Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει και μέσα σε συνθήκες οικονομικής καταστροφής»
  • [02] Ανησυχία της Σεούλ για την πυραυλική δοκιμή που σχεδιάζει η Πιονγκγιάνγκ
  • [03] Αλλοδαπός άστεγος υπέστη εγκαύματα από φωτιά στο κατάλυμά του
  • [04] Α. Μέρκελ: Δικαίωμα και υποχρέωση του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του
  • [05] Σε ευαγή ιδρύματα 100 κιλά ψαριών, που κατασχέθηκαν λόγω μικρού μεγέθους
  • [06] Οι ρύποι των αυτοκινήτων "γεννούν" αυτισμό στα παιδιά
  • [07] Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου με Μ. Αμπάς
  • [08] Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας θέλει ο Ευ. Βενιζέλος

  • [01] «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει και μέσα σε συνθήκες οικονομικής καταστροφής»

    Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών προς την κατεύθυνση της μετάβασης στις δομές και τις λειτουργίες ως ενιαίου κόμματος.

    Κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στην έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διατύπωσε την ετοιμότητα του κόμματος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «και να τα καταφέρει, παρά το γεγονός ότι θα γίνει μέσα στις χειρότερες συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης».

    Ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του ενώπιον 3.400 αντιπροσώπων, περιέγραψε τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, αλλά και την επίδραση που επιδιώκει να ασκήσει στις νέες συνθήκες, καθώς συνδύασε τον πολιτικό στόχο για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας με την ταυτόχρονη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, τονίζοντας: «Συγκροτούμε ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι του κράτους και του συστήματος».

    Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, κατηγορώντας τον ότι ακολουθεί την γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές», ενώ προέβλεψε και νέα μείωση μισθών.

    Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ , τους ζήτησε να συμβάλλουν «στους κοινούς ταξικούς αγώνες, σε ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό, σε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για να αποκρούσουμε τη βαρβαρότητα του μνημονίου».

    Οι εργασίες της συνδιάσκεψης κορυφώνονται αύριο, Κυριακή, με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου κεντρικού οργάνου.

    [02] Ανησυχία της Σεούλ για την πυραυλική δοκιμή που σχεδιάζει η Πιονγκγιάνγκ

    Η Νότια Κορέα προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα να μην πραγματοποιήσει τη δοκιμή πυραύλου σττο τέλος του μήνα όπως ανακοίνωσε σήμερα η Πιονγκγιάνγκ, τονίζοντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, μια πρόκληση που παραβιάζει τη σχετική απαγόρευση του ΟΗΕ και προκαλεί τη διεθνή κοινότητα.

    Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο πύραυλος, ο οποίος θα εκτοξευτεί στο διάστημα από τις 10 ως τις 22 Δεκεμβρίου, θα θέσει σε τροχιά δορυφόρο.

    "Το ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί και πάλι να πραγματοποιήσει δοκιμή ενός μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου, αποτελεί σοβαρή πρόκληση που αγνοεί τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και τις προειδοποιήσεις της να μην το πράξει", τονίζει σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

    [03] Αλλοδαπός άστεγος υπέστη εγκαύματα από φωτιά στο κατάλυμά του

    Αλλοδαπός άστεγος υπέστη, τα ξημερώματα, σοβαρά εγκαύματα, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά, από άγνωστη έως στιγμής αιτία, σε πρόχειρο κατάλυμα που είχε φτιάξει για να μένει, κάτω από τη γέφυρα της οδού Καλλιρρόης, στον Νέο Κόσμο.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε σε σωρούς παλιών ρούχων, που είχε ο παθών στο κατάλυμα για να ζεσταίνεται.

    Όταν έφτασε στο σημείο η Πυροσβεστική, ανασύρθηκε από τον χώρο με εγκαύματα και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Αθηνων, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί προανάκριση η Ασφάλεια Αθηνών, που εξετάζει ως πιθανότερη την εκδοχή του ατυχήματος, καθώς ο αλλοδαπός είχε στο κατάλυμα μια λάμπα πετρελαίου για φως.

    Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

    [04] Α. Μέρκελ: Δικαίωμα και υποχρέωση του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του

    Η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά σήμερα τη δέσμευση της Γερμανίας στην ασφάλεια του Ισραήλ, τονίζοντας το γεγονός ότι στηρίζει πάντα το εβραϊκό κράτος, πέντε ημέρες πριν από την επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    "Το Ισραήλ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του", επισήμανε η Μέρκελ στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο μήνυμά της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

    Η γερμανίδα καγκελάριος προσθέτει πως η χώρα της τάσσεται υπέρ της επανάληψης "το συντομότερο δυνατόν των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων" ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, για να καταλήξουν στη δημιουργία δύο κρατών: ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού.

    Ο Νετανιάχου μεταβαίνει στο Βερολίνο την Τετάρτη για διήμερη επίσκεψη και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ είναι η οικονομική και επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών.

    [05] Σε ευαγή ιδρύματα 100 κιλά ψαριών, που κατασχέθηκαν λόγω μικρού μεγέθους

    Στην κατάσχεση 100 κιλών ψαριών, που δεν είχαν το προβλεπόμενο -βάσει νόμου- μέγεθος, προχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας, οι λιμενικές αρχές στην Ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας, στη Θεσσαλονίκη. Τα αλιεύματα -κολιοί, σαφρίδες και μουσμούλια- που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης από φορτηγό όχημα-ψυγείο, θα διατεθούν σε ευαγή ιδρύματα.

    [06] Οι ρύποι των αυτοκινήτων "γεννούν" αυτισμό στα παιδιά

    Οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πολυσύχναστους δρόμους μεγάλων πόλεων ή κοντά σε λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, όπου η ρύπανση του αέρα είναι αυξημένη εξαιτίας των αυτοκινήτων, αντιμετωπίζουν έως τριπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν αυτιστικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Ανάλογο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα μωρά που μεγαλώνουν σε παρόμοιο περιβάλλον.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την εγκυμοσύνη και κατά το πρώτο έτος ζωής του μωρού σχετίζονται με ένα σημαντικά αυξημένο ποσοστό εμφάνισης αυτισμού.

    Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 229 παιδιών με αυτισμό και άλλων 245 που αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, σε συσχετισμό με την πιθανή έκθεση κάθε παιδιού σε ρυπογόνο περιβάλλον λόγω της έντονης κυκλοφοριακής κίνησης. Αν και η μελέτη, όπως επισημάνθηκε, δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι η ρύπανση του αέρα είναι αυτή που προκαλεί άμεσα τον αυτισμό, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν σε περιοχές όπου οι εξατμίσεις των οχημάτων ρύπαιναν περισσότερο την ατμόσφαιρα, ήσαν αυτά που ήταν πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν τη διαταραχή του αυτισμού, αντίθετα με όσα παιδιά ζούσαν σε περιβάλλον με καθαρό αέρα.

    Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι η εισπνοή των αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων στον αέρα μπορεί να προκαλέσει σε φλεγμονή του οργανισμού και να κάνει ζημιά στον εγκέφαλο, ιδίως όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Μέχρι πάντως να γίνουν νέες έρευνες, παραμένει αβέβαιο πόσο άμεση και ισχυρή είναι η σχέση ανάμεσα στη ρύπανση και τον αυτισμό.

    Ο αυτισμός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, από την πλήρη αδυναμία επικοινωνίας και τη νοητική καθυστέρηση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, έως τα πιο ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του συναφούς συνδρόμου Άσπεργκερ. Τα περιστατικά αυτισμού αυξάνονται κατά τα τελευταία χρόνια διεθνώς, όπως επίσης και οι σχετικές επιστημονικές έρευνες.

    [07] Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου με Μ. Αμπάς

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο συνεχάρη και ως φίλος και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την ιστορική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και συμφώνησαν να εντείνουν την προσεχή περίοδο τη συνεργασία τους, καθώς η Σοσιαλιστική Διεθνής πρόκειται να αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία για το Παλαιστινιακό. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αμπάς, ότι θα γίνει επίσκεψη στη Ραμάλα, είτε από τον ίδιο, είτε από αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη συμβολή τόσο της Ελλάδας όσο και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις προσπάθειες που καταβάλλει η Παλαιστινιακή Αρχή και στον αγώνα που δίνει ο παλαιστινιακός λαός.

    [08] Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας θέλει ο Ευ. Βενιζέλος

    «Μία κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας», που θα λειτουργεί συντονισμένα, με σταθερότητα και προοπτική, με καθαρούς κανόνες λειτουργίας που θα «αφορούν και την κυβέρνηση, αλλά κυρίως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τριών κομμάτων», θέτει ως προϋπόθεση της εθνικής ανάκαμψης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα του Σαββατοκύριακου».

    Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι «με την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα διαμορφώθηκε μια νέα αφετηρία για τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο παρά να ξαναβρεί τη δυναμική της και την προοπτική της» με έναν μεγάλο εθνικό στόχο «ο οποίος μπορεί να φαίνεται τετριμμένος, αλλά είναι επαναστατικός: Κανονικό κρότος, κανονική οικονομία, κανονική κοινωνία».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετείται σαφώς και για την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Και βέβαια έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα οξύτατο φαινόμενο ρατσιστικής, φασιστικής, ξενοφοβικής βίας. Έχουμε στη Βουλή ένα αντισυνταγματικό κόμμα, ναζιστικό, φιλοχουντικό, προκλητικό. Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου και στο επίπεδο της νομοθεσίας (ιδίως της ποινικής) και στο επίπεδο του κανονισμού της Βουλής. Αυτό συνιστά υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου» σημειώνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 December 2012 - 11:30:34 UTC