Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοικτά τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα
  • [02] Ο Σπύρος Ευαγγελάτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
  • [03] Αιματηρή ληστεία σε βάρος εμπόρου τσιγάρων έξω από τράπεζα στα Ιλίσσια
  • [04] Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ το 2013
  • [05] Το Σχέδιο "Αθηνά" για τα ΑΕΙ στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις
  • [06] Άσμουσεν: Λάθος η συζήτηση για νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους
  • [07] ΤτΕ: Mείωση του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης

  • [01] Ανοικτά τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα

    Την απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών καταστημάτων (έως 250 τμ) όλες τις Κυριακές του έτους, σε εθελοντική βάση, προβλέπουν οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς. Τα λοιπά καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.

    Σήμερα επίσης ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα (ο προηγούμενος ίσχυε από το 1946) που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αυστηρότερες ποινές για νοθεία τροφίμων και καυσίμων, καθώς και για ελλιπείς παραδόσεις από τις αντλίες, αντικειμενικοποίηση των ποινών αλλά και εκπτώσεις 50% για όσους πληρώνουν το πρόστιμο χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, κ.α.

    Την αντίθεσή τουςστη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδας ΓΣΕΒΕΕ.

    [02] Ο Σπύρος Ευαγγελάτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

    Ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, θα ασκεί κατά το 2013 τα καθήκοντα του προέδρου της Ακαδημίας.

    Τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας, ο ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος.Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διακεκριμένος νομικός.

    Το 2001 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Δημοσίου Δικαίου. Επίσης, είναι επίτιμος διδάκτορας γαλλικών, βρετανικών και αμερικανικών πανεπιστημίων.

    [03] Αιματηρή ληστεία σε βάρος εμπόρου τσιγάρων έξω από τράπεζα στα Ιλίσσια

    Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε στις 14.25, με θύμα 47χρονο έμπορο τσιγάρων, έξω από τράπεζα, στην οδό Μιχαλακοπούλου 31, στα Ιλίσσια.

    Συγκεκριμένα, δύο άγνωστοι, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πυροβόλησαν με κοντόκαννη κυνηγετική καραμπίνα τον έμπορο, τραυματίζοντάς τον στο πόδι και του άρπαξαν μία τσάντα με περίπου 30.000 ευρώ, τα οποία πήγαινε να καταθέσει στην τράπεζα.

    Ο τραυματίας διακομίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    [04] Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ το 2013

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ το 2013, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της προεδρίας, ο Γιάσερ Άλι.

    Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του ισλαμιστή ηγέτη στην Ουάσινγκτον μετά την εκλογή του τον Ιούνιο.

    Πάντως ο Άλι δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης του Μόρσι.

    Οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Αίγυπτο περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο σε στρατιωτική βοήθεια σε αντάλλαγμα για την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον το 1979.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [05] Το Σχέδιο "Αθηνά" για τα ΑΕΙ στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις

    Το ζήτημα της συγχώνευσης, κατάργησης και μετονομασίας σχολών και τμημάτων των ΑΕΙ, συζήτησαν σήμερα στο υπουργείο Παιδείας ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος και οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων.

    Η συζήτηση που διήρκεσε από το μεσημέρι ως νωρίς το απόγευμα, ήταν ουσιαστικά στο πλαίσιο του διαλόγου για την υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» που θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, ο υπουργός αποδέχθηκε να συμπεριληφθούν στα κριτήρια των συγχωνεύσεων και καταργήσεων και εκείνα που θα θέσουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια, οι δε πρυτάνεις ζήτησαν να μην αντιμετωπιστούν όλα τα Ιδρύματα με τον ίδιο τρόπο, αλλά να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του καθενός.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξουν χωριστές συναντήσεις του υπουργού με κάθε ένα Πανεπιστήμιο, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο αναμένει τις προτάσεις των Πανεπιστημίων.

    Όσον αφορά στον αριθμό των εισακτέων, οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι αυτός πρέπει να μειωθεί, δεδομένης της συρρίκνωσης σχολών και τμημάτων, μία άποψη που δεν φαίνεται να ενστερνίζεται το υπουργείο Παιδείας.

    [06] Άσμουσεν: Λάθος η συζήτηση για νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους

    «Λανθασμένες» χαρακτηρίζει τις συζητήσεις περί νέας διαγραφής ελληνικού χρέους, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιεργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, υποστηρίζοντας ότι με το πρόγραμμα επαναγοράς θα γίνει σημαντική μείωση του χρέους, ενώ επισημαίνει ότι είναι αποφασιστικής σημασίας η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

    Στην ίδια συνέντευξη, ερωτώμενος εάν το ευρώ κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της Γαλλίας, ο κ. Άσμουσεν απαντά κατηγορηματικά αρνητικά. «Αποκλείεται. Έχουμε όλοι μεγάλο συμφέρον για μια οικονομικά ισχυρή και υγιή Γαλλία. Διαφορετικά, η νομισματική και οικονομική ένωση δεν λειτουργεί. Αυτό το γνωρίζουν και οι Γάλλοι- είμαι λοιπόν βέβαιος ότι θα προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δηλώνει.

    [07] ΤτΕ: Mείωση του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης

    Σημαντική μείωση εμφανίζει το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το έλλειμμα στο ενδεκάμηνο υποχώρησε στα 7,7 δισ. ευρώ έναντι 20,2 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την οριακή μείωση των εσόδων κατά 1,6% στα 42,9 δισ. ευρώ, έναντι 43,6 δισ. ευρώ πέρυσι, και τη μείωση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 23% στα 48,9 δισ. ευρώ από 63,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Σημαντική μείωση καταγράφεται επίσης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα 655 εκατ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους υποχώρησαν στα 6,8 δισ. ευρώ από 15,4 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό να εμφανιστεί μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 21 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ πέρυσι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 December 2012 - 15:30:27 UTC