Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό δίνει ο Ντάνιελ Ντει Λούις
  • [02] Δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση αμαξοστοιχιών στην Ελβετία
  • [03] Ενιαίο δίκτυο συναλλαγών για τα ΑΤΜ των Πειραιώς - ATEbank και Geniki Bank
  • [04] Τρεις ακτιβίστριες κουρδικής καταγωγής νεκρές με μία σφαίρα στο κεφάλι, στο Παρίσι
  • [05] Συμφώνησε με τη Γαλατασαράι ο Γουέσλι Σνάιντερ
  • [06] Κινητά μνημεία χαρακτηρίστηκαν αντικείμενα του Τατοΐου
  • [07] Σε χειμέριο ύπνο έπεσαν οι αρκούδες στο Καταφύγιο του Νυμφαίου
  • [08] Επιστρέφει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης
  • [09] Ο Βρετανός στρατηγός Μάικλ Ρόουζ θα καταθέσει στη δίκη Μλάντιτς στη Χάγη
  • [10] Η ζωή και η ποίηση της Κατερίνας Γώγου στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη

  • [01] Νέο ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό δίνει ο Ντάνιελ Ντει Λούις

    Ο ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λούις, έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσει ξανά τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών και με αφορμή την πρεμιέρα της νέας του ταινίας, όπου υποδύεται τον Αμερικανό πρόεδρο Λίνκολν.

    Η προηγούμενη επίσκεψη του ηθοποιού ήταν στις 14/2/2008 με αφορμή την ταινία «Θα χυθεί αίμα» και πάλι για την ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.

    H αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας, θα γίνει στο Παλλάς, στις 22 Ιανουαρίου και τα έσοδα, με δική του επιθυμία, θα διατεθούν υπέρ των σκοπών του Πρότυπου Κέντρου «Πόρτα Ανοιχτή», της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, της οποίας την δράση γνωρίζει καλά και υποστηρίζει πάντα.

    Όπως και στις προηγούμενες επισκέψεις του στην Αθήνα, ο Ντάνιελ Ντέι Λούις μετά την προβολή της ταινίας, θα κουβεντιάσει με το κοινό.

    Ο Ιρλανδός ηθοποιός, κάτοχος δύο Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για τις ταινίες «Θα χυθεί αίμα» και «Το αριστερό μου πόδι», οδεύει πιθανώς και πάλι προς τις υποψηφιότητες των Οσκαρ, με την ταινία «Lincoln», όπου υποδύεται τον 16ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει 10 υποψηφιότητες για τα βραβεία BAFTA, της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

    [02] Δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση αμαξοστοιχιών στην Ελβετία

    Δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν σήμερα το πρωί στη βορειοανατολική Ελβετία κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόιχάουζεν αλ Ράινφαλ, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

    Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων και τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους, αλλά τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30 τραυματίες, ενώ αναφέρουν ότι ασθενοφόρα από τη Γερμανία μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Το τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 07.30 τοπική ώρα (08.30 ώρα Ελλάδος).

    [03] Ενιαίο δίκτυο συναλλαγών για τα ΑΤΜ των Πειραιώς - ATEbank και Geniki Bank

    Δωρεάν όλες τις συναλλαγές τους μέσα από το κοινό πλέον δίκτυο των 1.730 ΑΤΜ μπορούν να διενεργούν από χθες όλοι οι πελάτες της Geniki Bank της πρώην ATEbank και της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τραπεζας Πειραιώς.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποκτήσει την Geniki bank και το υγιές τμήμα της ATEbank.

    [04] Τρεις ακτιβίστριες κουρδικής καταγωγής νεκρές με μία σφαίρα στο κεφάλι, στο Παρίσι

    Τρεις γυναίκες κουρδικής καταγωγής βρέθηκαν νεκρές τη νύκτα με μία σφαίρα στο κεφάλι στο Κουρδικό Ινστιτούτο στο Παρίσι, έγινεγνωστόσήμερααπό αστυνομική πηγή. Το ένα από τα θύματα είναι η Φιντάν Ντογάν, 32 ετών, υπεύθυνη του κουρδικού κέντρου ενημέρωσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λεόν Εντάρ, υπεύθυνος της ομοσπονδίας των κουρδικών οργανώσεων. Οι δύο άλλες γυναίκες, των οποίων δεν αποκάλυψε την ταυτότητα, ήταν επισκέπτριες του Ινστιτούτου, επίσης ακτιβίστριες κουρδικής καταγωγής.

    Το κέντρο ενημέρωσης του Κουρδιστάν βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του 10ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας. "Η σκηνή παραπέμπει σε εκτέλεση, αλλά έρευνα διεξάγεται για να διαλευκανθούν οι ακριβείς συνθήκες του δράματος", δήλωσε αστυνομική πηγή. Δεκάδες μέλη της κουρδικής κοινότητας του Παρισιού έχουν συγκεντρωθεί έξω από το οίκημα, όπου παραμένουν τα τρία πτώματα.

    [05] Συμφώνησε με τη Γαλατασαράι ο Γουέσλι Σνάιντερ

    Το «μεγάλο κόλπο» στις μεταγραφές είναι έτοιμη να κάνει η Γαλατασαράι, καθώς σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, έχει συμφωνήσει με τον Γουέσλι Σνάιντερ.

    Ο Ολλανδός σούπερ σταρ και πολυτιμότερος παίκτης της Ιντερ τη χρονιά του «τρεμπλ» (2010) βρίσκεται προ των πυλών της εξόδου από το Σαν Σίρο από τον περασμένο Νοέμβριο.

    Τότε, αρνήθηκε να υπογράψει επέκταση του συμβολαίου του με μειωμένες αποδοχές και έχει παροπλιστεί. Θεωρείται δεδομένο ότι θα αποχωρήσει από το καμπιονάτο και σύμφωνα με την εφημερίδα «Milliyet» έχει ήδη συμφωνήσει με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης σε διετές συμβόλαιο συνεργασίες αντί 8 συνολικά εκατ. ευρώ.

    [06] Κινητά μνημεία χαρακτηρίστηκαν αντικείμενα του Τατοΐου

    Πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, γυναικείες παραδοσιακές στολές, αρχειακό υλικό, και άλλα αντικείμενα από το διατηρητέο συγκρότημα του τέως βασιλικού κτήματος Τατοΐου, (ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου), χαρακτηρίστηκαν με απόφαση του υπουργού πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ως κινητά μνημεία.

    Πρόκειται ειδικότερα για:

    -Δέκα τρία αντικείμενα in situ στο ιπποστάσιο και δώδεκα στα μαγειρεία, διότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των δύο κτιρίων.

    -Τριακόσια ενενήντα πέντε αντικείμενα του ιπποστασίου και εκατόν σαράντα τέσσερα των μαγειρείων.

    -Εννέα ενυπόγραφους πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι εντοπίστηκαν στον χώρο του στάβλου.

    -Εννέα ενδυματολογικά σύνολα γυναικείων παραδοσιακών φορεσιών και ένα μεμονωμένο τμήμα φορεσιάς, αποτελούμενα συνολικά από σαράντα τέσσερα τεμάχια, τα οποία εντοπίστηκαν στο χώρο του φουαγιέ του θεάτρου το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο της Βασιλικής Έπαυλης και τρία υφασμάτινα αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από το κτίριο των ανακτόρων.

    -Έντεκα αντικείμενα με αρχειακό υλικό που προέρχεται από τη βασιλική έπαυλη και

    -Οκτώ ομάδες αντικειμένων μικροτεχνίας που εντοπίστηκαν στη βασιλική έπαυλη.

    [07] Σε χειμέριο ύπνο έπεσαν οι αρκούδες στο Καταφύγιο του Νυμφαίου

    Σε χειμέριο ύπνο έπεσαν οι αρκούδες που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του "Αρκτούρου" στο Νυμφαίο της Φλώρινας. Οι έως τώρα καλές καιρικές συνθήκες κρατούσαν ξύπνιες τις δώδεκα πρώην αιχμάλωτες αρκούδες, οι οποίες είχαν όλο το χρόνο να προετοιμάσουν τις φωλιές τους σαν να ζουν σε φυσικό περιβάλλον. Ραντεβού με τους επισκέπτες δίνουν και πάλι τον Μάρτιο, στις αρχές της άνοιξης.

    Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία στο Νυμφαίο της Φλώρινας έπεσεαρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Σήμερα ο υδράργυρος έδειχνε -14 βαθμούς Κελσίου και όλα είναι χιονισμένα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και αυτό το τοπίο οι αρκούδες έπεσαν σε χειμέριο ύπνο.

    "Πέρσι που είχαμε πιο βαρύ χειμώνα οι αρκούδες κοιμήθηκαν νωρίτερα. Φέτος είμαστε σε λογικά πλαίσια. Τα ζώα του καταφυγίου έκαναν όλη την προεργασία, έφτιαξαν τις δικές τους φωλιές, όπως κάνουν και οι αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση, και έπεσαν σε χειμέριο ύπνο, ακολουθώντας τον βιολογικό τους κύκλο", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια επικοινωνίας του "Αρκτούρου", Βάσω Πετρίδου.

    [08] Επιστρέφει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης

    Έτοιμος να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης. Με σημερινή του δήλωση χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αναγκαίο και θετικό το κάλεσμα» που έκανε χθες ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ, «για την επανασυσπείρωση, χωρίς προαπαιτούμενα, όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην προοπτική της παράταξής μας». Εξάλλου, χαρακτηρίζει «ενεργό τη συμμετοχή του» στην προσυνεδρική διαδικασία, την οποία θεωρεί «αυτονόητη».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε χθες στη Βουλή με τον κ. Βενιζέλο και συζήτησαν διάφορα θέματα. Κατόπιν αυτών αναμένεται η επιστροφή του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων βουλευτών από τους διαγραφέντες.

    Η δήλωση του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής:

    «Θεωρώ εξαιρετικά αναγκαίο και θετικό το κάλεσμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την επανασυσπείρωση χωρίς προαπαιτούμενα όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην προοπτική της παράταξής μας εν όψει του κρίσιμου Συνεδρίου. Είναι χρέος μας να οργανώσουμε ένα γνήσιο, ανοιχτό, αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό Συνέδριο που θα γίνει αφετηρία για την ανασύνταξη του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου. Είναι αυτονόητη η ενεργός συμμετοχή και συμβολή μου, με τις προτάσεις και τις θέσεις μου σ'αυτή την πορεία».

    [09] Ο Βρετανός στρατηγός Μάικλ Ρόουζ θα καταθέσει στη δίκη Μλάντιτς στη Χάγη

    Η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός στρατηγός Μάικλ Ρόουζ θα έιναι ένας από τους μάρτυρες που θα καταθέσει στη δίκη του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς.

    Ο στρατηγός Ρόουζ, ο οποίος είχε τη διοίκηση των δυνάμεων της UNPROFOR στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη από τον Ιανουάριο του 1994 ως τον Ιανουάριο του 1995, έχει ήδη καταθέσει στη δίκη του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και στη δίκη του στρατηγού Στάνισλαβ Γκάλιτς, ο οποίος ήταν διοικητής συγκεκριμένης δύναμης του σερβοβοσνιακού στρατού, την περίοδο του εμφυλίου στη Βοσνία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας του ICTY, ο Βρετανός στρατηγός θα καταθέσει για την πολιορκία του Σαράγεβο και τις συχνές επαφές του με τον Κάρατζιτς, τον Μλάντιτς και άλλους αξιωματούχους.

    Η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς θα συνεχιστεί σήμερα, ύστερα από διακοπή τριών εβδομάδων, στο ICTY.

    Επιμέλεια: Σ. Παπαδοπούλου

    [10] Η ζωή και η ποίηση της Κατερίνας Γώγου στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη

    Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται εφέτος, από τον πρόωρο θάνατο της Κατερίνας Γώγου.'Ανθρωπος ασυμβίβαστος, μέσα από τους οργισμένους στίχους της, καταδίκαζε τον πόνο και την αθλιότητα γύρω της.«Ανθρωποι πηδάνε από τα μπαλκόνια τους ανεμίζοντας την κάρτα ανεργίας. Ζήσαμε σκυμμένοι αιώνες αδικίας. Αιώνες μοναξιάς», έγραφε σε έναν από τους πολλούς, τρυφερούς στίχους της.

    Η Κατερίνα Γώγου γνωστή κυρίως από δευτεραγωνιστικούς ρόλους στον ελληνικό κινηματογράφο του 60 και ποιήτρια, δημοφιλής από τα ποιήματα της στην δεκαετία του 80, «κάηκε σαν το κερί», στα 53 της χρόνια, τον Οκτώβριο του 1993, μετά από καταδύσεις στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

    Η ποίησή της, ενέπνευσε το ολοκαίνουργιο θεατρικό έργο «Πέρασα με κόκκινο», της δημοσιογράφου-συγγραφέως, Σοφίας Αδαμίδου, το οποίο ανεβαίνει από τις 21 Ιανουαρίου, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

    «Δεν θέλησα να αποδώσω στο σενάριο μια βιογραφία της», είπε στο ΑΜΠΕ, η Σοφία Αδαμίδου, αλλά «το παρόν της ποίησης της, μέσα από την απόσταση των 20 χρόνων απουσίας της. Το έργο της Κατερίνας Γώγου, προβάλει οξύτατα, την διαμαρτυρία και την αγανάκτησή της για τις τερατώδεις δυνατότητες του κοινωνικού μηχανισμού, να καταστρέφει τον άνθρωπο και τη ζωή» .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 January 2013 - 9:30:22 UTC