Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ
  • [02] Ο άγνωστος Χασάν Ταχσίν Πασάς
  • [03] Πριγκιπικοί αρραβώνες στη Σουηδία
  • [04] Η Google «εξερευνά» το Γκραν Κάνιον
  • [05] Την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα μέτρα
  • [06] Το ΚΚΕ για τη φάρσα εις βάρος της Λιάνας Κανέλλη
  • [07] Βασιλάκης: Κίνηση αναγκαιότητας η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean
  • [08] Ο Κόλιν Πάουελ δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα
  • [09] Αγωγή για δυσφήμιση κατέθεσε ο Τομ Κρουζ εναντίον περιοδικών

  • [01] Συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ

    Σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, συνεδριάζει στις 17:30 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου, η Εκτελεστική Επιτροπή .

    Στη συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθούν διεξοδικά όλα τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά από τις επαφές του Δημήτρη Χατζησωκράτη με το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Εργασίας αλλά και η στάση της Τρόικα καθώς επίσης και οι περαιτέρω χειρισμοί τους οποίους θα ακολουθήσει ΔΗΜΑΡ ενόψει και της ψήφισης στη Βουλή των νέων μέτρων.

    Τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι έχουν γίνει βελτιώσεις για τα εργασιακά αλλά απέχουν ακόμη από τις βασικές θέσεις του κόμματος ώστε να ψηφίσει θετικά.-

    [02] Ο άγνωστος Χασάν Ταχσίν Πασάς

    Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Οκτωβρίου 1912 (9 Νοεμβρίου για τους Τούρκους). Ο αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν Πασάς έπαιρνε στα χέρια του δύο χειρόγραφες σελίδες που έμελλε ν' αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. «Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται εις τον Ελληνικόν Στρατόν μέχρι της υπογραφής της ειρήνης» έλεγε το γραμμένο στα ελληνικά και γαλλικά κείμενο. Ήταν το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης σε ελληνικά χέρια. Αυτό που καθόρισε την τύχη της πόλης, της περιπόθητης τόσων λαών, αυτής που αποτέλεσε καύχημα για τους Σουλτάνους, της πόλης που ύστερα από πεντακόσια χρόνια άλλαζε χέρια και γινόταν ξανά ελληνική.

    «Πρωταγωνιστής» και συνάμα τραγική φιγούρα, ο Οθωμανός στρατηγός, απευθυνόμενος στο νεαρό υπασπιστή του, με τη βαθιά κι ευγενική φωνή του, τού είπε: «Μου φαίνεται πως τελειώσαμε». Δεκαετίες αργότερα, ο νεαρός- τότε- υπασπιστής, ο Κενάν Μεσαρέ, γιος του Ταχσίν Πασά, θυμόταν πως εκείνη τη στιγμή ο πατέρας του είχε χάσει δέκα χρόνια από τη ζωή του: «Εθάβετο- είπε- ζωντανός».

    Οι Τούρκοι τον λοιδόρησαν ως «προδότη», οι Έλληνες τού απένειμαν τον τίτλο του «σωτήρα και ευεργέτη της πόλης». Η ιστορία έγραψε πως ο Ταχσίν Πασάς, ηττημένος στο Σαραντάπορο και τα Γιαννιτσά και συναισθανόμενος το τέλος, παρέδωσε αμαχητί την πόλη στους Έλληνες, αγνοώντας τις «σειρήνες» των Συμμάχων των Ελλήνων, που διεκδικούσαν κομμάτι από την «πίτα» της Θεσσαλονίκης. «Μια Θεσσαλονίκη υπάρχει κύριοι, κι αυτή την παρέδωσα στους Έλληνες που ήταν αντίπαλοί μου σε όλα τα πεδία της μάχης από το Σαραντάπορο και τα Γιαννιτσά μέχρι εδώ? Δεύτερη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει για να την παραδώσω και σε σας» είπε σ? αυτούς που με υποσχέσεις και

    σακούλια με λίρες προσπάθησαν να τον δελεάσουν.

    Οι ιστορικοί στο διάβα του ενός αιώνα που πέρασε από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ασχολήθηκαν με τον Ταχσίν Πασά μόνο σε σχέση με τις μάχες και τα γεγονότα που προηγήθηκαν της υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης της πόλης. Ήταν σαν ένας αρχιστράτηγος του οθωμανικού στρατού να μην είχε προηγούμενη ζωή αλλά ούτε και μετέπειτα.

    Το κενό αυτό έρχεται να συμπληρώσει, με περιγραφές όπως οι παραπάνω, σε μία επετειακή για τη Θεσσαλονίκη χρονιά, το βιβλίο του Χρίστου Χριστοδούλου «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο».

    Εν είδει βιογραφίας και ψυχογραφήματος του Οθωμανού στρατηγού, με την αλβανική καταγωγή, τις σπουδές στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, την άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και την εξισλαμισμένη Ελληνίδα σύζυγο, το βιβλίο αναδεικνύει άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του ανθρώπου, που με την υπογραφή του καθόρισε την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

    [03] Πριγκιπικοί αρραβώνες στη Σουηδία

    Η πριγκίπισσα Μαντλίν αρραβωνιάστηκε τον αμερικανό σύντροφό της Κρις Ο'Νιλ, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ανάκτορα.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τον γάμο, αλλά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχει προγραμματιστεί να τελεστεί μέσα στο καλοκαίρι του 2013.

    Ο βασιλιάς ενέκρινε τον αρραβώνα και ζήτησε την έγκριση της κυβέρνησης όπως ορίζει το σουηδικό Σύνταγμα, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Το ζευγάρι έχει δεσμό δύο χρόνια και ζει στη Νέα Υόρκη. Ο 37χρονος Ο΄Νιλ είναι τραπεζίτης, ενώ η 30χρονη Μαντλίν είναι η μκρότερη από τα τρία παιδιά του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Σίλβιας.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [04] Η Google «εξερευνά» το Γκραν Κάνιον

    Μετά τον Αμαζόνιο και τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, οι χάρτες της Google, σε συνδυασμό με την οπτική του λογισμικού Street View, θα μας ταξιδέψουν στις απότομες χαράδρες του Γκραν Κάνιον.

    Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, μέλη της ομάδας χαρτογράφησης θα μεταβούν στο Γκραν Κάνιον, για να εξερευνήσουν από κοντά το εκπληκτικό τοπίο. Καθώς θα περπατούν, οι υπερσύγχρονες κάμερές τους θα ?τραβούν? αυτόματα υψηλής ανάλυσης πανοραμικές φωτογραφίες, καταγράφοντας κάθε στιγμή της διαδρομής τους.

    Μετά την επιστροφή της ομάδας στις ΗΠΑ, οι φωτογραφίες, αφού επεξεργαστούν, θα εμπλουτίσουν το λογισμικό Street View και θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά για το κοινό.

    [05] Την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα μέτρα

    Την ερχόμενη εβδομάδα, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

    Όπως προκύπτει από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο έχει οριστεί έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα κυρωθούν διακρατικές συμφωνίες.

    Από Τετάρτη έως και την Παρασκευή η ημερήσια διάταξη παραμένει «ανοικτή», εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τη μορφή του κατεπείγοντος.

    [06] Το ΚΚΕ για τη φάρσα εις βάρος της Λιάνας Κανέλλη

    «Το θέμα «Χρυσή Αυγή» δεν προσφέρεται για φάρσες και από αυτή την άποψη δεν δικαιολογείται το «αστείο» σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη μέσα στο στούντιο του ΣΚΑΪ», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

    Και προσθέτει: «Το γεγονός δείχνει ότι ο χαρακτήρας αυτής της φασιστικής οργάνωσης ως όπλου κατά των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου δεν έχει γίνει αντιληπτός από εργαζόμενους. Ακόμα χειρότερο είναι αν έχει γίνει και παρόλα αυτά λανσάρεται ως αστείο».

    [07] Βασιλάκης: Κίνηση αναγκαιότητας η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean

    «Η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean που ανακοινώθηκε πρόσφατα και τελεί υπό την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού, ήταν μια κίνηση αναγκαιότητας, προκειμένου, οι δύο καθαρά ελληνικές εταιρείες, να καταστούν βιώσιμες, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης και να αντιμετωπίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό που επικρατεί στην αεροπορική αγορά».

    Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσίασε στοιχεία τόσο για την πορεία της αεροπορικής αγοράς και την πορεία της εταιρείας, όσο και λεπτομέρειες της συμφωνίας εξαγοράς της Olympic Air.

    [08] Ο Κόλιν Πάουελ δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα

    Ο Κόλιν Πάουελ, πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επί προεδρίας του ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, δήλωσε σήμερα ότι στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου θα ψηφίσει υπέρ του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ.

    «Τον ψήφισα το 2008 και προτίθεμαι να παραμείνω στο πλευρό του και το 2012. Τον επόμενο μήνα πρόκειται να ψηφίσω αυτόν και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν», τόνισε ο Πάουελ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο CBS.

    Επιμέλεια: Γ. Δάβος

    [09] Αγωγή για δυσφήμιση κατέθεσε ο Τομ Κρουζ εναντίον περιοδικών

    Ο Τομ Κρουζ κατέθεσε χθες αγωγή για δυσφήμιση με την οποία ζητεί αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον περιοδικών που έγραψαν ότι εγκατέλειψε την κόρη του Σούρι ύστερα από το διαζύγιό του με την ηθοποιό Κέιτι Χολμς.

    Ο Κρουζ κατέθεσε την αγωγή σε δικαστήριο του Λος Άντζελες με εναγόμενα τα περιοδικά "In Touch" και "Life & Style."

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του ηθοποιού Μπερτ Φιλντς, "ο Τομ είναι ένας στοργικός πατέρας ο οποίος αγαπά πολύ την Σούρι. Είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής του και θα είναι πάντα. Το να ισχυριζόμαστε ότι την εγκατέλειψε είναι ένα φρικτό ψέμα. Το να το ισχυριζόμαστε με φανταχτερούς τίτλους και μια φωτογραφία της Σούρι που κλαίει είναι αδιανόητο".

    Η αγωγή αναφέρεται σε δύο δημοσιεύματα, πρώτα θέματα των περιοδικών, στα τεύχη του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου και τίτλους "Εγκαταλελειμμένη από Μπαμπά". Το δημοσίευμα του Σεπτεμβρίου του "In Touch" υποστήριξε ότι η εξάχρονη Σούρι, το μοναδικό παιδί του Κρουζ και της Χολμς, είχε να δει τον πατέρα της πάνω από 44 μέρες.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 October 2012 - 14:30:46 UTC