Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αλλαγές στη φορολογία επί τάπητος
  • [02] Περιοδεία Τσίπρα σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αμβούργο
  • [03] Στους δρόμους σήμερα τα άτομα με αναπηρία
  • [04] Ο Ραχόι προσπαθεί να... πείσει τους Ισπανούς για τα νέα μέτρα
  • [05] "Τα παραμύθια του ουρανού" στο Πλανητάριο
  • [06] Μουσικές βραδιές αφιερωμένες στον Μάνο Χατζιδάκι
  • [07] "Άμεσα οι μεταρρυθμίσεις για την επίλυση της κρίσης"
  • [08] «Σιθρού»... χώμα αποκαλύπτει το μυστηριώδη κόσμο των φυτών
  • [09] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του υπ. Οικονομικών
  • [10] Έλληνας ερασιτέχνης αστρονόμος δημιούργησε χάρτη ανακλαστικότητας
  • [11] Μειώθηκαν η βρεφική και η μητρική θνησιμότητα παγκοσμίως

  • [01] Οι αλλαγές στη φορολογία επί τάπητος

    Στη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, θα συζητηθεί το πακέτο των νέων μέτρων που περιλαμβάνει και αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και των μισθωτών και των συνταξιούχων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των μέτρων προβλέπει δραστικές αλλαγές στο καθεστώς με βάση το οποίο φορολογούνται σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% επι των κερδών τους. Ο συντελεστής θα επιβάλλεται στο σύνολο των καθαρών κερδών των επαγγελματιών αφού προβλέπεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

    Επίσης, προβλέπεται μείωση στο 35% από 45% σήμερα του ανώτατου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, με βάση την οποία φορολογούνται τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιουχων για τους οποίους θα διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα - αναπροσαρμογές στα κλιμάκια και τους συντελεστές - αναμένεται να επιφέρει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους μισθωτούς.

    Τα νέα φορολογικά μέτρα δεν αποκλείεται να ισχύσουν τελικά από τα εισοδήματα του 2012 ( που θα δηλωθουν το 2013), ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα που θα προβλέπει το πακέτο των μέτρων συνολικά στα 3 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

    [02] Περιοδεία Τσίπρα σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αμβούργο

    Τριήμερη περιοδεία σε Βρυξέλλες, ΒερολίνοκαιΑμβούργο πραγματοποιεί από σήμερα, οπρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.

    Σήμερα, θα μιλήσει στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στη συνέχεια,θα συναντηθεί με τονΠρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,ενώ θα ακολουθήσουν καικοινές δηλώσεις.

    Την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία του Die Linke, στα γραφεία του κόμματος, και συγκεκριμένα με τους Gregor Gysi, Wolfgang Gehrcke και Diether Dehm.

    Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας είναι προσκεκλημένος στο Συνέδριο του Ιδρύματος Zeit - Stiftung της εφημερίδας Die Zeit, ως κεντρικός ομιλητής στην ενότητα «Το μέλλον της Ελλάδας - Το μέλλον της Ευρώπης».

    Στη συνέχεια, στο κέντρο του Αμβούργου θα πραγματοποιήσει ομιλία στην καμπάνια του Die Linke για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου υπό τον τίτλο: "Umfairteilen".

    [03] Στους δρόμους σήμερα τα άτομα με αναπηρία

    Πανελλαδικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν άτομα με αναπηρία στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, τα οποία κάνουν λόγο για αδιαμφισβήτητη οικονομική εξαθλίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

    [04] Ο Ραχόι προσπαθεί να... πείσει τους Ισπανούς για τα νέα μέτρα

    Μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων για το 2013 αναμένεται να ανακοινώσεισήμερα η κυβέρνηση της Ισπανίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, θα θεσπίσει περαιτέρω περικοπές καθώς οι προσπάθειές του να μειώσει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της ευρωζώνης έχουν υπονομευθεί εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών εσόδων.

    "Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και αφού το ξέρουμε, αυτό κάνουμε" δήλωσε την Τετάρτη ο Ραχόι σε ομιλία που έδωσε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. "Ξέρουμε επίσης ότι αυτό απαιτεί μεγάλες θυσίες? από ολόκληρη την ισπανική κοινωνία", συνέχισε.

    Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κοντά στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται προτείνει η ισπανική κυβέρνηση είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μια νέα επιτροπή εποπτείας που θα έχει προταθεί από τις Βρυξέλλες, περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέους φόρους για τις εκπομπές ρύπων και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και εξάλειψη ορισμένων φορολογικών απαλλαγών.

    Το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστεί και το 2013, δήλωσαν πηγές των συνδικαλιστικών φορέων.

    [05] "Τα παραμύθια του ουρανού" στο Πλανητάριο

    Για άλλη μια χρονιά το Ίδρυμα Ευγενίδου προγραμματίζει ειδικές ψηφιακές παραστάσεις για μικρά παιδιά άνω των πέντε ετών.

    Μετά τον «Μικρό Πρίγκιπα» και το «Τρένο της Φαντασίας», το Ψηφιακό Πλανητάριο εντάσσει στο πρόγραμμά του μια νέα εντυπωσιακή παράσταση από την Ιαπωνία, με τίτλο «Τα Παραμύθια του Ουρανού 2», οι προβολές της οποίας θα ξεκινήσουν από την 1η Οκτωβρίου.

    Τα «Παραμύθια του Ουρανού 2» παρουσιάζουν ιστορίες από τις «Μεταμορφώσεις» του Ησιόδου και του Οβιδίου για τις «Εποχές της Ανθρωπότητας», με τη βοήθεια των άστρων και των αστερισμών.

    Την ημέρα της πρεμιέρας (Δευτέρα 1 Οκτωβρίου) θα υπάρξουν τρεις παραστάσεις (18:30, 19:30 και 20:30) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τα δελτία, που είναι απαραίτητα για την είσοδο, θα διανέμονται από τις 18:00 της ίδιας ημέρας και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων από το ταμείο του Πλανηταρίου.

    [06] Μουσικές βραδιές αφιερωμένες στον Μάνο Χατζιδάκι

    Δύο ξεχωριστές συναυλίες φιλοξενεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Οι Μίλτος Λογιάδης και Χρήστος Ζερμπίνος (28-29/9) «φιλτράρουν» δημιουργικά γνωστές μουσικές από το θέατρο και τον κινηματογράφο με την υπογραφή των Πιατσόλα, Γαρδέλ, Τσάπλιν, Μπακάλοφ, Σοστακόβιτς αλλά και Χατζιδάκι ο οποίος για μία ακόμη φορά «συναντά» την τζαζ, χάρη στον Δημήτρη Καλαντζή και το Κουϊντέτο του (28/9).

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, ο Δημήτρης Καλαντζής με το Κουϊντέτο του θα επαναλάβει τη συναυλία που έκλεισε θριαμβευτικά τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μεγάρου στον Κήπο του, μια τζαζ βραδιά αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και την ίδια ώρα ο Μίλτος Λογιάδης ως πιανίστας, συνοδευόμενος από τον ακορντεονίστα Χρήστο Ζερμπίνο, θα ερμηνεύσουν και άλλα κορυφαία τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη μαζί με κινηματογραφικές-θεατρικές συνθέσεις των Τσάπλιν, Γαρδέλ, Πιατσόλα, Μπακάλοφ, Σοστακόβιτς αλλά και Ζερμπίνου, εστιάζοντας στην ουσία αλλά και τον μελωδικό παλμό των πρωτότυπων έργων.

    [07] "Άμεσα οι μεταρρυθμίσεις για την επίλυση της κρίσης"

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι οι χώρες πρέπει να εντείνουν τη δέσμευσή τους για συνεργασία προκειμένου να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα.

    "Το 2008, στις αρχές αυτής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπήρξε μια βραχυπρόθεσμη περίοδος παγκόσμιας επίγνωσης, ένα αίσθημα αναγκαιότητας, κάτι που οδήγησε σε νέες συζητήσεις, κοινές δεσμεύσεις και συγχρονισμένες ενέργειες", τόνισε ο Ρομπάι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

    "Παρόλα αυτά, σήμερα η κρίση εμμένει, αυτή η μετά-Λέχμαν λύση φαίνεται ότι έχει ξεθωριάσει και πρέπει να την επαναφέρουμε".

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε έκκληση προς όλες τις μεγάλες οικονομίες να επιτελέσουν το έργο τους, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Τέλος τόνισε ότι "η Ευρώπη θα βγει από αυτή την εμπειρία οικονομικά και πολιτικά ισχυρότερη".

    [08] «Σιθρού»... χώμα αποκαλύπτει το μυστηριώδη κόσμο των φυτών

    Όποιος έχει απορία τι στο καλό γίνεται κάτω από τα φυτά, στις ρίζες τους μέσα στο χώμα και στις γλάστρες, θα έχει την ευκαιρία να λύσει το μυστήριο με το νέο διάφανο χώμα που για πρώτη φορά δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες. Το «σιθρού» χώμα, εκτός από την ικανοποίηση της περιέργειας για τον μαγικό κόσμο των ριζών, υπόσχεται και βελτιωμένα φυτά.

    Οι ρίζες, που απορροφούν νερό και θρεπτικά μέταλλα από το χώμα, συχνά έχουν έναν αφανή όγκο μεγαλύτερο από το ορατό τμήμα του φυτού, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει μακριά από τα μάτια των ανθρώπων. Οι ερευνητέςκατάφεραν να δημιουργήσουν ένα διάφανο χώμα μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά.

    Το χώμα, το οποίο επιτρέπει τη τρισδιάστατη αδιάκοπη παρατήρηση της ριζόσφαιρας (δηλαδή του υπεδάφους και των μικροοργανισμών μέσα σε αυτό, οι οποίοι περιβάλλουν τις ρίζες), αποτελείται κυρίως από μικροσκοπικούς σβώλους («πέλετ») ενός συνθετικού υλικού με την ονομασία "Nafion". Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται σε κυψέλες καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, όμως έχει και άλλα «ταλέντα». Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι «φιλμ» βακτηρίων μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε μεμβράνες από αυτό το υλικό.

    [09] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του υπ. Οικονομικών

    Με νέα 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, εναντίον των σχεδιαζόμενων μισθολογικών περικοπών.

    Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει πανελλαδική συγκέντρωση σήμερα, στις 11 το πρωί, στον πεζόδρομο της Κοραή (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο ? πλ. Κλαυθμώνος Αθήνα).

    [10] Έλληνας ερασιτέχνης αστρονόμος δημιούργησε χάρτη ανακλαστικότητας

    Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο κάνουν όλο και πιο αισθητή τη συμβολή τους στην πρόοδο της αστρονομίας, στο πλευρό των επαγγελματιών αστρονόμων. Απτό παράδειγμα αποτελεί ο Εμμανουήλ Καρδάσης, μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, ο οποίος, με ένα «χομπίστικο» τηλεσκόπιο διαμέτρου 11 ιντσών, μια κάμερα, έναν υπολογιστή και τις αναγκαίες ικανότητες παρατήρησης, κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα χάρτη της ανακλαστικότητας (albedo) του δορυφόρου Γανυμήδη του Δία.

    Το επίτευγμά του, που θεωρείται ενθαρρυντικό για τις μελλοντικές δυνατότητες συνεισφοράς της ερασιτεχνικής αστρονομίας, παρουσιάζεται σήμερα στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικής Επιστήμης, της σημαντικότερης ευρωπαϊκής συνάντησης πλανητικών και άλλων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, η οποία φέτος θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

    Ο χάρτης απεικονίζει με λεπτομέρεια τις περιοχές μεγαλύτερης ανακλαστικότητας του Γανυμήδη, δείχνοντας σε ποιά σημεία τα υλικά της επιφάνειας είναι πιο φωτεινά ή πιο σκοτεινά. Ο χάρτης του Καρδάση εμφανίζει σημαντική επικάλυψη με επαγγελματικές φωτογραφίες της επιφάνειας του δορυφόρου, αναδεικνύοντας περιοχές όπως η χαμηλή και σκοτεινή «περιοχή Νίκολσον» ή η «Φρυγία Σούλκους», ένα δίκτυο αυλακώσεων μήκους 3.700 χιλιομέτρων.

    [11] Μειώθηκαν η βρεφική και η μητρική θνησιμότητα παγκοσμίως

    Μολονότι η βρεφική και μητρική θνησιμότητα μειώθηκε εντυπωσιακά μέσα σε μια εικοσαετία, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε ορισμένες αφρικανικές χώρες αλλά επίσης και στην Αϊτή, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συνολικά, το 98% των θανάτων νέων μητέρων και βρεφών καταγράφεται σε μόλις 75 χώρες.

    Η πρώτη έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας επιστημόνων, ειδικών στην υγεία της γυναίκας και του παιδιού (iERG), την οποία συγκρότησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο αριθμός των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών μειώθηκε από τα 11,6 εκατομμύρια το 1990 στα 7,2 εκατομμύρια το 2011. Εντυπωσιακά μειώθηκε και ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν στον τοκετό: από 409.053 το 1990 στις 273.465 το 2011.

    Στην έκθεση, που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet, αναφέρεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 3,07 εκατομμύρια θάνατοι νεογέννητων. Από αυτούς, το 1,08 εκατομμύριο οφείλεται σε επιπλοκές λόγω πρόωρου τοκετού ενώ οι 720.000 σε επιπλοκές που παρουσιάζονται κατά τη στιγμή του τοκετού.

    Οι κυριότερες αιτίες θανάτου των βρεφών είναι η πνευμονία (1,07 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως), η διάρροια (750.000) και η ελονοσία (560.000).

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 September 2012 - 6:30:42 UTC