Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική λιτότητας άνευ προηγουμένου στη Γαλλία
  • [02] Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απειλεί η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
  • [03] Στους δρόμους κατέβηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ιταλία
  • [04] Πρόσληψη 777 ατόμων για την ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων
  • [05] Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τις διαρροές ονομάτων πολιτικών προσώπων από το ΣΔΟΕ
  • [06] Κάποιοι στο ΣΔΟΕ παίζουν παιχνίδια, εκτιμά ο Θ. Νάκος
  • [07] Α. Ρουπακιώτης: Να μην αφεθεί κανένας βορά στον λαϊκισμό, αν δεν προκύψει υπαιτιότητα
  • [08] Πλήρη διερεύνηση για τη «λίστα του ΣΔΟΕ» ζητά ο Ι. Μανιάτης
  • [09] Σε Βερολίνο και Αμβούργο σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας
  • [10] Για "καταγγελία - κουρελόχαρτο" κάνει λόγο ο Θ. Νάκος
  • [11] Δεκαπέντε εκατ. ευρώ στους δήμους, για τη θέρμανση στα σχολεία
  • [12] Μπερλουσκόνι: Η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ δεν θα ήταν τραγωδία
  • [13] Ο Σόρος ενισχύει με 1,5 εκατ. δολάρια την εκστρατεία Δημοκρατικών και Ομπάμα

  • [01] Πολιτική λιτότητας άνευ προηγουμένου στη Γαλλία

    Πολιτική λιτότητας «άνευ προηγουμένου» θα εφαρμόσει η γαλλική κυβέρνηση για το 2013 με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει μέτρα ύψους 36,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την αύξηση φόρων και την περικοπή δαπανών το επόμενο έτος.

    Κατά τη δήλωσή του στους κήπους του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό έκανε λόγο για «έναν προϋπολογισμό μάχης για την κοινωνική δικαιοσύνη», «έναν προϋπολογισμό μάχης για την ανάπτυξη, για την προετοιμασία του μέλλοντος», «έναν τολμηρό και υπεύθυνο προϋπολογισμό» και απηύθυνε έκκληση προς τους Γάλλους για «γενική κινητοποίηση» ώστε να επιτύχει «η μάχη της ανάκαμψης».

    Το σχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και το σχέδιο χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, προβλέπουν ποσόν 20 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον , το οποίο θα προέλθει από την καταβολή φόρων και εισφορών (δέκα από τα οποία θα προέλθουν από τα νοικοκυριά και 10 από τις επιχειρήσεις), στο οποίο θα προστεθεί το ποσόν των 4,4 δισεκατομμυρίων από μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί, καθώς και 10 δισεκατομμύρια που θα προέλθουν από την περικοπή κρατικών δαπανών και 2,5 από μείωση ιατρο-φαρμακευτικής δαπάνης.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [02] Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απειλεί η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

    Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας, 1ης Οκτωβρίου, έλαβε το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε περίπτωση που, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση περάσει τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΓΕΝΟΠ αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλία συντονισμού των συνδικάτων και απευθύνει τελεσίγραφο προς τη ΓΣΕΕ να αναλάβει δράση.

    Ειδικότερα, στην περίπτωση που η ψήφιση των μέτρων αναβληθεί για αργότερα και εφόσον η ΓΣΕΕ δεν καλέσει σε συνεδρίαση τα συνδικάτα μέχρι την Τρίτη, τότε η ΓΕΝΟΠ θα καλέσει εκείνη στα γραφεία της τα προεδρεία των Ομοσπονδιών και θα πειθαρχήσει, όπως αναφέρει, σε όποια απόφαση ληφθεί εκεί, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι Ομοσπονδίες θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της ΓΕΝΟΠ.

    Αν δεν υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός, αν δηλαδή οι Ομοσπονδίες δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΓΕΝΟΠ, τότε εκείνη θα προχωρήσει μόνη της σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

    [03] Στους δρόμους κατέβηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ιταλία

    Πανιταλική απεργιακή κινητοποίηση εναντίον των περικοπών στον δημόσιο τομέα οργάνωσαν σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil και Uil.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην κεντρική διαδήλωση που οργανώθηκε στο κέντρο της Ρώμης, συμμετείχαν τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι που, έως τώρα, έχουν κριθεί «υπεράριθμοι», φθάνουν τις 24.000. Σε μια πρώτη φάση, πρόκειται να εφαρμοσθεί το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά δεν αποκλείεται, στην συνέχεια , να αποφασισθεί και άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

    Με την σημερινή κινητοποίηση, δυο εκ των τριών μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας --το συνδικάτο Cisl δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση-- εναντιώνονται και στις περικοπές στον τομέα της υγείας: σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους , κατά την περίοδο 2012 -2014, θα αγγίξουν, συνολικά, τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση RAI, με τις περικοπές δαπανών που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Μόντι, κινδυνεύουν να απολυθούν εκατό χιλιάδες συμβασιούχοι του ιταλικού δημοσίου.

    [04] Πρόσληψη 777 ατόμων για την ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων

    Στην πρόσληψη πρόσθετου επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, προχωρά το υπουργείο Υγείας, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται να προσληφθούν 777 άτομα, μέσω ΑΣΕΠ, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, οκτάμηνης διάρκειας.

    [05] Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τις διαρροές ονομάτων πολιτικών προσώπων από το ΣΔΟΕ

    Σε καταδίκη των διαρροών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και στις οποίες αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα χωρίς, ωστόσο, να «αποτελούν είδηση», προχώρησε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, επισημαίνοντας ότι αυτές έγιναν σε «πολιτικά ύποπτο χρόνο».

    Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το ΣΔΟΕ έχει υποχρέωση να προβαίνει σε ελέγχους χωρίς καμία εξαίρεση. Επίσης, αναφέρει ότι είναι υποχρέωση και της Δικαιοσύνης να ερευνά κάθε θέμα όπως προβλέπουν οι δικονομικές διαδικασίες.

    [06] Κάποιοι στο ΣΔΟΕ παίζουν παιχνίδια, εκτιμά ο Θ. Νάκος

    Την εκτίμηση ότι «κάποιοι στο ΣΔΟΕ παίζουν παιχνίδια» έκανε ο Θ. Νάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του στη λίστα με όσους ελέγχονται από την υπηρεσία.

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Εδώ μπαίνει μεγάλο θέμα πώς λειτουργεί το ΣΔΟΕ κι εγώ θα το πω ευθέως τώρα και πολιτικά, από αυτούς που ήταν και φύγανε. Πώς λειτουργούσε ή πώς λειτουργεί ακόμα, διότι, απ' ό,τι κατάλαβα, υπάρχει μια έντονη διαμάχη εκεί? Εννοώ ότι στο ΣΔΟΕ υπάρχουν μετατροπές, αλλαγές. Πάντα συμβαίνει αυτό. Εγώ καλώ τον εισαγγελέα να επιληφθεί της υποθέσεως. Όταν βρίσκεται σε στάδιο ανακρίσεως, ή προανακρίσεως, ή ελέγχου, απαγορεύεται η κοινοποίηση, όπως και ο ίδιος ο κ. Πεπόνης λέει στο έγγραφό του, των στοιχείων αυτών, εάν δεν υπάρξει κάτι το βάσιμο. Η διαρροή αυτή, που είναι παράνομη, από ποιόν έγινε και γιατί;» διερωτήθηκε ο κ. Νάκος.

    [07] Α. Ρουπακιώτης: Να μην αφεθεί κανένας βορά στον λαϊκισμό, αν δεν προκύψει υπαιτιότητα

    «Να κρατήσουμε τις καταγγελίες, όχι για να τις βάλουμε στο ερμάρι, αλλά για να αποτελέσουν την αφετηρία μιας βαθιάς εξονυχιστικής έρευνας μέσω της δικαστικής οδού κι όπου υπάρχει υπαιτιότητα, αυτός που είναι υπαίτιος να τιμωρηθεί. Όπου όμως δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει υπαιτιότητα, να μην αφεθεί βορά σ' έναν λαϊκισμό ή σε μια προβολή, η οποία μπορεί να γίνεται καμιά φορά για άλλους λόγους». Αυτά δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας με ονόματα πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

    Ο κ. Ρουπακιώτης, επίσης, αναγνώρισε ότι η Δικαιοσύνη είναι βραδυκίνητη, με αφορμή την υπόθεση Καρούζου, και προσέθεσε: «Έτσι όπως είναι τα πράγματα, σήμερα, στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, υπάρχει μεγάλη βραδύτητα για όλες τις υποθέσεις. Είτε αφορά την αγωγή που θα καταθέσεις στο Πρωτοδικείο Περιστερίου και παίρνεις δικάσιμο το 2018, είτε αφορά μεγάλες ποινικές υποθέσεις που αφορούν την άλφα ή την βήτα αιτία κατηγορίας για πολιτικά ή μη πρόσωπα. Υπάρχει ένας βραδυκίνητος μηχανισμός».

    [08] Πλήρη διερεύνηση για τη «λίστα του ΣΔΟΕ» ζητά ο Ι. Μανιάτης

    Για προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης, σχετικά με το «ποιος είναι ποιος», η οποία εκτυλίσσεται «μέσα στο διαλυτικό κλίμα των ημερών», κάνει λόγο, αναφερόμενος στη «λίστα του ΣΔΟΕ», ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στην επίμαχη λίστα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να βρει άλλη εξήγηση.

    Όπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης, καλείται να καταθέσει, ως πρώην γενικός γραμματέας, που συμμετείχε με πολλούς άλλους σε διακομματική επιτροπή προμήθειας το 2001. Και τονίζει ότι ο ίδιος είχε παραιτηθεί από τη θέση του γγ πριν από την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού, ο οποίος ολοκληρώθηκε 18 μήνες μετά την παραίτησή του.

    Ο κ. Μανιάτης ζητεί την πλήρη διερεύνηση οποιασδήποτε υπόθεσης που αφορά δημόσια πρόσωπα και υπεύθυνη και επώνυμη ενημέρωση, χωρίς «μαφιόζικες μεθόδους».

    Και καταλήγει: «Δεν θα δεχθώ εκπτώσεις συνείδησης, ούτε δόλιες και αστήρικτες μορφές συμψηφισμού και λαϊκιστικού ισοπεδωτισμού. Θα εξαντλήσω κάθε μέσο για τη διαφύλαξη της προσωπικής και πολιτικής μου αξιοπρέπειας. Δεν θα ανεχθώ τη στοχοποίηση και τον κανιβαλισμό επί δικαίων και αδίκων».

    [09] Σε Βερολίνο και Αμβούργο σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας

    Με την ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) θα συναντηθεί το απόγευμα, στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.

    Αύριο, ο κ. Τσίπρας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο «Κατασκήνωση του Μέλλοντος- Έτσι θέλουμε να ζήσουμε» που διοργανώνει, στο Αμβούργο, το ίδρυμα της εφημερίδας «Ντι Τσάιτ» (Die Zeit) και ειδικά στην ενότητα «Το μέλλον της Ελλάδας- Το μέλλον της Ευρώπης».

    Αργότερα, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Αριστερά στο κέντρο του Αμβούργου, στο πλαίσιο της καμπάνιας για τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου («Umfairteilen»).

    [10] Για "καταγγελία - κουρελόχαρτο" κάνει λόγο ο Θ. Νάκος

    Πρόσθετες διευκρινίσεις παρείχε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Νάκος, σχετικά με καταγγελία πολίτη του Βόλου που αφορά τον ίδιο και της οποίας έχει επιληφθεί το ΣΔΟΕ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Νάκος, η «καταγγελία-κουρελόχαρτο» του κ. Γεωργίου Σαράντη, διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 15 Μαΐου, αλλά κρίθηκε ως μη σημαντική από τον ειδικό γραμματέα της. «Με βάση την κρίση αυτή αποδέχθηκα τη θέση του προέδρου της Επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, ενώ και οι ορκωτοί ελεγκτές δεν εντόπισαν προβλήματα στα δικά μου πόθεν έσχες των προηγουμένων ετών», σημείωσε ο κ. Νάκος. Δεδομένου δε ότι η Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει, πρόκειται να εξετάσει την εν λόγω καταγγελία, ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη διαδικασία αξιολόγησής της.

    Ο κ. Νάκος ανακοίνωσε, επίσης, πως εντός του Οκτωβρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» για τη χρήση του οικονομικού έτους 2010, ενώ προχωρά και ο έλεγχος για τη χρήση του έτους 2011.

    [11] Δεκαπέντε εκατ. ευρώ στους δήμους, για τη θέρμανση στα σχολεία

    Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων για το πετρέλαιο θέρμανσης, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάντζα, ο κ. Μαυραγάνης αναγνώρισε ότι δημιουργείται πρόβλημα με τη σχολική θέρμανση, μετά τον ειδικό φόρο που επιβλήθηκε στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

    [12] Μπερλουσκόνι: Η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ δεν θα ήταν τραγωδία

    «Η έξοδος της Γερμανίας από το Ευρώ δεν θα ήταν τραγωδία», υποστήριξε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας κατά την διάρκεια της παρουσίασης ενός βιβλίου στην ιταλική πρωτεύουσα.

    «Η άλλη εναλλακτική», είπε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, «είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει να εγγυηθεί το δημόσιο χρέος των χωρών-μελών».

    Σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι, «το Ευρώ είναι μια μεγάλη κομπίνα» και για τον λόγο αυτό, ο ίδιος «έδωσε πολλαπλές μάχες, στην Ευρώπη, κατά όσων ήθελαν να βασίσουν το οικοδόμημα μόνον σε κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, νομίζοντας ότι, έτσι, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη».

    Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ο Μπερλουσκόνι επισήμανε πως θεωρεί ότι «εκφράζει την πολιτική αντίληψη της Γερμανίας, η οποία είναι μια χώρα ηγεμονική και μη αλληλέγγυα».

    Πάντως, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, απέρριψε αρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας ότι«η ιδέα είναι παράλογη».

    [13] Ο Σόρος ενισχύει με 1,5 εκατ. δολάρια την εκστρατεία Δημοκρατικών και Ομπάμα

    Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος υποσχέθηκε 1,5 εκατ. δολάρια στις επιτροπές οι οποίες υποστηρίζουν την εκστρατεία για την επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, δήλωσαν στελέχη των οργανώσεων αυτών.

    Ο Σόρος έχει υποσχεθεί 1 εκατ. δολάρια στην οργάνωση Priorities USA Action, η οποία χρηματοδοτεί τις διαφημίσεις της προεκλογικής εκστρατείας Ομπάμα, καθώς και 500.000 δολάρια στις οργανώσεις Majority PAC και House Majority PAC, οι οποίες συμβάλλουν στην χρηματοδότηση των εκστρατειών των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την επανεκλογή τους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

    Η κίνηση του Σόρος, ο οποίος παρέμενε στο περιθώριο της ομοβροντίας των ανακοινώσεων περί χρηματοδοτήσεων των υποψηφίων, ενδέχεται να πυροδοτήσει μια σειρά παρόμοιων πρωτοβουλιών από πλούσιους υποστηρικτές των Δημοκρατικών οι οποίοι το απέφευγαν, επικαλούμενοι την δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη για το ρόλο του χρήματος στην πολιτική.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 September 2012 - 12:30:44 UTC