Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέστρεψε αισιόδοξος ο πρωθυπουργός
  • [02] Πανευρωπαϊκό "όχι" στη λιτότητα
  • [03] Η πρώτη ομιλία Ομπάμα, μετά τις εκλογές, σε μια οικονομία που παραπαίει
  • [04] Το Ζάππειο «ντύνεται» στα μπλε για «καλό σκοπό»
  • [05] Εντυπωσιακή η ολική έκλειψη ηλίου στην Αυστραλία
  • [06] Σε φοιτητική εστία θα μετατραπεί το La Mirage στην Ομόνοια
  • [07] Η εξελικτική πορεία του ανθρώπου από την ανάποδη;
  • [08] Στον κόσμο των Εκδόσεων της Αριστεράς από το '50 έως το '74
  • [09] Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα δει σήμερα τον Προβόπουλο
  • [10] Θα χρειαστεί "μάλλον" νέα βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, δήλωσε μέλος του ΔΝΤ
  • [11] Ο Γιαν Φαμπρ έρχεται με δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής
  • [12] Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος, σήμερα, σε μαθητές της Γκράβας
  • [13] Eξωτερική πολιτική και άμυνα στο επίκεντρο της επίσκεψης Χ. Κλίντον στην Αυστραλία

  • [01] Επέστρεψε αισιόδοξος ο πρωθυπουργός

    Αισιόδοξος επέστρεψε στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεών του στις Βρυξέλλες.

    Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα, στην αναζήτηση πόρων για ανάπτυξη, τόνισε ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τελικά, η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά.

    Ο κ.Σαμαράς είπε ότι απομένουν ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν τις επόμενες μέρες.

    [02] Πανευρωπαϊκό "όχι" στη λιτότητα

    Με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στις 1.30 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμμετέχουν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά των πολιτικών λιτότητας.

    Υπενθυμίζεται ότι τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ)θα κινηθούν κανονικά παρά τη συμμετοχή των εργαζομένων στην στάση. Ο σταθμός του Μετρό "Σύνταγμα" θα κλείσει στις 12.00 κατόπιν εντολής της αστυνομίας.

    Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται μετά από απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και θα πραγματοποιηθούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, η GGIL διοργανώνει τετράωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις.

    Στη Γαλλία οι CGT, CFDT και FO έχουν προγραμματίσει 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η DGB Γερμανίας θα πραγματοποιήσει, το μεσημέρι, συλλαλητήριο στο Βερολίνο, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας. Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

    Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», οι οποίες θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.

    «Όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» τονίζει, σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ και προσθέτει ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».

    Εξάλλου, οι Νέοι Συνδικαλιστές της Νότιας Ευρώπης προχώρησαν, μετά από πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, στη δημοσίευση ενός κοινού μανιφέστου κατά των πολιτικών που εφαρμόζονται και έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη σε υψηλά επίπεδα της ανεργίας μεταξύ των νέων. Στη διακήρυξή τους, οι νέοι συνδικαλιστές ζητούν να προστατευθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο το οποίο διασφάλιζε στις μεταπολεμικές γενεές τα πλεονεκτήματα του κράτους πρόνοιας και της ειρήνης. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έχει φθάσει το 55,6%, στην Ισπανία το 54%, στην Πορτογαλία το 37,4%, στην Ιταλία το 35% και στην Κύπρο το 27%.

    [03] Η πρώτη ομιλία Ομπάμα, μετά τις εκλογές, σε μια οικονομία που παραπαίει

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 20:30 (ώρα Ελλάδας), μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές και την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.

    Την ίδια στιγμή, ηΟμοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) διαμηνύει ότι δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία, εάν η χώρα οδηγηθεί στο τέλος του έτους στον δημοσιονομικό βράχο των φορολογικών αυξήσεων και των περικοπών των κρατικών δαπανών.

    «Θα ήταν καλό οι φορολογικές αρχές να ενεργούν από κοινού. Υπάρχει ένα όριο στο τι μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Dallas Federal Reserve, Ρίτσαρντ Φίσερ στην τηλεόραση του CNBC. «Δεν μας βλέπω ως δίχτυ ασφαλείας» συμπλήρωσε.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και οι ρεπουμπλικανοί αντίπαλοί του, έχουν 48 ημέρες προθεσμία για να συμφωνήσουν στον περιορισμό του ελλείμματος της χώρας, ή να αναλάβουν τον κίνδυνο των μαζικών αυξήσεων φόρων και των περικοπών στις δαπάνες, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ύφεση.

    «Όσα περισσότερα κάνουμε ... τόσο περισσότερο δίνουμε σε αυτά τα παιδιά που είναι οι πολιτικοί μας τη δικαιολογία να μην κάνουν αυτό για το οποίο εκλέχτηκαν », είπε ο Φίσερ, ο οποίος περιγράφεται ως «γεράκι» καθώς ανήκει στο αποκαλούμενο αντιπληθωριστικό μπλοκ.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι επί του παρόντος απειλή, αλλά τόνισε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα αρχίσουν να ασχολούνται σοβαρά, μέχρι να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τη αδιευκρίνιστη δημοσιονομική πολιτική των πολιτικών ηγετών της χώρας.

    [04] Το Ζάππειο «ντύνεται» στα μπλε για «καλό σκοπό»

    Με το μπλε χρώμα του ουρανού, το χρώμα της αφύπνισης και της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση του διαβήτη, «ντύνεται» για δύο μέρες, το Ζάππειο Μέγαρο, «συμμετέχοντας» στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, κατά την οποία θα φωταγωγηθούν 420 ιστορικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας ένα «ηχηρό» μήνυμα, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τη νόσο του διαβήτη.

    Το Empire State Building στη Ν. Υόρκη, το Κογκρέσο στο Ζάλτσμπουργκ, το London Eye και οι Trafalgar Square Fountains στο Λονδίνο, το Puerta de Alcal? στη Μαδρίτη, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Kyoto Tower στο Κιότο, ο οβελίσκος στο Μπουένος Άιρες κ.α, μετατρέπονται σε σύμβολα ελπίδας για τη νόσο και στέλνουν μήνυμα ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της μεταβολικής μάστιγας του 21ου αιώνα.

    Ο σακχαρώδης διαβήτης, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, ενώ από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του '80, σήμερα αγγίζει τα 350 εκατομμύρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

    Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 8%- 9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3%- 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

    Σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι πάσχοντες στρέφονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου παρουσιάζεται αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κατά 25%- 30%.

    Η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

    [05] Εντυπωσιακή η ολική έκλειψη ηλίου στην Αυστραλία

    Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί παρακολούθησαν το σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης του ηλίου που ήταν ορατή μόνο στον ουρανό της βόρειας Αυστραλίας και συγκεκριμένα στην πολιτεία του Κουίνσλαντ.

    Περίπου στις 6.30 το πρωί ο ουρανός σκοτείνιασε για λίγα λεπτά όταν ο δίσκος της Σελήνης μπήκε μπροστά και κάλυψε τον ηλιακό δίσκο. Το θέαμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

    Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι η θερμοκρασία έπεσε δέκα βαθμούς Κελσίου όσο διήρκησε η έκλειψη. Από τους 23 βαθμούς έπεσε στους 13 βαθμούς και λίγα λεπτά αργότερα επανήλθε στους 23!

    [06] Σε φοιτητική εστία θα μετατραπεί το La Mirage στην Ομόνοια

    Σε φοιτητική εστία, δυναμικότητας 400 κλινών, θα μετατραπεί το κτίριο όπου στεγαζόταν το ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι υπουργοί Άμυνας και Παιδείας, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αντίστοιχα, που επισκέφθηκανχθες το κτίριο.

    Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, η αξιοποίηση του κτιρίου, που παρέμενε κλειστό από το 2008, θα καλύψει μέρος των αναγκών της φοιτητικής κοινότητας, θα αναβαθμίσει την περιοχή του κέντρου, ενώ η μακροχρόνια εκμίσθωση του θα αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    [07] Η εξελικτική πορεία του ανθρώπου από την ανάποδη;

    Είναι η μοίρα των ανθρώπων αργά αλλά σταθερά να καταλήξουν βλάκες; Αυτό λίγο- πολύ ισχυρίζεται μια νέα αιρετική και επίμαχη αμερικανική επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει ότι όσο προοδεύει ο ανθρώπινος πολιτισμός, τόσο λιγότερο έξυπνοι γίνονται οι άνθρωποι. Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα τους αρχαίους Αθηναίους, για τους οποίους αναφέρει ότι, αν οποιοσδήποτε από αυτούς μεταφερόταν με τη μηχανή του χρόνου στη σημερινή εποχή, θα ξεχώριζε εύκολα μέσα στη γενική μετριότητα.

    Σύμφωνα με την «προβοκατόρικη» μελέτη, οι άνθρωποι έφθασαν στο διανοητικό αποκορύφωμά τους πριν από περίπου 2.000 έως 6.000 χρόνια και από τότε υπάρχει μια αργή πτωτική τάση στις νοητικές ικανότητές τους, η οποία έχει γίνει πιο έντονη στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή. Η βασική αιτία γι' αυτό (υποτίθεται ότι) είναι το γεγονός πως εξαιτίας των πολλαπλών ευκολιών που παρέχει η τεχνολογία, δεν «δουλεύει» πια η πανάρχαια εξελικτική πίεση που ευνοεί τους πιο έξυπνους και ικανούς σε βάρος των χαζών και ανίκανων.

    Ο καθηγητής αναπτυξιακής βιολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ Τζέραλντ Κράμπτρι, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Trends in Genetics", σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν», «Τέλεγκραφ» και «Ιντιπέντεντ», υποστηρίζει ότι η νοημοσύνη αναπτύχθηκε στους προϊστορικούς προγόνους μας στην Αφρική, πριν από 50.000 έως 500.000 χρόνια, επειδή όσο πιο έξυπνοι ήταν, τόσο καλύτερα μπορούσαν να επιβιώσουν (εύρεση τροφής με το κυνήγι, κατασκευή καταλυμάτων κ.α.). Τα γονίδια της εξυπνάδας οι πιο ευνοημένοι τα κληροδοτούσαν στις επόμενες γενιές.

    Επειδή όμως στην εποχή μας οι άνθρωποι δεν χρειάζεται εξίσου να παλεύουν για να επιβιώσουν χάρη στην εξυπνάδα τους, έχει πια αχρηστευτεί η δύναμη της εξελικτικής επιλογής που ευνοούσε σταθερά τους πιο έξυπνους και ικανούς, με συνέπεια, από βιολογική άποψη, σταδιακά η ανθρωπότητα να?χαζεύει. Ενώ παλαιότερα οι διάφορες επιζήμιες μεταλλάξεις γονιδίων θα «ξεριζώνονταν» από το γενετικό υλικό, σήμερα συσσωρεύονται και ροκανίζουν τις ανώτερες διανοητικές ικανότητες των ανθρώπων ως είδος.

    [08] Στον κόσμο των Εκδόσεων της Αριστεράς από το '50 έως το '74

    Αφιερωμένο στον, σχετικά ανεξερεύνητο, κόσμο των εντύπων και της εκδοτικής παραγωγής της Αριστεράς, τα χρόνια 1950-1974 κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το 14ο τεύχος του "Αρχειοτάξιου'', του ετήσιου περιοδικού των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

    Το περιοδικό παρουσιάστηκεχθες, στη Στοά του Βιβλίου, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη επίσης στα 5Ο χρόνια λειτουργίας των εκδόσεων ''Θεμέλιο'', και στον εμπνευστή και ιδρυτή του Θεμέλιου, Δημήτρη Δεσποτίδη.

    Τα κείμενα του τεύχους ''έχουν τα περισσότερα έναν ιδιότυπο χαρακτήρα: δεν πρόκειται μόνο για μια εκ των υστέρων ανασκόπηση αλλά και για την βιωματική σχέση των συγγραφέων με τα έντυπα και τους συντελεστές τους, οι οποίοι καταθέτουν την μαρτυρία τους. Η σύζευξη ιστορίας και αυτοβιογραφίας δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στα κείμενα για τα οποία γίνεται εδώ λόγος" ανέφερε ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς, πρόεδρος των ΑΣΚΙ, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση. Όπως επίσης, ότι ''οι αριστεροί συγγραφείς και τα έργα τους δεν παρουσιάστηκαν μόνο από τους εκδοτικούς οίκους που δεν απέκρυβαν το πολιτικό τους στίγμα. Τα έντυπα για τα οποία γίνεται έστω και φευγαλέα λόγος είναι ποικίλου περιεχομένου: πεζογραφία, ποίηση, πολιτική και επιστήμη".

    Την εκδήλωση χαιρέτησε και η συγγραφέας Άλκη Ζέη. Αναφερόμενη στον Δημήτρη Δεσποτίδη, που χωρίς εκείνον, όπως είπε, το πρώτο της βιβλίο "Το καπλάνι της βιτρίνας'' δεν θα είχε εκδοθεί ποτέ ούτε και ''ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου'', βιβλία τα οποία στη συνέχεια έκαναν πάνω από 33 εκδόσεις και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

    ''Έβρισκα παρηγοριά κι ελπίδα στο Θεμέλιο, με τα βιβλία, τα σχέδια του Δ. Δεσποτίδη. Ήταν ο δικός μας ''Πέτρος της ΕΠΟΝ''. Όσοι πέρασαν από την ΕΠΟΝ, σίγουρα δεν έχουν ξεχάσει το χαμόγελό του. Μας έχει λείψει τα δύσκολα χρόνια που ζούμε, γιατί με το γέλιο του θα μας έδινε ελπίδες'' είπε η Άλκη Ζέη.

    [09] Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα δει σήμερα τον Προβόπουλο

    Συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες,σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο και τη συμμετοχή των Φίλιππου Σαχινίδη, Θάνου Μωραΐτη και Γιάννη Μανιάτη.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά Γραφεία της ΤτΕ, θα τεθούν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η γενικότερη πορεία της οικονομίας.

    [10] Θα χρειαστεί "μάλλον" νέα βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, δήλωσε μέλος του ΔΝΤ

    Η ευρωζώνη θα πρέπει "μάλλον" να αυξήσει την χρηματοπιστωτική της υποστήριξη προς την Ελλάδα, με μια διαγραφή του χρέους ή ένα νέο σχέδιο βοήθειας, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων δέκα χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    "Πιστεύω ότι μια κάποια μορφή επιπρόσθετης υποστήριξης ή ελάφρυνσης (του χρέους) προερχόμενη από τον δημόσιο τομέα της ευρωζώνης θα είναι μάλλον απαραίτητη" αν δοθεί μια παράταση στην Ελλάδα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, δήλωσε ο Νογκέιρα, διευκρινίζοντας ότι δεν εκφράζεται εξ ονόματος του ΔΝΤ.

    Ο ίδιος απέκλεισε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε νέα συμβολή του ΔΝΤ. "Το ΔΝΤ έχει ήδη δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά στην Ελλάδα (...) και δεν θα υποστήριζα κανένα αίτημα αύξησης της υποστήριξης του ΔΝΤ στην Ελλάδα", σημείωσε.

    "Αυτό που δεν είναι σαφές είναι ο τρόπος με τον οποίο η παράταση αυτή θα επηρεάσει την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό το σημείο είναι που φαίνεται να προκαλεί διαφωνίες ανάμεσα στις διάφορες πλευρές", πρόσθεσε.

    "Ακόμη κι αν η μορφή της δεν έχει ακόμη καθοριστεί, η ανάγκη μιας νέας υποστήριξης διακρίνεται σαφώς μολονότι δεν υπάρχουν πιθανότητες μιας νέας συμβολής των ιδιωτών πιστωτών", κατέληξε.

    [11] Ο Γιαν Φαμπρ έρχεται με δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής

    Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ο Γιαν Φαμπρ, πρωτοπόρος και τολμηρός, καταφέρνει να προκαλέσει μια έκρηξη στο κόσμο του θεάτρου με δυο ιστορικά θεάματα, τη «Δύναμη της Θεατρικής Τρέλας» και το «Αυτό είναι θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι». Εργα-κλειδιά στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου και χορού και σημεία αναφοράς της «εισβολής» του Φαμπρ στον θεατρικό χώρο με την performance art ?πραγματική δράση, σε πραγματικό χρόνο- και της δημιουργίας του μετα-δραματικού θεάτρου.

    Γνωστός ανατροπέας και διαμορφωτής και των σκηνικών τεχνών, ο Φαμπρ επανέρχεται, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση των έργων, που έγραψε και σκηνοθέτησε σε ηλικία μεταξύ 24 και 26 ετών. Ο διάσημος Βέλγος εικαστικός, περφόμερ, σκηνοθέτης και χορογράφος και η ομάδα του Troubleyn Ensemble, παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής και τα δύο έργα δωρεάν, ως προσφορά συμπαράστασης στην Ελλάδα.

    Η τετράωρη παράσταση «Η Δύναμη της θεατρικής τρέλας» θα παρουσιαστείσήμερα Τετάρτη 14 και αύριο Πέμπτη 15 Νοεμβρίου (20.00 μ.μ) και το οκτάωρο έργο «Αυτό είναι θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι» την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας (17.00 μ.μ.).

    Η παραγωγή πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Κοσκινά.

    [12] Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος, σήμερα, σε μαθητές της Γκράβας

    Δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο σε μαθητές τού σχολικού συγκροτήματος Γκράβας (40ο Γυμνάσιο), θα διεξάγει σήμερα, από 9.30 το πρωί, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, (ΕΚΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικών δράσεων των Ελλήνων καρδιολόγων.

    «Στη σημερινή δύσκολη για τους πολίτες οικονομική συγκυρία, η επιστημονική κοινότητα έχει χρέος να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της, στην κάλυψη τής σημαντικότερης ανάγκης τού συνανθρώπου μας, που είναι η υγεία του», αναφέρει η ΕΚΕ.

    [13] Eξωτερική πολιτική και άμυνα στο επίκεντρο της επίσκεψης Χ. Κλίντον στην Αυστραλία

    Η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αυστραλία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας δεν είναι περιστασιακή. «Είμαστε εδώ για να μείνουμε», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από το Πέρθ της Δυτικής Αυστραλίας όπου βρέθηκε για τις ετήσιες διαβουλεύσεις των δύο χωρών για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Μαζί της ήταν και ο Aμερικανός υπουργός 'Αμυνας, Λέον Πανέτα.

    Η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών Μπομπ Καρ και τον υπουργό 'Αμυνας Στίβεν Σμιθ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων Αυστραλίας-ΗΠΑ βρίσκονται η μετατόπιση του στρατιωτικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, την οποία προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από τον γεωπολιτικό χώρο της Μέσης Ανατολής προς αυτόν της Ασίας.

    Η Κλίντον αναμένεται επίσης να ζητήσει μεγαλύτερη πρόσβαση των ΗΠΑ σε πεδία βολής στο βόρειο τμήμα της Αυστραλίας, καθώς και να δοθεί πρόσβαση στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε μια βάση στις δυτικές ακτές, νότια του Περθ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 November 2012 - 7:30:37 UTC