Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ανάπτυξη στο τραπέζι των κυβερνητικών εταίρων
  • [02] Στον Άρειο Πάγο και σήμερα το "χαράτσι" της ΔΕΗ
  • [03] Στάσεις εργασίας και απεργίες στα μέσα μεταφοράς, αύριο και μεθαύριο
  • [04] Οικογενειακή τραγωδία στη Γαλλία
  • [05] Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα
  • [06] Έξυπνα κινητά με ανθρώπινες αισθήσεις!
  • [07] Ευ. Βενιζέλος: "Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει ουρά της ΝΔ"
  • [08] Δέκα χρόνια κάθειρξη στον χάκερ για τις γυμνές φωτό της Σκάρλετ Γιόχανσον
  • [09] Βιβλίο για «Το Έθνος και τα ερείπιά του», αύριο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

  • [01] Η ανάπτυξη στο τραπέζι των κυβερνητικών εταίρων

    Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι επόμενες κινήσεις για την ανάπτυξη, θέμα το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει κομβικό σημείο μίας επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

    «Ο πρωθυπουργός και οι δυο εταίροι πρέπει να καθορίσουν τον προσεχή προγραμματισμό της κυβέρνησης, τις προσεχείς κινήσεις, το πώς θα αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα που κερδίσαμε χάρη στην απόφαση των Βρυξελλών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου αναφερόμενος στη συνάντηση των τριών αρχηγών.

    Σε ερώτηση αν «ο εκλογικός νόμος θα είναι στην ατζέντα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Προτεραιότητές μας είναι άλλες. Δεν είναι οι εκλογές».

    [02] Στον Άρειο Πάγο και σήμερα το "χαράτσι" της ΔΕΗ

    Στον Αρειο Πάγο συζητείται σήμερα η αίτηση αναστολής της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    Χθές ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με το οποίο ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της απόφασης. Εντός δύο ημερών αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση.

    [03] Στάσεις εργασίας και απεργίες στα μέσα μεταφοράς, αύριο και μεθαύριο

    Σε νέες κινητοποιήσεις κατέρχονται, αύριο και μεθαύριο, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιδρώντας στην επικείμενη ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

    Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα μείνει αύριο, Τετάρτη, το λεκανοπέδιο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί ενώ την Πέμπτη οι σταθερές συγκοινωνίες θα μείνουν καθηλωμένες όλο το 24ωρο.

    Εξάλλου, διήμερη απεργία αύριο Τετάρτη 19/12 και μεθαύριο Πέμπτη 20/12 θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και Προαστιακό. Εξαιτίας της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ απόψε, καθώς και όλα τα δρομολόγια της Τετάρτης και της Πέμπτης.

    [04] Οικογενειακή τραγωδία στη Γαλλία

    Ένας πατέρας στη νότια Γαλλία, πιστεύεται ότι κρέμασε τα δυο παιδιά του και σκότωσε τη γυναίκα του πριν δώσει τέλος στη ζωή του, μετέδωσαν τα γαλλικά δελτία ειδήσεων, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές.

    Η αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα τη Δευτέρα στο Σαλόν-Ντε-Προβάνς στο παράκτιο τμήμα της Μπους? ντου- Ρον όταν τα δυο κορίτσια της οικογένειας δεν εμφανίστηκαν στο σχολείο και κινήθηκε η διαδικασία αναζήτησής τους.

    Η ηλικία των δυο κοριτσιών σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ήταν κοντά στα 10. Η μητέρα, η οποία εργαζόταν στην τοπική στρατιωτική βάση, βρέθηκε μαχαιρωμένη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο 40χρονος πατέρας, μετά την πράξη του κρεμάστηκε.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [05] Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα

    Δεν ήρθε αυτοπροσώπως στην Αθήνα αλλά οι προβολές των ταινιών του που γίνονται αυτές τις ημέρες σε αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, συγκεντρώνουν κόσμο.

    Πρόκειται για το σκηνοθέτη «από μαρμάρο», Αντρέι Βάιντα και «πατέρα» του σύγχρονου πολωνικού κινηματογράφου.

    Σήμερα,στο πλαίσιο του αφιερώματος, εγκαινιάζεται έκθεση με αυτοπροσωπογραφίες, φωτογραφικό υλικό και αφίσες από τις ταινίες του Βάιντα. Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Το έργο του Αντρέι Βάιντα ως γέφυρα μεταξύ δυτικού και ανατολικού ευρωπαϊκού κινηματογράφου» και στη συνέχεια θα προβληθεί, η ψηφιακά αποκατεστημένη ταινία του Βάιντα, «Αθώοι γόητες».

    Το αφιέρωμα στον Πολωνό σκηνοθέτη, ολοκληρώνεται την Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου.

    Ο Αντρέι Βάιντα γεννήθηκε το 1926 στην ανατολική Πολωνία, γιος αξιωματικού του πολωνικού στρατού, που αιχμαλωτίστηκε το Σεπτέμβριο 1939 και εκτελέστηκε κοντά στο Κατίν. Μεγάλωσε με τη μητέρα του στην πόλη Ράντομ. Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, φοίτησε στο καλλιτεχνικό λύκειο του Ράντομ και έγινε δεκτός στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κρακοβίας στο τμήμα ζωγραφικής.

    Ο Βάιντα έκανε ευρωπαϊκή και ύστερα παγκόσμια καριέρα, κυρίως έπειτα από την επιτυχία του φιλμ «Κανάλ». Πότε όμως δεν θέλησε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, παρά τις πολλές προτάσεις, διότι πίστευε ότι η δύναμή του βρίσκεται στην παραμονή του στην Πολωνία και στους ισχυρούς δεσμούς με τους συμπατριώτες τους.

    Κατά τη διάρκεια των απεργιών στα ναυπηγεία «Λένιν» στο Γκντανσκ το 1981, ήταν εκεί και είχε επαφές με τους απεργούς εργάτες. Τότε ήταν που υποσχέθηκε σε έναν από αυτούς ότι θα γύριζε ταινία με θέμα την απεργία των ναυπηγών. Έτσι δημιουργήθηκε «Ο άνθρωπος από σίδερο» που βραβεύτηκε αργότερα με το Χρυσό Φοίνικα, στις Κάννες.

    [06] Έξυπνα κινητά με ανθρώπινες αισθήσεις!

    Φανταστείτε το κινητό σας να βλέπει ότι δεν μπορείτε να δείτε, να μυρίσει ότι δεν μπορεί να αισθανθεί η μύτη σας και να ακούσει ήχους που είναι αδύνατο να «πιάσουν» τα αυτιά σας.

    Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας και λογισμικού IBM, σε μια πεντετία από σήμερα, δηλαδή έως το 2017, τα κινητά τηλέφωνα θα έχουν υποκαταστήσει τις πέντε ανθρώπινες αισθήσεις.

    Θα μπορούν να βλέπουν, να γεύονται, να μυρίζουν, να ακούν, ακόμη και να «χαρτογραφούν» επιφάνειες και αντικείμενα, υποκαθιστώντας την ανθρώπινη αφή.

    Όπως δημοσιεύει η διαδικτυακή πύλη cnet.com, εδώ και αρκετά χρόνια, η ερευνητική ομάδα της IBM, στο τέλος κάθε έτους, προχωρά σε μια πρόβλεψη για πέντε τεχνολογικά επιτεύγματα και εξελίξεις που αναμένει να συμβούν μέσα στην επόμενη πενταετία. Η έκθεση φέρει τον τίτλο «5 σε 5».

    Κατά το παρελθόν, η ομάδα της IBM είχε, μεταξύ άλλων, προβλέψει την κυκλοφορία συσκευών κινητής τηλεφωνίας με ενσωματωμένες φωνητικές εντολές, καθώς επίσης και μεταφραστή φωνής σε ζωντανό χρόνο.

    Μόνο το μέλλον θα δείξει εάν τελικώς οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και μάλιστα εντός της επόμενης πενταετίας.

    Επιμέλεια: Ι. Ιωαννίδης

    [07] Ευ. Βενιζέλος: "Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει ουρά της ΝΔ"

    Προσπάθεια να πείσει το ακροατήριό του που αποτελούνταν από νομαρχιακά στελέχη, ότι η χώρα δεν μπορούσε να αποφασίσει να ακολουθήσει άλλο δρόμο την προηγούμενη τριετία, κατέβαλε στη δευτερολογία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος κλείνοντας τις εργασίες της πρώτης συνεδρίασης της ΝΟΕΣ Δυτικής Αθήνας.

    Την αφορμή έδωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ένα από τα στελέχη που πήραν το λόγο και το οποίο δεν συμφώνησε με την πρωτολογία του κ. Βενιζέλου που εμφάνισε ως υποχρεωτικές τις επιλογές του 2010, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κάνει άλλα πράγματα. Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει άλλα πράγματα, αλλά ότι η χώρα, εκ των πραγμάτων, δεν είχε άλλη επιλογή. Και παρότρυνε το συγκεκριμένο στέλεχος αλλά και τα άλλα να κοιτάξουν προς τη ΝΔ η οποία ξεκίνησε ως σημαιοφόρος του αντιμνημονίου και κατέληξε εκφραστής της «υπεύθυνης ευρωπαϊκής πολιτικής».

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ουρά της ΝΔ εν ονόματι της συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ που αυτοπροβάλλεται ως η νέα κεντροαριστερά.

    [08] Δέκα χρόνια κάθειρξη στον χάκερ για τις γυμνές φωτό της Σκάρλετ Γιόχανσον

    Αμερικανός δικαστής καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών τον χάκερ που είχε εισχωρήσει στις διευθύνσεις email σταρ του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους η Σκάρλετ Τζοχάνσον, τις γυμνές φωτογραφίες της οποίας ανήρτησε στη συνέχεια στο Ιντερνετ.

    Ο Κρίστοφερ Τσάνεϊ, 36 ετών, καταδικάσθηκε επίσης στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 76.000 δολαρίων στις Σκάρλετ Tζοχάνσον, Κριστίνα Αγκιλέρα και Ρενέ Ολσταντ, οι οποίες περιλαμβάνονται στις δεκάδες πρόσωπα των οποίων παραβιάσθηκαν οι διευθύνσεις.

    Παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις επέτρεψαν στον Κρίστοφερ Τσάνεϊ να αποκτήσει πρόσβαση στις διευθύνσεις των 50 περίπου θυμάτων του και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες "πολύ προσωπικού χαρακτήρα", σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

    Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για την πρόσβαησε σε δεκάδες προσωπικές φωτογραφίες, τις οποίες στην συνέχεια ανήρτησε στο Ιντερνετ, όπου όλος ο κόσμος μπορούσε να δει. Αυτό η υπόθεση υπενθυμίζει ότι η εγκληματικότητα στο Ιντερνετ είναι μία πραγματική απειλή για όλους τους Αμερικανούς. Ολοι πρέπει να προσέχουν τις προσωπικές πληροφορίες που διοχετεύονται στο Ιντερνετ", πρόσθεσε η κατηγορούσα αρχή.

    Ο Κρίστοφερ Τσάνεϊ συνελήφθη τον Οκτώβριο 2011 απο το FBI έπειτα από έρευνα 11 μηνών. Είχε παραβιάσει τα προσωπικά δεδομένα περισότερων των 50 ηθοποιών και τραγουδιστριών, όπως η Μίλα Κούνις, η Κριστίνα Αγκιλέρα και η Σκάρλετ Γιόχανσον.

    [09] Βιβλίο για «Το Έθνος και τα ερείπιά του», αύριο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

    «Το Έθνος και τα ερείπιά του. Αρχαιότητα, αρχαιολογία και εθνικό φαντασιακό στην Ελλάδα» του Γιάννη Χαμηλάκη, που θα παρουσιαστεί στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Θησείο), αύριο, Τετάρτηστις 7 το απόγευμα, δεν είναι ένα ακόμα αρχαιολογικό βιβλίο.

    Ο συγγραφέας του, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συνδιευθυντής του ερευνητικού προγράμματος αρχαιολογίας και αρχαιολογικής εθνογραφίας στην Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας, μετά από πολυετή έρευνα, συγκέντρωσε και τεκμηρίωσε με μοναδικό τρόπο συμπεριφορές και γεγονότα τα οποία, από τα τέλη του 18ου αιώνα, επέδρασαν στην εικόνα που έχουμε για την αρχαιότητα, αλλά κυρίως για τους εαυτούς μας.

    Ο βασικός στόχος του βιβλίου είναι να εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στις αρχαιότητες, την αρχαιότητα εν γένει και το εθνικό φαντασιακό μέσα από μια σειρά χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που χρησιμοποιούνται ως υποδείγματα. Προσπαθεί να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα όπως: Γιατί το εθνικό φαντασιακό χρειάζεται τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος; Ποιον ρόλο διαδραμάτισαν αυτά τα κατάλοιπα στη φαντασιακή συγκρότηση του έθνους και στην παραγωγή της υλικότητάς του; Πώς η αρχαιολογία παράγει την υλικότητα του έθνους και πώς συγκροτείται και η ίδια μέσα απ' αυτή τη διαδικασία; Πώς διαχειρίστηκαν τις αρχαιότητες καθεστώτα όπως αυτό του Μεταξά και πώς τις αντιμετώπισαν διάφοροι κοινωνικοί δρώντες, από τους εθνικούς διανοούμενους μέχρι τους ''Αλλους' του έθνους, όπως οι αριστεροί πολιτικοί εξόριστοι; Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την απήχηση και την επιρροή αρχαιολόγων-εθνικών διανοούμενων, όπως την περίπτωση του Μανόλη Ανδρόνικου;», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Γιάννης Χαμηλάκης.

    Το βιβλίο καταπιάνεται με ζητήματα κοινωνικών ταυτοτήτων, αλλά και με τον κοινωνικό και πολιτικό ρόλο που διαδραματίζουν στις μέρες μας τα μνημεία και οι αρχαιότητες, θέματα δηλαδή που αφορούν όλους όσοι σχετίζονται με την Ελλάδα -είτε κατοικούν στη χώρα είτε αλλού. Δίνει, επίσης, ερεθίσματα για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τον επαναπροσδιορισμό του νεοελληνικού φαινομένου σήμερα, συζήτηση που είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, δεδομένης της αύξησης της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής βίας.

    «Έχω την αίσθηση ότι στη σημερινή συγκυρία, η κοινωνική ευθύνη των αρχαιολόγων και των άλλων ειδικών που ασχολούνται με την αρχαιότητα είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζω στο βιβλίο, η αρχαιολογία συνέβαλε καθοριστικά στη δόμηση του εθνικού φαντασιακού,όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά και στη συγκρότησή του ως μια οντολογία με έντονα στοιχεία μονολιθικότητας και σωβινισμού. Αυτό συχνά παίρνει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά, στηριγμένα στην υποτιθέμενη πολιτισμική (και για ορισμένους «φυλετική») ανωτερότητα των θεωρουμένων ως προγόνων, αρχαίων Ελλήνων. Από την άλλη, σήμερα βλέπουμε να πραγματοποιούνται φασιστικές τελετές σε αρχαιολογικούς χώρους όπως στις Θερμοπύλες. Η κριτική αποτίμηση και η ιστορικοποίηση τόσο του αρχαιοελληνικού φαινομένου όσο και της δόμησης του νεοελληνικού εθνικού φαντασιακού στηριγμένου στην αρχαιότητα, λοιπόν, θα συμβάλει και στην προσπάθεια ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία» επισημαίνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 December 2012 - 7:30:32 UTC