Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απ. Κακλαμάνης: "Ο Στουρνάρας αφήνει τη λάσπη να κυκλοφορεί"
  • [02] "Τίτλοι τέλους για τον ΕΟΠΥΥ"
  • [03] Ο Κολ συνεχίζει την "επιτήρηση" στην Μέρκελ
  • [04] Πώς να υιοθετήστε ένα αμπέλι
  • [05] Λίγα λόγια για την Οινογραφία
  • [06] "Μονόδρομος η υπαγωγή ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ενιαίο μισθολόγιο"
  • [07] Α. Μέρκελ: "Το Ισλάμ είναι κομμάτι της Γερμανίας"
  • [08] Παναθηναϊκός: Απών και ο Βελάσκες με Αστέρα Τρίπολης
  • [09] Αναβλήθηκε η εκδίκαση αγωγής Αντρίκου Παπανδρέου κατά Π. Καμμένου
  • [10] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αστυνομικών έξω από τα γραφεία των κομμάτων
  • [11] Μόντι: Η χώρα δεν θα μετατραπεί σε εστία κρίσης στην ευρωζώνη
  • [12] Η Ιταλία άντλησε 5,645 δισ.ευρώ με μειωμένο επιτοκιακό κόστος
  • [13] Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη
  • [14] Η Ελλάδα είναι «θύμα» της νομισματικής ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας
  • [15] Ο Φαμπιούς συνεχίζει να ζητά θυσίες από τους Έλληνες

  • [01] Απ. Κακλαμάνης: "Ο Στουρνάρας αφήνει τη λάσπη να κυκλοφορεί"

    Έντονη δυσφορία για τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα έναντι της Βουλής, αλλά και για την συνολική εικόνα λειτουργίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αναπτύσσοντας ερώτησή του σχετικά με τα δημοσιεύματα περί ελέγχου πολιτικών προσώπων από το ΣΔΟΕ.

    Έχοντας απευθύνει το ερώτημά του στον υπουργό Οικονομικών και διαπιστώνοντας την, αντ' αυτού, παρουσία του υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, ο κ. Κακλαμάνης διαπίστωσε πως «το Κοινοβούλιο δέχεται, καθημερινώς, απαξιωτικά πλήγματα και περιφρονητική αντιμετώπιση απ' την κυβέρνηση. Ποιοι είναι αυτοί οι υπουργοί που απαξιούν να έρθουν στη Βουλή; Τι σημαίνει ο κ. Στουρνάρας; Θεωρεί πως έχει να κάνει με τραπεζίτες; Από τις 17 ερωτήσεις που του κατατέθηκαν μέχρι σήμερα, αρνήθηκε να απαντήσει στις 12. Έρχεται μόνον με ένα πακέτο μέτρων και δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ποια εμπιστοσύνη πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε βουλευτής σε πρόσωπα που φέρονται με τόση επιπολαιότητα?» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

    «Πώς είναι δυνατόν να διαβάζω πως εν ενεργεία βουλευτές απασχολούν το περίφημο ΣΔΟΕ των διαρροών, της λασπολογίας και του μηδενικού έργου (γιατί και η έρευνα για τους δύο υπουργούς που έχουν καταδικαστεί ξεκίνησε από την Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής) και ο κύριος υπουργός να αφήνει τη λάσπη να κυκλοφορεί;» κατέληξε ο Απόστολος Κακλαμάνης.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε, εξάλλου, «υπηρεσιακό» τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών, για να εισπράξει την απάντηση του τελευταίου πως «δεν είμαι υπηρεσιακός παράγων, αλλά υφυπουργός που έχω διοριστεί νόμιμα και εκπροσωπώ νόμιμα την κυβέρνηση».

    Επί της ουσίας της ερώτησης, ο κ. Μαυραγάνης απάντησε πως «οποιαδήποτε έρευνα του ΣΔΟΕ αφορούσε πολιτικά πρόσωπα έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και όταν υπάρξει πόρισμα, θα διαβιβαστεί και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής». Επιπλέον, ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθύμισε πως «όταν το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα, δεν σημαίνει πως ο ελεγχόμενος είναι φοροφυγάς. Ως προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, θα αντιμετωπίσω, ωστόσο, ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής που αξιολογεί τις καταγγελίες προς το ΣΔΟΕ (αν λειτουργεί όπως πρέπει), τον χρόνο ολοκλήρωσης της κάθε έρευνας (γιατί δεν μπορεί να σέρνεται στο χρόνο) και το πώς γίνονται όλες αυτές οι διαρροές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα, γιατί οι πληροφορίες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και αποσταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα και επιτέλους πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στο νοσηρό κλίμα».

    [02] "Τίτλοι τέλους για τον ΕΟΠΥΥ"

    Με ένα δελτίο Τύπου που έχει ως υπέρτιτλο "Τίτλοι τέλους για τον ΕΟΠΥΥ", όλοι οι ιδιωτικοί φορείς που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό, ανακοινώνουν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε από κοινού επίσχεση της παροχής των υπηρεσιών τους προς τον ΕΟΠΥΥ, από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου.

    Κλινικοί ιατροί, εργαστηριακοί ιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης- αποθεραπείας, ιδιωτικές κλινικές, επισημαίνουν ότι η κινητοποίηση θα λάβει τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας.

    Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καλούνται πλέον να καταβάλλουν το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολόγιου. Στη συνέχεια δικαιούνται να απαιτήσουν τη σχετική δαπάνη από το ταμείο τους.

    Η συντονιστική επιτροπή των ιδιωτικών φορέων προειδοποιεί σε ανακοίνωση της τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι θα προβεί στη σύνταξη αναφορών για κάθε είδους ποινικό ή πειθαρχικό παράπτωμα που τυχόν τελέστηκε και τελείται σε βάρος τους, καθώς και στη δικαστική και εξώδικη άσκηση κάθε νομίμου και συμβατικού δικαιώματος.

    [03] Ο Κολ συνεχίζει την "επιτήρηση" στην Μέρκελ

    Περισσότερη υπομονή για την Ελλάδα, που παλεύει να κρατηθεί στην Ευρωζώνη, ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, σε κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο γερμανικό Κοινοβούλιο για τη συμπλήρωση τριάντα ετών από την πρώτη εκλογή του στην καγκελαρία.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες παρισταμένων βουλευτών, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό "Der Spiegel", ο κ. Κολ τόνισε πως «πρέπει να διατηρήσουμε την Ευρώπη και να συνεχίσουμε να την ενισχύουμε», προσθέτοντας ότι «οι συντηρητικοί πρέπει να αγωνιστούν για την Ευρώπη».

    Πριν από λίγους μήνες, πάντως, είχε γίνει γνωστό ότι ο βετεράνος πολιτικός είχε -ανεπισήμως- κατηγορήσει την Άγγελα Μέρκελ ότι «καταστρέφει την Ευρώπη μου».

    Απόψε, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη εκδήλωση προς τιμήν του Χέλμουτ Κολ, στο ίδρυμα "Κόνραντ Αντενάουερ", με κεντρική ομιλήτρια τη Γερμανίδα καγκελάριο.

    [04] Πώς να υιοθετήστε ένα αμπέλι

    Από το τιμόνι μιας διακρατικής τράπεζας, αμπελουργός στη Νάουσα ή πώς να «υιοθετήσετε» ένα αμπέλι.Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο Χαράλαμπος Τσαρούχας ήταν γνωστός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κυρίως από τη δραστηριότητά του στον τραπεζικό και επιχειρηματικό χώρο: πρώην γενικός γραμματέας της διακρατικής Παρευξείνιας Τράπεζας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ, έχει ακόμη διατελέσει -μεταξύ άλλων- γενικός διευθυντής του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου.

    Αν και συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, σε Ελλάδα και Βουλγαρία, ωστόσο έχει αφοσιωθεί στην αμπελουργία όχι μόνο θεωρητικά, αλλά κάνοντας ο ίδιος, σε μεγάλο βαθμό, και τη βαριά χειρονακτική εργασία που απαιτείται για τη συντήρηση του αμπελώνα.Μάλιστα, προσφέρει σε όποιον το επιθυμεί τη δυνατότητα να «υιοθετήσει» - έναντι αντιτίμου - μικρό κομμάτι του αμπελώνα του, συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, στην αμπελουργική ζώνη Νάουσας.

    Ο «ανάδοχος» του μίνι αμπελώνα μπορεί να απολαμβάνει το κρασί που παράγεται από αυτόν χωρίς να ... κουνήσει το δάχτυλό του, εκτός κι αν επιθυμεί να τον περιποιείται και να τον τρυγά ο ίδιος ή με την παρέα του, συμμετέχοντας παράλληλα σε μικρές γιορτές για τον τρύγο, έτοιμες να στηθούν ανά πάσα στιγμή!

    Πριν από λίγο καιρό, βλέποντας την τάση «στροφής» ολοένα περισσότερων Ελλήνων στην πρωτογενή παραγωγή, αποφάσισε να ...μοιραστεί τον αμπελώνα του με όσους δεν διαθέτουν τη δική τους γη και έτσι δημιουργήθηκαν οι «Αμπελουργίες» (www.ampelourgies.gr).Όπως αναφέρεται στη σχετική (υπό δημιουργία) ιστοσελίδα, η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει -έναντι αντιτίμου- σε όποιον ενδιαφέρεται τη δυνατότητα να παράγει το δικό του κρασί, χωρίς να έχει δικό του χωράφι και εξοπλισμό ή ακόμη και χωρίς να καλλιεργεί καν το αμπέλι του (εκτός αν το επιθυμεί).

    [05] Λίγα λόγια για την Οινογραφία

    "Οινογραφία: Επιστημονικός κλάδος της οινολογίας ο οποίος ασχολείται με τη συστηματική και λεπτομερή περιγραφή των οίνων που παράγονται κατα τόπους"

    Λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη

    Το ΑΜΠΕ παρουσιάζει από σήμερα μία "ηλεκτρονική σελίδα" αφιερωμένη στον οινικό κόσμο, στα νέα προιόντα, στους Έλληνες και ξένους παραγωγούς, στην ιστορία του κρασιού, στην επιλογή των διάφορων ποικιλιών και στην επιστήμη και τα μυστικά της οινολογίας από όλο τον κόσμο.

    Με άρθρα οινολόγων, οινοποιών και αμπελουργών, συνεντεύξεις εισαγωγέων, παραγωγών, ειδικών της γευσιγνωσίας και υπευθύνων μάρκετινγκ εταιρειών, το ΑΠΕ- ΜΠΕ θα ενημερώνει τους συνδρομητές του και θα επιμορφώνει τους ανθρώπους που αγαπούν το κρασί και την οινολογία.

    Στην ηλεκτρονική σελίδα του ΑΠΕ- ΜΠΕ θα παρουσιάζονται επίσης, εστιατόρια και wine bar, από την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις και όλες οι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που αφορούν το κρασί. Θα υπάρχουν, ακόμη, πληροφορίες για όλα τα γνωστά εισαγόμενα κρασιά και για τις διαφορές που έχουν οι ποικιλίες μεταξύ τους. Θα γίνεται, επίσης, σύγκριση της τιμής με την ποιότητα των δημοφιλέστερων κρασιών που κυκλοφορούν στη χώρα μας και θα παρουσιάζονται νέες "ετικέτες" από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στην "Οινογραφία" θα υπάρχουν, ακόμη, φωτογραφίες και βίντεο από εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις και θα δίνονται πληροφορίες για όλα όσα αφορούν και ενδιαφέρουν τους αναγνώστες της ηλεκτρονικής μας σελίδας

    [06] "Μονόδρομος η υπαγωγή ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ενιαίο μισθολόγιο"

    «Οι νόμιμες αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ακολουθούν αναγκαστικά αυτές των δημοσίων και είναι εφαρμοστέες ευθέως αφότου ίσχυσαν. Αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Δριτσέλη για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κ. Δριτσέλη υπενθύμισε πως την εξίσωση των μισθολογίων είχε κάνει δεκτή ως υπουργός Παιδείας ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, αλλά είχε παγώσει από την υπηρεσιακή υπουργό Αγγελική Κιάου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε, επίσης, «απόδοση βαθμών από τα λογιστήρια των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων -κάτι που αποτελεί αντιποίηση αρχής» και επισήμανε πως η μείωση των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ανερχόμενη σε 27 εκατ. ευρώ συνολικά, έχει επακόλουθο και τη μείωση των φορολογικών εσόδων για το κράτος. «Την ίδια στιγμή, τα δίδακτρα δεν έχουν μειωθεί ούτε κατά ένα ευρώ, ενώ μονάχα στην Ανατολική Αττική είχαμε 67 απολύσεις», προσέθεσε.

    Απαντώντας, ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως βάσει του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις που εφαρμόζονται στους δημοσίους εκπαιδευτικούς, είναι άμεσα εφαρμοστέες και στους ιδιωτικούς -κάτι που ενέκρινε και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Στο πλαίσιο δε αυτό, «η τήρηση του νόμου ήταν μονόδρομος».

    [07] Α. Μέρκελ: "Το Ισλάμ είναι κομμάτι της Γερμανίας"

    «Το Ισλάμ είναι κομμάτι της Γερμανίας», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προειδοποίησε ωστόσο να μην συγχέεται το Ισλάμ με τον Ισλαμισμό.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος «Τηλεδημαρχείο» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η κα Μέρκελ μίλησε χθες το βράδυ τηλεφωνικά σε 7000 μέλη του CDU και ζήτησε περισσότερη ανοχή για τα τρία εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στην Γερμανία.

    «Ας είμαστε ειλικρινείς: το Ισλάμ είναι κομμάτι της Γερμανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά και, διαχωρίζοντας τους μουσουλμάνους από τον Ισλαμισμό, τόνισε ότι η βία πρέπει να καταδικάζεται παντού στην Γερμανία και, όπου εντοπίζεται, θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Η καγκελάριος κάλεσε ακόμη τους Γερμανούς να υποδέχονται όσους έρχονται στη χώρα με διαφορετική πίστη, λέγοντάς τους, «είστε ευπρόσδεκτοι».

    [08] Παναθηναϊκός: Απών και ο Βελάσκες με Αστέρα Τρίπολης

    Με κεντρικό αμυντικό δίδυμο ανάγκης θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός στην κυριακάτικη αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Στη δεδομένη απουσία του Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ έρχεται να προστεθεί και εκείνη του Χοσέ Μανουέλ Βελάσκες, ο οποίος έχει πρόβλημα στον τετρακέφαλο, ακολούθησε και σήμερα ατομικό πρόγραμμα και μοιάζει απίθανο να προλάβει να είναι έτοιμος ως την Κυριακή. Ετσι, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα θα υποχρεωθεί πιθανότατα να «μεταθέσει» σε θέση στόπερ τον Λουκά Βύντρα, δίπλα στον Αντρέ Πίντο.

    Με κεντρικό αμυντικό δίδυμο ανάγκης θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός στην κυριακάτικη αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

    Στη δεδομένη απουσία του Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ έρχεται να προστεθεί και εκείνη του Χοσέ Μανουέλ Βελάσκες, ο οποίος έχει πρόβλημα στον τετρακέφαλο, ακολούθησε και σήμερα ατομικό πρόγραμμα και μοιάζει απίθανο να προλάβει να είναι έτοιμος ως την Κυριακή. Ετσι, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα θα υποχρεωθεί πιθανότατα να «μεταθέσει» σε θέση στόπερ τον Λουκά Βύντρα, δίπλα στον Αντρέ Πίντο.

    [09] Αναβλήθηκε η εκδίκαση αγωγής Αντρίκου Παπανδρέου κατά Π. Καμμένου

    Για τις 24 Ιανουαρίου 2013 αναβλήθηκε από το Πρωτοδικείο, η εκδίκαση της αγωγής που έχει υποβάλει ο Αντρίκος Παπανδρέου, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, σε βάρος του βουλευτή Πάνου Καμμένου για όσα έχει υποστηρίξει ο ιδρυτής του Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί εμπλοκής του σε αγοραπωλησίες ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

    Η εκδίκαση της αγωγής αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικαστών, ενώ η συζήτηση έχει αναβληθεί ακόμη μία φορά στο πρόσωπο του ενάγοντα.

    Ο κ. Παπανδρέου διεκδικεί ως αποζημίωση για ηθική βλάβη από τον κ. Καμμένο ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ, μετά από δηλώσεις του βουλευτή περί συμμετοχής του στο στελεχιακό δυναμικό επενδυτικής εταιρίας που αγόρασε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ασφάλιστρα κινδύνου, ενώ η χώρα όδευε προς τον μηχανισμό στήριξης.

    Σε δήλωσήτου ο κ. Καμμένος, μετά την αναβολή της εκδίκασης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

    «Ακόμη μία φορά, το μέλος της οικογένειας Παπανδρέου που φέρεται ως συμμορία, ο Αντρίκος Παπανδρέου, δεν τόλμησε να μας κοιτάξει στα μάτια. Ο υπάλληλος της εταιρίας των μπρόκερς, που αγόρασαν τα CDS που πόνταραν στην πτώχευση του ελληνικού λαού, έκανε αγωγή για να σταματήσει εμένα και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, για να μη μιλούμε. Διέπραξε οικονομικό έγκλημα γιατί τα ασφάλιστρα κινδύνου της εταιρίας που εργαζόταν, πωλήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην εταιρία αυτή, με απόφαση του αδελφού του, ο οποίος είχε προαποφασίσει να βάλει την χώρα στο ΔΝΤ και αυτοί που τα αγόρασαν θα γίνονταν σίγουρα εκατομμυριούχοι... Θα κριθούν και από τη Δικαιοσύνη και από τον ελληνικό λαό».

    [10] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αστυνομικών έξω από τα γραφεία των κομμάτων

    Αντιπροσωπείες αστυνομικών υπάλληλων της Αττικής, συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα γραφεία των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

    Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί προέβησαν αιφνίδια σε αυτήν τη διαμαρτυρία, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στις νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και γενικότερα στα νέα μέτρα.

    Οι αστυνομικοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις αιφνιδιαστικές τους ενέργειες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ δήλωσε στο ΑΜΠΕ πως οι συνδικαλιστές κατευθύνονται αυτή την ώρα προς το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους εκεί.

    [11] Μόντι: Η χώρα δεν θα μετατραπεί σε εστία κρίσης στην ευρωζώνη

    «Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Ιταλία δεν πρόκειται να δημιουργήσει εστία κρίσης μέσα στο Ευρώ», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

    «Θεωρώ πως βοήθησε το ότι δεν είμαστε πολιτικοί, το ότι δεν χρειάστηκε να πολεμήσουμε για να εξασφαλίσουμε την λαϊκή συναίνεση, αλλά ότι προσπαθήσαμε, απλώς, να έχουμε την υποστήριξη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του κοινοβουλίου», τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «το πιο διασκεδαστικό πράγμα, αλλά κι ενθαρρυντικό κατά βάθος, όχι τόσο για την κυβέρνηση όσο για την χώρα, είναι ότι οι Ιταλοί υπέστησαν πιθανώς την πιο σκληρή και έντονη ?θεραπεία? που επιβλήθηκε ποτέ, αλλά δείχνουν να εμπιστεύονται την κυβέρνηση».

    Ο Μάριο Μόντι πρόσθεσε παράλληλα ότι «όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, θα παραιτηθεί μαζί με όλους τους υπουργούς του, πιθανότατα τον ερχόμενο Απρίλιο».

    [12] Η Ιταλία άντλησε 5,645 δισ.ευρώ με μειωμένο επιτοκιακό κόστος

    Στην άντληση ποσού 5,645 δισ. ευρώ προχώρησε σήμερα η Ιταλία μέσω δημοπράτησης έντοκων τίτλων μέσης και μακράς διαρκείας, με μειωμένο επιτοκιακό κόστος.

    Συγκεκριμένα, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,718 δισ. ευρώ μέσω πενταετών τίτλων με επιτόκιο 4,09% έναντι 4,73% κατά την τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία στις 30 Αυγούστου.Επίσης, άντλησε 2,927 δισ. ευρώ μέσω δεκαετών τίτλων με επιτόκιο 5,24% έναντι 5,82%, επίσης στις 30 Αυγούστου.

    [13] Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη

    Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009.

    Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1,1 μονάδα από τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στις 85 μονάδες.

    Στην ΕΕ των 27 χωρών, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,9 μονάδα στις 86,1 μονάδες.

    «Και στις δύο περιοχές, η μείωση οφείλεται κυρίως στην εξασθένηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των υπευθύνων των επιχειρήσεων στους τομείς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου», ανακοίνωσε η Επιτροπή. Το κλίμα βελτιώθηκε κατά 1,3 μονάδες στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

    Αντίθετα, ο δείκτης μειώθηκε στη Γερμανία κατά 1,1 μονάδα και στη Γαλλία κατά 1,6 μονάδες, ενώ στην Ιταλία έμεινε αμετάβλητος.

    [14] Η Ελλάδα είναι «θύμα» της νομισματικής ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας

    Η έξοδος μίας ή περισσότερων χωρών από το ευρώ δεν θα διέλυε τη νομισματική ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

    «Δεν νομίζω ότι το ευρώ θα εξαφανισθεί. Το ζήτημα είναι, αν και οι 17 χώρες και δυνητικά κάποιες άλλες θα έπρεπε να είναι ή αν θα είναι στο (νομισματικό) σύστημα ή όχι», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «θύμα» του ευρώ.

    «Η Ελλάδα είναι θύμα της νομισματικής ένωσης. Θα ήταν πολύ καλύτερο για αυτή να μην είναι μέσα σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο. Θα ήταν μία νίκη γι' αυτή», δήλωσε ο κ. Κλάους.

    [15] Ο Φαμπιούς συνεχίζει να ζητά θυσίες από τους Έλληνες

    Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, εφόσον κάνει θυσίες και λάβει κάποια βοήθεια από την Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, μετέδωσε το Bloomberg.

    «Με την προϋπόθεση ότι (οι Έλληνες) θα κάνουν θυσίες και θα τους δώσουμε κάποια βοήθεια», δήλωσε ο κ. Φαμπιούς, όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας: «Αλλά η απάντηση, είναι " ναι ". Χρειαζόμαστε την ενότητα της Ευρωζώνης».

    Επιμέλεια: Α. Χαραλαμπίδης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 September 2012 - 10:30:53 UTC