλαγών που έχει διαχειριστεί η Visa Europe. Ένα ευρώ στα 6,75 ευρώ δαπάνης στην Ευρώπη γίνεται με κάρτες Visa με τη Βρετανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς ένα ευρώ δαπάνης στα 3 ευρώ γίνεται με τις κάρτες της Visa.

    Γενικότερα, όπως εκτιμούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη είναι πλέον θέμα χρόνου η επέκταση και η μετέπειτα ραγδαία ανάπτυξη νέων τρόπων πληρωμών και στην Ελλάδα. Η εποχή όπου η πλειονότητα των καταναλωτών θα κάνει τις συναλλαγές τους "ψηφιακά" μέσω της φορητής συσκευής που έχει μαζί του δεν ανήκει πλέον σε καμιά περίπτωση στο μακρινό μέλλον αλλά προσδιορίζεται να συμβεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. Τραπεζικοί λογαριασμού, πιστωτικές κάρτες, «μετρητά» όλα πλέον θα έχουν ενσωματωθεί στο κινητό τηλέφωνο του κάθε πολίτη και θα του προσφέρουν τη δυνατότητα να αγοράσει από ένα εισιτήριο για το λεωφορείο μέχρι ένα αυτοκίνητο με ένα απλό "κλικ".

    [03] Να απαντήσει με "συλλογική αντεπίθεση στα αντιλαϊκά μέτρα", καλεί τον λαό το ΚΚΕ

    «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των απεργών στο αμαξοστασίο του μετρό, που αποδεικνύει ότι η επιχείρηση "Νόμος και Τάξη" της κυβέρνησης στόχο έχει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

    «Η κρατική βία και καταστολή δεν στρέφεται μόνο εναντίον των εργαζομένων στο μετρό, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει:

    «Ο λαός σαν μια γροθιά να απαντήσει με συλλογική αντεπίθεση και μαζική οργανωμένη απειθαρχία στα αντιλαϊκά μέτρα, τους αντιδραστικούς νόμους και την καταστολή. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Τώρα χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα μέσα συγκοινωνίας».

    [04] Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι

    Αναστάτωση προκάλεσε τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο εμπορικό κέντρο "Αίθριο" στο Μαρούσι.

    Άγνωστος τηλεφώνησε στις 11:42 στην Άμεση Δράση και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε 40 λεπτά. Ο χρόνος παρήλθε χωρίς να σημειωθεί έκρηξη, ωστόσο το εμπορικό κέντρο εκκενώθηκε προληπτικά και ερευνάται από την Αστυνομία.

    [05] Μ. Ντράγκι: Πολλά πρέπει να γίνουν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

    "Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη" για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

    Μετά τη βελτίωση που παρατηρήθηκε στις αγορές, "δεν έχουμε διαπιστώσει την ίδια πρόοδο σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας και ως προς αυτό οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα ", δήλωσε ο Μάριο ντράγκι κατά την ομιλία του στο 43ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [06] Δύο Ελληνες θεωρούνται τα ανερχόμενα αστέρια του αυστραλιανού τένις

    Ενας ομογενής είναι το ανερχόμενο αστέρι του αυστραλιανού -και ίσως- του παγκόσμιου τένις! Πρόκειται για τον 17χρονο Νίκ Κύργιο που είναι ήδη το Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη των τζούνιορ παικτών τένις. Ο Κύργιος (ο πατέρας του Χρήστος είναι Έλληνας και η μητέρα του Νορλάϊλα από την Μαλαισία) δηλώνει πάντως «Έλληνας» και προσθέτει: «Κάποιοι Έλληνες ξέρουν να παίζουν τένις, όπως ο Μαρκ Φιλιππούσης». Ο ίδιος δηλώνει ότι ινδάλματά του είναι ο Φιλιππούσης λόγω της κοινής καταγωγής τους, ο Ρότζερ Φέντερερ για τις απίστευτες επιδόσεις του και ο Τσόγκα για το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του.

    Ο Κύργιος πραγματοποίησε εντυπωσιακές επιδόσεις στους αγώνες τζούνιορ του αυστραλιανού όπεν που γίνεται στη Μελβούρνη και έφτασε στα ημιτελικά. Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης τον ονόμασαν ήδη «Νέο Πύραυλο» μιας και τον παρομοιάζουν με τον Μαρκ Φιλιππούση του οποίου το παρατσούκλι ήταν «Πύραυλος» λόγω της φοβερής ταχύτητας με την οποία κτυπούσε το μπαλάκι του τένις. Ήδη το σέρβις του Κύργιου έφτασε στα 212 χιλιόμετρα.

    Το πιο εντυπωσιακό είναι πως στους ημιτελικούς τζούνιορ του αυστραλιανού όπεν προκρίθηκε ένα άλλο Ελληνόπουλο, ο 16χρονος Θανάσης Κοκκινάκης, από την Αδελαϊδα, φίλος του Κύργιου.

    «Τα σπέσιαλ Κ του αυστραλιανού τένις», όπως γράφει ο τύπος, που τα χαρακτηρίζει «μεγάλα ταλέντα» και καλεί τους αρμόδιους να τα προσέξουν γιατί «έχουν όλα τα φόντα να γράψουν ιστορία στο παγκόσμιο τένις».

    [07] Εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης συγκεντρωμένοι έξω από το υπ. Ανάπτυξης

    Περίπου 200 απεργοί εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Νεωρίου Σύρου και μέλη σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης βρίσκονται συγκεντρωμένοι επί της οδού Νίκης, μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως, κάτω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Αυτή τη στιγμή, τριμελής αντιπροσωπεία των εργαζομένων έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Συντάγματος διεξάγεται κανονικά.

    Επίσης, στο ίδιο σημείο άρχισε και συγκέντρωση των εργαζομένων της ΕΘΕΛ, ενώ αναμένονται και εργαζόμενοι από άλλα σωματεία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Το ρεύμα της Βασιλίσσης Σοφίας προς το Χίλτον στο ύψος της εισόδου της Βουλής είναι κλειστό.

    [08] Στάση εργασίας 12:00 με 15:00 κήρυξε η ΟΛΜΕ

    Tρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι κήρυξε για σήμερα η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), για να διευκολυνθούν οι καθηγητές που θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις 12.30 Λένορμαν και Κηφισού.

    To ΔΣ της ΟΛΜΕ σε σχετική ανακοίνωση, αφού καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους. Συγχρόνως, καλεί τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών να εκφράσουν -όπως σημειώνει- με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς.

    [09] Μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, το 9μηνο 2012

    Κατά 20,2% ήταν μειωμένο το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, μετά την περαιτέρω πτώση του κατά 22,2% τον περασμένο Νοέμβριο.

    Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εισαγωγών (λόγω δραστικού περιορισμού της εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης) και στην, έστω και με βραδύτερους ρυθμούς, αύξηση των εξαγωγών.

    [10] Μειώθηκε 73% το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο ενδεκάμηνο 2012

    Σημαντική βελτίωση εμφανίζει το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2012.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο διάστημα αυτό, το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 13,4 δισ. ευρώ ή 73% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και διαμορφώθηκε σε 5,1 δισ. ευρώ.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 6,7 δισ. ευρώ, τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 5,4 δισ. ευρώ, καθώς και την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 1,1 δισ. ευρώ) και του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 253 εκατ. ευρώ).

    Ειδικότερα, στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος συνέβαλε η αύξηση των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 2,4%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό 14,6%.

    Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στο ενδεκάμηνο οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών αντιθέτως το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκε την περίοδο αυτή κατά 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,6%.

    [11] Συνολικά 116.648 εκθέσεις ΣΔΟΕ σε ΔΟΥ και τελωνεία την τελευταία τετραετία

    Σε 116.648 ανέρχονται συνολικά οι εκθέσεις που έχει αποστείλει το ΣΔΟΕ στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και τα Τελωνεία της χώρας, από το 2009 έως τις 30.11.2012, για τις περαιτέρω δικές τους ενέργειες επί θεμάτων προστίμων και οφειλών φορολογουμένων.

    Τούτο γίνεται γνωστό σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου. Όπως, ωστόσο, σημειώνει ο υφυπουργός «η είσπραξη προστίμων που επιβλήθηκαν συνεπεία ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ καθίσταται δυσχερής, λόγω του μεγάλου ύψους αυτών αλλά και του γεγονότος ότι οι υπόχρεοι καταβολής τους φυσικά ή νομικά πρόσωπα στερούνται, στις πλείστες των περιπτώσεων, περιουσιακών στοιχείων κατά το χρόνο επιβολής και βεβαίωσης αυτών».

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είχε απευθύνει την ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να ενημερωθεί αν υπάρχουν συνολικά απογραφικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από το ΣΔΟΕ από το 2009 έως και σήμερα και ποιο είναι το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί και το ποσό που έχει εισπραχθεί.

    [12] Κατεπείγουσα προσγείωση τουρκικού αεροσκάφους λόγω πυρκαγιάς σε κινητήρα του

    Ένα αεροσκάφος της Turkish Airlines, το οποίο μετέφερε 114 επιβάτες, έκανε το βράδυ της Πέμπτης κατεπείγουσα προσγείωση, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, στο αεροδρόμιο της Σμύρνης (δυτική Τουρκία) παρά το γεγονός ότι ο ένας κινητήρας του είχε πιάσει φωτιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ίδια η εταιρεία.

    Το επιβατικό αεροπλάνο, το οποίο είχε απογειωθεί στις 23:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από την Κωνσταντινούπολη εκτελώντας πτήση προς τη Σμύρνη, χτυπήθηκε κατά την διάρκεια της πτήσης του από έναν κεραυνό, που προκάλεσε φωτιά στον έναν από τους δύο κινητήρες του.

    Το συμβάν προκάλεσε πανικό μεταξύ των επιβατών, αλλά η φωτιά είχε σβήσει μέχρι να προσγειωθεί το αεροπλάνο, χάρη στο σύστημα πυρόσβεσης των κινητήρων.

    Τον περασμένο μήνα, ένα Airbus A330 της Turkish Airlines το οποίο μετέφερε 278 επιβάτες και είχε 10μελές πλήρωμα είχε βγει από τον διάδρομο πριν από την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ. Σε εκείνο το επεισόδιο επίσης δεν είχε σημειωθεί κανένας τραυματισμός.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 January 2013 - 11:30:24 UTC