Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρισμός με αναπηρικό αμαξίδιο, μία πρόκληση για την Ελλάδα
  • [02] Συνεχίζονται οι απολογίες μελών του κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών
  • [03] Οι «κρυφές» θερμίδες του αλκοόλ
  • [04] Το Σαββατοκύριακο θα εγχειρισθεί, πιθανότατα, ο Κωνστ. Μητσοτάκης
  • [05] Κύπρος: Ύστατη προσπάθεια για χρέος και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης
  • [06] Σαλμάν Ρούσντι: Στο έλεος του θρησκευτικού φανατισμού
  • [07] Το λειτουργικό σύστημα Ubuntu έρχεται και στα «έξυπνα» κινητά
  • [08] Σταμάτησε η διαρροή από την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Kulluk της Shell
  • [09] Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα προτού γεννηθούν
  • [10] Θ. Πάγκαλος: «Πολιτικές ευθύνες έχουν όλοι όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση»
  • [11] Στις 8/1 η απόφαση για κατάργηση ή μη του θρησκευτικού όρκου
  • [12] Ελαφρά μείωση της ανεργίας στην Ισπανία τον Δεκέμβριο
  • [13] «Εντός του 2013 οι διαπραγματεύσεις Σερβίας - ΕΕ»

  • [01] Τουρισμός με αναπηρικό αμαξίδιο, μία πρόκληση για την Ελλάδα

    Ο 19χρονος Γιόζεφ από τη Μεγάλη Βρετανία λατρεύει την ελληνική ιστορία και αρχαιολογία. Πάσχει από μυοπάθεια σε τελικό στάδιο, οι γιατροί τού δίνουν λίγους μήνες ζωής, αλλά παρόλα αυτά, πριν από έναν μήνα έκανε πραγματικότητα το όνειρό του για μία οκταήμερη επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Αντίστοιχα, δύο τετραπληγικά αδέρφια από το Μπαχρέιν, αφού περιηγήθηκαν σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στη νότια Ελλάδα, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, θέλουν τώρα να "ανηφορίσουν" προς τον ελληνικό Βορρά, φτάνοντας μέχρι την Καβάλα, με στόχο να κάνουν πολιτιστικό και αρχαιολογικό τουρισμό.

    Άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες, σαν τον Γιόζεφ ή τα δύο αδέρφια από το Μπαχρέιν, είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια για να επισκεφτούν την Ελλάδα. Ωστόσο, όταν φτάνουν στον προορισμό τους, δεν μπορούν να δουν όλα όσα θα ήθελαν.

    Ο λόγος; Πολλά από τα αξιοθέατα της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και των Δελφών, αλλά και οι περισσότερες από τις παγκοσμίως διάσημες παραλίες της, δεν είναι πλήρως- ή έστω και μερικώς- προσβάσιμα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα κι άλλες αναπηρίες.

    Τα παραπάνω εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης και η Γιάννα Τσερπέλη, στέλεχος του εξειδικευμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου για άτομα με αναπηρία, "Christianakis Travel".

    Μία προσβάσιμη παραλία σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής

    "Δυστυχώς, οι υποδομές της χώρας, τουριστικού ενδιαφέροντος και γενικές, είναι κατά κύριο λόγο απροσπέλαστες και αφιλόξενες για άτομα με αναπηρία. Και δεν μιλάμε μόνο για την πρόσβαση σε έναν χώρο καθεαυτόν, αλλά και για την προσβασιμότητα σε μία υπηρεσία ή ένα αγαθό. Για παράδειγμα, δεν αρκεί να υπάρχει μια ράμπα για να μετακινηθεί κάποιος στην παραλία, πρέπει να μπορεί και να μπει και στη θάλασσα. Από αυτή την άποψη, σήμερα- και ύστερα από πάρα πολλές προσπάθειες- είναι προσβάσιμη μόλις μία παραλία σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής" εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ.Βαρδακαστάνης και προσθέτει ότι το να γίνει προσβάσιμη μία παραλία μπροστά από ένα ξενοδοχείο δεν είναι φιλευσπλαχνία, αλλά απόδοση δικαιώματος και ταυτόχρονα σωστή επιχειρηματική κίνηση.

    Ατενίζοντας την Ακρόπολη, κάποτε από μακριά

    "Ξέρετε πώς είναι να ταξιδεύει κάποιος χιλιάδες χιλιόμετρα για να χαρεί τη θάλασσα της Ελλάδας ή να επισκεφτεί έναν αρχαιολογικό χώρο και να μην μπορεί να το κάνει;" λέει από την πλευρά της στο ΑΜΠΕ η Γιάννα Τσερπέλη, στέλεχος του μοναδικού εξειδικευμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου για άτομα με αναπηρία, το οποίο διαθέτει ακόμη και στόλο ειδικών μίνι λεωφορείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση αναγκών των τουριστών με αμαξίδια.

    "Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε τους πελάτες μας σχεδόν αποκλειστικά στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης, γιατί είναι αρκετά έως πολύ δύσκολο να βρούμε άλλα, 100% προσβάσιμα εστιατόρια, με ράμπα για να μπει κάποιος με το αμαξίδιο, με την κατάλληλη τουαλέτα κτλ" επισημαίνει η κ. Τσερπέλη.

    Παρόλα αυτά, οι τουρίστες εξακολουθούν να έρχονται στην Ελλάδα, είτε με κρουαζιερόπλοια από χώρες όπως ο Καναδάς ή Αυστραλία και οι ΗΠΑ ή και με άλλα μέσα (παρότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και το να βρουν εταιρεία που ενοικιάζει αναπηρικά αυτοκίνητα).

    [02] Συνεχίζονται οι απολογίες μελών του κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών

    'Αλλοι έντεκα κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές απολογούνται από το πρωί ενώπιον της Δ' ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών είναι ο αρχιφύλακας της Ασφάλειας Αγρινίου.

    Η διαδικασία των απολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, οπότε θα βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας οι εννέα τελευταίοι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών οι δύο Αλβανοί φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούσε ως προϊστάμενος στη δίωξη ναρκωτικών Βόλου και ο αρχιφύλακας της διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

    Χθες απολογήθηκαν 13 συλληφθέντες, εκ των οποίων οι οκτώ κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 35 άτομα.

    [03] Οι «κρυφές» θερμίδες του αλκοόλ

    Καθώς η περίοδος των εορτών πλησιάζει στο τέλος της και πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν φάει και πιει παραπάνω από το κανονικό, οι ειδικοί θυμίζουν ότι πρέπει να δίνει κανείς μεγαλύτερη προσοχή στις «κρυφές» θερμίδες του αλκοόλ και όχι μόνο των τροφών. Οι ερευνητές του διεθνούς οργανισμού ερευνών για τον καρκίνο World Cancer Research Fund (WCRF), σύμφωνα με το BBC, επισημαίνουν ότι, από άποψη αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου, το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μόνο μετά τα λίπη και συνήθως συνεισφέρει τουλάχιστον το 10% των συνολικών θερμίδων που αποκτά κανείς.

    Ένα ποτήρι κρασί περιέχει σχεδόν 180 θερμίδες, περίπου όσες και δύο σοκολατένια μπισκότα, τις οποίες για να κάψει κανείς, θα χρειαστεί πάνω από μισή ώρα έντονο περπάτημα.

    Καθώς στην περίοδο των εορτών κανείς συνήθως τρώει και πίνει αρκετά, χωρίς παράλληλα να γυμνάζεται όσο πρέπει, παίρνει αυξημένες θερμίδες και παχαίνει. Το αλκοόλ, μάλιστα, αντίθετα με τις τροφές, παρέχει μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία για τον οργανισμό. Αυτές οι περιττές θερμίδες του αλκοόλ, σύμφωνα με το WCRF, συχνά αγνοούνται από όσους κάνουν δίαιτα και δεν τις συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν.

    Το αλκοόλ περιέχει περίπου επτά χιλιοθερμίδες ανά γραμμάριο (kcal/g) έναντι εννέα του λίπους, τεσσάρων των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και δύο των φυτικών ινών. Οι άνδρες χρειάζονται περίπου 2.500 θερμίδες τη μέρα και οι γυναίκες 2.000.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [04] Το Σαββατοκύριακο θα εγχειρισθεί, πιθανότατα, ο Κωνστ. Μητσοτάκης

    Με κάταγμα στο ισχίο νοσηλεύεται από χθες το βράδυ στο Θεραπευτήριο «Υγεία», ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπέστη κάταγμα στο ισχίο, έπειτα από ατύχημα που είχε στα Χανιά, όπου βρισκόταν για την περίοδο των εορτών, και οι γιατροί που τον εξέτασαν έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθεί στην Αθήνα, προκειμένου να εισαχθεί σε νοσοκομείο για νοσηλεία.

    Οι γιατροί εκτιμούν ότι πιθανότατα το Σαββατοκύριακο θα μπορέσουν να παρέμβουν χειρουργικά, καθώς θα πρέπει πρώτα να τροποποιήσουν την ειδική φαρμακευτική αγωγή, που λαμβάνει ο ασθενής με αντιπηκτικά.

    [05] Κύπρος: Ύστατη προσπάθεια για χρέος και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης

    Με την Black Rock θα προσπαθήσει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να περιορίσει το ύψος των προβλέψεων του οίκου Pimco, αναφορικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που υπολογίζεται περί τα 10 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των πραγμάτων.

    Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι η μεθοδολογία αυτή ακολουθήθηκε κι από άλλες μνημονιακές χώρες και ότι αυτό γίνεται σε συνεργασία με την τρόικα, με την οποία χθες βράδυ είχε νέα τηλεδιάσκεψη.

    Στους όρους εντολής προς την Black Rock περιλαμβάνεται και μακροχρόνια προσέγγιση των ζημιών στο τραπεζικό σύστημα από πιθανά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μια λεπτομερής ανάλυση προβλέψεων κερδών για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών. Δεν είναι στόχος να ελεχθεί η Pimco, αλλά να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας που έχει χρησιμοποιηθεί και κατά πόσον μέσα από τα ευρήματά της μπορούν να εξαχθούν διαφοροποιημένα αποτελέσματα, σημειώνεται. Είναι σαφές, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο που θα συνέτεινε, ώστε το δημόσιο χρέος της Κύπρου να είναι βιώσιμο.

    [06] Σαλμάν Ρούσντι: Στο έλεος του θρησκευτικού φανατισμού

    Στις αρχές του καινούργιου έτους (και πιο συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου) θα συμπληρωθούν 24 χρόνια από τότε που ο Αγιατολάχ Χομεϊνί καταδίκασε, με τον διάσημο φετφά του, σε θάνατο τον Σαλμάν Ρούσντι, βρετανο- ινδό συγγραφέα του μυθιστορήματος «Σατανικοί στίχοι», το οποίο σύμφωνα με τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν προσέβαλε, κατά τον χειρότερο τρόπο, τις ιερές αξίες του Ισλάμ. Η ιρανική επανάσταση, που ανέδειξε για πρώτη φορά στα χρονικά τη δύναμη του πολιτικού Ισλάμ, είχε συμπληρώσει μόνο μια δεκαετία στην εξουσία, ο οκτάχρονος πόλεμος με το Ιράκ είχε μόλις τελειώσει, με τεράστιες απώλειες και για τις δύο μεριές και το καθεστώς χρειαζόταν επειγόντως έναν αντίπαλο για δαιμονοποίηση.

    Ο Ρούσντι προέρχεται από μη θρησκευόμενη οικογένεια της Ινδίας, αλλά ο πατέρας του δεν ήταν αρνητικός απέναντι στο Ισλάμ. Στήνοντας την πλοκή των «Σατανικών στίχων», ο Ρούσντι επικαλέστηκε μια ισλαμική ιστορία που ήθελε τον Μωάμεθ να αποδέχεται, σε δεδομένη στιγμή, τρεις θηλυκές θεότητες, τις οποίες αργότερα έσπευσε να υποβιβάσει. Αυτό ήταν αρκετό για να κηρυχθεί η ιρανική εκστρατεία εναντίον του, που τον ανάγκασε να ζήσει για ένα εξαιρετικά μακρύ διάστημα μακριά από ανθρώπου μάτι, καταλήγοντας έρμαιο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, χωρίς την άδεια των οποίων δεν μπορούσε να κάνει την παραμικρή κίνηση.

    Η αυτοβιογραφία του Ρούσντι μας δείχνει, με την υποβλητική της αφήγηση και κάτι άλλο: την ικανότητα επιβίωσης κάτω ακόμα και από τις πιο σκληρές ή απαγορευτικές συνθήκες. Ο Ρούσντι κατάφερε, όσο κράτησαν τα πέτρινα χρόνια, να κάνει σχεδόν τα πάντα: να γράψει καλά βιβλία (τα παρακολουθούμε να γεννιούνται, ώρα με την ώρα, στο μυαλό του), να αγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο για την απαλλαγή του από τον βρόγχο του θανάτου, να χωρίσει και να ερωτευτεί εκ νέου, να ταξιδέψει κατ' επανάληψη στην Αμερική και να αποκτήσει ένα δεύτερο παιδί. Ένας συναρπαστικός, όπως κι αν τον κρίνουμε, κύκλος.

    [07] Το λειτουργικό σύστημα Ubuntu έρχεται και στα «έξυπνα» κινητά

    Το λειτουργικό σύστημα Ubuntu, που βασίζεται στο ελεύθερο- ανοιχτό λογισμικό Linux, προσαρμόστηκε κατάλληλα, ώστε πλέον να «τρέχει» και στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, αντικαθιστώντας το λειτουργικό σύστημα Android.

    Οι χρήστες που ήδη χρησιμοποιούν το Ubuntu στους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές τους, θα μπορούν να «τρέχουν» τις ίδιες εφαρμογές και στα κινητά τους. Σε πρώτη φάση, έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το BBC, ο κώδικας του Ubuntu για smartphones θα είναι διαθέσιμος ως ένα αρχείο που θα μπορεί να εγκατασταθεί στη συσκευή Galaxy Nexus της Samsung.

    Σε επόμενο στάδιο, μέσα στο 2013, θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο μοντέλα κινητών (και αργότερα υπολογιστών-ταμπλετών) που θα έχουν προεγκατεστημένο το Ubuntu. Τα πρώτα smartphones με το εν λόγω λειτουργικό σύστημα αναμένεται να επιδειχθούν στη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων στο Λας Βέγκας την επόμενη εβδομάδα.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [08] Σταμάτησε η διαρροή από την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Kulluk της Shell

    Σταμάτησε η διαρροή από την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Kulluk της Shell, η οποία προσέκρουσε σε στεριά κατά τη ρυμούλκησή της από την Αρκτική προς την Αλάσκα πριν από λίγες μέρες, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την διαδικασία ρυμούλκησης, ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ αξιωματούχοι.

    Έξι εμπειρογνώμονες επωφελήθηκαν από την μικρή βελτίωση του καιρού για να προσεγγίσουν το κατάστρωμά της, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής Πολ Μέλερ.

    Την Δευτέρα, η πλατφόρμα προσέκρουσε στη στεριά όταν το παγοθραυστικό που την ρυμουλκούσε υπέστη μηχανική βλάβη εν μέσω καταιγίδας.

    Η πλατφόρμα Kulluk διαμέτρου 81 μέτρων μετέφερε 540.000 λίτρα ντίζελ και 45.000 λίτρα πετρελαίου λίπανσης, δήλωσε η Ντάρσι Σενκλέρ, εκπρόσωπος του κέντρου διοίκησης της ακτοφυλακής που έχει αναλάβει τον χειρισμό του ατυχήματος.

    Και τα 18 μέλη του πληρώματος της 290 εκατομμυρίων δολαρίων πλατφόρμας της Shell διασώθηκαν.

    Την πλατφόρμα ρυμουλκούσαν προς το Σιάτλ για συντήρηση όταν προσέκρουσε στη στεριά στην ανατολική ακτή του ακατοίκητου νησιού Σιτκαλιντάκ στον Κόλπο της Αλάσκας.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [09] Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα προτού γεννηθούν

    Μωρά που έχουν γεννηθεί πριν από λίγες μόνο ώρες, είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους ήχους της μητρικής γλώσσας τους από τους ήχους μιας ξένης γλώσσας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι τα έμβρυα αρχίζουν να «απορροφούν» τη γλώσσα ενώ ακόμα βρίσκονται στην μήτρα, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Κριστίν Μουν του Λουθηρανικού Πανεπιστημίου του Ειρηνικού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής "Acta Paediatrica", μελέτησαν 40 νήπια, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας περίπου 30 ωρών, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Σουηδία. Τα μωρά, ενόσω βρίσκονταν στο μαιευτήριο, άκουγαν διάφορες ηχογραφημένες φωνές τόσο στη μητρική γλώσσα τους, όσο και σε άλλες ξένες γλώσσες.

    «Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι τα έμβρυα μαθαίνουν, προτού γεννηθούν, τους ιδιαίτερους ήχους της μητρικής γλώσσας. Έτσι, η μελέτη μας μετατοπίζει την μετρήσιμη αναγνώριση των ήχων της γλώσσας από τους έξι περίπου μήνες της ζωής του μωρού στο προγεννητικό στάδιο», δήλωσε η Μουν.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [10] Θ. Πάγκαλος: «Πολιτικές ευθύνες έχουν όλοι όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση»

    «Λέει ότι δεν ήξερε, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει, γιατί εκείνος επέλεγε τους υπουργούς του» δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Σε συνέντευξη στη ΝΕΤ, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι πολιτικές ευθύνες έχουν όλοι όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση και τόνισε πως το ζήτημα των χειρισμών των κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου θα τεθεί και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δικαστήριο, διότι -όπως ανέφερε- υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε ονόματα συγγενών του από τη λίστα και «αυτό είναι ποινικό αδίκημα».

    «Νομίζω ότι θα πάμε σε δίκη και νομίζω ότι γι αυτά, θα αποδειχθεί αν ο κ. Παπακωνσταντίνου το έκανε ή δεν το έκανε. Αν δεν το έκανε, πρέπει να μας πει ποιος το έκανε» δήλωσε ο κ. Πάγκαλος.

    Ο κ. Πάγκαλος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι ο υπουργός, ο οποίος πήρε στα χέρια του τη λίστα, έπρεπε να πάει στον πρωθυπουργό και να του δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν του επιτραπεί να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

    Υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να ελεγχθούν τα πρόσωπα που εμφανίζονται στη λίστα με τις υψηλότερες καταθέσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα αυτά δικαιολογούνται από την εργασία τους.

    [11] Στις 8/1 η απόφαση για κατάργηση ή μη του θρησκευτικού όρκου

    Την επόμενη Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013, έχει ορισθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εκδίκαση της προσφυγής του Παναγιώτη Δημητρά κι άλλων κατά της Ελλάδας, με την οποία ζητείται η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια. Οι προσφεύγοντες, Παναγιώτης Δημητράς, Αντρέα Τζίλμπερτ, Νικόλαος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης, μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι" διαμαρτύρονται, στην προσφυγή τους, για την υποχρέωση που επιβάλλεται στους μάρτυρες των ελληνικών δικαστηρίων, να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο.

    Σημειώνοντας ότι τα μέλη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, παραβρέθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης σε 48 ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις.

    Παράλληλα, οι προσφεύγοντες, ισχυρίζονται στην προς εκδίκαση προσφυγή τους, ότι η παρουσία χριστιανικών συμβόλων στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες δικαστές είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, δημιουργούν αμφιβολίες για την αμεροληψία των αποφάσεών τους.

    [12] Ελαφρά μείωση της ανεργίας στην Ισπανία τον Δεκέμβριο

    Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στην Ισπανία κατά τον Δεκέμβριο, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει στο επίπεδο ρεκόρ των 4,85 εκατομμυρίων ατόμων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Απασχόλησης, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στον στόχο μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος και την οικονομική ύφεση.

    Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε τον Δεκέμβριο 59.094 λιγότερους άνεργους (-1,2%) σε σχέση με τον Νοέμβριο. Σε επίπεδο έτους, υπάρχουν 426.364 περισσότεροι άνεργοι (+9,64%), 4.848.723 άτομα συνολικά.

    Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα περάσει στο 24,6% για το τέλος του 2012 και στην συνέχεια στοχεύει σε πτώση στο 23,3% κατά το 2013.

    [13] «Εντός του 2013 οι διαπραγματεύσεις Σερβίας - ΕΕ»

    Πεπεισμένη ότι η Σερβία θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εντός του 2013 δήλωσε η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδια για την ένταξη στην Ένωση, Σουζάνα Γκρούμπιεσιτς διευκρινίζοντας ότι η επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου αποτελεί προϋπόθεση- κλειδί για την πρόοδο αυτής της διαδικασίας.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη σερβική κυβέρνηση δεν αποτελεί προϋπόθεση και πρόσθεσε πως ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας που η ΕΕ θα κληθεί να αποφασίσει εάν η Σερβία θα πρέπει να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο.

    Μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, η κ. Γκρούμπιεσιτς είπε ακόμη ότι η Σερβία μπορεί να αναμένει πως θα λάβει ημερομηνία για διαπραγματεύσεις σημειώνοντας πως αυτό είναι σημαντικό καθώς η διαδικασία διεύρυνσης της Ένωσης θα είναι μη αναστρέψιμη και θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στη σερβική κοινωνία στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

    Επιμέλεια: Σ. Παπαδοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 January 2013 - 9:30:25 UTC