Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καπελέρης και Διώτης καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι για την «λίστα Λαγκαρντ»
  • [02] Δικογραφία σε βάρος βουλευτή της Χρυσής Αυγής, για τα επεισόδια στο «ΧΥΤΗΡΙΟ»
  • [03] Απεργούν 17 και 18 Οκτωβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [04] Σαράντα χρόνια από το «Θαύμα των Άνδεων» που συγκλόνισε τον κόσμο
  • [05] Στιγμές ενόπλων συγκρούσεων στα Βαλκάνια σε πίνακες ζωγραφικής
  • [06] Πινακίδες προειδοποιούν για διέλευση τσακαλιών και άλλων άγριων ζώων
  • [07] Αντιπαράθεση Στυλιανίδη - Καμμένου για τα αραιοκατοικημένα ελληνικά νησιά
  • [08] Κατεπείγουσα απογείωση τουρκικών μαχητικών προς τη Συρία
  • [09] Κύπρος: Παραιτείται από το υπουργείο Υγείας ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Στ. Μαλάς
  • [10] Λίνεν: «Να φύγουμε το συντομότερο από την τελευταία θέση»
  • [11] Μουρίνιο: «Έγκλημα εάν δεν πάρει την χρυσή μπάλα ο Ρονάλντο»

  • [01] Καπελέρης και Διώτης καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι για την «λίστα Λαγκαρντ»

    Με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ" καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα, οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης.

    Από την έρευνα που διενεργείται, όσον αφορά τη μη αξιοποίηση της λίστας, οι δύο εισαγγελείς φαίνεται να εντόπισαν λόγους για τους οποίους οι δύο αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι το επίμαχο υλικό παρέμεινε αδρανές σχεδόν δύο χρόνια, αν και αφορούσε καταθέσεις 1991 Ελλήνων στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, των οποίων η νομιμότητα θα έπρεπε να ελεγχθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης, με δήλωσή του για το θέμα, υποστήριξε ότι θεώρησε το εν λόγω υλικό "μη αξιοποιήσιμο" ως προϊόν υποκλοπής, ενώ ο κ. Καπελέρης φέρεται να παρέλαβε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντινου, ελάχιστα ονόματα από τη λίστα με σκοπό να "εντοπίσει το οικονομικό τους προφίλ".

    [02] Δικογραφία σε βάρος βουλευτή της Χρυσής Αυγής, για τα επεισόδια στο «ΧΥΤΗΡΙΟ»

    Δικογραφία σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, σχηματίζεται από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, με την κατηγορία της «ελευθέρωσης ατόμου που κρατείται με διαταγή της αρχής», κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν χτες το βράδυ έξω από το θέατρο «ΧΥΤΗΡΙΟ», στο Ρουφ.

    Ο Χ. Παππάς, μαζί και με άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, συμμετείχε στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν άτομα παραθρησκευτικών και εθνικιστικών οργανώσεων, για την παράσταση του θεατρικού έργου που παιζόταν στο θέατρο.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία και φαίνεται και σε βίντεο το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα, ο βουλευτής, απέσπασε από αστυνομικούς και απομάκρυνε έναν από τους διαμαρτυρόμενους, την ώρα που τον προσήγαγαν σε υπηρεσιακό λεωφορείο.

    [03] Απεργούν 17 και 18 Οκτωβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, στις 17 και 18 Οκτωβρίου, καθώς συμμετέχουν και στην πανελλαδική απεργία των επιστημονικών φορέων στις 17 Οκτωβρίου και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου.

    Η ΟΕΝΓΕ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, αποφάσισε να συμμετάσχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις από κοινού με τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για "την αποτροπή ψήφισης των μέτρων της κυβέρνησης που θα διαλύσουν ολοσχερώς την ελληνική κοινωνία", όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό σύστημα υγείας χρηματοδοτούμενο με επάρκεια από τον κρατικό προϋπολογισμό, καμιά περικοπή στο Ιατρικό Μισθολόγιο, ασφαλή εφημέρευση Νοσοκομείων και ΚΥ και άμεση αποπληρωμή των εφημεριών, στελέχωση Νοσοκομείων και ΚΥ με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    [04] Σαράντα χρόνια από το «Θαύμα των Άνδεων» που συγκλόνισε τον κόσμο

    Πριν από 40 χρόνια, 16 επιβάτες επέζησαν ύστερα από αεροπορικό δυστύχημα και παρέμειναν 72 μέρες καθηλωμένοι σε συνθήκες πολικού ψύχους στις Άνδεις χωρίς να σταματήσουν να ελπίζουν και επιδιδόμενοι σε κανιβαλισμό.

    Για τους επιζήσαντες ήταν ένας εφιάλτης παρότι ο κόσμος αποκάλεσε αργότερα την περιπέτειά τους "Το Θαύμα των Άνδεων".

    Η πτήση 571 της Uruguayan Air Force απογειώθηκε από το Μοντεβιδέο στις 12 Οκτωβρίου του 1972 με προορισμό το Σαντιάγο.

    Η ομάδα ράγκμπι της της Ουρουγουάης, η Old Christians Club, θα έπαιζε σε φιλικό αγώνα στην πρωτεύουσα της Χιλής και συνοδευόταν από φίλους και γνωστούς.

    Ο καιρός επιδεινώθηκε και έτσι ο κυβερνήτης του αεροπλάνου επέλεξε να προσγειωθεί στην πόλη της Αργεντινής, Μεντόζα, στους πρόποδες των Άνδεων, όπου οι επιβάτες και το πλήρωμα διανυκτέρευσαν.

    Στις 13 Οκτωβρίου, οι καιρικές συνθήκες δεν είχαν καθόλου βελτιωθεί, αλλά το πενταμελές πλήρωμα ενδίδοντας στις πιέσεις των επιβατών, αποφάσισε να απογειωθεί για το Σαντιάγο.

    Στη διαδρομή αναμένονταν αναταράξεις για το δικινητήριο αεροσκάφος τύπου Fairchild Hiller FH-227D, αλλά οι 40 επιβάτες του αντιμετώπισαν τις προειδοποιήσεις με χαμόγελα και χωρίς φόβο.

    Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν 19 ή 20 ετών και για πολλούς αυτό ήταν το πρώτο τους ταξίδι με αεροπλάνο.

    Ωστόσο, πάνω από τη Χιλή το αεροπλάνο αντιμετώπισε πρόβλημα, έχασε ύψος 200 μέτρα, προσέκρουσε σε βουνό, έχασε τμήμα της ουράς του και συνετρίβη στο χιόνι. Δώδεκα από τους επιβαίνοντες σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ τρεις ακόμα υπέκυψαν στα τραύματά τους την πρώτη νύχτα.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [05] Στιγμές ενόπλων συγκρούσεων στα Βαλκάνια σε πίνακες ζωγραφικής

    Στιγμές των ενόπλων συγκρούσεων στα Βαλκάνια στις αρχές του 20ού αιώνα, προσωπογραφίες στρατιωτικών και πολιτικών που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της περιόδου και εικόνες από τη φύση παρουσιάζονται στην έκθεση «Οι ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913», στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.

    Στα έργα περιλαμβάνονται πίνακες ζωγραφικής καλλιτεχνών που είχαν ενεργό συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπως των πολεμικών ανταποκριτών Τζορτζ Σκοττ και Θάλειας Φλωρά Καραβία, του έφεδρου αξιωματικού Λυκούργου Κογεβίνα, του οπλίτη Γιώργου Στρατηγού, του Κενάν Μεσαρέ, γιου του στρατηγού Χασάν Ταχσίν Πασά που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στον ελληνικό στρατό το 1912, καθώς και των Γιώργου Ροϊλού και Περικλή Λύτρα, αλλά και δημιουργίες των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

    Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκε σε ένα χώρο και παρουσιάζεται στο κοινό τόσο μεγάλος αριθμός έργων τέχνης με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους, ανέφερε στο ΑΜΠΕ η διοργανώτρια της έκθεσης Δέσποινα Θεοδοσιάδου διευκρινίζοντας ότι την πρωτοβουλία είχε το Γ' Σώμα Στρατού.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [06] Πινακίδες προειδοποιούν για διέλευση τσακαλιών και άλλων άγριων ζώων

    Την προσοχή των οδηγών για τη διέλευση τσακαλιών και άλλων άγριων ζώων εφιστά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας καθώς έχει διαπιστώσει ότι ο αριθμός των νεκρών τσακαλιών ολοένα αυξάνεται, γεγονός που οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα των διερχόμενων οδηγών.

    Στα πλαίσια των προγραμμάτων παρακολούθησης, προστασίας και διατήρησης της άγριας πανίδας και χλωρίδας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Φορέας Διαχείρισης έχει προβεί στην τοποθέτηση πινακίδων για την διέλευση τσακαλιών, αλλά και γενικότερα άγριων ζώων, δράση που χρηματοδοτήθηκε από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου για το 2012. Σύμφωνα άλλωστε με σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης, οι θέσεις εντοπισμού των νεκρών ζώων φανερώνουν ότι οι μετακινήσεις τους λαμβάνουν μέρος σε εκτάσεις με ανθρωπογενή χαρακτήρα των οποίων η φυσική συνέχεια διακόπτεται από ασφαλτοστρωμένους δρόμους με αυξημένη κίνηση τροχοφόρων.

    Η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Νέστου και της λίμνης Βιστωνίδας αποτελεί σημαντικό βιότοπο για το τσακάλι όπου έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς 53 ομάδες των 4-6 ατόμων.

    [07] Αντιπαράθεση Στυλιανίδη - Καμμένου για τα αραιοκατοικημένα ελληνικά νησιά

    Σε νεότερη δήλωση για τις φερόμενες ως προτάσεις της Τρόικας για τα αραιοκατοικημένα νησιά, προέβη στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης: "Επειδή με ενημερώνουν και με διαβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε δήλωση ξένου υπαλλήλου, επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Η εκλεγμένη δημοκρατικά ελληνική κυβέρνηση, είναι αυτή που προσδιορίζει με απόλυτο τρόπο την εθνική στρατηγική και δίνει τη μάχη για να κατοχυρώσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ας μην παίζουμε μ' αυτό, ας μη δημιουργούμε εντυπώσεις κι ας μείνουμε προσηλωμένοι στην εθνική προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε για να βγει η Ελλάδα απ' το αδιέξοδο" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης, απαντώντας σε επιθέσεις εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την πρόταση που φέρεται να έχει διατυπώσει η τρόικα, σχετικά με την εκκένωση των αραιοκατοικημένων νησιών είχε αναφέρει ότι «η ανοησία ενός οιουδήποτε ξένου υπαλλήλου, δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση, δεν προσδιορίζει ή εκφράζει την εθνική πολιτική στο Αιγαίο. Την πολιτική, την εκφράζει η εκλεγμένη κυβέρνηση, αξιόπιστα, μαχητικά και να είστε βέβαιοι πως, στην πράξη, αυτή η πολιτική επιδιώκεται να κατοχυρωθεί απ' τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π. Καμμένος είχε πει ότι «Ο υπουργός ήταν ειλικρινέστατος. Προκύπτει λοιπόν θέμα παραίτησης του κ. Στουρνάρα, ο οποίος είπε πως ουδέποτε ειπώθηκε από στελέχη της τρόικας τέτοιο πράγμα... Εγώ πιστεύω τον κ. Στυλιανίδη και θέτουμε θέμα παραίτησης του κ. Στουρνάρα».

    [08] Κατεπείγουσα απογείωση τουρκικών μαχητικών προς τη Συρία

    Η Τουρκία έστειλε κατεπειγόντως δύο μαχητικά αεροσκάφη στην μεθόριο με τη Συρία αφού συριακά επιθετικά ελικόπτερα βομβάρδισαν την μεθοριακή πόλη Αζμαρίν, ανέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκεται στην περιοχή.

    [09] Κύπρος: Παραιτείται από το υπουργείο Υγείας ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Στ. Μαλάς

    Ο υπουργός υγείας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, γραπτώς την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού.

    Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας την προσεχή Δευτέρα.

    Την υποψηφιότητα του κ. Μαλά υποστηρίζει το ΑΚΕΛ.

    [10] Λίνεν: «Να φύγουμε το συντομότερο από την τελευταία θέση»

    Να «ξεκολλήσει» η ΑΕΚ από την τελευταία θέση της βαθμολογίας, να βελτιώσει την απόδοσή της και σταδιακά να φτάσει εκεί που της αξίζει έθεσε ως στόχους ο Εβαλντ Λίνεν, κατά την επίσημη παρουσίασή του, σήμερα το μεσημέρι στα Σπάτα.

    Ο Γερμανός τεχνικός παραδέχθηκε πως αναλαμβάνει την Ενωση σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «... αν εμφανιζόταν κάποια άλλη ομάδα, σε κάποια άλλη χώρα, που ήταν στην τελευταία θέση με 22 νέους παίκτες, δεν θα είχα δεχτεί την πρόταση». Αναγνώρισε επίσης ότι δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για να δουλέψει όπως ο ίδιος θα ήθελε και επισήμανε με νόημα πως «... αν βάλεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο οχτώ ή εννιά παίκτες με ταλέντο, μπορεί η ψυχολογία τους να μην είναι στην καλύτερη κατάσταση».

    [11] Μουρίνιο: «Έγκλημα εάν δεν πάρει την χρυσή μπάλα ο Ρονάλντο»

    Λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το «classico» που έληξε 2-2, προσφέροντας πλούσιο θέαμα στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, με πρωταγωνιστές τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν θέλησε να απαντήσει στο... θεμελιώδες ερώτημα ποιος είναι ο κορυφαίος παίκτης στον πλανήτη, επιλέγοντας την διπλωματική οδό με την ατάκα «...απλά είναι αμφότεροι από άλλον πλανήτη».

    Η εβδομάδα κύλησε και ο αν μη τι άλλο... ιδιόρρυθμος Πορτογάλος τεχνικός έχρισε τον συμπατριώτη του άξιο και αποκλειστικό υποψήφιο για την απονομή της «χρυσής μπάλας». Μάλιστα ο Μουρίνιο, αφού είπε με νόημα πως «θα είναι έγκλημα εάν ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν πάρει την χρυσή μπάλα για το 2012», έσπευσε να αιτιολογήσει την άποψή του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Μέσι μεγάλωσε στην ομάδα που παίζει, με τους παίκτες που παίζει τώρα. Αντίθετα, ο Κριστιάνο ήταν στην Αγγλία και ήρθε σε μία ομάδα που έχανε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 October 2012 - 12:30:43 UTC