Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάληψη του κτιρίου του Μητρώου Ναυτικών στον Πειραιά
  • [02] Καστοριά: Αρώματα από λουκούμι και χρώμα από φλοκάτη
  • [03] ΤτΕ: Μόνο σε εξεταστική επιτροπή, στοιχεία για τραπεζικό δανεισμό κομμάτων
  • [04] Μειώνεται η χρήση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ
  • [05] Fame, η παράσταση των νέων που «κουβαλούν» τον σπόρο της αναγέννησης
  • [06] Η NASA αλλάζει τα φώτα στον ISS για να διευκολύνει τον ύπνο των αστροναυτών
  • [07] Nέοι ευρωπαϊκοί περιβαλλοντικοί κανόνες για τα καύσιμα των πλοίων
  • [08] Παράλυτη γυναίκα ελέγχει με τη σκέψη της ρομποτικό βραχίωνα
  • [09] «Εκατοντάδες εκατ. ευρώ θα χάσει το κράτος αν αποσυνδεθεί το "χαράτσι" από τη ΔΕΗ»
  • [10] Αναβλήθηκε η συνάντηση Πούτιν - Γιανουκόβιτς για το φυσικό αέριο

  • [01] Κατάληψη του κτιρίου του Μητρώου Ναυτικών στον Πειραιά

    Σε κατάληψη του κτιρίου του Μητρώου Ναυτικών στον Πειραιά, έχουν προχωρήσει, από τις 7 το πρωί, οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας για 24 συναδέλφους τους.

    Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Ναυτιλίας, Σπύρος Στρουμπούλας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ είπε ότι μέχρι σήμερα ότι δεν έχει επιδοθεί καμία πράξη διαθεσιμότητας προς τα 24 αυτά άτομα προκειμένου να μπορέσουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ωστόσο έχουν διαγραφεί από το μητρώο μισθοδοσίας βάση της λίστας απογραφής και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε απο το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το Ναυτιλίας.

    Ο κ.Στρομπούλας είπε επίσης ότι 9 από τα 10 άτομα που εργάζονται στο τμήμα του μητρώου ναυτικών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και το συγκεκριμένο τμήμα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, καθώς σε αυτό εξυπηρετούνται καθημερινά δεκάδες ναυτικοί.

    Ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου μαζί με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ) αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα και δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι, όπως αναφέρουν, να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    [02] Καστοριά: Αρώματα από λουκούμι και χρώμα από φλοκάτη

    Ήταν κάποτε μια εποχή, όχι πολύ μακριά από το σήμερα, που οι δρόμοι του Άργους Ορεστικού ευωδίαζαν από τη μυρωδιά του καβουρντισμένου στραγαλιού και τα αρώματα από τα φρέσκα λουκούμια. Ήταν τότε που τα γλυκίσματα και οι πειρασμοί δεν ήταν πολλοί και βιομηχανοποιημένοι αλλά λίγοι και πολύτιμοι. Τότε που οι κάτοικοι, για να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο, έφτιαχναν ζεστές βελέντζες από το μαλλί που έκοβαν από τα πρόβατα και για να ζήσουν πουλούσαν τα προϊόντα τους στο παζάρι της πόλης. Εκεί, μπορούσε κανείς να βρει και τα ξακουστά μαχαίρια που κατασκεύαζαν με ατσάλι που ταξίδευε από την Αυστροουγγαρία για να λιώσει στη φωτιά και να αποκτήσει σχήμα και μορφή.

    Με αυτές τις γεύσεις και τις αναμνήσεις μεγάλωσαν τα παιδιά εκείνης της εποχής και το μόνο που απέμεινε σήμερα είναι η νοσταλγία και οι μνήμες των παιδικών χρόνων και όσα καταγράφει η ιστορία του τόπου καθώς τα παραδοσιακά επαγγέλματα του στραγαλά και του μαχαιρά φαίνεται να περνούν πια στο παρελθόν αφού έχουν χαθεί ακόμη και οι τελευταίοι εκπρόσωποί τους. Αντίθετα, σταθερή στην παράδοση, η οικογένεια που κατασκεύαζε λουκούμια το 1895 φτιάχνει και σήμερα το γλυκό αυτό έδεσμα στο ίδιο καζάνι, όπως τότε, αλλά σε νέο εργαστήριο.

    Τα λουκούμια του Άργους Ορεστικού

    Όπως εξιστορεί στο ΑΜΠΕ ο οικονομολόγος Ευθύμης Ευθυμίου, με αφορμή την πραγματοποίηση σχετικής ημερίδας, στα τέλη του 19ου αιώνα,ο Αδάμ Τζώτζας βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη όπου μάθαινε την τέχνη του λουκουμιού στο μαγαζί ενός Τούρκου. Εκεί έμαθε να λιώνει τη ζάχαρη με το νερό, να ανακατεύει τα αρώματα του λουκουμιού, μέσα στη ζέστη από το φούρνο με τα ξύλα. Ήταν δύσκολη δουλειά να πλάσει κάποιος το καυτό μείγμα που απλωνόταν στον πάγκο από μάρμαρο για να «δουλευτεί» σκληρά, να στεγνώσει και να πάρει σχήμα και μορφή.

    Γυρνώντας στο Άργος Ορεστικό, ο Τζώτζας αποφάσισε να φτιάξει το δικό του εργαστήριο και γρήγορα ο κόσμος της περιοχής- και όχι μόνο -«αγκάλιασε» τα γλυκά παρασκευάσματα της οικογένειας που έγιναν γνωστά και σε άλλες περιοχές. Λουκούμια, καραμέλες, ζαχαροστράγαλα και γλυκά του κουταλιού έγιναν δημοφιλή και κυκλοφορούσαν πλέον ευρύτατα στα καταστήματα της περιοχής και το διάσημο παζάρι και πανηγύρι του τόπου.

    Την οικογενειακή παράδοση ανέλαβε αργότερα να συνεχίσει ο γιος του Αδάμ Τζώτζα, Νίκος, που μεγέθυνε την επιχείρηση. Σημαντικό πλήγμα, ωστόσο, στην πρόοδο του επαγγέλματος επέφερε ο κλάδος της γουνοποιίας καθώς από τις αρχές του 1970, οπότε άρχισε να ανθεί, πολλοί ήταν εκείνοι που εγκατέλειπαν τις μέχρι τότε ασχολίες τους προς χάριν των υψηλών ημερομισθίων της γούνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή εκείνη δέκα άνθρωποι που εργάζονταν στην επιχείρηση λουκουμιών προτίμησαν να την εγκαταλείψουν αφήνοντας πίσω τους τα καζάνια, τη ζέστη και τα καυτά λουκούμια αλλά και το εργαστήριο. Παρ' όλα αυτά, τα λουκούμια «αντιστάθηκαν» στο χρόνο και η παραγωγή τους συνεχίζεται και σήμερα υπό τη διεύθυνση της κόρης του Νίκου Τζώτζα, Ευδοξίας Βλάχου.

    Από το ρεβίθι στο στραγάλι

    Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, πολύ δημοφιλή έγιναν τα στραγάλια, τα φιστίκια και τα σπόρια. Πρώτη ύλη της στραγαλοποιίας που αναπτύχθηκε στο Άργος Ορεστικό ήταν τα ρεβίθια που, μετά το απαραίτητο τρίψιμο, κατέληγαν στο χειροποίητο καζάνι για να καβουρντιστούν και να καταλήξουν σε χάρτινα σακουλάκια, έτοιμα προς πώληση στο κοινό. Τα υπόλοιπα προϊόντα της στραγαλοποιίας, συσκευάζονταν και προωθούνταν στο εμπόριο ενώ γνωστή από αυτή τη δραστηριότητα έγινε η οικογενειακή επιχείρηση Πανταζή.

    Βελεντζοποιία και ταπητουργία

    Καταφθάνοντας στην περιοχή του Άργους Ορεστικού, στις αρχές του 1900, οι πληθυσμοί των βλάχων έφεραν μαζί τους και τις τέχνες τους που τους βοήθησαν να επιζήσουν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και κοπιαστικά επαγγέλματα, όπως αυτό της κτηνοτροφίας. «Έτσι έγινε γνωστή η τέχνη της κατασκευής της φλοκάτης και της βελέντζας από το μαλλί των προβάτων» επισημαίνει η σπουδάστρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας -Παράρτημα Καστοριάς Αιμιλία Μπεχλιούλη, η οποία πραγματοποιεί σχετική εργασία σε συνεργασία και με το δήμο Άργους Ορεστικού.

    Για να φτιαχτεί το συγκεκριμένο προϊόν, που κρατούσε ζεστούς τους κτηνοτρόφους αλλά και τις οικογένειές τους μέσα στα σπίτια, η διαδικασία ήταν σύνθετη και περιλάμβανε τη λανάρα που μετέτρεπε το μαλλί σε κλωστή, τον αργαλειό που ύφαινε το προϊόν, το καζάνι για τη βαφή, τη νεροτριβή για το πλύσιμο και τις πρώτες ύλες που έδιναν το τελικό χρώμα (φύλλα καρυδιάς και καρυδότσουφλα για το καφέ, ρόδι για το μαύρο, φύλλα άσπρης μουριάς για το κίτρινο).

    Σήμερα, ανάμεσα στους ελάχιστους τελευταίους εκπροσώπους του παραδοσιακού αυτού επαγγέλματος βρίσκονται η κ. Στέλλα Λάλα και ο γιος της, που έχουν καταστήματα στο Άργος Ορεστικό και την Καστοριά και εμπορεύονται χαλιά, βελέντζες και είδη προικός.

    [03] ΤτΕ: Μόνο σε εξεταστική επιτροπή, στοιχεία για τραπεζικό δανεισμό κομμάτων

    Μόνο σε ειδική εξεταστική επιτροπή θα μπορούσε να αποστείλει η Τράπεζα της Ελλάδος στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων. Στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει τα κόμματα από τις τράπεζες, για το πόσα από αυτά είναι ενήμερα και για το πόσα χρωστάνε τα κόμματα στην Αγροτική Τράπεζα, είχε ζητήσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια.

    Όπως αναφέρεται σε απαντητικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3601/2007 και οι διατάξεις περί υπηρεσιακού και επαγγελματικού απορρήτου), «τα στοιχεία που τυχόν περιέρχονται σε γνώση τόσο των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και των ειδικών εκκαθαριστών και τα οποία αφορούν δάνεια προς συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, καλύπτονται από τις ως άνω διατάξεις περί απορρήτου».

    Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πάντως ότι εισάγεται εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, η οποία όμως «δεν εφαρμόζεται για πληροφορίες και στοιχεία ζητούμενα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφού επιτρέπει τη διαβίβαση εποπτικών στοιχείων από την ΤτΕ μόνο προς τις ειδικές εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, κατά τη σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής άσκηση των καθηκόντων τους».

    Αναφορικά με τον δανεισμό των πολιτικών κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, η ΤτΕ αναφέρει ότι στα δάνεια που μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς περιλαμβάνονται και τα δάνεια που είχε χορηγήσει η ΑΤΕ προς πολιτικά κόμματα.

    Στοιχεία για την επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων απέστειλε στη βουλευτή της Χρυσής Αυγής και ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας. Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο υπουργός, η επιχορήγηση των δικαιούχων πολιτικών κομμάτων για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 45.150.000 ευρώ, για το 2013 σε 21.827.000 ευρώ και για το 2014 σε 19.978.000 ευρώ. Όπως σπεύδει να υπενθυμίσει ο κ. Στουρνάρας, η κατανομή των ανωτέρω ποσών στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα γίνεται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών.

    [04] Μειώνεται η χρήση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ

    Μόνον εννέα από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες έχουν εκτελέσει έναν ή περισσότερους καταδικασθέντες σε θάνατο, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων 20 ετών, ο οποίος επιβεβεβαιώνει ότι μειώνεται η χρήση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου ενημέρωσης για τη θανατική ποινή, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με την έκθεση, μείωση παρουσιάζεται και στον αριθμό των νέων θανατικών ποινών που επιβάλλονται, οι οποίες το 2012 αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του αριθμού του 1996, του υψηλότερου τα τελευταία χρόνια.

    Τα τρία τέταρτα των εκτελέσεων σημειώθηκαν σε τέσσερις Πολιτείες, το Τέξας, την Οκλαχόμα, το Μισισίπι και την Αριζόνα, που υποστηρίζουν θερμά τη θανατική ποινή. Το 65% των νέων θανατικών ποινών έχουν επιβληθεί στο Τέξας, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και την Αλαμπάμα.

    Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ντίτερ, διευθυντή του Κέντρου και συντάκτη της έκθεσης, "το 2012, λιγότερες Πολιτείες επέβαλαν θανατικές καταδίκες, λιγότερες προέβησαν σε εκτελέσεις, ενώ καταδίκες και εκτελέσεις περιορίζονται σε έναν μικρό αριθμό Πολιτειών". Εφέτος, το Κονέκτικατ έγινε η 17η πολιτεία που καταργεί τη θανατική ποινή και συνολικά 29 πολιτείες ή την έχουν καταργήσει ή δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία εκτέλεση τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Ο αριθμός των νέων θανατικών ποινών μειώνεται επίσης, φθάνοντας τις 78 εφέτος από 315 που ήταν το 1996. Καμία εκτέλεση δε σημειώθηκε εφέτος στην Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια, τη Λουιζιάνα ή το Μισούρι, τέσσερις πολύ συντηρητικές Πολιτείες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων τάσσεταιι υπέρ της θανατικής ποινής.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [05] Fame, η παράσταση των νέων που «κουβαλούν» τον σπόρο της αναγέννησης

    Ανησυχίες, ανταγωνισμός, ερωτικά σκιρτήματα, τολμηρές εξομολογήσεις, όνειρα, φιλοδοξίες και κυρίως πάθος για τη ζωή και την τέχνη. Όλα χωρούν κι όλα βρίσκουν στέγη στη φιλόξενη σκηνή του Θεάτρου του Ελληνικού Κόσμου, στον Ταύρο, όπου χθες το βράδυ έγινε η επίσημη παρουσίαση της μουσικής παράστασης «Fame».

    Με την παραδοσιακά πλέον κατά μία ώρα καθυστερημένη έναρξη της παράστασης (σσ. ούτε σκέψη στο μυαλό των παραγωγών του Μπρόντουγει και του Πικαντίλι), η ζεστή αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού έγινε Σχολή Τέχνης της Νέας Υόρκης και γέμισε νότες, φωνές και ενθουσιασμό, απόλυτα εναρμονισμένο με τα νιάτα.

    Με λίγες ηχηρές παρουσίες από την παλαιότερη γενιά των υπηρετών της Τέχνης, μεταξύ αυτών της Κάρμεν Ρουγγέρη, της Μαριάννας Τόλη και του Παύλου Κοντογιαννίδη και με εντυπωσιακή εκπροσώπηση της νεότερης και της νεότατης γενιάς καλλιτεχνών, κυρίως της τηλεοπτικής βιομηχανίας (Αλέξανδρος Συσσοβίτης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Μαρία Σολωμού, Γιάννης Αγγέλου, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Χάρης Ασημακόπουλος, Στέλιος Καλαθάς, Αθηνά Οικονομάκου, κ.α.), η παράσταση μπορεί να μην εξελίχθηκε όπως στο Λονδίνο, με όλο το κοινό όρθιο να συμμετέχει χορεύοντας και τραγουδώντας, πλην όμως «τσούλησε» ευχάριστα προσφέροντας δύο γεμάτες ώρες νεανική δυναμική, φρεσκάδα και δροσιά.

    Άλλωστε, οι σημερινοί 45άρηδες συνάντησαν ψήγματα μόνο, προσομοιάζοντα στα ταξίδια της δικής τους εφηβείας, όταν η ομώνυμη περίφημη τηλεοπτική σειρά «ξεδίπλωνε» αριστοτεχνικά τα καρδιοχτύπια των ταλαντούχων ηρώων της, οπότε αρκέστηκαν στη «ντόπα» από τη σίγουρη, στιβαρή παρουσία, της διευθύντριας της Σχολής στην οδό Πειραιώς, κυρίας Σέρμαν (Αλ. Κανελλίδου). Οι σημερινοί νεολαίοι, όμως, που (ευτυχώς ή δυστυχώς) δεν έχουν αναφορά σ΄ εκείνη την καθηλωτική αμερικάνικη παραγωγή της δεκαετίας του ΄80, θα ξετρελαθούν με το χιπ χοπ του καθηγητή χορού (Ν. Βουρλιώτης), με τα καρδιοχτύπια της ολοένα βελτιούμενης φωνητικά μαθήτριας της υποκριτικής Σερίνα (Ν. Μπουλέ), με τη ζεστή παρουσία στη σκηνή του μαθητή μουσικής Σλόμο (Ησ. Ματιάμπα), με τις μουσικο-θεατρικά εκπεφρασμένες ονειρώξεις του ερωτύλου μαθητή Τζο (Ανδ. Κωνσταντινίδης) ή με τον άκρως διασκεδαστικό διάλογο της μαθήτριας χορού Μέιμπελ (Idra Kayne) με το πληθωρικό της στήθος.

    Κι έπειτα; Τι σημαίνει μιούζικαλ στο θέατρο; Μουσική και χορός. Αυτά πας να δεις και ν΄ακούσεις. Εν προκειμένω, 25 δροσερές φιγούρες επί σκηνής να λικνίζονται και να τραγουδούν υπό τους ήχους της εξαιρετικής ορχήστρας του Νίκου Πλατύραρχου.

    Αρκούν τα νιάτα, το πάθος και η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, που ακόμη και στην ελληνική εκδοχή της (σσ. συμπαθέστατη η προσαρμογή του θρυλικού πλέον «Fame» της Άιριν Καρά) είναι αρκετή για να ξεσηκώσει και τους πλέον βαρύθυμους από την πίεση της καθημερινότητας- θεατές.

    Το ελληνικό «Fame» μοιάζει με παράσταση, προσαρμοσμένη στη σημερινή ανάγκη για φυγή, για ταξίδι μυαλού και ψυχής και έτσι πρέπει να την παρακολουθήσει κανείς. Ίσως είναι η εποχή της κρίσης που γεννά απαίτηση, αμφισβήτηση και ολίγη? δυσκοιλιότητα. Η Ελλάδα δεν έχει παράδοση στο μουσικό θέατρο, ούτε χρήμα διαθέτει για τις φαντασμαγορικές παραγωγές του εξωτερικού. Έχει όμως ψυχή και ταλαντούχα παιδιά, που μπορούν ν΄ανοίξουν τον δρόμο. Κι ας εμπιστευτεί κανείς αυτά, γιατί άλλωστε «κουβαλούν» τον σπόρο μιας Ελλάδας, που θα ξαναγεννηθεί.

    Κι εν πάση περιπτώσει δεν είναι ανάγκη, ακούγοντας κάποιος τα λόγια της διευθύντριας της Σχολής «...είναι σπάνιο προνόμιο να δουλεύεις γι' αυτό που αγαπάς», να τα μεταφράσει ως «είναι σπάνιο προνόμιο να δουλεύεις...».

    [06] Η NASA αλλάζει τα φώτα στον ISS για να διευκολύνει τον ύπνο των αστροναυτών

    Στόχο να καταπολεμήσει την αϋπνία, που μαστίζει τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και συχνά προκαλεί κατάθλιψη, πονοκεφάλους και άρα ανθρώπινα λάθη, έχει βάλει η NASA, σύμφωνα με το BBC.

    Προκειμένου να πετύχει το σκοπό της, η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος θα προχωρήσει στην αλλαγή του φωτισμού του ISS.

    Η τωρινή οθόνη φθορίου θα δώσει τη θέση της σε μονάδα φωτισμού με λυχνίες LED. Η νέα εγκατάσταση θα παράγει μπλε, κόκκινο και υπόλευκο φως. Υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη το 2016.

    Ο εξοπλισμός που απαιτείται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αλλαγή κατασκευάζεται από την εταιρεία Boeing. Το εγχείρημα θα κοστίσει περίπου 11,2 εκατομμύρια δολάρια.

    Επιμέλεια: Ι. Ιωαννίδης

    [07] Nέοι ευρωπαϊκοί περιβαλλοντικοί κανόνες για τα καύσιμα των πλοίων

    Νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες για τα καύσιμα των πλοίων ισχύουν από τη Δευτέρα, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι θα μειώσουν σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Όπως τονίζει η Επιτροπή οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από τις θαλάσσιες μεταφορές μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις και, ως εκ τούτου, ευθύνονται όλο και περισσότερο για τα προβλήματα ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

    Εάν δεν ληφθούν μέτρα, οι θειούχες εκπομπές από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες στις θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ θα υπερβούν, πριν από το 2020, τις προερχόμενες από χερσαίες πηγές. Η αναθεωρημένη νομοθεσία θα θέσει τέλος στην τάση αυτή και θα μειώσει όχι μόνο τις θειούχες εκπομπές αλλά, πράγμα που είναι σημαντικότερο, και τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, αποτελώντας σαφές βήμα προόδου για την προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, επισημαίνει η Επιτροπή.

    Η Οδηγίαβασίζεται στα πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ). Σύμφωνα με τις διατάξεις της, μειώνεται προοδευτικά, μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, η μέγιστη περιεκτικότητα των ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο από 3,5% που είναι σήμερα σε 0,5%. Σε ορισμένα πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως η Βαλτική και η Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Μάγχης, η μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο θα έχει μειωθεί σε 0,1% ήδη από το 2015.

    [08] Παράλυτη γυναίκα ελέγχει με τη σκέψη της ρομποτικό βραχίωνα

    Η Γιαν Σιούρμαν είναι 53 ετών. Εδώ και μερικά χρόνια, είναι παράλυτη από το λαιμό και κάτω. Σήμερα, κατάφερε να δώσει εντολή με τον εγκέφαλό της σε ρομποτικό βραχίωνα και να μετακινήσει αντικείμενα, όπως τονίζεται σε μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με το BBC.

    Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί «αξιομνημόνευτο κατόρθωμα».

    Πριν από 13 χρόνια, η Γιαν Σιούρμαν διαγνώστηκε με παρεγκεφαλιδονωτιαία εκφύλιση. Σταδιακά, έχασε τον έλεγχο του σώματός της. Τώρα, είναι ανίκανη να κινήσει τα χέρια και τα πόδια της. Της έγινε εμφύτευση δύο αισθητήρων στο φλοιό τού εγκεφάλου.

    Κάθε ένας από αυτούς έχει διαστάσεις 4 Χ 4 χιλιοστά. Εκατό μικροσκοπικές βελόνες, τοποθετημένες πάνω σε κάθε αισθητήρα, δέχονται την ηλεκτρική δραστηριότητα από περίπου 200 εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ηλεκτρικοί παλμοί που εκπέμπονται από τον εγκέφαλο «μεταφράζονται» στη συνέχεια σε εντολές από το ρομποτικό βραχίωνα.

    «Δεν ξέρω πως να το περιγράψω. Η κίνηση ήταν το καλύτερο πράγμα που έχουμε δει έως τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αντριου Σβαρτζ, από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει σημαντικά ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί στο νωτιαίο μυελό».

    Η Γιαν Σιούρμαν ήταν σε θέση να ελέγξει το βραχίωνα από τη δεύτερη ημέρα της εκπαίδευσης. Έπειτα από δύο εβδομάδες, είχε εξοικειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που με τον ρομποτικό βραχίωνα μπορούσε να κάνει σχεδόν τις ίδιες κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι.

    Επιμέλεια: Ι. Ιωαννίδης

    [09] «Εκατοντάδες εκατ. ευρώ θα χάσει το κράτος αν αποσυνδεθεί το "χαράτσι" από τη ΔΕΗ»

    «Το ποσό των εσόδων που κινδυνεύει να χάσει το κράτος το επόμενο διάστημα υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. για το 2012, για τις εισπράξεις μέχρι και τον Φεβρουάριο και για το 2013 είναι περίπου ίδιο ή και λίγο παραπάνω. Εναλλακτικός τρόπος πρέπει να βρεθεί» δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση στον Άρειο Πάγο που θα αποσυνδέει την είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ.

    Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι ήδη αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι είσπραξης και πρόσθεσε: «Αν υπάρξουν προβλήματα, το ισοδύναμο γι αυτό το ποσό, θα πρέπει να βρεθεί με άλλον τρόπο. Αυτές τις μέρες προσπαθούμε να βρούμε μια διαδικασία, η οποία δεν θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο. Το πιο εύκολο να πει κάποιος είναι να πάνε οι πολίτες με το ενοικιαστήριο ή το πωλητήριο στη ΔΕΗ και να δηλώσουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και τότε εμείς θα έχουμε όλα τα στοιχεία. Αυτό έχει πολλά πρακτικά προβλήματα και θα ταλαιπωρηθεί όλη η Ελλάδα. Γι' αυτό ψάχνουμε μεθοδολογίες πρακτικά εφαρμόσιμες. Βέβαια, όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα μας δοθεί. Αν πρέπει να κοπεί η είσπραξη αύριο, εμείς πρέπει μέσα ή μετά τις γιορτές να έχουμε τελειώσει. Θα είναι διαφορετικό από το να έχουμε τη δυνατότητα μέχρι τον Μάρτιο να το ψάξουμε», επισήμανε.

    [10] Αναβλήθηκε η συνάντηση Πούτιν - Γιανουκόβιτς για το φυσικό αέριο

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανέβαλε προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Μόσχα όπου εκπρόκειτο να έχει συνομιλίες με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, θέμα έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δυο χώρες.

    Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, ο Γιανουκόβιτς δε θα συναντηθεί, όπως προβλεπόταν, απόψε, με το ρώσο πρόεδρο, επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να προετοιμάσουν τα έγγραφα που θα υπογράψουν.

    Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν για την τιμή του φυσικού αερίου που η Ουκρανία προμηθεύεται από τη Ρωσία, ένα θέμα έντονης αντιπαράθεσης που στο παρελθόν οδήγησε στη μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του δικτύου των αγωγών της Ουκρανίας.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 December 2012 - 9:30:31 UTC