Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί
  • [02] Δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ
  • [03] Διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου εισηγείται η ΡΑΕ
  • [04] Αντίθετη η ΠΝΟ στην αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τους ναυτικούς
  • [05] Μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο

  • [01] Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

    Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί της χώρας.

    Στην αποψινή τους συνεδρίαση τα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αποφάσισαν να δίνονται και πάλι με πίστωση τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

    Οι φαρμακοποιοί, όπως ανέφεραν μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, θα επανεξετάσουν τη στάση τους το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θόδωρος Αμπατζόγλου, «φαρμακείο χωρίς χρήματα, είναι φαρμακείο χωρίς φάρμακα».

    [02] Δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ

    Αίρεται ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's θα δέχεται και πάλι ως ενέχυρο ομόλογα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης. Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στον φθηνότερο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εγκαταλείποντας έτσι τον "ακριβότερο μηχανισμό ρευστότητας" ELA που λειτουργούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Υπολογίζεται ότι το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι χαμηλότερο κατά περίπου 2% σε σχέση με εκείνο του μηχανισμού ΕLA. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο στις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Στο μεταξύ η αναβάθμιση προκάλεσε κλίμα ευφορίας και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο 11,75% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στο 10,32%.

    Διαβάστε επίσης:

    Μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο

    [03] Διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου εισηγείται η ΡΑΕ

    Διεύρυνση των ορίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και «πάγωμα» ή μειώσεις στο τιμολόγιο του ΚΟΤ εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Επικαλούμενη την ανάγκη προσαρμογής στην οικονομική συγκυρία και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ιδίως των ευπαθών ομάδων πολιτών η ΡΑΕ εισηγείται:

    -Τη διεύρυνση του ορίου εφαρμογής των μειωμένων τιμών χρέωσης του ΚΟΤ μέχρι και τη συνολική κατανάλωση των δικαιούχων του ΚΟΤ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο καθένας από αυτούς (1400 ή 1600 kWh).

    Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι δύο κατηγορίες καταναλωτών:

    - όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο και μακροχρόνια άνεργοι (όριο κατανάλωσης 1400 κιλοβατώρες το τετράμηνο)

    - τρίτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία άνω του 67 % με εισόδημα επίσης κάτω από το αφορολόγητο όριο (όριο 1600 kwh).

    [04] Αντίθετη η ΠΝΟ στην αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τους ναυτικούς

    Τη ριζική της αντίθεση στην αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με τίτλο «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», εξέφρασε στη σημερινή της συνεδρίαση, η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

    Η εκτελεστική επιτροπή, που αποτελείται από τους προέδρους των 14 ναυτεργατικών σωματείων, αποφάσισε παράλληλα την άμεση αποστολή εξώδικης δήλωσης προς τα αρμόδια υπουργεία και τις εφοπλιστικές ενώσεις, στην οποία θα ζητείται η πλήρης απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και του σχετικού άρθρου στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αυξάνει τους συντελεστές φορολόγησης στους Έλληνες ναυτικούς. Η ΠΝΟ επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί μεταβολή προς το δυσμενέστερο, ενώ θα προειδοποιεί με κινητοποιήσεις οποιασδήποτε μορφής.

    Παράλληλα θα ζητείται από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, η πλήρης εξόφληση δεδουλευμένων των ναυτικών έως την Παρασκευή 21/12 (πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες οφείλουν δεδουλευμένα σε πληρώματα τρεις και τέσσερις μήνες).

    Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, από 1/1/2013 ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία θα υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα. Έως σήμερα ο συντελεστής φορολόγησης για τους αξιωματικούς ήταν 6% και για τα πληρώματα 3%.

    [05] Μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο

    Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, στον απόηχο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος βελτίωσε την αξιολόγηση της χώρας μας κατά έξι βαθμίδες (αντί τέσσερις που ήταν το αναμενόμενο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων), από την κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» σε Β-, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, ενώ αναβάθμισε και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σταθερές.

    Χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή και αναμένουν ανάλογη αναβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών.

    Εν τω μεταξύ το αρχικά θετικό κλίμα ενίσχυσε και η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα γίνονται και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, από τις 21 Δεκεμβρίου.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών προσέγγισε τα επίπεδα των 880 μονάδων και έκλεισε στις 878,41 μονάδες σημειώνοντας υψηλά κέρδη σε ποσοστό 4,81%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 63,803 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 December 2012 - 17:30:26 UTC