Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία για την άμεση εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα
  • [02] Την Εμπορική Τράπεζα απέκτησε η Alpha Bank
  • [03] "Ανέβασαν στροφές" στη δεύτερη τηλεμαχία Ομπάμα και Ρόμνεϊ
  • [04] Στην Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος για το ΕΣΠΑ
  • [05] Ρυπογόνο το κάπνισμα στο ΙΧ
  • [06] Καταβάλλεται η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης 2012, σε 680.000 αγρότες
  • [07] Εμμένει η ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει τις απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά
  • [08] Νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες του ανακοίνωσε το ΙΚΑ
  • [09] Πτώση 10,9% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο
  • [10] 'Εντεκα νεκροί και 10 αγνοούμενοι ύστερα από κατολίσθηση στο Περού
  • [11] Στους Σέλτικς ο Βραζιλιάνος διεθνής άσος Λεάντρο Μπαρμπόσα
  • [12] "Έσβησε" σε τροχαίο ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Κότζι Γουακαμάτσου
  • [13] Ανακαλύφθηκε καυτός εξωπλανήτης γύρω από άστρο, στο Άλφα του Κενταύρου
  • [14] ΡΑΕ: Άρση αναστολής για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, στην Πελοπόννησο
  • [15] Δεκαεννέα τα θύματα της μηνιγγίτιδας σε 15 Πολιτείες των ΗΠΑ
  • [16] Πάνω από 14.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει το ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων
  • [17] Ληστεία σε ισόγειο διαμέρισμα στα Μανιάτικα στον Πειραιά
  • [18] Νέες προτάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα εργασιακά θα υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα
  • [19] Υποβάθμισε και πάλι την Κύπρο ο οίκος Standard & Poor΄s
  • [20] Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Βίλφριντ Μάρτενς
  • [21] Στη Χίλαρι Μαντέλ το λογοτεχνικό βραβείο Booker για το 2012

  • [01] Αισιοδοξία για την άμεση εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα

    Οι απεσταλμένοι της τρόικας ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, συμφωνώντας με τις ελληνικές αρχές στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για τις μεταρρυθμίσεις, τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου.

    Η κοινή ανακοίνωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι η ακόλουθη:

    «Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, για να συζητήσουν με τις αρχές το σύνολο των πολιτικών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είχαν διεξοδικές και παραγωγικές συζητήσεις με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Οι αρχές και τα στελέχη των (τριών) οργανισμών συμφώνησαν στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας».

    Διαβάστε επίσης: Νέες προτάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα εργασιακά θα υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα

    [02] Την Εμπορική Τράπεζα απέκτησε η Alpha Bank

    Την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank, ανακοίνωσε από το Παρίσι η μητρική της Credit Agricole.

    Οι δύο πλευρές ήσαν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας είχαν εκδηλώσει με προσφορές τους και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, αλλά στο αποκλειστικό στάδιο των διαπραγματεύσεων προκρίθηκε από τον γαλλικό όμιλο η Alpha Bank.

    Ειδικότερα, η Credit Agricole, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι έχει υπογράψει συμφωνητικό για την πώληση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank. Η συμφωνία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Credit Agricole στις 15 Οκτωβρίου 2012. Η Credit Agricole και η Alpha Bank στοχεύουν στην ολοκλήρωση της πώλησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την αίρεση της λήψης εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

    Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν ήδη εγκριθεί από την Alpha Bank και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Η Credit Agricole πωλεί το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank έναντι ενός ευρώ. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Credit Agricole θα αυξήσει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής στα 2,85 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη καταβάλει 2,3 δις. ευρώ τον Ιούλιο του 2012. Επιπρόσθετα, θα εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατ. ευρώ εκδόσεως Alpha Bank μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της Credit Agricole, σε μετοχές της Alpha Bank.

    [03] "Ανέβασαν στροφές" στη δεύτερη τηλεμαχία Ομπάμα και Ρόμνεϊ

    Δώδεκα ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό, δύο υποψήφιοι τους οποίους τίποτε δεν έδειχνε ότι μπορεί να σταματήσει και μια αποφασιστική συντονίστρια: το δεύτερο ντιμπέιτ για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το βράδυ της Τρίτης συζητήθηκε πολύ περισσότερο από το πρώτο στις 3 Οκτωβρίου.

    Από τα πρώτα λεπτά της τηλεμαχίας στο πανεπιστήμιο Χόφστρα στο Λονγκ 'Αιλαντ, κοντά στη Νέα Υόρκη, ο τόνος είχε δοθεί.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα πέρασε αμέσως στην επίθεση, καθώς χρειαζόταν οπωσδήποτε μια πειστική επικοινωνιακή νίκη ώστε να σβήσει από τη μνήμη των ψηφοφόρων η εντύπωση από την υποτονική του εμφάνιση στην πρώτη τηλεμαχία στο Ντένβερ. Κατηγόρησε τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του ότι "δεν λέει την αλήθεια". Και όταν ο Μιτ Ρόμνεϊ αναφέρθηκε στο "πρόγραμμά του των πέντε σημείων" για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ο Ομπάμα απάντησε ότι το πρόγραμμα Ρόμνεϊ ορίζεται μόνο από ένα σημείο: "τη διασφάλιση ότι οι πιο πλούσιοι θα μπορούν να έχουν διαφορετικούς κανόνες παιχνιδιού".

    Ο δημοκρατικός πρόεδρος, δυναμικός, αποφασιστικός, έκανε τα πάντα για να πείσει τους 82 αναποφάσιστους εκλογείς που αποτελούσαν το κοινό στην αίθουσα και κατ΄επέκταση τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς που παρακολουθούσαν το ντιμπέιτ στην τηλεόραση, αυτούς που θα αποφασίσουν αν θα τού δώσουν μια ακόμη τετραετή θητεία στο Λευκό Οίκο την 6η Νοεμβρίου.

    Ο Ομπάμα μερικές φορές έκανε το κοινό να χαμογελάσει, αλλά με μεγάλη σοβαρότητα μίλησε για τα φέρετρα που δέχτηκε στις ΗΠΑ μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου της Βεγγάζης στη Λιβύη.

    Και επί 95 λεπτά διαξιφίστηκε με τον αντίπαλό του για όλα τα θέματα, από την ενέργεια, τη δημοσιονομική πολιτική, τις γυναίκες, τη μετανάστευση, την εξωτερική του πολιτική. Δεν δίστασε να διακόψει τον αντίπαλό του αρκετές φορές ή να τού προσάψει ότι είναι ακόμη πιο δεξιός και από τον ιδιαίτερα αντιδημοφιλή Τζορτζ Μπους τον νεότερο στα κοινωνικά θέματα.

    Το κοινό αποτελούσαν αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που έθεταν τις ερωτήσεις τους, οι οποίες είχαν επιλεγεί εκ των προτέρων από τη συντονίστρια: ένας φοιτητής, μια νέα γυναίκα που υπογράμμιζε τις ατελείωτες ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, μια μετανάστρια, ένας ψηφοφόρος απογοητευμένος από τον Ομπάμα.

    Στο τέλος της τηλεμαχίας και τα δύο στρατόπεδα διεκδικούσαν τη νίκη.

    "Ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να υπεραμυνθεί της αποτυχημένης πολιτικής του", δήλωσε ένας από τους βασικούς συμβούλους του Ρόμνεϊ, ο Εντ Γκιλέσπι από την αίθουσα όπου βρίσκονταν δημοσιογράφοι και τα επιτελεία των δύο προεδρικών υποψηφίων, μετά την τηλεμαχία.

    Ο Ρόμνεϊ "αποκαλύφθηκε" απέναντι σε έναν πρόεδρο που παρουσίασε "ένα σχέδιο που μπορούν να καταλάβουν όλοι οι ψηφοφόροι", είπε με τη σειρά του ο Ντέιβιντ Αξελροντ, από τους βασικούς συμβούλους του Ομπάμα.

    [04] Στην Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος για το ΕΣΠΑ

    Η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και μάλιστα αυτών που αφορούν την ανάπτυξη της περιφέρειας, θα είναι το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα, στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

    Αύριο,ο Επίτροπος θα λάβει μέρος σε Συνάντηση Εργασίας για το ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών των 13 Περιφερειών στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης Γιώργος Γιαννούσης, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Στη συνέχεια, ο Επίτροπος, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη, θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρηματικών Συνδέσμων και Φορέων.

    Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, ο κ. Χαν θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    [05] Ρυπογόνο το κάπνισμα στο ΙΧ

    Το κάπνισμα μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ακόμα και αν τα παράθυρα ή ο κλιματισμός είναι ανοιχτά, δημιουργεί ρύπανση του αέρα που υπερβαίνει τα επίσημα όρια ασφαλείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Τα παιδιά που κάθονται στο πίσω κάπνισμα, όταν κάποιος καπνίζει στις μπροστινές θέσεις, εκτίθενται σε αυτή τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τη μελέτη. Όπως είπαν οι βρετανοί επιστήμονες, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα επειδή αναπνέουν με ταχύτερο ρυθμό, έχουν λιγότερο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να αποφύγουν το παθητικό κάπνισμα. Έτσι, κινδυνεύουν από δύσπνοια, άσθμα, ωτίτιδες κ.α.

    Ακόμα και όταν ο οδηγός κάπνιζε μόνο ένα τσιγάρο και μάλιστα με ανοιχτό το παράθυρο, τα επίπεδα των μικροσωματιδίων, που εισχωρούν στους πνεύμονες, ήσαν πάλι πάνω από το όριο ασφαλείας. Αντίθετα, στις διαδρομές που ο οδηγός δεν κάπνιζε, τα σωματίδια δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τα 7,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή ήσαν πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας.

    [06] Καταβάλλεται η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης 2012, σε 680.000 αγρότες

    Την επομένη εβδομάδα πρόκειται να καταβληθεί η προκαταβολή ύψους 1,1 δισ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης 2012 σε 680.000 δικαιούχους αγρότες.

    Τις ημέρες αυτές λαμβάνουν χώρα όλοι οι προβλεπόμενοι, αναγκαίοι από τον κοινοτικό κανονισμό, διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε η πληρωμή του εν λόγω ποσού στους δικαιούχους να πληροί τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καταβολή των επιδοτήσεων, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης. «Η κυβέρνηση», δήλωσε, «τηρεί τις δεσμεύσεις της, όπως συνέβη και με την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Τώρα καταβάλλει την προκαταβολή ύψους 50% της ενιαίας ενίσχυσης, σε 680.000 δικαιούχους».

    Σημειώνεται ότι η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ προγραμματιζόταν για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο το υπουργείο ζήτησε από την ΕΕ να πληρωθεί ως προκαταβολή το 50% του ποσού αυτού τον Οκτώβριο εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.

    [07] Εμμένει η ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει τις απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά

    Εμμένει στη θέση της η ΔΗΜΑΡ για μη αποδοχή των ακραίων απαιτήσεων της τρόικας σχετικά με τα εργασιακά, όπως σαφώς προκύπτει από ανακοίνωση του κόμματος που εκδόθηκε χθες.

    "Οι απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά οδηγούν στην ισοπέδωση της εργασίας και δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις αναδιαρθρώσεις. Οι όποιες προβλέψεις του μνημονίου δεν μπορούν να τραβιούνται στα άκρα και αντιθέτως πρέπει να αλλάξουν. Η νομοθετική ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, η θέση της ΔΗΜΑΡ παραμένει όπως την εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, το βράδυ της Τρίτης μετά τη σύσκεψη των τριών Πολιτικών Αρχηγών στη Βουλή.

    "Η ΔΗΜΑΡ σκοπεύει την υπόθεση των εργασιακών ζητημάτων να "την πάρει πάνω της". Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε την ουσία της δήλωσης του προέδρου του κόμματος Φ. Κουβέλη: «Δεν ψηφίζουμε αυτά τα μέτρα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    Επίσης η ΔΗΜΑΡ ζητεί να εξαιρεθούν τα εργασιακά από την πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

    [08] Νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες του ανακοίνωσε το ΙΚΑ

    Οι εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε καθεστώς ρύθμισης, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των οφειλών τους, με βάση τις διατάξεις του ν. 4087/2012, ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΙΚΑ.

    Η ένταξη στη ρύθμιση μπορεί να γίνει με επιλογή μιας από τις παρακάτω δυνατότητες.

    Α) Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού κατά τις διατάξεις της παρ. Α1 του άρθρου 48 του ν.3943/2011, με έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.7.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.8.2012 και εφεξής.

    Β) Ένταξη των κεφαλαιοποιημένων, την 31.7.2012, οφειλών σε ρύθμιση, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.8.2012 και εφεξής. Στην περίπτωση αυτή θα χορηγείται έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

    Όσοι εργοδότες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις ως άνω ρυθμίσεις μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3863/2010.

    [09] Πτώση 10,9% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο

    Μεγάλη πτώση 10,9% σημείωσε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% στα ορυχεία της ΔΕΗ, ενώ στο δίκτυο διανομής (νοικοκυριά, επιχειρήσεις) έφθασε στο 12,3%. Οι μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης περιόρισαν επίσης την κατανάλωση ρεύματος αλλά με χαμηλότερο ρυθμό (1,6%).

    Στο 9μηνο του 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή η ζήτηση μειώθηκε κατά 1,4%.

    Σε επίπεδο παραγωγής τον Σεπτέμβριο εμφανίζουν σημαντική πτώση όλες οι πηγές ηλεκτροπαραγωγής. Στο 9μηνο μικρή πτώση (3%) καταγράφουν οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά ενώ αύξηση 28% σημείωσαν οι ανανεώσιμες πηγές και 1,3% οι λιγνίτες.

    [10] 'Εντεκα νεκροί και 10 αγνοούμενοι ύστερα από κατολίσθηση στο Περού

    Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες και 10 αγνοούνται όταν τόννοι λάσπης και βράχοι καταπλάκωσαν σπίτια στην περιοχή Ελ Πορβενίρ του βορείου Περού, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

    Μεταξύ των νεκρών είναι πέντε παιδιά.

    Οι αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι αγνοούμενοι να έχουν καταφύγει σε πιο ασφαλή περιοχή.

    Η κατολίσθηση, από την οποία καταστράφηκαν 24 σπίτια, προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την περιοχή τις τελευταίες ώρες.

    [11] Στους Σέλτικς ο Βραζιλιάνος διεθνής άσος Λεάντρο Μπαρμπόσα

    Τη φανέλα των Σέλτικς αποφάσισε να φορέσει ο Λεάντρο Μπαρμπόσα.

    Ο Βραζιλιάνος διεθνής άσος έχει φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα των Φοίνιξ Σανς, Τορόντο Ράπτορς και Ιντιάνα Πέισερς στο ΝΒΑ και τώρα θα αγωνιστεί με την ομάδα της Βοστόνης, με την οποία υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας.

    Ο 29χρονος Bραζιλιάνος, ο οποίος ήταν ελεύθερος, πέρυσι είχε 11,1 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ κατά μέσο όρο.

    [12] "Έσβησε" σε τροχαίο ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Κότζι Γουακαμάτσου

    Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Κότζι Γουακαμάτσου πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 76 ετών στο Τόκιο ύστερα από τροχαίο ατύχημα, ανακοίνωσε η εταιρεία παραγωγής του.

    Το σκηνοθέτη είχε χτυπήσει ταξί την Παρασκευή στη συνοικία Σιντζούκου της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

    Παραγωγός της ταινίας "Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων" του Ναγκίσα Όσιμα το 1976, ο Γουακαμάτσου είχε μόλις τιμηθεί στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπουσάν (BIFF), στη Νότια Κορέα, με το βραβείο του καλύτερου ασιάτη σκηνοθέτη της χρονιάς. Στο φεστιβάλ αυτό προβλήθηκαν τρεις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Γουακαμάτσου: "Mishima", "The Millennial Rapture" και "Petrel Hotel Blue".

    Ο Γουακαμάτσου καταπιανόταν με ευαίσθητα θέματα, κυρίως κοινωνικά ή πολιτικά, όπως για παράδειγμα το 2008 με το "United Red Army", ένα φιλμ για τη μαοϊκή αυτή ιαπωνική οργάνωση. Η ταινία αυτή βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ως η καλύτερη ασιατική ταινία της χρονιάς.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [13] Ανακαλύφθηκε καυτός εξωπλανήτης γύρω από άστρο, στο Άλφα του Κενταύρου

    Οι Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη που έχει περίπου το μέγεθος της Γης και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο του συστήματος Άλφα Κενταύρου, το οποίο, σε απόσταση «μόλις» 4,3 ετών φωτός, είναι το κοντινότερο στον πλανήτη μας. Είναι επίσης ο πιο ελαφρύς εξωπλανήτης που έχει ποτέ εντοπισθεί γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας. Όμως κινείται πολύ κοντά στο άστρο του, με εκτιμώμενη θερμοκρασία επιφάνειας γύρω στους 1.200 βαθμούς Κελσίου, οπότε είναι υπερβολικά καυτός και αφιλόξενος για ζωή.

    Ο Άλφα Κενταύρου είναι ένα σύστημα αποτελούμενο από τρία άστρα, δύο από τα οποία -τα Άλφα Κενταύρου Α και Άλφα Κενταύρου Β- μοιάζουν με τον Ήλιο μας και βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο, ενώ ένα τρίτο πιο μακρινό και αχνό άστρο είναι γνωστό ως Εγγύς του Κενταύρου (ονομάστηκε έτσι επειδή, από τα τρία άστρα, αυτό βρίσκεται οριακά πιο κοντά στη Γη).

    Το εν λόγω αστρικό σύστημα είναι ένα από τα πιο φωτεινά στον ουρανό του Νότου και, ήδη από τον 19ο αιώνα, οι αστρονόμοι έκαναν εικασίες για την πιθανή ύπαρξη πλανητών γύρω από τα άστρα του Άλφα Κενταύρου, που είναι τα πιο κοντινά στο ηλιακό μας σύστημα, απέχοντας περίπου 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Με τα ταχύτερα τωρινά διαστημικά μέσα, ένα ταξίδι από τη Γη στον Άλφα του Κενταύρου θα διαρκούσε γύρω στα 20.000 χρόνια.

    [14] ΡΑΕ: Άρση αναστολής για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, στην Πελοπόννησο

    Επιτρέπεται και πάλι η υποβολή και έγκριση αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στις στέγες στην Πελοπόννησο, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ είχε χαρακτηρίσει από τον Αύγουστο το δίκτυο της Πελοποννήσου ως κορεσμένο και αποφάσισε την αναστολή υποβολής νέων αιτήσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η άρση της αναστολής για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες αποφασίστηκε «λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, και λαμβάνοντας υπ' όψη την ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού μέσω του Ειδικού Προγράμματος Στεγών» αλλά και επειδή κρίθηκε ότι η μικρή ισχύς και διασπορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων του Ειδικού Προγράμματος στεγών δεν επηρεάζουν το επίπεδο κορεσμού του τοπικού δικτύου.

    [15] Δεκαεννέα τα θύματα της μηνιγγίτιδας σε 15 Πολιτείες των ΗΠΑ

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία μιας θανατηφόρας μορφής μηνιγγίτιδας στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα έφθασαν τα 247 σε 15 Πολιτείες, ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

    Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 15 θανάτους και 233 κρούσματα.

    Σε περίπου 14.000 ανθρώπους σε 23 Πολιτείες είναι πιθανό να έχουν χορηγηθεί μολυσμένες ενέσεις στεροειδών της εταιρείας New England Compounding Center που έχει την έδρα της στη Μασαχουσέτη. Η εταιρεία απέσυρε όλα τα τα σκευάσματά της και διέκοψε τη λειτουργία της.

    Αυτά τα ενέσιμα σκευάσματα στεροειδών χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των πόνων της πλάτης.

    Η Πολιτεία του Τενεσί είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από τη μηνιγγίτιδα, με 8 νεκρούς και 61 κρούσματα και δεύτερη η Πολιτεία του Μίσιγκαν με 3 νεκρούς και 48 κρούσματα.

    Τρεις άνθρωποι που έλαβαν άλλα σκευάσματα της ίδιας εταιρίας μολύνθηκαν και αυτοί από την ίδια μορφή μηνιγγίτιδας που προκαλεί ένας μύκητας.

    [16] Πάνω από 14.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει το ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων

    Η συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο για την υποστήριξη της πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ κατά των Μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων, πρέπει «να συνεχιστεί μαζικά και πλατιά, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να τη φέρει στη Βουλή» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι παρότι έχει καταθέσει τη σχετική πρόταση νόμου από τις 12 Ιουλίου, αυτή δεν έχει έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, με ευθύνη της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «η απαίτηση και η διεκδίκηση του λαού για κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, αποκτά μεγάλη επικαιρότητα και σημασία, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ σε βάρος του».

    Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 14.000, ενώ οι μαζικοί φορείς που με ψηφίσματά τους στηρίζουν την πρόταση νόμου ξεπερνούν τους 180 και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πάνω από 85 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Σωματεία, περισσότεροι από 80 σύλλογοι εκπαιδευτικών και σύλλογοι φοιτητών- σπουδαστών.

    Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το ίδιο ζήτημα, στις 12 Οκτωβρίου, ο αριθμός των μαζικών φορέων ανερχόταν στους 147.

    Η συλλογή υπογραφών ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου 2012 και διεξάγεται στην ιστοσελίδα katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr.

    [17] Ληστεία σε ισόγειο διαμέρισμα στα Μανιάτικα στον Πειραιά

    Τον τρόμο έζησε ένα ζευγάρι Ελλήνων στις 5:15 τα ξημερώματα σε ισόγειο διαμέρισμα στα Μανιάτικα στον Πειραιά, όταν άγνωστος με την απειλή μαχαιριού, τους ακινητοποίησε και αφού απέσπασε έναν φορητό υπολογιστή και τα κλειδιά ενός ταξί, πήρε το όχημα και εξαφανίστηκε.

    Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

    [18] Νέες προτάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα εργασιακά θα υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα

    Αναλυτικές προτάσεις, με εναλλακτικά σενάρια για κάθε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα, που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα συντάξουν τις επόμενες μέρες με εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

    Στη συνέχεια οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα.

    Αποκλίσεις απόψεων υπήρξαν κυρίως στο ζήτημα των μισθολογικών ωριμάνσεων, των βασικών επιδομάτων και για το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται λόγω απολύσεως.

    Η τρόικα, υποστήριξε, ότι η συμφωνία του 2ου Μνημονίου, που κυρώθηκε με το νόμο 4046/2012, προβλέπει την αντικατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ελάχιστο ύψος μισθού και επομένως, όλων των επιμέρους ρυθμίσεων που περιλαμβάνει η ΕΓΣΣΕ. (τριετίες επιδόματα κ.λ.π).

    Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν δέχθηκε την κατάργηση των τριετιών και των βασικών επιδομάτων.

    Για το ζήτημα αυτό το υπουργείο Εργασίας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια όπως η μείωση του ποσοστού των προσαυξήσεων ανά τριετία, (που με την προηγούμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση ήταν 9%) ή την αντικατάσταση της ποσοστιαίας αύξηση με συγκεκριμένο ποσό που θα ορίζεται μαζί με τον ελάχιστο μισθό.

    Στο θέμα των αποζημιώσεων, η ελληνική πλευρά προτείνει οι αλλαγές να μην αφορούν τους εν ενεργεία εργαζομένους αλλά μόνο όσους θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Για τους νέους εργαζόμενους, εξετάζονται διάφορες εκδοχές κλιμάκωσης του ύψους των αποζημιώσεων, ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, με ποσά μεγαλύτερα από τις προτάσεις που υπέβαλλε η τρόικα αλλά οπωσδήποτε μικρότερα, από αυτά που προβλέπονται έως σήμερα.

    [19] Υποβάθμισε και πάλι την Κύπρο ο οίκος Standard & Poor΄s

    Ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε εκ νέου την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε «Β», από «ΒΒ». Η προηγούμενη υποβάθμιση είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο.

    Τώρα ο οίκος εκτιμά, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα StockWatch ότι η στήριξη των τραπεζών μπορεί να ανεβάσει το δημόσιο χρέος στο 130% του ΑΕΠ και κάνει λόγο για «πολιτική αδράνεια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

    Πάντως, η εκτίμηση είναι ότι η Κύπρος θα λάβει τελικά στήριξη από την τρόικα και ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει και ρωσικό δάνειο.

    Ο οίκος Standard & Poor's θεωρεί ότι το σύνολο της στήριξης θα φθάσει τα 15 δισ. ευρώ. Τέλος, εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με μέσο όρο 2% ετησίως, την περίοδο 2012- 2014.

    Σημειώνεται πωςκλιμάκιο της τρόικας αναμένεται στη Λευκωσία για την τελική διαπραγμάτευση με την κυπριακή κυβέρνηση για το μνημόνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

    [20] Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Βίλφριντ Μάρτενς

    Ο Βέλγος Βίλφριντ Μάρτενς επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) με τριετή θητεία στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βουκουρέστι.

    Ο Βίλφριντ Μάρτενς είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το 1992. Ο κ. Μάρτενς, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, μόλις ενημερώθηκε για την επανεκλογή του δήλωσε ότι όρισε εκ νέου τον Αντόνιο Λόπεζ Ιστούριζ γενικό γραμματέα του EPP.

    Σήμερα, δεύτερη μέρα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, θα εκλεγούν οι 10 αντιπρόεδροι και ο ταμίας του κόμματος.

    Το EPP, είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη με μέλη 73 πολιτικούς σχηματισμούς από 40 χώρες. Μεταξύ των μελών του είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 16 αρχηγοί κυβερνήσεων από κράτη ? μέλη της ΕΕ, επτά αρχηγοί κρατών που δεν είναι μέλη της Ένωσης και 13 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [21] Στη Χίλαρι Μαντέλ το λογοτεχνικό βραβείο Booker για το 2012

    Στη βρετανίδα μυθιστοριογράφο Χίλαρι Μαντέλ, απονεμήθηκε ο λογοτεχνικός τίτλος Man Booker Prize 2012 για το ιστορικό της μυθιστόρημα, Bring up the Bodies, που είναι η συνέχεια του μυθιστορήματος Wolf Hall, με το οποίο κέρδισε για πρώτη φορά το 2009, το αναγνωρισμένου κύρους λογοτεχνικό βραβείο.

    «Περιμένεις 20 χρόνια για ένα βραβείο Booker και ξαφνικά έρχονται, δύο μαζί», είπε η 60χρονη συγγραφέας παραλαμβάνοντας το βραβείο, στο οποίο αντιστοιχεί χρηματικό έπαθλο, 50.000 λιρών.

    Η Μαντέλ είναι η πρώτη γυναίκα στην 40χρονη ιστορία του βραβείου, που το κερδίζει για δεύτερη φορά, ένα κατόρθωμα που έως τώρα έχουν επιτύχει μόνο δύο συγγραφείς.

    Ο νοτιοαφρικανός Τζι Εμ Κόετζι και ο αυστραλός Πίτερ Κάρεϊ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 October 2012 - 6:30:48 UTC