Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους οικονομικούς εισαγγελείς οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [02] Υποστήριξη Δ. Αβραμόπουλου στις προσπάθειες Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [03] Σύσκεψη αυτή των ώρα Σαμαρά -Στουρνάρα - Μεϊμαράκη στο υπουργείο Οικονομικών
  • [04] Π. Καμμένος και Αλ. Τσίπρας συνομίλησαν για την Προανακριτική
  • [05] Ν. Δένδιας: «Δεν θα επιτρέψουμε να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη»
  • [06] ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ καταδικάζουν την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ
  • [07] Το ΚΚΕ υπέρ προκαταρκτικής επιτροπής για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο

  • [01] Στους οικονομικούς εισαγγελείς οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, στο γραφείο τους στο ΣΔΟΕ, βρίσκονται οι τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, τα ονόματα των οποίων απαλείφθηκαν από τη λίστα, που παρέδωσαν οι γαλλικές Αρχές το 2010.

    Η εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της και ο σύζυγος της αδελφής της προσήλθαν στους εισαγγελείς συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους, Γιώργο Στεφανάκη, και προτίθενται να καταθέσουν υπομνήματα με τις εξηγήσεις τους για τα πέντε αδικήματα, που ερευνώνται σε βάρος τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις ύποπτοι υποστηρίζουν ότι τα ποσά, που καταγράφονται στη «λίστα Λαγκάρντ», είναι νομίμως αποκτηθέντα και φορογημένα και ως εκ τούτου δεν είχαν κανένα κίνητρο για να ζητήσουν την αφαίρεση των ονομάτων τους από το επίμαχο αρχείο. Φέρονται, επίσης, να τονίζουν ότι από τις φορολογικές τους δηλώσεις δικαιολογούνται απόλυτα τα κατατεθέντα ποσά. Σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό που στη λίστα εμφανίζεται κλειστός, ο σύζυγος της έτερης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντινου, φέρεται να ισχυρίζεται ότι έκλεισε το 2005 και τα ποσά επανήλθαν στην Ελλάδα.

    Για συμπληρωματικές, εξάλλου, εξηγήσεις κάλεσαν οι εισαγγελείς τούς δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ με βάση τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει στην πορεία της έρευνας για τη νόθευση της λίστας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι κύριοι Καπελέρης και Διώτης δεν καλούνται να λογοδοτήσουν για νέο αδίκημα, πλην αυτών της υπεξαγωγής εγγράφου και παράβασης καθήκοντος σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου για τα οποία έχουν ηδη διατυπώσει εγγράφως τις θέσεις τους. Και οι δύο, πάντως, ζήτησαν προθεσμία για τις συμπληρωματικές καταθέσεις τους, ώστε να ενημερωθούν για το νέο υλικό που έχει συγκεντρωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Το ΚΚΕ υπέρ προκαταρκτικής επιτροπής για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο

    [02] Υποστήριξη Δ. Αβραμόπουλου στις προσπάθειες Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Ιδέες και προτάσεις για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης περιλαμβάνει, κατά δήλωσή του, η επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και αύριο, στα Σκόπια. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, υπογραμμίζοντας την ειλικρίνεια της ελληνικής στάσης. Τόνισε πως εξετάζεται η δυνατότητα εντατικοποίησης των συνομιλιών και υπενθύμισε ότι η ελληνική πρόταση του μνημονίου «είναι πάνω στο τραπέζι» και αποτελεί «σημαντική συνεισφορά». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την καταλληλότητα της συγκυρίας, λόγω της πολιτικής κρίσης στα Σκόπια, παρατήρησε ότι ποτέ δεν υπάρχει η ιδανική συγκυρία, γι' αυτό «πρέπει να αξιοποιείται παραγωγικά ο χρόνος» ενώ δήλωσε «αισιόδοξος» διότι «αλλιώς, δεν θα΄κανε αυτήν τη δουλειά».

    Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην εντολή και τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς και ενημέρωσε, διεξοδικά, τον συνομιλητή του για την ελληνική πρόταση υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Σημειώνεται, ακόμα, ότι η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση και την πολιτική βούληση για την επίτευξη προόδου, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επί τη βάσει σκέψεων και ιδεών που έχει επεξεργασθεί ο κ. Νίμιτς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

    [03] Σύσκεψη αυτή των ώρα Σαμαρά -Στουρνάρα - Μεϊμαράκη στο υπουργείο Οικονομικών

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έχει, από τις 2 μετά το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Η συνάντηση, στην οποία είναι παρών και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πραγματοποιείται στο γραφείο του υπουργού, όπου ο πρωθυπουργός μετέβη μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

    [04] Π. Καμμένος και Αλ. Τσίπρας συνομίλησαν για την Προανακριτική

    Για τις επαφές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του προέδρου του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, σχετικά με την πρότασή τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη "λίστα Λαγκάρντ" μίλησε το πρωί ο Βασίλης Καπερνάρος.

    «Με τον κ. Τσίπρα συνομίλησε (σσ ο κ. Καμμένος) τρεις φορές. Ξεκινήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα είπαμε, αλλά μας αρνήθηκαν. Γι' αυτό, στείλαμε σε όλους τους βουλευτές και περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι να δούμε ποιοι θα συμφωνήσουν εγγράφως» ανέφερε βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Β. Καρπενάρος είπε πως δεν μπορεί να εξηγήσει αυτήν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, «που όχι εμμονή και επιμονή, αλλά ούτε αναφορά στον κ. Παπανδρέου» περιλαμβάνει και προσέθεσε: «Γι' αυτό ο Πάνος Καμμένος προσωπικά πήρε τηλέφωνο τον κ. Τσίπρα. Θέλαμε να πούμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι βγαίνει από τα πραγματικά περιστατικά. Να αναζητήσετε τη σκοπιμότητα και τη φιλαλήθεια».

    [05] Ν. Δένδιας: «Δεν θα επιτρέψουμε να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη»

    Να πάρουν θέση όλα τα κόμματτα και η κοινωνία για το θέμα των καταλήψεων δημόσιων χώρων, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του για την ανακατάληψη της "βίλας Αμαλίας" και την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τις αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν για τηβ απομάκρυνση των καταληψιών.

    «Η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη», ανέφερε ο κ. Δένδιας και χαρακτήρισε «μέγιστη πρόκληση στο δημοκρατικό πολίτευμα και την ομαλότητα», την κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικού κόμματος, συγκεκριμένα της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ τόνισε ότι «έχουν υποχρέωση όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως, να τοποθετηθούν επ΄αυτού».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχουν ευθύνες στην Αστυνομία για πλημμελή φύλαξη των συγκεκριμένων κτιρίων ο υπουργός απάντησε οτι «δεν τίθεται θέμα ευθυνών, γιατί είναι πολλά τα δημόσια κτίρια και δεν μπορεί η Αστυνομία να βρίσκεται παντού», ενώ επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να κυβερνούν τα ΜΑΤ, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει και η ίδια η κοινωνία τι ακριβώς θέλει».

    [06] ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ καταδικάζουν την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ

    Με τον πιο απερίφραστο τρόπο καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της παράταξης, Φώφης Γεννηματά, «τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και την παρεμπόδιση, έστω και για λίγες ώρες, της λειτουργίας ενός κοινοβουλευτικού κόμματος».

    Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως και η ανακατάληψη της βίλας Αμαλίας, δυστυχώς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εδράζονται σε αντιλήψεις περί "καλής και κακής βίας" και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πολιτών». Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «δυστυχώς, κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι δηλώσεις τους περί "αντιασφυξιογόνων μασκών, ροπάλων και μολότοφ" σαν είδη πρώτης ανάγκης για την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας, νομιμοποιούν τελικά την άσκηση τυφλής βίας και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταδικάζει επίσης την κατάληψη, ενώ αναφερόμενος στην προσπάθεια ανακατάληψης της βίλας Αμαλία κατηγορεί την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

    Για τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κατηγορηματική καταδίκη του, υπογραμμίζοντας ότι «για μας ο δρόμος της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας είναι ο δρόμος των ειρηνικών ενωτικών μαζικών αγώνων που βαδίζουμε, με την πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας

    «Το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάληψη των γραφείων της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ). Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού. Δίνουν προσχήματα και επιχειρήματα στην κυβέρνηση να κλιμακώσει τον αυταρχισμό κατά του λαϊκού κινήματος» επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    «Η θέση του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι τα διάφορα δημόσια κτίρια και χώροι που βρίσκονται ειδικά στα κέντρα μεγάλων πόλεων και είναι αναξιοποίητοι πρέπει να αξιοποιηθούν με ευθύνη των Δήμων για την αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων λαϊκών προβλημάτων στη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων, τη δημιουργία παιδικών σταθμών, κέντρων απεξάρτησης κ.α. Τέτοιες διεκδικήσεις πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις στις γειτονιές και το εργατικό λαϊκό κίνημα» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ με αφορμή τα γεγονότα στη «βίλα Αμαλία».

    [07] Το ΚΚΕ υπέρ προκαταρκτικής επιτροπής για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο

    Ενδείξεις για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εκτιμά ότι υπάρχουν το ΚΚΕ. Επισημαίνει δε, ταυτόχρονα, ότι η έρευνα της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ» θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες κάθε άλλου εμπλεκόμενου, ιδίως των κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμου.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ του ΚΚΕ τονίζει ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για τον κ. Παπακωνσταντίνου, για νόθευση εγγράφου, υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία, παράβαση καθήκοντος και πλαστογραφία και για τον κ. Βενιζέλο, για υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία και παράβαση καθήκοντος.

    Αναφέρει, ωστόσο, ότι η έρευνα της υπόθεσης θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες των κάθε άλλου εμπλεκόμενου, ειδικά για τους Γ. Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, «που, ως πρώην πρωθυπουργοί, είχαν την πρώτη, τουλάχιστον, πολιτική ευθύνη».

    Η ΚΟ του κόμματος σημειώνει επιπλέον- και μεταξύ άλλων- ότι ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που του στήνουν, για να καλλιεργήσουν τον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση, ώστε να διευκολυνθεί το πέρασμα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 January 2013 - 13:30:24 UTC