Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκταμιεύεται η δόση των 34 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
  • [02] 1.230.918 άνεργοι το γ΄ τρίμηνο του 2012
  • [03] Νέοι χάρτες της Google για iPhone
  • [04] Φ. Γεννηματά: Ψευδής διαχωριστική γραμμή το «μνημόνιο- αντιμνημόνιο»
  • [05] Βρετανία: Απαγχονισμό έδειξε η νεκροψία της νοσοκόμας που είχε εξαπατηθεί από φάρσα
  • [06] Απομακρύνθηκε ο γενικός δ/ντής τηλεόρασης της ΕΡΤ Κώστας Σπυρόπουλος
  • [07] Ένταση από συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [08] Αναβάλλονται οι ορκωμοσίες στο ΤΕΙ Αθήνας, λόγω κινητοποιήσεων
  • [09] Αισιόδοξοι Μοσκοβισί και Ρεν για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup
  • [10] Ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας
  • [11] Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής

  • [01] Εκταμιεύεται η δόση των 34 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

    Η ευρωζώνη αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

    "Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έγινε δεκτή", είπε ο εκπρόσωπος.

    [02] 1.230.918 άνεργοι το γ΄ τρίμηνο του 2012

    Στο 24,8% εκτινάχθηκε η ανεργία στη χώρα το γ΄ τρίμηνο εφέτος, ή κατά επτά και πλέον μονάδες υψηλότερα από ό,τι το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.230.918 άτομα.

    Σοκ, επίσης, προκαλούν τα εξής στοιχεία:

  • Το 56,6% των νέων 15- 24 ετών είναι άνεργοι (ειδικά στις νέες γυναίκες το ποσοστό είναι 65,4%).

  • Οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν ματαίως εργασία από 12 μήνες και άνω) αποτελούν το 62,6% του συνόλου των ανέργων.

  • Υπάρχουν περιφέρειες της χώρας, όπου περίπου ένας στους τρεις είναι άνεργος (Δυτική Μακεδονία με 31% ανεργία ή Στερεά Ελλάδα με 29,6%).

    [03] Νέοι χάρτες της Google για iPhone

    Η αμερικανική εταιρεία Google προχώρησε στην έκδοση χαρτών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα iPhone της Apple, σύμφωνα με το BBC.

    Η νέα εφαρμογή της Google έρχεται λίγο καιρό μετά την έκδοση των νέων χαρτών της Apple. Οι χάρτες της Apple δέχθηκαν έντονη κριτική, καθώς η λειτουργία αναζήτησης που χρησιμοποιούν δεν αποδείχθηκε η πλέον αξιόπιστη.

    Η εφαρμογή της Google για κινητά iPhone λανσάρει αρκετές καινοτομίες, όπως φωνητικές οδηγίες με εκτίμηση χρόνου ταξιδιού, εσωτερικές πανοραμικές προβολές κτιρίων που συμμετέχουν στην υπηρεσία Street View Business Photos, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις εξωτερικών όψεων κτιρίων από διαφορετικές οπτικές γωνίες καθώς και γρηγορότερο zoom in and out.

    Ωστόσο, η εφαρμογή δεν διαθέτει φωνητική αναζήτηση, ενώ δεν επιτρέπει το «κατέβασμα» χαρτών όταν ο χρήστης δεν είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Αντίθετα, στις έξυπνες συσκευές Android, αυτές οι λειτουργίες επιτρέπονται.

    [04] Φ. Γεννηματά: Ψευδής διαχωριστική γραμμή το «μνημόνιο- αντιμνημόνιο»

    «Εκτός από το αρχικό περίγραμμα, πάνω στο οποίο, εμείς καταθέσαμε και τις αντιπροτάσεις μας, δεν γνωρίζουμε πώς θα κατατεθεί το φορολογικό. Δυστυχώς, εδώ πρόκειται για άλλη μια φορά, για αποσπασματικές παρεμβάσεις, που αποσκοπούν απλά και μόνο, στο να έχουμε ένα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

    Η κ. Γεννηματά τόνισε πως αποτελεί ψευδή διαχωριστική γραμμή το «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» και πρόσθεσε «αυτό που έχει ανάγκη αυτήν τη στιγμή ο τόπος, είναι, αντί να συνεχίσουμε την πόλωση των διαχωριστικών γραμμών, να πάμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα ξεπερνά και τα κόμματα και τα πρόσωπα και μια κυβερνητική θητεία και την εμβέλεια ενός κόμματος».

    [05] Βρετανία: Απαγχονισμό έδειξε η νεκροψία της νοσοκόμας που είχε εξαπατηθεί από φάρσα

    Η νοσηλεύτρια που βρέθηκε νεκρή αφού εξαπατήθηκε από φάρσα ενός αυστραλιανού ραδιοσταθμού που προσπαθούσε να πάρει πληροφορίες για την υγεία της Κέιτ, της δούκισσας του Κέμπριτζ, κατά την πρόσφατη νοσηλεία της, απαγχονίσθηκε, σύμφωνα με την έκθεση της νεκροψίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τζασίντα Σαλντάνια, 46 χρόνων, βρέθηκε απαγχονισμένη στο χώρο που έχει τεθεί στη διάθεση των νοσηλευτριών από το νοσοκομείο του Λονδίνου στο οποίο εργαζόταν.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [06] Απομακρύνθηκε ο γενικός δ/ντής τηλεόρασης της ΕΡΤ Κώστας Σπυρόπουλος

    Την απομάκρυνση του Κώστα Σπυρόπουλου από τα καθήκοντά του γενικού διευθυντή τηλεόρασης της ΕΡΤ, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Χρέη γενικού διευθυντή τηλεόρασης αναλαμβάνει προσωρινά ο Τζώνη Καλημέρης.

    Για «αναιτιολόγητη απομάκρυνση και κατάφορη παραβίαση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας στο δημόσιο τομέα» κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά.

    [07] Ένταση από συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Ένταση επικράτησε στο ξενοδοχείο Civitel Olympic, στο Μαρούσι, όπουεπρόκειτο ναγίνεισυνάντηση Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων.

    Έξω από το ξενοδοχείο συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας απέναντί τους παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.

    Όπως σημειώνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος «έχουμε συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για το ξεπούλημα των δημοτικών περιουσιών και των υπηρεσιών των δήμων».

    Για αύριο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει διοργανώσει μεγάλη συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ οι δήμοι θα παραμείνουν κλειστοί έως την ερχόμενη Τετάρτη.

    [08] Αναβάλλονται οι ορκωμοσίες στο ΤΕΙ Αθήνας, λόγω κινητοποιήσεων

    Αναβάλλονται όλες οι ορκωμοσίες, αποφοίτων στο ΤΕΙ Αθήνας οι οποίες είχαν προγραμματισθεί για το χρονικό διάστημα από 17 Δεκεμβρίου 2012 έως και 21 Δεκεμβρίου 2012.

    Αυτό τονίζεται σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί το ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο προχώρησε σ? αυτή την αναβολή λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των μελών του ΤΕΙ Αθήνας, συνεπεία της διαγραφής είκοσι δύο (22) Διοικητικών Υπαλλήλων του Ιδρύματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου (ΙΔΑΧ), από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τις νέες ημερομηνίες πραγματοποίησης των ορκωμοσιών από ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

    [09] Αισιόδοξοι Μοσκοβισί και Ρεν για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup

    "Πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε στη σωστή απόφαση για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου οιυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    "Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν τρόπο. Η σημερινή απόφαση θα διώξει τα σύννεφα επάνω από την Ελλάδα", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς του ελληνικού χρέους υπολείπεται σχετικώς του στόχου.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [10] Ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας

    Η συμφωνία η οποία επετεύχθη τη νύκτα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέτει το πλαίσιο και τους όρους λειτουργίας του μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας, ως πρώτου σταδίου μίας μελλοντικής τραπεζικής ένωσης, με άξονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Ποιες τράπεζες θα τελούν υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ;

    Οι τράπεζες οι οποίες έχουν στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους (εκτός εάν το ενεργητικό τους δεν υπερβαίνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ) ή όσες τελούν υπό ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας.

    Τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα θα εποπτεύονται από το εθνικό εποπτικό όργανο, ενώ η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε στιγμή να αναλάβει εποπτικό έργο, εάν κριθεί αναγκαίο.

    Εκτός "ειδικών συνθηκών", η ΕΚΤ θα εποπτεύει τουλάχιστον τρεις τράπεζες κάθε κράτους που συμμετέχει στον μηχανισμό. Πρόκειται, αρχικά, για τις χώρες της ευρωζώνης, στις οποίες θα προστεθούν σταδιακά και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μόνο τρεις χώρες , η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν αμέσως στον μηχανισμό.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, 150-300 τράπεζες θα εποπτεύονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ποιο όργανο της ΕΚΤ θα ασκεί την τραπεζική εποπτεία;

    Ενα νεοσύστατο εποπτικό συμβούλιο εντός της ΕΚΤ θα λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις. Θα απαρτίζεται από εκπροσώπους 17 εθνικών εποπτικών θεσμών, τέσσερα μέλη της ΕΚΤ, έναν πρόεδρο και έναν αντιπρόεδρο.

    Με ποιον τρόπο θα διασφαλισθεί ο διαχωρισμός μεταξύ των εποπτικών ευθυνών της ΕΚΤ και του παραδοσιακού της ρόλου ως εγγυήτριας της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης;

    Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνθήκη, το συμβούλιο των κυβερνητών θα πρέπει να επικυρώνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται από το εποπτικό συμβούλιο. Ομως τα κράτη επιθυμούν τον διαχωρισμό μεταξύ της νομισματικής πολιτικής, για την οποία είναι υπεύθυνο το συμβούλιο των κυβερνητών, και την τραπεζική εποπτεία. Σε περίπτωση διαφωνίας του συμβουλίου των κυβερνητών επί μίας απόφασης του εποπτικού συμβουλίου, μία ανεξάρτητη επιτροπή θα αναλαμβάνει την τελική απόφαση.

    Πότε θα τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός εποπτείας;

    Την 1η Μαΐου 2014. Μέχρι τότε, η ΕΚΤ θα μπορεί να εποπτεύει κατά περίπτωσιν τραπεζικά ιδρύματα τα οποία πρόκειται να ανακεφαλαιοποιηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

    Με ποιον τρόπο τα κράτη μη μέλη της τραπεζικής ένωσης θα διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής;

    Οι χώρες που δεν είναι μέλη της τραπεζικής ένωση δεν επιθυμούν τη διαμόρφωση στους κόλπου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής ενός πλειοψηφικού μπλοκ χωρών μελών της ευρωζώνης που θα επιβάλουν συστηματικά τις απόψεις τους σε κάθε ψηφοφορία. Γι' αυτό, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή διαθέτει ισχυρά ρυθμιστικά προνόμια σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

    Για να έχει υποχεωτικό χαρακτήρα μία απόφαση θα πρέπει να υιοθετείται από πλειοψηφία στο πλαίσιο και των δύο ομάδων: τις χώρες μέλη της τραπεζικής ένωσης και τις υπόλοιπες

    Σε περίπτωση που μία χώρα αντιταχθεί σε μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, μία ad hoc επιτροπή θα επιφορτισθεί να αποφασίσει. Θα απαρτίζεται από δύο εκπρόσωπους από κάθε ομάδα, τα μέλη της τραπεζικής ένωσης και τα μη μέλη, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Αρχής.

    [11] Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν σήμερα πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στην ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής προεδρίας.

    Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 16.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδος), μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών της συνόδου και λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του Ecofin για την τραπεζική εποπτεία στη ζώνη του ευρώ.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 December 2012 - 11:30:28 UTC