Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Moody's υποβάθμισε κατά μία μονάδα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
  • [02] "Η δόση θα δοθεί κανονικά"
  • [03] Βροχερό το Σαββατοκύριακο
  • [04] Αναζητώντας το πνεύμα των Χριστουγέννων ...χωρίς πολλά έξοδα
  • [05] Εγκέφαλος χωρίς ...σώμα
  • [06] Ελπίδες θεραπείας του AIDS
  • [07] Επιδεινώνεται η υγεία του Άσανζ, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ισημερινού
  • [08] Ο Σεθ ΜακΦάρλαν του "Family Guy" θα "δανείσει τη φωνή του" και στους "Simpsons"
  • [09] Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση iTunes 11 της Apple

  • [01] Ο Moody's υποβάθμισε κατά μία μονάδα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

    Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από την κατηγορία Aaa, στην Aa1, μετά την υποβάθμιση στις 19 Νοεμβρίου της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

    Ο οίκος συνδέει την υποβάθμιση αυτή με τους πιστωτικούς κινδύνους που παρουσιάζονται σε σχέση με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες των δύο μηχανισμών. Η κίνησή του αυτή, που από πολλούς ήταν αναμενόμενη, δεν αποκλείει στο μέλλον να προχωρήσει και σε νέες υποβαθμίσεις.

    Σε ανακοίνωσή τους ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ αναφέρουν πως δεν συμφωνούν με την απόφαση του οίκου Moody's.

    "Διαφωνούμε με την προσέγγιση του οίκου αξιολόγησης, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της το εξαιρετικό ισχυρό θεσμικό πλαίσιο του ΕΜΣ, την πολιτική του δέσμευση και την δομή των κεφαλαίων του", τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του οργανισμού.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως η υποβάθμιση αυτή "με κανέναν τρόπο" δεν θα εμποδίσει τον ΕΜΣ να παρέχει βοήθεια στις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.

    [02] "Η δόση θα δοθεί κανονικά"

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν φάνηκε πεπεισμένος για την χορήγηση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει τα αποτελέσματα της εξαγοράς του ελληνικού χρέους.

    Το ΔΝΤ, που συμμετέχει μαζί με τους Ευρωπαίους στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θέλει να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της περίπλοκης αυτής διαδικασίας εξαγοράς προτού να υποβάλει την συμφωνία προς έγκριση στο διοικητικό του συμβούλιο, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της νέας δόσης προς την Ελλάδα.

    "Γνωρίζουμε πως το ΔΝΤ ενεργεί πάντα με αυτόν τον τρόπο και σεβόμαστε αυτή την διαδικασία", τόνισε Ρεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.

    Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η εξαγορά του ελληνικού χρέους "είναι ένα σημαντικό βήμα στο γενικό σχέδιο" χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας για την χορήγηση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα επικυρώθηκαν "με σαφήνεια" από τους γερμανούς βουλευτές και αυτό "αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι πως θα προχωρήσουμε με το πακέτο στήριξης".

    Ο Ολι Ρεν πρόσθεσε πως θα υπάρξει "άλλη μία συνάντηση του Eurogroup για τη λήψη της επίσημης απόφασης" και απέρριψε την πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

    "Υπάρχει μια ισχυρή δέσμευση να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη", κατέληξε.

    [03] Βροχερό το Σαββατοκύριακο

    Τοπικές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θαείναι ισχυρές, προβλέπονται σήμερα στο Ιόνιο, τη δυτική και νοτιά ηπειρωτική χώρα, τις Κυκλάδες, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο.

    Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια.

    Στην Αττική βρέχει καταρρακτωδώς από νωρίς το πρωί, αλλά όσο περνούν οι ώρες ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί.

    Ισχυροί είναι οι άνεμοι από νότιες κατευθύνσεις.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει μέχρι τους 19 βαθμούς στη Μακεδονία και τη Θράκη, μέχρι τους 21 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και μέχρι τους 22 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα.

    Το ίδιο σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί και αύριο Κυριακή.

    Ο καιρός θα παρουσιάσειπρόσκαιρη βελτίωση το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο από το απόγευμα και μετά, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σε πολλές περιοχές προκαλώντας βροχές και καταιγίδες.

    [04] Αναζητώντας το πνεύμα των Χριστουγέννων ...χωρίς πολλά έξοδα

    Τα πάνω κάτω έφερε η οικονομική κρίση στην αγορά των χριστουγεννιάτικων ειδών. Τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και πέρυσι, τέτοια εποχή τα καταστήματα που πωλούσαν στολίδια και δέντρα για την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση των σπιτιών ήταν πολλά και γεμάτα με κόσμο που έκαναν αγορές. Φέτος η εικόνα τελείως διαφορετική με την ατμόσφαιρα, γενικά στην πόλη, να μη θυμίζει ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα είναι Χριστούγεννα.

    Τα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη είναι ελάχιστα. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται κανείς να ψάξει για να βρει ένα. Και όσα υπάρχουν, δεν θυμίζουν τίποτα από το πλούσιο παρελθόν τους, με τα ράφια που υπερχείλιζαν από στολίδια, τις χριστουγεννιάτικες μπάλες κάθε χρώματος και σχήματος που δημιουργούσαν τεράστιες πυραμίδες, τα χιλιάδες φωτάκια που αναβόσβηναν και τα πλαστικά δέντρα που κάλυπταν τα πεζοδρόμια.

    Λίγα στολίδια περιμένουν αυτούς των οποίων το εισόδημα αντέχει ακόμα. Τα περισσότερα είναι από περασμένες χρονιές, και μάλιστα με το καρτελάκι πάνω τους να γράφει ότι πωλούνται με έκπτωση ή ότι είναι προσφορά. Επίσης, όσα καταστήματα υπάρχουν δεν περιορίζονται στην πώληση στολιδιών, αλλά διαθέτουν και άλλα εμπορεύματα, ακόμη και είδη ένδυσης.

    «Κατάρρευση»: αυτή η λέξη χαρακτηρίζει την αγορά με τα χριστουγεννιάτικα είδη, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Χαλιώτης, υπεύθυνος ενός ανάλογου καταστήματος στην Ομόνοια. Την παρομοιάζει μάλιστα με την αγορά ακινήτων, που δεν κινείται τίποτα. «Πουλάμε σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που αγοράσαμε. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Ανοίξαμε τέλη Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τον κόσμο», επισημαίνει και αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Αθήνα. Όπως εξηγεί ο κ. Χαλιώτης, λόγω της κεντρικής θέσης του καταστήματός του θεωρείται βαρόμετρο των διαθέσεων και των ανθρώπων στην περιφέρεια. «Άλλες χρονιές περνούσαν δεκάδες για να κάνουν τις αγορές τους και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, τώρα κανείς», λέει.

    Από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν πουληθεί 6-7 δέντρα, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα ξεπερνούσαν τα τριάντα. Ενδεικτικό της ζημιάς που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη, αλλά και της αλλαγής της συμπεριφοράς του κόσμου, σε σχέση με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, είναι όπως λέει ο κ. Χαλιώτης ότι ενώ μέχρι το 2007 αυτή την περίοδο, το συγκεκριμένο κατάστημα στην Ομόνοια έκοβε περίπου 150 τιμολόγια για τα γραφεία ή τις επιχειρήσεις που αγόραζαν στολίδια για να διακοσμήσουν τις εισόδους και τους επαγγελματικούς χώρους, φέτος έχει κόψει μόνο ένα τιμολόγιο.

    Όσο για τους καταναλωτές, οι περισσότεροι φέτος θα ανοίξουν τα κουτιά από τα πατάρια και τις αποθήκες και θα χρησιμοποιήσουν τα στολίδια των περασμένων χρόνων.

    [05] Εγκέφαλος χωρίς ...σώμα

    Ένα μοντέλο λογισμικού με την ονομασία Spaun, που προσομοιώνει σ? ένα βαθμό τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καταφέρνει να παίζει απλά παιγνίδια, να ζωγραφίζει απλά σχέδια, να κάνει απλή αριθμητική και πολλά ακόμα. Όλα αυτά τα πετυχαίνει με μόνο 2,5 εκατομμύρια ψηφιακούς νευρώνες (εικονικά εγκεφαλικά κύτταρα) έναντι των περίπου 86 δισεκατομμυρίων που διαθέτει ο πραγματικός ανθρώπινος εγκέφαλος.

    Ο νέος «ασώματος εγκέφαλος» μπορεί μελλοντικά να προσδώσει νέες δυνατότητες στα ρομπότ και γενικότερα στα δημιουργήματα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εξαρχής δεν είχε ασχοληθεί με το να μιμηθεί την κυτταρική - νευρωνική δομή του ανθρωπίνου εγκεφάλου, αλλά εστιάστηκε καθαρά στον προγραμματισμό εξειδικευμένου λογισμικού.

    Προς το παρόν ο Spaun (Semantic Pointer Architecture Unified Network) «ζει» μέσα σε ένα υπερ-υπολογιστή, επειδή καταναλώνει τεράστια υπολογιστική ισχύ. Μόνο για ένα δευτερόλεπτο προσομοίωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο υπολογιστής πρέπει να δουλεύει εντατικά για δύο ώρες.

    Ο Spaun απαντά σε ερωτήσεις συνήθως μετά από ένα δισταγμό (όπως οι άνθρωποι!), ενώ φυσικά δεν αποφεύγει τα λάθη (όπως επίσης οι άνθρωποι). Αν π.χ. κληθεί να θυμηθεί μια σειρά αριθμών και να τις επαναλάβει, θα ξεχάσει μερικές σε περίπτωση που η λίστα είναι μακριά. Και, όπως οι άνθρωποι, θυμάται καλύτερα τους αριθμούς στην αρχή και στο τέλος της λίστας, παρά στη μέση.

    Είναι αυτές ακριβώς οι ανθρώπινες αδυναμίες που έχουν εντυπωσιάσει τους ερευνητές, επειδή δείχνουν ότι όντως πρόκειται για μια προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου, έστω και ατελή. Σύμφωνα με τον Έλιασμιθ, πρόκειται για το πρώτο στον κόσμο μοντέλο βιολογικού εγκεφάλου που εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες και παράλληλα επιδεικνύει συγκεκριμένες συμπεριφορές.

    Επειδή κάνει τόσα πράγματα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο Spaun θα μπορέσει να τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα τις ανθρώπινες συμπεριφορές ή, ακόμα, να μελετήσουν τις εγκεφαλικές διαταραχές και την χρήση των ψυχοφαρμάκων. Επειδή ο Spaun δεν είναι άνθρωπος, θα μπορούσαν να γίνουν σε αυτόν ακόμα και ιατρικά πειράματα που θα θεωρούνταν ανήθικο να δοκιμαστούν σε ένα άνθρωπο (π.χ. η καταστροφή ψηφιακών νευρώνων για να μελετηθεί η επίπτωση του γήρατος στη νοημοσύνη).

    [06] Ελπίδες θεραπείας του AIDS

    Η θεραπεία του ενός συντρόφου που είναι φορέας του ιού του AIDS μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στον υγιή σύντροφο, προκύπτει από μεγάλη έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

    Σε διάρκεια εννέα χρόνων (2003-2011) κινέζοι ερευνητές παρακολουθούσαν 38.000 ζευγάρια, που ο ένας από τους δύο συντρόφους ήταν φορέας, τα υπέβαλαν σε εξετάσεις κάθε έξι μήνες και τα 24.000 από αυτά ακολουθούσαν αντιρετροϊκές θεραπείες.

    Οι εξετάσεις έδειξαν πως το ποσοστό μετάδοσης του ιού στον υγιή σύντροφο ήταν μικρότερο του 26% στα ζευγάρια του υποβάλλονταν σε θεραπεία ARV.

    "Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία μικρότερης κλίμακας ερευνών και κλινικών δοκιμών που είχαν δείξει ότι η προληπτική θεραπεία είναι μια αποτελεσματική στρατηγική εναντίον του AIDS, που μπορεί να εφαρμοστεί από τους φορείς δημόσιας υγείας σε εθνική κλίμακα στις αναπτυγμένες χώρες", τόνισε ο Δρ Σάο Γιμίνγκ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στο Πεκίνο, βασικός εισηγητής της έκθεσης.

    Σύμφωνα με την κινεζική έρευνα, η προστασία των αντιρετροϊκών θεραπειών περιορίζεται τα πρώτα χρόνια. Αργότερο το ποσοστό μετάδοσης του ιού HIV γίνεται σχεδόν το ίδιο και στις δύο ομάδες.

    Επίσης οι κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αποτελεσματικότητα μειώνεται αν οι σύντροφοι είναι χρήστες ναρκωτικών.

    [07] Επιδεινώνεται η υγεία του Άσανζ, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ισημερινού

    Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα τόνισε πως επιδεινώνεται η σωματική και ψυχική υγεία του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος από τον περασμένο Ιούνιο έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

    Ο Κορέα, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού για τη σύνοδο της Ένωσης Κρατών της Νότιας Αμερικής, πρόσθεσε πως η υπόθεση χορήγησης από τη χώρα του ασύλου στον Ασάνζ βρίσκεται στα χέρια της Βρετανίας, της Σουηδίας και των ευρωπαϊκών δικαστικών οργάνων, στα οποία έχει προσφύγει ο συνήγορος του Ασάνζ Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

    "Το θέμα είναι πως η σωματική και ψυχική του υγεία επιδεινώνεται όταν παραμένει κλεισμένος σε έναν περιορισμένο χώρο, χωρίς να μπορεί να ασκηθεί έξω", πρόσθεσε ο Κορέα, λέγοντας πως "το γεγονός αυτό θα προκαλούσε επιπλοκές στην υγεία οποιουδήποτε ανθρώπου"

    Ο πρόεδρος του Ισημερινού διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε από την πρέσβειρα της χώρας του στη βρετανική πρωτεύουσα πως ο Ασάνζ παρουσιάζει ένα όχι σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες.

    [08] Ο Σεθ ΜακΦάρλαν του "Family Guy" θα "δανείσει τη φωνή του" και στους "Simpsons"

    Ο Σεθ ΜακΦάρλαν, ο δημιουργός της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων, «Family Guy», ανακοίνωσε ότι πρόκειται να «δανείσει τη φωνή του» σε ένα επεισόδιο των «Simpsons», το οποίο αναμένεται να προβληθεί μέσω του δικτύου Fox το ερχόμενο Φθινόπωρο.

    Σύμφωνα με το σενάριο του επεισοδίου, ο ΜακΦάρλαν θα υποδύεται έναν παντρεμένο, ο οποίος ερωτεύεται σφόδρα τη γυναίκα του Χόμερ Σίμπσον, Μάρτζ, μετά από επικοινωνία που έχουν μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Οι δυο τους αναπτύσσουν έναν ιδιαίτερο δεσμό, μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, έχοντας ως κοινό σημείο την αγάπη τους για μια τηλεοπτική σειρά.

    Το επεισόδιο, με τίτλο «Κίνδυνοι στο Τρένο», πρόκειται να μεταδοθεί το φθινόπωρο του 2013.

    [09] Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση iTunes 11 της Apple

    Διαθέσιμα για «κατέβασμα» από το διαδίκτυο είναι πλέον τα iTunes 11 της Apple, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του CNN.

    Αρχικά, η νέα έκδοση του λογισμικού της αμερικανικής εταιρείας, είχε ανακοινωθεί, ότι κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

    Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Apple, λόγω «τεχνικών δυσκολιών», τελικώς τα iTunes θα ήταν έτοιμα εντός Νοεμβρίου.

    Τα iTunes, ένα περιβάλλον διαχείρισης ηλεκτρονικών εφαρμογών και μουσικών άλμπουμ, έκαναν «ντεμπούτο» το 2001. Έκτοτε, εμπλουτίζονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.

    Σήμερα, μέσω των iTunes, ο χρήστης μπορεί πλέον, εκτός από τις αμέτρητες εφαρμογές που βρίσκει στο App Store, να «κατεβάσει» ταινίες και μουσική αλλά και να διαχειριστεί το iPod, iPad και το iPhone του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 December 2012 - 9:30:30 UTC